20 Oct 2020  

KBH: Spredte skyer, 9 °C

Kampen om regningen er startet

DEL ARBEJDERENS MENING

Twitter icon
Facebook icon
Google icon
Fredag, 27. marts, 2020, 15:01:09

Kampen om regningen er startet

Fredag blev der indgået en aftale mellem de offentlige arbejdsgivere og fagforeninger. Den indebærer, at de offentligt ansatte, som er hjemsendt uden arbejdsopgaver, skal afvikle fem dages ferie eller afspadsering inden den 13. april.

ISS og Bestseller har sendt hundredvis ud i arbejdsløshed – på trods af store hjælpepakker. De er ikke tynget af samfundssind. 

Aftalen på det offentlige område er bedre end den aftale, som er en del af trepartsaftalen, hvor alle hjemsendte lønmodtagere skal bidrage med fem dages selvbetalt frihed – også selv om man hverken har noget ferie eller afspadsering at betale med.

Aftalen italesættes med, at alle skal bidrage til af få Danmark gennem krisen. Og ingen tvivl om, at fem dages tvungen ferie er bedre end arbejdsløshed, hvor dagpengedækningen efterhånden er så ringe, at det er på kanten af økonomisk ruin.

Men det rejser også det helt grundlæggende spørgsmål, om alle skal bidrage til at betale regningen for den krise, som har ramt Danmark.

Den store fortælling er, at nu står vi sammen om at redde Danmark, da vi alle er i samme båd. Fortællingen er bare forkert. Vi er ikke i samme båd – selv om vi alle nu kan blive ramt af den samme virusinfektion. Danmark er stadig et klassesamfund.

Alene hvis man ser på sygdomme, så er der store sociale forskelle. Det er veldokumenteret, at de fattigste i Danmark lever kortere og er mere syge.

Men også vores økonomiske udgangspunkt er vidt forskelligt. For de lavest lønnede kan det være noget af en økonomisk dukkert at skulle betale fem fridage selv. 

Og endnu værre er det for de grupper på arbejdsmarkedet, som har så usikre arbejdsforhold, at de ikke kan få dagpenge.

Der er masser af mennesker, som overhovedet ikke skal have del i den regning, som lige nu er ved at blive skabt.

Det tjener faktisk regeringen til ære, at den hjemsendte de offentligt ansatte med fuld løn. Men det er også tydeligt, at både arbejdsgivere og borgerlige politikere er ved at vågne op og nu kræver, at lønmodtagerne skal betale en større del af regningen.

Vi har set de første store firmaer, som ISS og Bestseller, sende hundredvis ud i arbejdsløshed – på trods af store hjælpepakker. De er ikke tynget af samfundssind.

Det slagsmål vil fortsætte. Og sporene skræmmer. Al erfaring viser, at regningen altid ender hos arbejderklassen.

Det er den kamp, vi skal forberede os på nu. Kampen om, hvem som skal betale regningen, er begyndt.

Nyeste artikler

Udland
20. okt. 2020 - 06:57
Hemmeligheden bag Kerala og VietnamKerala og Vietnam er to fattige lande, som på imponerende vis har formået at kontrollere coronaepidemien. Det vigtigste element er kvaliteten af sundhedssystemet. I begge lande er forebyggelse og primær sundhedspleje helt centrale komponenter.
20. oktHemmeligheden bag Kerala og Vietnam
Indland
20. okt. 2020 - 06:50
Partier går til forhandlinger om fremtiden for dansk olieudvindingPartierne bag Nordsøaftalen er blevet indkaldt til forhandlinger om fremtiden for olien i Nordsøen. Støttepartierne går til forhandlingerne med krav om, at olien skal blive liggende.
20. oktPartier går til forhandlinger om frem...
Indland
20. okt. 2020 - 06:47
Landmænd går imod EU-Mercosur-handelsaftaleHvis EU åbner op for endnu flere landbrugsvarer fra Mercosur-lande som eksempelvis Brasilien, vil det føre til øget industriel, eksportorienteret produktion i det sydamerikanske land. Og det vil gå ud over Amazonas-skoven og dermed klimaet og biodiversiteten, advarer landbrugsorganisationer.
20. oktLandmænd går imod EU-Mercosur-handels...
Indland
19. okt. 2020 - 13:35
Med Frank Jensens afgang vokser kravet om grundlæggende kulturændringerDer skal gøres op med en sexistisk og magtfuldkommen kultur på Københavns Rådhus, mener blandt andre DSU, Enhedslisten og Kommunistisk Parti.
19. oktMed Frank Jensens afgang vokser krave...
Udland
19. okt. 2020 - 12:29
Bevægelsen for Socialisme genvinder magten i BoliviaSøndagens parlaments- og præsidentvalg endte med en stor sejr til Bevægelsen for Socialisme (MAS), knapt et år efter et højreorienteret kup imod MAS og Bolivias præsident Evo Morales.
19. oktBevægelsen for Socialisme genvinder m...
Idekamp
19. okt. 2020 - 11:46
Sammenkædning er en kæde om benetDen Danske Model med de nuværende sammenkædningsregler er en tyk kæde om benet på os arbejdere, understreger David Vedersø.
19. oktSammenkædning er en kæde om benet
Indland
19. okt. 2020 - 11:34
Spaniensfrivillige mindet ved stemningsfyldt højtidelighed Fremmødet ved årets mindehøjtidelighed for de danskere, som faldt i kampen mod fascismen under Franco-styret i Spanien, var stort. I år var der særlig fokus på de danske søfolk, der mistede livet.
19. oktSpaniensfrivillige mindet ved stemnin...

< okt 2020 >

21
21. okt. 2020 - 17:00 til 19:00
22
22. okt. 2020 - 13:30 til 15:00
22
22. okt. 2020 - 15:00 til 16:00
23
23. okt. 2020 - 11:30 til 14:00

Nyeste: Idekamp