06 Apr 2020  

KBH: Ingen skyer af betydning, 8 °C

Kapitalismens mest outrerede perversiteter

SENESTE LEDERE

DEL ARBEJDERENS MENING

Twitter icon
Facebook icon
Google icon
Fredag, 17. januar, 2020, 14:47:29

Kapitalismens mest outrerede perversiteter

Af alle kapitalismens indbyggede perversiteter er muligheden for at slå mønt på krig, død og ødelæggelse nok den mest outrerede.

I de samme timer, som befolkningerne i Irak, Iran og store dele af resten af verden holdt vejret i frygt for en storkrig, udnyttede en flok grådige børsspekulanter chancen til at lave nogle hurtige penge.

Så længe vi lader profit-motivet og de "frie markedskræfter" diktere, vil dette vanvid fortsætte uforandret.

Som konsekvens af disse krigsspekulanters aktieopkøb steg aktierne i Northrop Grumman Corp., Lockheed Martin, Raytheon og AeroVironment umiddelbart efter USA's dronemord på den iranske general og diplomat Qassem Suleimani på irakisk territorie.

Alle ovennævnte firmaer er giganter indenfor våbenproduktion og storleverandører til USA's militær. Da Iran få dage efter mordet gengældte med et angreb på to USA-kontrollerede baser i Irak, steg aktierne endnu et nøk.

>> LÆS OGSÅ: Spændinger mellem USA og Iran får våben-aktier til at stige

Scenariet er et sindbillede på kapitalismen og en udmærket påmindelse om, hvordan krig vil være menneskehedens faste følgesvend, så længe vi tillader dette vanviddets system at diktere vores liv.

At det undersøgende medie The Intercept har kortlagt, hvordan flere af de kommentatorer, der roste dronedrabet på Soleimani i landsdækkende amerikanske medier, har personlige økonomiske interesser i våbenindustrien, er bare endnu et vink med en vognstang om, i hvor høj grad alle dele af vores samfundsliv er underlagt profitmotivet.

Forargelsen over, at der findes mennesker, som er villige til at tjene penge ved at spekulere i krige, må dog ikke komme til at overskygge vores afsky for det samfund, som muliggør og fremelsker netop dette umenneskelige og dybt irrationelle vanvid.

Det er ikke dødens købmænd, men det bundrådne kapitalistiske samfund – som tillader mennesker at tjene penge på andres død og ulykke – som først og fremmest fortjener vores opmærksomhed.

>> LÆS OGSÅ: Danske Terma scorer kampfly-ordre på en halv milliard

Så længe vi lader profitmotivet og de "frie markedskræfter" diktere, vil dette vanvid fortsætte uforandret. Jo hurtigere vi får afskaffet profitmotivet ved en afskaffelse af den private ejendomsret til og kontrol over produktionsmidler des bedre. For først da kan vi gå i gang med at skabe en verden, hvor menneske og natur sættes i centrum.

For anerkender vi, at mennesket formes af omstændighederne, og at vores moral og handlinger tager udgangspunkt i vores interesser, så gælder det først og fremmest om at udforme omstændighederne menneskeligt og skabe samfund, hvor det enkelte menneskes privatinteresse falder sammen med menneskehedens fælles interesser.

Kun sådan kan vi skabe en verden uden krig, udbytning, sult og klimakatastrofer – alle foreteelser, som aldrig kommer til at flugte menneskehedens fælles interesser.

Relaterede artikler

Nyeste artikler

Indland
06. apr. 2020 - 15:25
Et stærkt offentligt sundhedsvæsen er afgørende under coronakrisenPå rekordtid har de danske sygehuse omstillet sig til at kunne takle coronaepidemien. At vi har et offentligt sundhedsvæsen med lige adgang for alle er en kæmpe fordel i den aktuelle krise, mener ansatte fra top til bund i sundhedsvæsenet.
06. aprEt stærkt offentligt sundhedsvæsen er...
Teori
06. apr. 2020 - 13:31
Epidemier er ikke blot en del af vores kultur – de skabes af vores kulturVirus muterer konstant. Men det er mennesker og deres handlinger, der afgør, om de bliver livstruende. Derfor er pandemier som covid-19 tæt forbundne med den måde, som mennesker lever og organiserer deres økonomiske liv. Og derfor kan de heller ikke vurderes løsrevet fra den kapitalistiske produktionsmåde, der er fremherskende over det meste af kloden.
06. aprEpidemier er ikke blot en del af vore...
Idekamp
06. apr. 2020 - 12:40
Solidaritet, EU og helbredelseDet er usmageligt at bruge blandt andet coronavirus til at fremme en bestemt positiv holdning til EU – og give det udseende af, at det har noget med solidaritet at gøre, skriver Kim Nielsen.
06. aprSolidaritet, EU og helbredelse
Navne
06. apr. 2020 - 09:41
Jens Peter Madsen 70 årHistoriefortæller og foredragsholder, Jens Peter Madsen, Davinde, Odense har rundet 70 år den 5. april.
06. aprJens Peter Madsen 70 år
Fagligt
06. apr. 2020 - 07:37
Udenlandske metroarbejdere sættes i karantæne efter fagligt presLokale fagforeninger har gennemtrumfet, at udenlandske håndværkere kommer i 14 dages karantæne, inden de genoptager arbejdet på metrobyggeriet i Københavns Sydhavn. Antallet af arbejdere, der pendler ind og ud af Danmark for at arbejde, er ukendt.
06. aprUdenlandske metroarbejdere sættes i k...
Udland
05. apr. 2020 - 16:47
USA truer Venezuela militært midt under coronaepidemienMens Venezuela har fuld opmærksomhed på coronaepidemien, tvinges landet til at mobilisere til forsvar mod nye militære trusler fra USA, der er klar til at betale 15 millioner for præsidentens hoved.
05. aprUSA truer Venezuela militært midt und...
Indland
03. apr. 2020 - 12:24
Protester har sikret mimrekortets fremtidUnge og ældre kan se frem til bedre og billigere offentlig transport. Ny aftale sætter 361 millioner kroner af til at forbedre den kollektive trafik. Det betyder blandt andet, at mimrekortet bevares og et billigere ungdomskort.
03. aprProtester har sikret mimrekortets fre...

< apr 2020 >

06
06. apr. 2020 (Hele dagen) til 13. apr. 2020 (Hele dagen)
09
09. apr. 2020 (Hele dagen) til 11. apr. 2020 (Hele dagen)