21 Oct 2019  

KBH: Overskyet, tåge, 9 °C

Kommunalt oprør efterlyses

SENESTE LEDERE

tor. 17. okt - 2019
tir. 15. okt - 2019
man. 14. okt - 2019
tor. 10. okt - 2019
tir. 08. okt - 2019
man. 07. okt - 2019

DEL ARBEJDERENS MENING

Twitter icon
Facebook icon
Google icon
Torsdag, 29. august, 2019, 14:16:46

Kommunalt oprør efterlyses

I går var der igen demonstration mod nedskæringerne på handicapområdet i København. Gennem intensive protester er det lykkedes for unge med handicap og pårørende at lægge et massivt pres på de københavnske politikere.

Hvorfor laver politikerne ikke en bevægelse på landsplan, der virkelig kunne sætte magt bag kravet om bedre økonomiske rammer?

Det er sejt gået af en gruppe, der ellers er hårdt presset i dagligdagen.

Reaktionen kommer efter årelange forringelser på området. At kommunen nu vil smide flere hundrede unge ud fra de bosteder, der er deres hjem i dag, fik bægret til at flyde over.

Det er ikke kun på handicapområdet, at Københavns Kommune skærer ned. Der er sparekrav til alle kommunens forvaltninger.

Igen og igen hører vi politikerne sige, at nedskæringerne er nødvendige, samtidig med at de beklager konsekvenserne.

Men København er en rig kommune, der slet ikke behøver at spare på sine mest udsatte borgere. Der er penge til at sikre en ordentlig velfærd.

Problemet er, at København ikke må bruge sine egne penge på grund af budgetloven, der lægger snævre rammer for de penge, kommuner og regioner må bruge fire år frem i tiden. 

Det samme er tilfældet i alle landets kommuner. Overalt ser vi nedskæringer ligesom i København.

Den nye regering siger, at den vil sikre bedre velfærd. Vi vil sikkert også opleve, at der kommer flere penge til opnormeringer i daginstitutionerne og nok også til handicapområdet, hvor der begge steder har været markante protester. 

Men S-regeringen lægger ikke op til at tage et opgør med budgetloven og skrotte dens rigide regler, der ligger som en jernkappe ned over kommunernes og regionernes økonomi.

At regeringen vil fortsætte det stramme budgetregime viser også den kendsgerning, at de ikke vil afskaffe det moderniserings- og effektiviseringsprogram, der blev indført af Løkke-regeringen. Det pålægger kommunerne at effektivisere for en milliard kroner hvert eneste år og aflevere halvdelen af det sparede beløb i statskassen.

Det betyder, at allerede inden kommunerne starter forhandlingerne med regeringen om næste års økonomi, er der barberet en halv milliard kroner af i forhold til året før.

Og den praksis skal fortsætte, fastslår regeringen i den økonomiske redegørelse, der kom i denne uge.

Kommunernes Landsforening og kommunalpolitikerne rundt omkring i landet beklager sig over de stramme økonomiske rammer og stiller krav om flere penge.

Hvorfor råber de ikke virkelig højt og slår i bordet? Hvorfor kræver de ikke afskaffelse af budgetloven? Hvorfor møder alle de københavnske politikere, eller i hvert fald dem fra de såkaldt røde partier, ikke i samlet trop op på Christiansborg og kræver økonomiske rammer, der kan sikre ordentlig velfærd for alle? Hvorfor laver politikerne ikke en bevægelse på landsplan, der virkelig kunne sætte magt bag kravet?

Så længe de lokale politikere finder sig i at administrere de umenneskelige økonomiske rammer, vil vi opleve, at forskellige grupper bliver spillet ud mod hinanden. Når nogle grupper får kæmpet en forringelse af bordet, vil andre blive ramt.

Der er i den grad brug for et kommunalt oprør.

Nyeste artikler

Udland
19. okt. 2019 - 09:08
Lula kræver at Højesteret dømmer ham uskyldigMens tusinder i Brasilien og internationalt kæmper for løsladelse af Lula da Silva, slår ekspræsidenten fast, at han ikke bare vil løslades, men kræver en dom, der fastslår hans uskyld i anklagerne mod ham for korruption.
19. oktLula kræver at Højesteret dømmer ham...
Indland
19. okt. 2019 - 07:00
Statsministeren lover folkeafstemning om bankunionHvis Danmark skal med i bankunionen, så skal det ske ved en folkeafstemning, lyder løftet nu fra statsminister Mette Frederiksen, som gerne vil have "demokratisk legitimitet" om beslutningen.
19. oktStatsministeren lover folkeafstemning...
Indland
19. okt. 2019 - 07:00
FredsVagten fylder 18 årDanmark er fortsat i krig, og konsekvenserne er kun blevet værre. Derfor flager FredsVagten med sort flag, når 18-års dagen skal markeres den 19. oktober. FredsVagten sikrer dagligt, at fredsflaget er synligt foran Folketinget, og får mange gode snakke med forbipasserende.
19. oktFredsVagten fylder 18 år
Idekamp
18. okt. 2019 - 13:57
Absurd vedtagelse i EU-parlamentetEU-parlamentet har vedtaget, at Sovjetunionen er lige så ansvarlig for Anden Verdenskrig som Nazityskland. Det er dybt kritisabelt, at man ved at afgive en stemme kan komme med en historisk dom, skriver Kim Nielsen.
18. oktAbsurd vedtagelse i EU-parlamentet
Idekamp
18. okt. 2019 - 13:48
Peter Abrahamsen synger Nis PetersenDet er noget nyt, (om noget gammelt!) når sanger og komponist Peter Abrahamsen opdagede Nis Petersens digte og satte toner på nogle udvalgte. Vi har i Dansk Toppen kunnet høre ”Rødtop.” skriver Peder Pedersen.
18. oktPeter Abrahamsen synger Nis Petersen
Idekamp
18. okt. 2019 - 11:59
Andelshavere skal ikke tabe pengeI polemikken om mulig afskaffelse af boligregulerings-lovens §5, stk. 2 forsøger de danske udlejere forening at skræmme ved at skubbe andelsboligforeningerne foran sig, påpeger Lejernes Landsorganisation.
18. oktAndelshavere skal ikke tabe penge
Idekamp
18. okt. 2019 - 11:39
Gylle er en giftig cocktail365 dage om året er mange beboere plaget af støv, støj og stank fra de mange svin. Diarré, hovedpine og kvalme er dagens orden. Hvorfor findes der ingen grundige undersøgelser af disse giftige forhold i svineindustrien? spørger Holger Øster Mortensen.
18. oktGylle er en giftig cocktail

< okt 2019 >

26
26. okt. 2019 - 11:00 til 19:00
28
28. okt. 2019 (Hele dagen) til 03. nov. 2019 (Hele dagen)