18 Oct 2019  

KBH: Spredte skyer, 14 °C

Kurdernes valg

SENESTE LEDERE

tor. 17. okt - 2019
tir. 15. okt - 2019
man. 14. okt - 2019
tor. 10. okt - 2019
tir. 08. okt - 2019
man. 07. okt - 2019

DEL ARBEJDERENS MENING

Twitter icon
Facebook icon
Google icon
Tirsdag, 08. oktober, 2019, 12:08:12

Kurdernes valg

Præsident Trump har aftalt med Tyrkiets præsident Erdogan, at de amerikanske styrker trækkes ud af det nordlige Syrien, så Tyrkiet kan etablere en 30 kilometer bred såkaldt sikkerhedszone i området. 

Næppe var tilbagetrækningen af de første mindre grupper af amerikanske soldater begyndt, før den tyrkiske hær påbegyndte beskydningen af de kurdiske styrker, som kontrollerer området, og som har været USA's nærmeste allierede.

Kurderne i det nordlige Syrien vil kun kunne leve i fred, hvis den syriske hær overtager kontrollen af grænserne til Tyrkiet.

Trumps trusler om at smadre Tyrkiets økonomi, hvis Erdogan er for brutal overfor kurderne, vil hverken afskrække Tyrkiet eller berolige kurderne, som kender den tyrkiske hærs brutalitet.

Fra det nordlige Syrien erklærer de kurdiske militser, at de vil tage kampen op med Tyrkiets militær. Hvis det udvikler sig til en regulær krig mellem Tyrkiet og de kurdiske militser, vil det blive et brutalt og blodigt opgør, som kurderne ikke kan vinde.

Samtidig vil et tyrkisk angreb kunne føre til, at de titusinder af tilfangetagne terrorister fra IS og andre terrorgrupper, som sidder i kurdisk kontrollerede fangelejre og fængsler, vil bruge anledningen til at flygte.

I Danmark og resten af den vestlige verden fokuserer medierne på, at Trump svigter sine kurdiske allierede. Det er rigtigt, men det er også en noget snæver tilgang til situationen. USA og dets allierede fører krig i Syrien i en åbenlys krænkelse af international ret.

Det er USA, Tyrkiet og en række andre lande, som har finansieret og udrustet de væbnede terrorgrupper i Syrien, som nu er næsten nedkæmpet af den syriske hær og dens allierede. Det er mislykkedes for USA og dets allierede at vælte den syriske regering og præsident.

Nu arbejder de for at opdele den syriske nation. Tyrkiet og kurderne kæmper om kontrollen over dele af det nordlige Syrien. Israel vil fastholde kontrollen over de syriske Golanhøjder.

Så længe udenlandske magter har styrker i Syrien, i modstrid med international ret, vil den militære konflikt fortsætte på civilbefolkningens bekostning. Derfor er det så vigtigt, at den syriske regering genvinder kontrollen over hele Syrien.

Kurderne i det nordlige Syrien vil kun kunne leve i fred, hvis de erkender dette og lader den syriske hær overtage kontrollen af grænserne til Tyrkiet. Kun det kan stoppe Tyrkiets planer. Samtidig vil et sådant skridt kunne løfte forhandlingerne om en politisk løsning ud af det nuværende dødvande, som er skabt af USA's indblanding.

Nyeste artikler

Idekamp
18. okt. 2019 - 13:57
Absurd vedtagelse i EU-parlamentetEU-parlamentet har vedtaget, at Sovjetunionen er lige så ansvarlig for Anden Verdenskrig som Nazityskland. Det er dybt kritisabelt, at man ved at afgive en stemme kan komme med en historisk dom, skriver Kim Nielsen.
18. oktAbsurd vedtagelse i EU-parlamentet
Idekamp
18. okt. 2019 - 13:48
Peter Abrahamsen synger Nis PetersenDet er noget nyt, (om noget gammelt!) når sanger og komponist Peter Abrahamsen opdagede Nis Petersens digte og satte toner på nogle udvalgte. Vi har i Dansk Toppen kunnet høre ”Rødtop.” skriver Peder Pedersen.
18. oktPeter Abrahamsen synger Nis Petersen
Idekamp
18. okt. 2019 - 11:59
Andelshavere skal ikke tabe pengeI polemikken om mulig afskaffelse af boligregulerings-lovens §5, stk. 2 forsøger de danske udlejere forening at skræmme ved at skubbe andelsboligforeningerne foran sig, påpeger Lejernes Landsorganisation.
18. oktAndelshavere skal ikke tabe penge
Idekamp
18. okt. 2019 - 11:39
Gylle er en giftig cocktail365 dage om året er mange beboere plaget af støv, støj og stank fra de mange svin. Diarré, hovedpine og kvalme er dagens orden. Hvorfor findes der ingen grundige undersøgelser af disse giftige forhold i svineindustrien? spørger Holger Øster Mortensen.
18. oktGylle er en giftig cocktail
Udland
18. okt. 2019 - 10:54
Labour-oprør: Vi stemmer for brexit-aftaleFlere og flere Labour-medlemmer af Underhuset stemmer ja til Boris Johnsons brexitaftale i morgen. Ikke mere snak og kaos, vi vil ud af EU nu, lyder det.
18. oktLabour-oprør: Vi stemmer for brexit-a...
Indland
18. okt. 2019 - 09:33
EU-modstandere vil styrke bredden i FolkebevægelsenHvis Folkebevægelsen mod EU skal stå i spidsen for en dansk udmeldelse af EU, så skal bevægelsen arbejde for at blive en ægte tværpolitisk bevægelse, hvor der er plads til alle, mener fire nuværende medlemmer.
18. oktEU-modstandere vil styrke bredden i F...
Indland
18. okt. 2019 - 09:26
Café Klare fik årets hjemløseprisTraditionen tro blev der afholdt hjemløsedag den 17. oktober på Københavns Rådhusplads.
18. oktCafé Klare fik årets hjemløsepris