13 Jul 2020  

KBH: Overskyet, 14 °C

Læren af historien

DEL ARBEJDERENS MENING

Twitter icon
Facebook icon
Google icon
Onsdag, 22. januar, 2020, 15:11:47

Læren af historien

23. januar markeres 75-året for den Røde Hærs befrielse af fangerne i den nazistiske kz-lejr Auschwitz. Stats- og regeringschefer fra mange lande samles for at markere dagen i Yad Vashem, som er et mindecenter for ofrene for Holocaust, opbygget i Jerusalem af det israelske parlament Knesset. Blandt deltagerne er den danske statsminister Mette Frederiksen.

Som optakt til sin afrejse til Israel meddelte statsministeren, at regeringen vil fremlægge en samlet handlingsplan med det erklærede formål at bekæmpe antisemitisme i Danmark, blandt andet gennem folkeoplysning og ved at indføre en officiel definition af antisemitisme.

Ifølge Politiken vil regeringen benytte definitionen af antisemitisme, som i 2016 blev vedtaget af International Holocaust Remembrance Alliance. Det er denne organisation, som torsdag for tredje gang står bag mindedagen i Jerusalem.

Den danske venstrefløj har ingen konflikter med det jødiske samfund i Danmark og fordømmer antisemitisme.

Problemet med denne definition er, at den ikke skelner mellem forfølgelse af jøder og kritik af den israelske stat og dens institutioner.

Vi har set denne opfattelse sprede sig, blandt andet i USA, hvor der er en voksende kriminalisering af "boykot Israel" og tilsvarende bevægelser, der fordømmer Israels overgreb på den palæstinensiske befolkning og Israels besættelse af palæstinensisk land.

Men støtten til oprettelse af en palæstinensisk stat og fordømmelse af staten Israels racistiske forfølgelse af palæstinenserne har intet med antisemitisme at gøre.

Sådanne solidaritetsbevægelser er solidt forankret i folkeretten, i modstrid med Israels udenrigspolitik og Trumps anerkendelse af Jerusalem som Israels hovedstad og hans aktive støtte til Israels besættelse af palæstinensiske landområder og Golan, som tilhører Syrien.

Mette Frederiksen påstår i Politiken, at antisemitismen i Danmark i høj grad skyldes indvandring. Hun anklager "indvandrermiljøer og dele af venstrefløjen" for at være arnested for den stigende antisemitisme i Danmark. Det er ikke tilfældigt, at denne påstand ikke konkretiseres. Det kunne nemlig hurtigt føre til en injuriesag.

Skænding af jødiske gravsteder og lignende forbrydelser er blevet begået af danskere på den ekstreme højrefløj. Den danske venstrefløj har derimod ingen konflikter med det jødiske samfund i Danmark og fordømmer antisemitisme.

Men det er som oftest venstrefløjen – også i Socialdemokratiet – som i årtier har været drivende i modstanden mod Israels krænkelser af folkeretten. I den sammehæng er det også værd at notere sig, at Mette Frederiksen benytter anledningen til at kritisere Labour-formanden Jeremy Corbyn, hvis kritik af staten Israel ligeledes udlægges som antisemitisme.

Holocaust giver ikke staten Israel nogen særlig ret til at bryde folkeretten og behandle palæstinenserne som andenrangsmennesker. Det er en vigtig lære af historien. En sådan udmelding mangler vi fra Mette Frederiksen!

Nyeste artikler

Udland
11. jul. 2020 - 15:00
Imperialismen i den antropocæne tidsalderMan kan ikke forholde sig realistisk til vor planets problemer uden at forholde sig til det imperialistiske verdenssystem, den globaliserede kapitalisme. Det rejser i dag spørgsmålet om imperialismen i den antropocæne tidsalder.
11. julImperialismen i den antropocæne tidsa...
Idekamp
11. jul. 2020 - 15:00
Kapitalen har en plan – en klimaplanMed DI's plan rulles det store grønne røgtæppe ud: Et grønt og mere bæredygtigt Danmark, hvor grøn eksport giver stigende velstand til alle, og hvor BNP vokser med hele 20 procent frem til 2030, skriver Anders Bjerre Mikkelsen.
11. julKapitalen har en plan – en klimaplan
Idekamp
11. jul. 2020 - 15:00
Antikapitalistisk politik i en covid-19-tidMed covid-19 er grundlaget dannet for et altomfattende sammenbrud lige i hjertet af den form for forbrugerisme, som er dominerende i de fleste rige lande.
11. julAntikapitalistisk politik i en covid-...
Historie
11. jul. 2020 - 15:00
Lenin var med til at ændre historienI år er det 150 år siden, Lenin blev født i den russiske by Simbirsk. Han indså som ganske ung, at omvæltninger i samfundet kun kan ske gennem arbejdernes og bøndernes revolutionære kamp. Dette blev bestemmende for hele hans liv.
11. julLenin var med til at ændre historien
Arbejderen
11. jul. 2020 - 15:00
Nyt nummer: Os og planetenDe eskalerende klimaforandringer og covid-19-pandemien er på hver deres måde eksempler på ubalancen i forholdet mellem menneske og natur. Det er temaet for det nye nummer af Magasinet Arbejderen.
11. julNyt nummer: Os og planeten
Indland
10. jul. 2020 - 11:47
Kampen mod Baltic Pipe-gasledning optrappes Aktivister blokerer byggeplads, vrede landmænd gør klar til retssag, og Danmarks Naturfredningsforening og DTU skriver advarsler om iltsvind. Baltic Pipe-rørledningen er under angreb fra mange fronter.
10. julKampen mod Baltic Pipe-gasledning opt...
Idekamp
10. jul. 2020 - 09:44
Danskerne ønsker lavere pensionsalderHvorfor forhøje pensionsalderen når eksperter og alle undersøgelser taler for det modsatte, spørger Allan Busk, formand for 3F Aalborg.
10. julDanskerne ønsker lavere pensionsalder

< jul 2020 >

16
16. jul. 2020 - 17:00 til 18:00
23
23. jul. 2020 - 17:00 til 18:00
30
30. jul. 2020 - 17:00 til 18:00

< aug 2020 >

06
06. aug. 2020 - 17:00 til 18:00