18 Nov 2019  

KBH: Overskyet, dis, 9 °C

"Kend din plads"

SENESTE LEDERE

man. 18. nov - 2019
tor. 14. nov - 2019
ons. 13. nov - 2019
tir. 12. nov - 2019
man. 11. nov - 2019
fre. 08. nov - 2019

DEL ARBEJDERENS MENING

Twitter icon
Facebook icon
Google icon
Mandag, 14. oktober, 2019, 14:15:02

"Kend din plads"

Arbejderen kan i dag fortælle om en lærer i Holbæk, der blev irettesat af kommunen og endda forflyttet fra én skole til en anden, fordi hun havde et "negativt kropssprog", når hun var uenig i ledelsens beslutninger.

>>LÆS OGSÅ: Offentligt ansattes ytringsfrihed stækkes igen

Det er blot et af mange eksempler på, at offentligt ansattes ytringsfrihed er under pres. Det er kun få uger siden, at en kommunalchef i Esbjerg præsenterede disse guldkorn ved et oplæg for dele af forvaltningen: 

"Hold dig fra pressen", "gå ikke den politiske vej." "Vær ikke bange for at tilkendegive uenighed, men kend også din plads."

Angrebet på de offentligt ansattes ytringsfrihed er en logisk konsekvens af markedsgørelse og nedskæringer i den offentlige sektor.

Vi har de seneste år set tillidsfolk blive stemplet som illoyale og truet med fyring, og der er undersøgelser, der viser, at offentligt ansatte frygter for konsekvenserne ved at sige fra.

Problemet fortsætter, selv om regeringen har slået fast, at de offentligt ansatte har ret til at åbne munden.

Angrebet på de offentligt ansattes ytringsfrihed er en logisk konsekvens af markedsgørelse og nedskæringer i den offentlige sektor. Når man ser på børnepasning eller ældrepleje med en koncerntankegang, handler det om at få de ansatte til at rette ind og støtte op om firmaets indsats for at skabe profit.

Flere usikre ansættelser er med til at få folk til at tie. Et andet middel til at strømline og afdemokratisere arbejdspladserne er New Public Management. På den ene side får folk at vide, at de gerne må ytre sig, men når de gør det, er det den enkeltes problem – det bliver forsøgt gjort indiviuelt i stedet for kollektivt.

Det kan virke absurd i en tid, hvor kamp for ytringsfrihed ligger højt på den politiske dagsorden. Den bliver brugt til at give plads til islam-hånere i borgerpressen og racister på den yderste højrefløj. Men de samme ytringsfundamentalister bekymrer sig ikke for sosu-hjælperens ret til at sige fra.

Det handler også om demokratisk kontrol. Offentligt ansatte har ret til at fortælle, når borgere ikke bliver hjulpet, og når skattepenge bliver brugt forkert. Det er vores fælles ansvar.

Nyeste artikler

Udland
18. nov. 2019 - 14:44
Israel udviser menneskerettighedslederIsraels højesteret holder fast i, at lederen af den USA-baserede menneskerettighedsorganisation Human Rights Watch, Omar Shakir, skal udvises af landet for sin påståede støtte til boykot af Israel.
18. novIsrael udviser menneskerettighedslede...
Idekamp
18. nov. 2019 - 13:59
HK: Vanvittigt at kommuner skal administrere seniorpension midlertidigtAt lade kommunerne vikariere, indtil den private aktør ATP er klar til at lege myndighed, er dårligt politisk håndværk, lyder det fra HK Kommunal.
18. novHK: Vanvittigt at kommuner skal admin...
Indland
18. nov. 2019 - 12:06
Fredsforsker Jan Øberg fik fredsprisEn ny verden er på vej op i øst – og i vest går den gamle verden ned. Hvordan forbereder Danmark sig bedst på det, spurgte freds- og konfliktforsker Jan Øberg, da han søndag modtog en fredsdue fra Kunstnere for Fred.
18. novFredsforsker Jan Øberg fik fredspris
Idekamp
18. nov. 2019 - 11:54
Daginstitutioner: Handling nu!Jeg ved godt, hvad det fagligt dygtige personale i mit barns institution mangler – de mangler flere fagligt dygtige kollegaer. Mange andre sager kan hastebehandles i Folketinget – men det kan vores fremtid ikke? Er vores børn ligegyldige?
 Er det vigtigere, at tidligere politikere kan få eftervederlag i op til to år efter, de ikke længere sidder i Folketinget? Eller en lukrativ pensionsordning ...? Der skal handling til – ikke først i 2025, skriver Majken Hall Høst.
18. novDaginstitutioner: Handling nu!
Arbejde & Kapital
16. nov. 2019 - 07:00
Septemberforliget gennem 120 årSeptemberforliget er grundstenen i den danske model. Det fik som klassekompromis en afgørende betydning for den faglige og politiske udvikling i Danmark. For borgerskabet var formålet at fastholde sin ejendomsret, at inddæmme arbejderklassens aktive kamp og sikre sig ro på arbejdsmarked.
16. novSeptemberforliget gennem 120 år
Kultur
16. nov. 2019 - 07:00
Forfatter vil huske afrikanerne på deres glemte historieAyi Kwei Armah er en af Afrikas mest læste forfattere. Han bruger sit forfatterskab til at skabe en øget bevidsthed om Afrikas historie og sætte fokus på, hvad der skal til for reelt at befri Afrika fra kolonialismens åg.
16. novForfatter vil huske afrikanerne på de...
Indland
16. nov. 2019 - 06:46
Studerende i kamp for det faglige niveau De studerende på Humanistisk Fakultet i København har besat dekanens kontor på tredje uge. De er utilfredse med ledelsens målplan, som efter deres mening betyder ringere undervisning og tab af specialviden.
16. novStuderende i kamp for det faglige niv...