03 Jun 2020  

KBH: Ingen skyer af betydning, 11 °C

Kampen om regningen er startet

SENESTE LEDERE

DEL ARBEJDERENS MENING

Twitter icon
Facebook icon
Google icon
Fredag, 27. marts, 2020, 15:01:09

Kampen om regningen er startet

Fredag blev der indgået en aftale mellem de offentlige arbejdsgivere og fagforeninger. Den indebærer, at de offentligt ansatte, som er hjemsendt uden arbejdsopgaver, skal afvikle fem dages ferie eller afspadsering inden den 13. april.

ISS og Bestseller har sendt hundredvis ud i arbejdsløshed – på trods af store hjælpepakker. De er ikke tynget af samfundssind. 

Aftalen på det offentlige område er bedre end den aftale, som er en del af trepartsaftalen, hvor alle hjemsendte lønmodtagere skal bidrage med fem dages selvbetalt frihed – også selv om man hverken har noget ferie eller afspadsering at betale med.

Aftalen italesættes med, at alle skal bidrage til af få Danmark gennem krisen. Og ingen tvivl om, at fem dages tvungen ferie er bedre end arbejdsløshed, hvor dagpengedækningen efterhånden er så ringe, at det er på kanten af økonomisk ruin.

Men det rejser også det helt grundlæggende spørgsmål, om alle skal bidrage til at betale regningen for den krise, som har ramt Danmark.

Den store fortælling er, at nu står vi sammen om at redde Danmark, da vi alle er i samme båd. Fortællingen er bare forkert. Vi er ikke i samme båd – selv om vi alle nu kan blive ramt af den samme virusinfektion. Danmark er stadig et klassesamfund.

Alene hvis man ser på sygdomme, så er der store sociale forskelle. Det er veldokumenteret, at de fattigste i Danmark lever kortere og er mere syge.

Men også vores økonomiske udgangspunkt er vidt forskelligt. For de lavest lønnede kan det være noget af en økonomisk dukkert at skulle betale fem fridage selv. 

Og endnu værre er det for de grupper på arbejdsmarkedet, som har så usikre arbejdsforhold, at de ikke kan få dagpenge.

Der er masser af mennesker, som overhovedet ikke skal have del i den regning, som lige nu er ved at blive skabt.

Det tjener faktisk regeringen til ære, at den hjemsendte de offentligt ansatte med fuld løn. Men det er også tydeligt, at både arbejdsgivere og borgerlige politikere er ved at vågne op og nu kræver, at lønmodtagerne skal betale en større del af regningen.

Vi har set de første store firmaer, som ISS og Bestseller, sende hundredvis ud i arbejdsløshed – på trods af store hjælpepakker. De er ikke tynget af samfundssind.

Det slagsmål vil fortsætte. Og sporene skræmmer. Al erfaring viser, at regningen altid ender hos arbejderklassen.

Det er den kamp, vi skal forberede os på nu. Kampen om, hvem som skal betale regningen, er begyndt.

Nyeste artikler

Arbejderen
02. jun. 2020 - 15:12
Online-læsermøde om Ghettolovgivningens konsekvenserMød tre aktivister fra Almen Modstand, der er aktive i hver sin del af landet: Fatma Tounsi fra København, Solveig Munk fra Aarhus og Walid Zaabalawi fra Odense. De tre vil fortælle om hvordan ghettolovgivningen rammer de almene boliger i deres område, og om kampen mod ghettolov og ghettolister.
02. junOnline-læsermøde om Ghettolovgivninge...
Kultur
02. jun. 2020 - 13:27
Dansk musiker dedikerer sang til fredsbevægelse i USASanger og musiker Bernhard Mikael Hansen har udgivet sin første single, "Prayer For The American". Sangen er dedikeret til fredsbevægelsen Architects and Engineers For 9/11 Truth i USA.
02. junDansk musiker dedikerer sang til fred...
Fagligt
02. jun. 2020 - 13:15
HK og tandlæger enige om ny overenskomst Efter et turbulent forhandlingforløb, hvor tandlægerne i første omgang afviste den overenskomst, deres egne forhandlere havde sagt ja til, skal tandklinikassistenter og arbejdsgivere nu stemme om en ny aftale.
02. junHK og tandlæger enige om ny overensko...
Navne
02. jun. 2020 - 12:07
Vores bror og politiske kammerat fylder 60 årVi ønsker dig tillykke, Raleb Ansari.
02. junVores bror og politiske kammerat fyld...
Indland
02. jun. 2020 - 09:39
Trods kritik: Børn med diagnoser skal møde op i ungdomsdomstolBørn ned til ti år med en psykisk diagnose er tvunget til at møde op i Ungdomskriminalitetsnævnet. Eksperter, kommuner, socialrådgivere og organisationer advarer om, at børnene ikke forstår, hvad der foregår i nævnet.
02. junTrods kritik: Børn med diagnoser skal...
Fagligt
02. jun. 2020 - 05:37
Enhedslisten rejser debat om dagpengenes værdiTrygheden i dagpengesystemet er svækket, fordi dagpengene dækker en stadig mindre del af løntab ved arbejdsløshed. Enhedslisten rejser debatten i Folketinget med henblik på, at politikerne skal stoppe udhulingen af dagpengenes værdi.
02. junEnhedslisten rejser debat om dagpenge...
Indland
29. maj. 2020 - 13:17
Den nazistiske bombemager fra HundestedTopnazist kortlagde LGBT-miljø, mens han byggede bombe og skydevåben. De danske nazister fra NMR har vist sig parate til at overtage den svenske moderorganisations drabelige metoder.
29. majDen nazistiske bombemager fra Hundest...

< jun 2020 >

03
03. jun. 2020 - 17:00 til 19:00
04
04. jun. 2020 - 17:00 til 18:00
05
05. jun. 2020 - 08:00 til 18:00
09
09. jun. 2020 - 19:30 til 21:00