03 Jun 2020  

KBH: Ingen skyer af betydning, 13 °C

"Kend din plads"

SENESTE LEDERE

DEL ARBEJDERENS MENING

Twitter icon
Facebook icon
Google icon
Mandag, 14. oktober, 2019, 14:15:02

"Kend din plads"

Arbejderen kan i dag fortælle om en lærer i Holbæk, der blev irettesat af kommunen og endda forflyttet fra én skole til en anden, fordi hun havde et "negativt kropssprog", når hun var uenig i ledelsens beslutninger.

>>LÆS OGSÅ: Offentligt ansattes ytringsfrihed stækkes igen

Det er blot et af mange eksempler på, at offentligt ansattes ytringsfrihed er under pres. Det er kun få uger siden, at en kommunalchef i Esbjerg præsenterede disse guldkorn ved et oplæg for dele af forvaltningen: 

"Hold dig fra pressen", "gå ikke den politiske vej." "Vær ikke bange for at tilkendegive uenighed, men kend også din plads."

Angrebet på de offentligt ansattes ytringsfrihed er en logisk konsekvens af markedsgørelse og nedskæringer i den offentlige sektor.

Vi har de seneste år set tillidsfolk blive stemplet som illoyale og truet med fyring, og der er undersøgelser, der viser, at offentligt ansatte frygter for konsekvenserne ved at sige fra.

Problemet fortsætter, selv om regeringen har slået fast, at de offentligt ansatte har ret til at åbne munden.

Angrebet på de offentligt ansattes ytringsfrihed er en logisk konsekvens af markedsgørelse og nedskæringer i den offentlige sektor. Når man ser på børnepasning eller ældrepleje med en koncerntankegang, handler det om at få de ansatte til at rette ind og støtte op om firmaets indsats for at skabe profit.

Flere usikre ansættelser er med til at få folk til at tie. Et andet middel til at strømline og afdemokratisere arbejdspladserne er New Public Management. På den ene side får folk at vide, at de gerne må ytre sig, men når de gør det, er det den enkeltes problem – det bliver forsøgt gjort indiviuelt i stedet for kollektivt.

Det kan virke absurd i en tid, hvor kamp for ytringsfrihed ligger højt på den politiske dagsorden. Den bliver brugt til at give plads til islam-hånere i borgerpressen og racister på den yderste højrefløj. Men de samme ytringsfundamentalister bekymrer sig ikke for sosu-hjælperens ret til at sige fra.

Det handler også om demokratisk kontrol. Offentligt ansatte har ret til at fortælle, når borgere ikke bliver hjulpet, og når skattepenge bliver brugt forkert. Det er vores fælles ansvar.

Nyeste artikler

Arbejderen
02. jun. 2020 - 15:12
Online-læsermøde om Ghettolovgivningens konsekvenserMød tre aktivister fra Almen Modstand, der er aktive i hver sin del af landet: Fatma Tounsi fra København, Solveig Munk fra Aarhus og Walid Zaabalawi fra Odense. De tre vil fortælle om hvordan ghettolovgivningen rammer de almene boliger i deres område, og om kampen mod ghettolov og ghettolister.
02. junOnline-læsermøde om Ghettolovgivninge...
Kultur
02. jun. 2020 - 13:27
Dansk musiker dedikerer sang til fredsbevægelse i USASanger og musiker Bernhard Mikael Hansen har udgivet sin første single, "Prayer For The American". Sangen er dedikeret til fredsbevægelsen Architects and Engineers For 9/11 Truth i USA.
02. junDansk musiker dedikerer sang til fred...
Fagligt
02. jun. 2020 - 13:15
HK og tandlæger enige om ny overenskomst Efter et turbulent forhandlingforløb, hvor tandlægerne i første omgang afviste den overenskomst, deres egne forhandlere havde sagt ja til, skal tandklinikassistenter og arbejdsgivere nu stemme om en ny aftale.
02. junHK og tandlæger enige om ny overensko...
Navne
02. jun. 2020 - 12:07
Vores bror og politiske kammerat fylder 60 årVi ønsker dig tillykke, Raleb Ansari.
02. junVores bror og politiske kammerat fyld...
Indland
02. jun. 2020 - 09:39
Trods kritik: Børn med diagnoser skal møde op i ungdomsdomstolBørn ned til ti år med en psykisk diagnose er tvunget til at møde op i Ungdomskriminalitetsnævnet. Eksperter, kommuner, socialrådgivere og organisationer advarer om, at børnene ikke forstår, hvad der foregår i nævnet.
02. junTrods kritik: Børn med diagnoser skal...
Fagligt
02. jun. 2020 - 05:37
Enhedslisten rejser debat om dagpengenes værdiTrygheden i dagpengesystemet er svækket, fordi dagpengene dækker en stadig mindre del af løntab ved arbejdsløshed. Enhedslisten rejser debatten i Folketinget med henblik på, at politikerne skal stoppe udhulingen af dagpengenes værdi.
02. junEnhedslisten rejser debat om dagpenge...
Indland
29. maj. 2020 - 13:17
Den nazistiske bombemager fra HundestedTopnazist kortlagde LGBT-miljø, mens han byggede bombe og skydevåben. De danske nazister fra NMR har vist sig parate til at overtage den svenske moderorganisations drabelige metoder.
29. majDen nazistiske bombemager fra Hundest...

< jun 2020 >

03
03. jun. 2020 - 17:00 til 19:00
04
04. jun. 2020 - 17:00 til 18:00
05
05. jun. 2020 - 08:00 til 18:00
09
09. jun. 2020 - 19:30 til 21:00