20 Sep 2020  

KBH: Overskyet, tåge, 11 °C

Kvindekamp – en kollektiv kamp for ligestilling

SENESTE LEDERE

DEL ARBEJDERENS MENING

Twitter icon
Facebook icon
Google icon
Fredag, 06. marts, 2020, 10:00:00

Kvindekamp – en kollektiv kamp for ligestilling

"Ignorer ikke dit eget potentiale". Det er teksten på en plakat, som lige nu kan ses i modebutikkens Munthes udstillingsvindue i Aarhus.

På plakaten er samtidig et billede af kvindetegnet med den knyttede næve. Munthe har nemlig designet en t-shirt til 8. marts. Den sælges for den nette pris af 500 kroner, og overskuddet går til Dansk Kvindesamfund.

Kvindekamp er også en kamp mod et kapitalistiske system med klassedeling og udbytning af arbejderklassen, der fastholder kvinderne i snævre kønsroller.

Det siger noget om, hvad der er sket med kvindekampen de sidste år. Den er blevet mainstream, alle går ind for den – eller erklærer sig som feminister. Og en butik, som sælger modetøj til kvinder, går selvfølgelig ind for ligestilling. "Kvinder skal meget mere på agendaen", skriver Munthe på sin hjemmeside.

Men dermed bliver kvindekampen også tandløs. Kvindekamp handler ikke om at udfolde sit personlige potentiale gennem smukt tøj. Kvindekamp er en kollektiv kamp mod undertrykkelse og for alle kvinders lige rettigheder – for ligestilling.

Der er langt fra Munthes kvindeagenda til de 130 socialistiske kvinder, som på et møde i København i 1910 besluttede – på forslag fra den tyske kommunist Clara Zetkin – at indstifte en international kampdag for kvinders rettigheder.

I beslutningen hedder det: "I overensstemmelse med proletariatets klassebevidste politiske og faglige organisationer foranstalter de socialistiske kvinder i hvert land en kvindedag, som først og fremmest skal tjene til agitation for kvindernes stemmeret. Dette krav må belyses udfra socialistiske synspunkter og i dets sammenhæng med hele kvindespørgsmålet. Kvindedagen må gives international karakter og forberedes ordentligt."

De fremskridt, som kvinder har vundet de sidste 100 år, er på mange måder under pres i disse år. Nyliberalisme og globalisering har ramt arbejderkvinder hårdt – i nogle lande værre end andre. Nedbrydning af den kollektive velfærd presser især kvinderne, som stadig har eller tager hovedansvaret for børn og familie.

Selv ikke i et land som Danmark er der ligeløn – på trods af, at vi fik en lov om ligeløn i 1976. Mænd tjener i gennemsnit 12,8 procent mere end kvinder i dag for samme arbejde. Arbejdsmarkedet er stadig meget kønsopdelt, og når vi går på pension, er pensionsgabet mellem kønnene på cirka 25 procent.

Samtidig er der de sidste år sket en voldsom individualisering af kvinders liv. Det presser ikke mindst de unge kvinder, som føler, de skal leve op til både at være smukke, stærke og kloge og i det hele taget klare sig godt.

Og i det offentlige rum og på sociale fora sker en voldsom sexualisering af kvinder. Vold og voldtægt og kønsbaserede krænkelser er stadig en virkelighed, som mange kvinder møder.

Mange af disse problemer er samfundsskabte eller hænger snævert sammen med, hvordan samfundet er indrettet. Derfor er kvindekamp også en kamp mod et kapitalistiske system med klassedeling og udbytning, der fastholder kvinderne i snævre kønsroller.

Og gad så egentlig vide, hvor Munthe får syet sit tøj – og hvad syerskerne får i løn?

Nyeste artikler

Kultur
18. sep. 2020 - 11:38
Kvindemuseet overvejer at skifte navn – og det vækker store følelserEt af verdens få kvindemuseer ligger i Aarhus. Nu har museets ledelse besluttet at iværksætte en "undersøgelse" af, om museet fortsat skal hedde "Kvindemuseet". Det har skabt stor debat.
18. sepKvindemuseet overvejer at skifte navn...
Idekamp
18. sep. 2020 - 10:27
Salg af HorsevængetHvordan kan man dog lægge en sag frem for byrådet, som ikke er ordentligt belyst? spørger Tue Tortzen.
18. sepSalg af Horsevænget
Historie
18. sep. 2020 - 07:00
En tidlig diskussion om borgfred og klassekampFra 1887 til 1893 foregik en diskussion i den tidlige danske arbejderbevægelse om vejen frem. Hvor meget skulle der satses på reformer, og hvad var målet? En ny afhandling samler en række historiske kilder om emnet.
18. sepEn tidlig diskussion om borgfred og k...
Fagligt
18. sep. 2020 - 06:24
Byggefag vil forhindre udenlandske firmaer i at rende fra løn- og erstatningskravByggefagenes Samvirke opfordrer politikerne til at give Arbejdstilsynet flere muligheder for at undersøge, om mistænkelige udenlandske firmaer har reel aktivitet i hjemlandet. Det vil hjælpe både fagforeningerne, danske firmaer og staten.
18. sepByggefag vil forhindre udenlandske fi...
Fagligt
17. sep. 2020 - 14:00
Direktiv om EU-mindsteløn på vej til oktoberEU-kommissionens formand, Ursula von der Leyen, har nu bebudet, at Kommissionen i næste måned vil fremlægge et forslag til en lovbestemt mindsteløn for hele EU. Det vil true den danske model, påpeger både fagbevægelse og arbejdsgivere.
17. sepDirektiv om EU-mindsteløn på vej til...
Indland
17. sep. 2020 - 13:27
Regeringens klimaaftale med Aalborg Portland møder skarp kritikRådet for Grøn Omstilling og interesseorganisationen for landets små og mellemstore virksomheder kritiserer samarbejdsaftalen med Aalborg Portland for at give virksomheden særbehandling og spænde ben for nødvendige klimatiltag.
17. sepRegeringens klimaaftale med Aalborg P...
Indland
17. sep. 2020 - 13:23
Mange kommuner overvejer at spare på rengøringFOA retter en skarp kritik af landets kommuner for at spare på rengøringen, på trods af at det er et af de vigtigste våben i kampen mod corona.
17. sepMange kommuner overvejer at spare på...