09 Mar 2021  

KBH: Ingen skyer af betydning, -4 °C

Kvindekamp er stadig klassekamp

SENESTE LEDERE

DEL ARBEJDERENS MENING

Twitter icon
Facebook icon
Google icon
Fredag, 08. marts, 2019, 05:00:22

Kvindekamp er stadig klassekamp

"I forståelse med proletariatets klassebevidste politiske og faglige organisationer foranstalter de socialistiske kvinder i alle lande hvert år en kvindedag, som i første linje har agitation for kvindernes valgret til formål. Fordringen må belyses i sin sammenhæng med den socialistiske opfattelse." 

Presset på de sociale rettigheder har i alle lande betydet voksende ulighed, og det rammer især kvinderne.

Således lød den resolution, som blev vedtaget på den anden Internationale Socialistiske Kvindekonference i København i 1910, og som danner baggrund for, at vi i dag fejrer 8. marts som kvindernes internationale kampdag.

På kongressen opstillede kvinderne fire mål, som de ville kæmpe for at nå i deres lande. Udover stemmeretten var det social omsorg for mor og barn, kamp mod dyrtiden og kamp mod krigsfaren.

I dag har kvinder fået valgret i stort set alle lande. Men i denne uge kom der tal, som viste, at næsten hver tiende voksne i Danmark ikke kan stemme ved det kommende folketingsvalg, da de ikke er danske statsborgere.

Tallet sætter fokus på den imperialistiske globalisering, vi har set de sidste 20-30 år, hvor der i hele Europa er kommet et voldsomt pres på sociale rettigheder, og en stadig større gruppe af arbejdere søger til andre lande for at få brød på bordet. 434.000 udenlandske statsborgere bor og arbejder i dag i Danmark.

Presset på de sociale rettigheder har i alle lande betydet voksende ulighed, og det rammer især kvinderne. I Danmark er de kollektive ordninger under et voldsomt pres, fra daginstitutioner til sygehuse. Og ældreomsorg sendes tilbage til familierne. Også her rettes brodden mod kvinderne.

Samtidig er Danmark blevet en krigsførende nation, og der oprustes, som vi ikke har set i mange år i Europa. Kampen mod krigsfaren – også i vores egen del af verden – er igen blevet uhyggelig aktuel.

Derfor er der stadig brug for en kvindedag og en kvindekamp. Ikke kun som en individuel kamp, hvor krop, køn og seksualitet sættes i fokus, men som en kollektiv kamp mod de mekanismer i samfundet, som især rammer kvinderne – og især arbejderklassens kvinder.

Kvindekamp er stadig klassekamp – og klassekamp er stadig kvindekamp.

Nyeste artikler

Indland
08. mar. 2021 - 19:27
Aktivister har blokeret byggeplads på Amager Fælled hele mandagenExtinction Rebellion har også i dag blokeret byggeforberedelserne på Amager Fælled. To aktivister er stadig lænket fast til hegnet. De opfordrer alle modstandere af byggeriet til at møde op ved blokaden tirsdag morgen.
08. marAktivister har blokeret byggeplads på...
Idekamp
08. mar. 2021 - 13:59
Om "repræsentativ deltagelse" og "reel indflydelse"Åbent brev til Magistraten for Sundhed og Omsorg og Aarhus Byråd ved Jacob Bundsgaard fra en række faglige organisationer.
08. marOm "repræsentativ deltagelse...
Fagligt
08. mar. 2021 - 12:16
Fagligt aktive foran Arbejdsretten: Det gælder vores ret til at stå i fagforeningI dag behandler Arbejdsretten sagen om fyring af to tillidsrepræsentanter, der arbejdede med byggeriet af Storstrømsbroen. Dagen startede med en faglig demonstration foran Arbejdsretten.
08. marFagligt aktive foran Arbejdsretten: D...
Idekamp
08. mar. 2021 - 11:54
Mette F.’s coronarejse satte fokus på Israels apartheidI forbindelse med Mette Frederiksens besøg i Israel blev der – omsider – givet taletid til palæstinensere og palæstinaaktivister i de forskellige medier, skriver Irene Clausen.
08. marMette F.’s coronarejse satte fokus på...
Fagligt
08. mar. 2021 - 11:28
Danmark har stadig lang vej til ligestillingLigeløn, et kønsopdelt arbejdsmarked, sexisme og chikane er blot nogle af de emner, der fylder den faglige dagsorden på Kvindernes Internationale Kampdag. Der er et stykke vej, inden Danmark er i mål med ligestilling, mener kvinder i fagbevægelsen.
08. marDanmark har stadig lang vej til liges...
Historie
08. mar. 2021 - 07:00
Louise Michel – den røde jomfru fra MontmartreLouise Michel var en oprører, som fra den første dag var aktiv i Pariserkommunen. Efter nederlaget blev hun deporteret, men vendte efter syv år tilbage til Paris, hvor hun fortsatte kampen frem til sin død i 1905. Og altid var hun på de udbyttedes side.
08. marLouise Michel – den røde jomfru fra M...
Indland
08. mar. 2021 - 06:47
Mange ofre men få dømte for menneskehandel i DanmarkSiden 2018 er en enkelt blevet dømt for menneskehandel i Danmark. Det er ikke udtryk for, at der ikke er problemer med menneskehandel i Danmark. Tværtimod. I perioden 2018 til 2020 har Center mod Menneskehandel identificeret 238 ofre for menneskehandel. Hertil kommer et mørketal af endnu flere ofre.
08. marMange ofre men få dømte for menneskeh...