22 Sep 2020  

KBH: Ingen skyer af betydning, 13 °C

Kup i moderne forklædning

SENESTE LEDERE

DEL ARBEJDERENS MENING

Twitter icon
Facebook icon
Google icon
Tirsdag, 17. maj, 2016, 07:26:37

Kup i moderne forklædning

Sidste uges dramatiske begivenheder i Brasilien, der afsatte – foreløbigt midlertidigt – landets folkevalgte præsident Dilma Rousseff, er et vaskeægte kup i parlamentarisk forklædning. Kuppet har mange ligheder med det parlamentariske kup i Paraguay i 2012, der afsatte den folkevalgte præsident Fernando Lugo og kuppet mod Honduras' folkevalgte præsident Manuel Zelaya i 2009.

Det er næppe tilfældigt, at USA har placeret Liliana Ayalde som ambassadør i Brasilien. Hun var ambassadør i Paraguay op til kuppet i 2012.

Formålet er som med de blodige militærkup i 1960'erne, 70'erne og 80'erne at genoprette den nyliberale, proamerikanske elites magt. Den samme magtkamp udspiller sig i disse måneder i Venezuela, som er næste skueplads for højrefløjens kupplaner.

Det er det tredje kup i Latinamerika, som er lykkedes i Obamas præsidentperiode, og det er næppe tilfældigt, at USA har placeret Liliana Ayalde som ambassadør i Brasilien. Hun tjente også som ambassadør i Paraguay op til og under kuppet i 2012. Ifølge WikiLeaks lækkede dokumenter skrev Liliana Ayalde om kuprygterne og pointerede dengang:

"Vi har været omhyggelige med at udtrykke offentlige støtte til Paraguay demokratiske institutioner – ikke til Lugo personligt – og at sikre, at Lugo forstår fordelene ved et tæt forhold til USA". Samme tvetydige udtalelser kommer også i dag fra Obama-administrationen: "Vi er overbeviste om, at Brasilien vil håndtere sine udfordringer demokratisk i overensstemmelse med sine forfatningsmæssige principper". 

Flertallet af de politikere, som stiller Dilma Rousseff for en rigsretssag, er enten anklaget for eller undersøges for korruption. Rousseff anklages kun for at have udskudt offentlige betalinger til året efter for at kunne dække udgifter til sociale programmer – ikke for korruption.

Det er til gengæld syv ministre i kuppræsident Michel Temers regering. Ministrene kommer alle fra partier, som ved fire valg i træk har tabt til Dilma Rousseff og hendes forgænger Lula da Silva. Temer har lagt en nyliberal kurs: 25 procent af de ansatte i ministerierne skal fyres, statslige virksomheder skal privatiseres og åbnes for udenlandsk kapital og sociale nedskæringer er i vente.

Men kampen er ikke afgjort endnu, Brasiliens arbejdere i by og på land mobiliserer for at forsvare sig. 

Nyeste artikler

Indland
22. sep. 2020 - 07:39
Op til næste års kommunalvalg opprioriterer Aarhus og Odense velfærdenDer er indgået budgetaftaler i Aarhus og Odense. Begge steder er der ekstra penge til velfærd.
22. sepOp til næste års kommunalvalg opprior...
Fagligt
22. sep. 2020 - 07:24
Danmarks Lærerforening skærer kongres ned til en enkelt dagLærerkongres skal på én dag opstille krav til OK21 og vælge ny formand.
22. sepDanmarks Lærerforening skærer kongres...
Udland
22. sep. 2020 - 06:55
Ikea Skotland fyrer kritisk tillidsmandDen svenske møbelgigant Ikeas afdeling i Glasgow, Skotland, fyrer kritisk tillidsmand, fordi han fortalte sine kolleger om ledelsens plan om at forringe løn under sygdom midt i coronapandemien. Støtten strømmer ind fra hele fagbevægelsen.
22. sepIkea Skotland fyrer kritisk tillidsma...
Udland
21. sep. 2020 - 15:42
Op imod 8000 norske buschauffører strejker for højere lønBuschauffører strejker mod lav løn, der ikke er fulgt med industriområdet. Og så har de ikke tid til at sikkerhedstjekke busserne, lyder det fra Oslo. Måske sympatikonflikt i vente.
21. sepOp imod 8000 norske buschauffører str...
Udland
21. sep. 2020 - 11:25
Aldi-strejke i Belgien endte med sejr til de ansatteFor meget overarbejde uden betaling og manglende økonomisk kompensation i forbindelse med coronapandemien fik ansatte i 36 supermarkeder til at nedlægge arbejdet. På 24 timer fik de gennemtrumfet indrømmelser.
21. sepAldi-strejke i Belgien endte med sejr...
Idekamp
21. sep. 2020 - 11:19
Danmark og flygtningene fra Moria-lejrenDanmark bør tilbyde at huse de mest udsatte flygtninge fra Moria-lejren, skriver Rajesh Holmen i et åbent brev til statsministeren.
21. sepDanmark og flygtningene fra Moria-lej...
Fagligt
21. sep. 2020 - 07:38
Udenlandske it-ansatte får job i stedet for danske it-uddannedeArbejdsgiverne henter it-ansatte i udlandet med den konsekvens, at arbejdsløsheden blandt danske it-uddannede er på det højeste niveau siden 2005. Prosa, de it-professionelles forbund, opfordrer arbejdsgiverne til at satse mere på opkvalificering af dansk it-arbejdskraft.
21. sepUdenlandske it-ansatte får job i sted...