07 Jun 2020  

KBH: Ingen skyer af betydning, 16 °C

Lønpres eller humanisme?

DEL ARBEJDERENS MENING

Twitter icon
Facebook icon
Google icon
Fredag, 21. juni, 2019, 13:21:43

Lønpres eller humanisme?

Et hjørne af de igangværende regeringsforhandlinger, som er værd at holde øje med, er spørgsmålet om den nedre beløbsgrænse for, hvad en borger fra et land udenfor EU skal tjene for at måtte arbejde i Danmark.

Beløbsgrænsen, som i dag er på 427.000 kroner om året, er under kraftig beskydning fra arbejdsgiverne, som ønsker udvalget af billig udenlandsk arbejdskraft udvidet til ikke bare at gælde EU's indre marked – hele verdens arbejderklasse skal være dansk erhvervslivs reservearmé.

Mens vi tvangsudviser mennesker i nød, importerer danske virksomhedsejere udenlandske arbejdere som aldrig før.

Og ikke kun arbejdsgivernes organisationer piver over de kun 250 millioner sjæle, det i øjeblikket er muligt for storkapitalen at flytte over grænserne i det indre marked i EU. Også den måske mest magtfulde forhandlingspartner for Mette Frederiksens bestræbelser på at skabe en S-ledet regering er varm tilhænger af øget import af arbejdskraft.

Radikale Venstre, som ellers fremstår som humanistiske borgerlige, har utroligt travlt med at tale arbejdsgivernes sag. Det på trods af at 220.000 udenlandske statsborgere sidste år arbejdede i Danmark.

Imens går både nye og gamle danskere arbejdsløse – på latterligt lave ydelser. Det er en uholdbar situation, som på den ene side puster til fremmedfrygt og på den anden side vanskeliggør solid integration af de få flygtninge, som trods alle barrierer formår at komme til vores lille andedam højt mod nord. På flugt fra deres hjemland på grund af massiv fattigdom, katastrofer eller krige, forfølgelse og konflikter.

Det er logik for burhøns, at et større udbud af arbejdskraft vil føre til lavere priser på arbejdskraft. Det er også logik, at jo flere arbejdere arbejdsgiver har i reserve, des mere kan han tillade sig, før man som ansat tør sige fra. Det er altså helt logisk at slutte, at jo større udbuddet af arbejdskraft bliver, des mere råt bliver arbejdsmarkedet.

En sænkning af beløbsgrænsen vil derfor presse især faglærte og ufaglærte, som allerede i dag er pressede af et "frit" fælles arbejdsmarked i 28 lande. Fortsætter det pres, vil frygten for morgendagen og vreden over forholdene også stige. En frygt og vrede som kun sjældent formås kanaliseret ud mod de egentlige bagmænd: arbejdsgiverne.

Danmark er en særdeles aktiv imperialistisk magt, som ikke går af vejen for at bidrage til krig, død og udplyndring rundt om i verden. Det ville, ikke mindst set i det lys, klæde Danmark at tage et større ansvar for verdens massive flygtningestrømme.

Hensynet til dansk storkapital skal ikke overskygge hensynet til menneskeliv. Men sådan er det i dag. Mens vi tvangsudviser mennesker i nød, importerer danske virksomhedsejere udenlandske arbejdere som aldrig før. Løsningen er ikke videre rammer for dette syge system.

Det er bydende nødvendigt, at vægten skiftes, så de, der har brug for en sikker havn, prioriteres over kapitalejernes hunger efter at splitte europæiske familier og sprede dem udover hele kontinentet i jagten på den maksimale profit.

Nyeste artikler

Fagligt
05. jun. 2020 - 14:47
Nordjyske murersvende holder grundlovsfest med gode kollegerGrundlovsdag blev fejret i den lille landsby Tolstrup, hvor Murersvendenes Brancheklub Nordjylland havde inviteret til fest med kolleger og andre interesserede.
05. junNordjyske murersvende holder grundlov...
Udland
05. jun. 2020 - 08:23
Tidligere FN-ledere opfordrer til protester mod israelske planerEn prominent gruppe af tidligere præsidenter og FN-generalsekretærer udtaler, at det bør udløse et ramaskrig og anspore til global protest, hvis Israel annekterer store dele af Vestbredden.
05. junTidligere FN-ledere opfordrer til pro...
Indland
05. jun. 2020 - 07:18
Grønne ngo'er kræver dansk exit fra EU-investeringsaftaleDanmark skal trække sig ud af EU's Energicharter, lyder opfordringen fra en lang række grønne organisationer. Aftalen spænder ben for grøn omstilling og åbner op for, at store energifirmaer kan lægge sag an mod stater, der truer deres profit.
05. junGrønne ngo'er kræver dansk exit...
Fagligt
05. jun. 2020 - 05:49
EU skal ikke blande sig i danske lønningerEU-kommissionen har fremlagt andet høringsdokument om en europæisk mindsteløn. Både fagbevægelse og arbejdsgivere i Danmark er bekymrede og enige om, at EU skal blande sig udenom lønningerne på arbejdsmarkedet.
05. junEU skal ikke blande sig i danske lønn...
Idekamp
04. jun. 2020 - 15:23
Kommunistisk Parti støtter protester i USAKommunistisk Parti skelner mellem undertrykkernes vold og de undertryktes forsvar. Derfor siger vi: Stop volden mod jeres befolkning, og lad den ånde frit. Retfærdighed for George Floyd. Black lives matter.
04. junKommunistisk Parti støtter protester...
Idekamp
04. jun. 2020 - 14:43
Hjemløshed – endnu et kæmpe svindelnummer, iscenesat af vores politikere“Disse initiativrige og hjertensgode mennesker, som har påtaget sig at hjælpe samfundets bærme, som ikke engang kan finde ud af at tjene nok til at betale 15-17.000 for en toværelses, skal selvfølgelig have noget ud af deres ulejlighed.” En sarkastisk kommentar af Carl Henrik Rørbeck.
04. junHjemløshed – endnu et kæmpe svindelnu...
Idekamp
04. jun. 2020 - 14:23
Vi fordømmer drabet på den 20-årige Baris ÇakanKurderne er udsat for mishandling og folkedrab i et område, de har været bosat i i tusinder af år, udtaler FEY-KURD (Sammenslutningen af Kurdiske Foreninger i Danmark).
04. junVi fordømmer drabet på den 20-årige B...

< jun 2020 >

07
07. jun. 2020 - 14:00
09
09. jun. 2020 - 19:30 til 21:00
11
11. jun. 2020 - 10:00 til 14. jun. 2020 - 23:00

< jul 2020 >

12
12. jul. 2020 (Hele dagen) til 18. jul. 2020 (Hele dagen)

< aug 2020 >

15
15. aug. 2020 - 17:00