06 Apr 2020  

KBH: Ingen skyer af betydning, 6 °C

Kvindekamp – en kollektiv kamp for ligestilling

SENESTE LEDERE

DEL ARBEJDERENS MENING

Twitter icon
Facebook icon
Google icon
Fredag, 06. marts, 2020, 10:00:00

Kvindekamp – en kollektiv kamp for ligestilling

"Ignorer ikke dit eget potentiale". Det er teksten på en plakat, som lige nu kan ses i modebutikkens Munthes udstillingsvindue i Aarhus.

På plakaten er samtidig et billede af kvindetegnet med den knyttede næve. Munthe har nemlig designet en t-shirt til 8. marts. Den sælges for den nette pris af 500 kroner, og overskuddet går til Dansk Kvindesamfund.

Kvindekamp er også en kamp mod et kapitalistiske system med klassedeling og udbytning af arbejderklassen, der fastholder kvinderne i snævre kønsroller.

Det siger noget om, hvad der er sket med kvindekampen de sidste år. Den er blevet mainstream, alle går ind for den – eller erklærer sig som feminister. Og en butik, som sælger modetøj til kvinder, går selvfølgelig ind for ligestilling. "Kvinder skal meget mere på agendaen", skriver Munthe på sin hjemmeside.

Men dermed bliver kvindekampen også tandløs. Kvindekamp handler ikke om at udfolde sit personlige potentiale gennem smukt tøj. Kvindekamp er en kollektiv kamp mod undertrykkelse og for alle kvinders lige rettigheder – for ligestilling.

Der er langt fra Munthes kvindeagenda til de 130 socialistiske kvinder, som på et møde i København i 1910 besluttede – på forslag fra den tyske kommunist Clara Zetkin – at indstifte en international kampdag for kvinders rettigheder.

I beslutningen hedder det: "I overensstemmelse med proletariatets klassebevidste politiske og faglige organisationer foranstalter de socialistiske kvinder i hvert land en kvindedag, som først og fremmest skal tjene til agitation for kvindernes stemmeret. Dette krav må belyses udfra socialistiske synspunkter og i dets sammenhæng med hele kvindespørgsmålet. Kvindedagen må gives international karakter og forberedes ordentligt."

De fremskridt, som kvinder har vundet de sidste 100 år, er på mange måder under pres i disse år. Nyliberalisme og globalisering har ramt arbejderkvinder hårdt – i nogle lande værre end andre. Nedbrydning af den kollektive velfærd presser især kvinderne, som stadig har eller tager hovedansvaret for børn og familie.

Selv ikke i et land som Danmark er der ligeløn – på trods af, at vi fik en lov om ligeløn i 1976. Mænd tjener i gennemsnit 12,8 procent mere end kvinder i dag for samme arbejde. Arbejdsmarkedet er stadig meget kønsopdelt, og når vi går på pension, er pensionsgabet mellem kønnene på cirka 25 procent.

Samtidig er der de sidste år sket en voldsom individualisering af kvinders liv. Det presser ikke mindst de unge kvinder, som føler, de skal leve op til både at være smukke, stærke og kloge og i det hele taget klare sig godt.

Og i det offentlige rum og på sociale fora sker en voldsom sexualisering af kvinder. Vold og voldtægt og kønsbaserede krænkelser er stadig en virkelighed, som mange kvinder møder.

Mange af disse problemer er samfundsskabte eller hænger snævert sammen med, hvordan samfundet er indrettet. Derfor er kvindekamp også en kamp mod et kapitalistiske system med klassedeling og udbytning, der fastholder kvinderne i snævre kønsroller.

Og gad så egentlig vide, hvor Munthe får syet sit tøj – og hvad syerskerne får i løn?

Nyeste artikler

Udland
05. apr. 2020 - 16:47
USA truer Venezuela militært midt under coronaepidemienMens Venezuela har fuld opmærksomhed på coronaepidemien, tvinges landet til at mobilisere til forsvar mod nye militære trusler fra USA, der er klar til at betale 15 millioner for præsidentens hoved.
05. aprUSA truer Venezuela militært midt und...
Indland
03. apr. 2020 - 12:24
Protester har sikret mimrekortets fremtidUnge og ældre kan se frem til bedre og billigere offentlig transport. Ny aftale sætter 361 millioner kroner af til at forbedre den kollektive trafik. Det betyder blandt andet, at mimrekortet bevares og et billigere ungdomskort.
03. aprProtester har sikret mimrekortets fre...
Idekamp
03. apr. 2020 - 11:42
Sundhedsstrategier er underlagt ideologier“Alle os, der ikke har forstand på sundhedsstrategier, lærer dog en del under denne pandemi. Som alle andre sider af vores samfund er sundhedsstrategien også underlagt en ideologi. Og man kan se, at der blandt epedimologer også er to linjer: mennesket i centrum eller pengene i centrum,” skriver Joan Pedersen fra Kommunistisk Parti.
03. aprSundhedsstrategier er underlagt ideol...
Udland
03. apr. 2020 - 08:17
USA's blokade stopper corona-masker og testudstyr til CubaDet holder ikke, når USA påstår, at forsyninger til sundhedsvæsenet undtages fra blokader og sanktioner, konstaterer Enhedslistens udenrigspolitiske ordfører, Eva Flyvholm.
03. aprUSA's blokade stopper corona-mas...
Fagligt
02. apr. 2020 - 15:39
Unge arbejdsløse har ingen hjælpepakker fåetEn gruppe unge ansat på blandt andet 0-timers-kontrakter rammes ekstra hårdt af coronakrisen. I værste fald står de helt uden indtægt, og de er ikke omfattet af de hjælpepakker, politikerne indtil nu har bevilget.
02. aprUnge arbejdsløse har ingen hjælpepakk...
Indland
02. apr. 2020 - 15:01
Straffe for "corona-forbrydelser" fordoblesTyveri, grov forstyrrelse af den offentlige orden og brud på maskeringsforbuddet skal straffes dobbelt så hårdt, hvis lovovertrædelsen har baggrund i coronaepidemien. Det besluttede et flertal af Folketinget torsdag. Samtidig benyttede et flertal coronakrisen til at åbne for flere udvisninger af udlændinge.
02. aprStraffe for "corona-forbrydelser...
Idekamp
02. apr. 2020 - 13:10
Sæt 225-timers-reglen på pause“Straf ikke de ledige kontanthjælpsmodtagere med urimelige krav. Afskaf 225-timers-reglen – sæt den som minimum på pause, mens coronakrisen raser,” opfordrer 3F København.
02. aprSæt 225-timers-reglen på pause