28 May 2020  

KBH: Ingen skyer af betydning, 9 °C

Kommunalt oprør efterlyses

SENESTE LEDERE

ons. 27. maj - 2020
fre. 15. maj - 2020
tor. 14. maj - 2020
ons. 13. maj - 2020

DEL ARBEJDERENS MENING

Twitter icon
Facebook icon
Google icon
Torsdag, 29. august, 2019, 14:16:46

Kommunalt oprør efterlyses

I går var der igen demonstration mod nedskæringerne på handicapområdet i København. Gennem intensive protester er det lykkedes for unge med handicap og pårørende at lægge et massivt pres på de københavnske politikere.

Hvorfor laver politikerne ikke en bevægelse på landsplan, der virkelig kunne sætte magt bag kravet om bedre økonomiske rammer?

Det er sejt gået af en gruppe, der ellers er hårdt presset i dagligdagen.

Reaktionen kommer efter årelange forringelser på området. At kommunen nu vil smide flere hundrede unge ud fra de bosteder, der er deres hjem i dag, fik bægret til at flyde over.

Det er ikke kun på handicapområdet, at Københavns Kommune skærer ned. Der er sparekrav til alle kommunens forvaltninger.

Igen og igen hører vi politikerne sige, at nedskæringerne er nødvendige, samtidig med at de beklager konsekvenserne.

Men København er en rig kommune, der slet ikke behøver at spare på sine mest udsatte borgere. Der er penge til at sikre en ordentlig velfærd.

Problemet er, at København ikke må bruge sine egne penge på grund af budgetloven, der lægger snævre rammer for de penge, kommuner og regioner må bruge fire år frem i tiden. 

Det samme er tilfældet i alle landets kommuner. Overalt ser vi nedskæringer ligesom i København.

Den nye regering siger, at den vil sikre bedre velfærd. Vi vil sikkert også opleve, at der kommer flere penge til opnormeringer i daginstitutionerne og nok også til handicapområdet, hvor der begge steder har været markante protester. 

Men S-regeringen lægger ikke op til at tage et opgør med budgetloven og skrotte dens rigide regler, der ligger som en jernkappe ned over kommunernes og regionernes økonomi.

At regeringen vil fortsætte det stramme budgetregime viser også den kendsgerning, at de ikke vil afskaffe det moderniserings- og effektiviseringsprogram, der blev indført af Løkke-regeringen. Det pålægger kommunerne at effektivisere for en milliard kroner hvert eneste år og aflevere halvdelen af det sparede beløb i statskassen.

Det betyder, at allerede inden kommunerne starter forhandlingerne med regeringen om næste års økonomi, er der barberet en halv milliard kroner af i forhold til året før.

Og den praksis skal fortsætte, fastslår regeringen i den økonomiske redegørelse, der kom i denne uge.

Kommunernes Landsforening og kommunalpolitikerne rundt omkring i landet beklager sig over de stramme økonomiske rammer og stiller krav om flere penge.

Hvorfor råber de ikke virkelig højt og slår i bordet? Hvorfor kræver de ikke afskaffelse af budgetloven? Hvorfor møder alle de københavnske politikere, eller i hvert fald dem fra de såkaldt røde partier, ikke i samlet trop op på Christiansborg og kræver økonomiske rammer, der kan sikre ordentlig velfærd for alle? Hvorfor laver politikerne ikke en bevægelse på landsplan, der virkelig kunne sætte magt bag kravet?

Så længe de lokale politikere finder sig i at administrere de umenneskelige økonomiske rammer, vil vi opleve, at forskellige grupper bliver spillet ud mod hinanden. Når nogle grupper får kæmpet en forringelse af bordet, vil andre blive ramt.

Der er i den grad brug for et kommunalt oprør.

Nyeste artikler

Indland
27. maj. 2020 - 16:10
Coronakrise har ramt dansk økonomi hårdere end finanskrisenFinansministeren forventer, at BNP vil falde med omkring 5,25 procent i år, hvilket er større end under finanskrisen. Samtidig vil eksporten falde og arbejdsløsheden stige.
27. majCoronakrise har ramt dansk økonomi hå...
Fagligt
27. maj. 2020 - 15:41
Fagforeninger i tænkeboks om OK21Coronakrisen har sat gang i diskussionen om, hvornår det giver mening at indlede forhandlinger om nye offentlige overenskomster? Fagforbundene forventes at tage en endelig beslutning senest i juli måned. Foreløbig er holdningerne delte.
27. majFagforeninger i tænkeboks om OK21
Indland
27. maj. 2020 - 13:28
Kæmpe EU-tiltag på vej: Fælles gæld og euroForslaget fra Emmanuel Macron og Angela Merkel om et fælles lån på intet mindre end 3.700 milliarder kroner, hvor alle lande hæfter samlet, er et ekstremt vidtgående skridt i føderalistisk retning.
27. majKæmpe EU-tiltag på vej: Fælles gæld o...
Idekamp
27. maj. 2020 - 12:03
Er vi klar til Amazon?I Global Aktion kan vi se, at mange af de kampe, som arbejdere i det globale syd har kæmpet, nu også flytter til det globale nord, inklusive Danmark, skriver Ann Langwadt og Morten Nielsen.
27. majEr vi klar til Amazon?
Udland
27. maj. 2020 - 11:38
EU-Kommissionen vil have alle medlemslande med i euroen inden 2025EU-Kommissionen er klar til kvantespring mod forbundsstat – Kommissærerne vil have alle medlemslande med i Eurozonen inden 2025.
27. majEU-Kommissionen vil have alle medlems...
Udland
27. maj. 2020 - 11:08
Kinas folkekongres nedjusterer de økonomiske forventningerKinas parlament – Folkekongressen – holder samling, hvor 3000 delegerede diskuterer, hvordan landet har klaret coronakrisen og kan komme ud af den. Pandemien og dens eftervirkninger vil betyde mindre økonomisk fremgang, lyder det.
27. majKinas folkekongres nedjusterer de øko...
Indland
27. maj. 2020 - 10:39
Beboere i Mjølnerparken stævner BoligministerietGhettolovgivningen er diskriminerende, mener en række beboere i Mjølnerparken og deres advokat. I dag stævnede de Transport- og Boligministeriet for at have godkendt den plan, der pålægger boligselskabet at sælge ud af sine almene familieboliger.
27. majBeboere i Mjølnerparken stævner Bolig...

< maj 2020 >

28
28. maj. 2020 - 19:00
29
29. maj. 2020 - 15:00 til 17:30

< jun 2020 >

04
04. jun. 2020 - 17:00 til 18:00
05
05. jun. 2020 - 08:00 til 18:00

Nyeste: Idekamp