06 Apr 2020  

KBH: Ingen skyer af betydning, 9 °C

Læren af historien

SENESTE LEDERE

DEL ARBEJDERENS MENING

Twitter icon
Facebook icon
Google icon
Onsdag, 22. januar, 2020, 15:11:47

Læren af historien

23. januar markeres 75-året for den Røde Hærs befrielse af fangerne i den nazistiske kz-lejr Auschwitz. Stats- og regeringschefer fra mange lande samles for at markere dagen i Yad Vashem, som er et mindecenter for ofrene for Holocaust, opbygget i Jerusalem af det israelske parlament Knesset. Blandt deltagerne er den danske statsminister Mette Frederiksen.

Som optakt til sin afrejse til Israel meddelte statsministeren, at regeringen vil fremlægge en samlet handlingsplan med det erklærede formål at bekæmpe antisemitisme i Danmark, blandt andet gennem folkeoplysning og ved at indføre en officiel definition af antisemitisme.

Ifølge Politiken vil regeringen benytte definitionen af antisemitisme, som i 2016 blev vedtaget af International Holocaust Remembrance Alliance. Det er denne organisation, som torsdag for tredje gang står bag mindedagen i Jerusalem.

Den danske venstrefløj har ingen konflikter med det jødiske samfund i Danmark og fordømmer antisemitisme.

Problemet med denne definition er, at den ikke skelner mellem forfølgelse af jøder og kritik af den israelske stat og dens institutioner.

Vi har set denne opfattelse sprede sig, blandt andet i USA, hvor der er en voksende kriminalisering af "boykot Israel" og tilsvarende bevægelser, der fordømmer Israels overgreb på den palæstinensiske befolkning og Israels besættelse af palæstinensisk land.

Men støtten til oprettelse af en palæstinensisk stat og fordømmelse af staten Israels racistiske forfølgelse af palæstinenserne har intet med antisemitisme at gøre.

Sådanne solidaritetsbevægelser er solidt forankret i folkeretten, i modstrid med Israels udenrigspolitik og Trumps anerkendelse af Jerusalem som Israels hovedstad og hans aktive støtte til Israels besættelse af palæstinensiske landområder og Golan, som tilhører Syrien.

Mette Frederiksen påstår i Politiken, at antisemitismen i Danmark i høj grad skyldes indvandring. Hun anklager "indvandrermiljøer og dele af venstrefløjen" for at være arnested for den stigende antisemitisme i Danmark. Det er ikke tilfældigt, at denne påstand ikke konkretiseres. Det kunne nemlig hurtigt føre til en injuriesag.

Skænding af jødiske gravsteder og lignende forbrydelser er blevet begået af danskere på den ekstreme højrefløj. Den danske venstrefløj har derimod ingen konflikter med det jødiske samfund i Danmark og fordømmer antisemitisme.

Men det er som oftest venstrefløjen – også i Socialdemokratiet – som i årtier har været drivende i modstanden mod Israels krænkelser af folkeretten. I den sammehæng er det også værd at notere sig, at Mette Frederiksen benytter anledningen til at kritisere Labour-formanden Jeremy Corbyn, hvis kritik af staten Israel ligeledes udlægges som antisemitisme.

Holocaust giver ikke staten Israel nogen særlig ret til at bryde folkeretten og behandle palæstinenserne som andenrangsmennesker. Det er en vigtig lære af historien. En sådan udmelding mangler vi fra Mette Frederiksen!

Nyeste artikler

Indland
06. apr. 2020 - 15:25
Et stærkt offentligt sundhedsvæsen er afgørende under coronakrisenPå rekordtid har de danske sygehuse omstillet sig til at kunne takle coronaepidemien. At vi har et offentligt sundhedsvæsen med lige adgang for alle er en kæmpe fordel i den aktuelle krise, mener ansatte fra top til bund i sundhedsvæsenet.
06. aprEt stærkt offentligt sundhedsvæsen er...
Teori
06. apr. 2020 - 13:31
Epidemier er ikke blot en del af vores kultur – de skabes af vores kulturVirus muterer konstant. Men det er mennesker og deres handlinger, der afgør, om de bliver livstruende. Derfor er pandemier som covid-19 tæt forbundne med den måde, som mennesker lever og organiserer deres økonomiske liv. Og derfor kan de heller ikke vurderes løsrevet fra den kapitalistiske produktionsmåde, der er fremherskende over det meste af kloden.
06. aprEpidemier er ikke blot en del af vore...
Idekamp
06. apr. 2020 - 12:40
Solidaritet, EU og helbredelseDet er usmageligt at bruge blandt andet coronavirus til at fremme en bestemt positiv holdning til EU – og give det udseende af, at det har noget med solidaritet at gøre, skriver Kim Nielsen.
06. aprSolidaritet, EU og helbredelse
Navne
06. apr. 2020 - 09:41
Jens Peter Madsen 70 årHistoriefortæller og foredragsholder, Jens Peter Madsen, Davinde, Odense har rundet 70 år den 5. april.
06. aprJens Peter Madsen 70 år
Fagligt
06. apr. 2020 - 07:37
Udenlandske metroarbejdere sættes i karantæne efter fagligt presLokale fagforeninger har gennemtrumfet, at udenlandske håndværkere kommer i 14 dages karantæne, inden de genoptager arbejdet på metrobyggeriet i Københavns Sydhavn. Antallet af arbejdere, der pendler ind og ud af Danmark for at arbejde, er ukendt.
06. aprUdenlandske metroarbejdere sættes i k...
Udland
05. apr. 2020 - 16:47
USA truer Venezuela militært midt under coronaepidemienMens Venezuela har fuld opmærksomhed på coronaepidemien, tvinges landet til at mobilisere til forsvar mod nye militære trusler fra USA, der er klar til at betale 15 millioner for præsidentens hoved.
05. aprUSA truer Venezuela militært midt und...
Indland
03. apr. 2020 - 12:24
Protester har sikret mimrekortets fremtidUnge og ældre kan se frem til bedre og billigere offentlig transport. Ny aftale sætter 361 millioner kroner af til at forbedre den kollektive trafik. Det betyder blandt andet, at mimrekortet bevares og et billigere ungdomskort.
03. aprProtester har sikret mimrekortets fre...

< apr 2020 >

06
06. apr. 2020 (Hele dagen) til 13. apr. 2020 (Hele dagen)
09
09. apr. 2020 (Hele dagen) til 11. apr. 2020 (Hele dagen)