04 Aug 2020  

KBH: Let skyet, 17 °C

Konflikten mellem USA og Tyskland stikker dybt

DEL ARBEJDERENS MENING

Twitter icon
Facebook icon
Google icon
Fredag, 03. juli, 2020, 11:16:47

Konflikten mellem USA og Tyskland stikker dybt

Præsident Trump trækker 9.500 soldater ud af Tyskland. Selv om USA fortsat har 25.000 soldater, atomvåben og en vifte af vigtige baser i Tyskland, er beslutningen et politisk vink med en vognstang. Trump vil straffe Tyskland med den begrundelse, at Tyskland ikke bidrager til NATO's oprustning med 2 procent af sit BNP, sådan som USA kræver af alle NATO-lande.

Trump har gjort det klart, at soldaterne ikke skal hjem, de skal flyttes frem til grænsen mod Rusland og være placeret i lande, som er mere venligt stemte overfor USA. Så fredskræfterne i Europa har ingen grund til at juble, selv om man naturligvis kan glæde sig over, at meningsmålinger viser, at stadigt flere tyskere ønsker, at alle amerikanske soldater i landet trækkes ud.

Det har kostet ikke mindst tyske industri-virksomheder dyrt at deltage i den USA-ledte økonomiske sanktionspolitik mod Rusland.

Konflikten mellem USA og Tyskland stikker langt dybere end uenighed om krigsbudgetternes størrelse. Det er en brik i den strategiske rivalisering mellem USA og andre lande, også USA's såkaldte allierede.

USA kæmper for at bevare sin stilling som verdens eneste supermagt. I de senere år er styrkeforholdet mellem USA, Kina, Rusland og EU (under tysk/fransk lederskab) blevet markant forrykket. I takt med at USA svækkes, bliver diktater og afpresning et stadigt mere dominerende træk i den amerikanske udenrigspolitik.

Trump har skærpet modsætningerne til både Kina og Rusland og presset sine europæiske allierede til at deltage i den amerikanske inddæmningsstrategi. NATO's oprustning, ikke mindst langs grænserne til Rusland, og den stadigt mere krigeriske politiske og ideologiske propagandakrig mod disse lande har også haft en direkte indflydelse på de europæiske NATO-lande og EU og den udenrigspolitik, de fører.

Det har kostet ikke mindst tyske industrivirksomheder dyrt at deltage i den USA-ledte økonomiske sanktionspolitik mod Rusland. Under indtryk af en ny økonomisk krise vil presset for at stoppe sanktionspolitikken vokse.

Trump kæmper for, at Europa skal købe amerikansk energi. Tyskland har i årevis kæmpet for at sikre sig flere energileverandører. Det er kernen bag striden mellem USA og Tyskland om Nord Stream 2, som vil sikre store mængder af russisk gas til Tyskland. Trump påstår, at det vil gøre Tyskland til en russisk fange.

Spændingerne mellem USA og Europa ses også i de økonomiske relationer. Trump har truet med at indføre skærpet told mod tyske biler og indført høje toldsatser på både stål og aluminium, som allerede har kostet de tyske bilproducenter dyrt.

USA's udenrigspolitik med afpresning og trusler har mange steder haft som konsekvens, at USA's rivaler og modstandere presses ind i nye samarbejdsrelationer og alliancer. Der ligger meget indestænkt frustration og harme bag den franske præsident Macrons udtalelser om, at ledelsen af NATO er hjernedød. Men det er i bund og grund også en erkendelse af, at USA har stadigt mindre at tilbyde sine europæiske allierede, som i stadigt mindre omfang ser, at deres interesser er sammenfaldende med USA's.

Merkels afbud til G7-mødet i USA er et politisk signal i den retning, ikke snævert bestemt af corona.

Tyskland forsøger at balancere mellem USA, Kina og Rusland, samtidigt med at Tyskland og Frankrig er enige om at sætte fuld fart på opbygningen af EU, herunder af EU's militære styrke og våbenindustri, som er nødvendig for at kunne modstå USA's pres og forsvare den europæiske storkapitals globale interesser. I det spil vil medlemslandene i EU blive udsat for et hårdt pres for øget integration og dermed afståelse af national suverænitet.

Med Tysklands formandskab i EU vil denne proces blive intensiveret. Det vil yderligere skærpe modsætningerne til USA.

Nyeste artikler

Indland
04. aug. 2020 - 08:41
EU's genopretningspakke skaber debat på den danske venstrefløjEU's 5600 milliarder kroner store genopretningspakke skaber debat på den danske venstrefløj. Er pakken udtryk for mellemfolkelig solidaritet, eller bruger EU krisen til at indføre mere union?
04. augEU's genopretningspakke skaber d...
Fagligt
04. aug. 2020 - 05:50
Store faggrupper har reelt ingen mulighed for at tegne lønforsikringDanskernes mulighed for at forsikre sig ved arbejdsløshed afslører massive forskelle i pris og vilkår. Store faggrupper efterlades uden reel mulighed for at tegne forsikringerne, viser en ny analyse fra Tænketanken Cevea.
04. augStore faggrupper har reelt ingen muli...
Udland
03. aug. 2020 - 14:29
Hviderussisk præsidentvalg er blevet overraskende interessantPå søndag går hviderusserne til præsidentvalg. Længe var der udsigt til et forudsigeligt resultat, hvor Hvideruslands præsident gennem 26 år Aleksandr Lukashenko vanen tro kunne fortsætte. Men pludselig er valgkampen blevet overraskende interessant.
03. augHviderussisk præsidentvalg er blevet...
Idekamp
03. aug. 2020 - 11:56
Næsten 20 års politik med skattelettelser har slået fejlJesper Park van der Schaft giver tre eksempler på, at mennesker ikke får den rette hjælp, og påpeger en årsag.
03. augNæsten 20 års politik med skattelette...
Idekamp
03. aug. 2020 - 10:45
Nej til kontant betaling i busserneUdtalelse fra Faglig Chaufførklub Stilling om genindførsel af kontant betaling i busserne i Midttrafiks område.
03. augNej til kontant betaling i busserne
Udland
03. aug. 2020 - 05:50
Bag om Trumps føderale oprustning mod Black Lives MatterDonald Trumps indsættelse af føderale styrker i Portland, Oregon, rejser flere spørgsmål, mener dansk professor. Der hersker uklarheder om, hvorvidt indgrebet mod Black Lives Matter-demonstranter er lovligt, og hvad Trumps bagtanker er med indsatsen.
03. augBag om Trumps føderale oprustning mod...
Udland
03. aug. 2020 - 05:32
Corona rejser det store spørgsmål om 'retten til livet'Eksperter vurderer, at 99 procent af USA's 150.000 coronadøde kunne være reddet. Hvor er deres ret til livet blevet af, spørger Henrik Thejl i denne 13. reportage fra Cuba, som også konstaterer, at corona igen flammer op enkelte steder i Cuba.
03. augCorona rejser det store spørgsmål om...