21 Jan 2020  

KBH: Overskyet, 7 °C

I dag Cuba, i morgen dig

SENESTE LEDERE

tor. 16. jan - 2020
ons. 15. jan - 2020
man. 13. jan - 2020
ons. 08. jan - 2020

DEL ARBEJDERENS MENING

Twitter icon
Facebook icon
Google icon
Torsdag, 27. juni, 2019, 14:01:09

I dag Cuba, i morgen dig

USA's blokade med dets økonomiske og handelsmæssige angreb på Cuba har nu nået et punkt, som må kalde alle demokratisk sindede mennesker på banen.

Der bør lyde protester og opbygges modstand på alle områder, for præsident Trumps stramning af blokaden mod Cuba rammer alt og alle, både i og uden for Cuba.

Glædeligt at de to tidligere danske udenrigsministre Mogens Lykketoft og Villy Søvndal protesterer mod Trumps stramninger.

Seneste stramning af blokaden mod Cuba åbner for, at der kan rejses økonomiske erstatningskrav ved domstole i USA mod personer og virksomheder – hvor som helst i verden – hvis de handler med eller investerer i ejendom i Cuba, som tidligere er nationaliseret – også selvom nationaliseringerne er gennemført efter national og international lov! 

Cuba var før revolutionen i 1959 i realiteten en koloni kontrolleret og i høj grad ejet af USA. Amerikanske statsborgere ejede halvdelen af Cubas sukkerfabrikker, 70 procent af el- og telefonnettet, hele nikkelproduktionen og 25 procent af hotellerne samt citrusplantager, fødevarevirksomheder og handelshuse.

Når USA's præsident i dag tillader de tidligere ejere og dertil de eksilcubanere, der nu lever i USA, at gøre krav på deres tidligere ejendom, så er det et angreb af enormt omfang.

Stramningerne vil ramme Cuba hårdt, men angrebet er også et brud på gældende internationale regler og aftaler for handel og investering.

Det vil åbne for lovløshed i internationale økonomiske relationer og er et brud på FN-pagten, der fastslår alle landes ret til selvbestemmelse, suverænitet og ikke-indblanding i indre forhold.

Det advarer en kreds af danske personligheder om i en appel, der er sendt til USA's præsident Donald Trump, til medlemmerne af Kongressen i Washington og til medierne i Danmark.

Det er meget glædeligt, at de to tidligere danske udenrigsministre Mogens Lykketoft og Villy Søvndal protesterer mod Trumps stramninger og er blandt underskriverne, der også omfatter folketings-, regions- og kommunalpolitikere, faglige ledere, præster, læger og advokater. Og dertil op mod 20 fagforeninger og organisationer.

>> Se appellen og underskriverne: Stop blokaden mod Cuba

På dette solide og brede politiske grundlag kan og bør kampen mod USA's stramninger af blokaden mod Cuba vokse i Danmark, som den vokser i lande i hele verden.

For det er ikke kun Cuba, der er truet, når Trump omsætter sin "America First"-politik til handling.

Nyeste artikler

Indland
20. jan. 2020 - 16:00
Ny rapport: Ulighed rammer især kvinderVerdens kvinder bliver hårdest ramt af verdens ulighed: De har ofte lavtlønsjob, og når de kommer hjem fra arbejde, er det ofte dem, der gør rent, laver mad og passer syge børn og udfører andet gratis arbejde, fastslår ny rapport fra Oxfam IBIS.
20. janNy rapport: Ulighed rammer især kvind...
Udland
20. jan. 2020 - 11:36
Kampen om Libyens olie spidser tilItalien og Frankrig står overfor hinanden i en bitter strid om Libyens olie og har allieret sig med hver sin fløj i borgerkrigen, der brød ud efter NATO's intervention i 2011. Tyrkiet og Egypten agerer stråmænd for de to EU-lande og har sendt henholdsvis tropper og tanks til hver sin allieret i Libyen.
20. janKampen om Libyens olie spidser til
Fagligt
20. jan. 2020 - 08:57
"Jeg kan ikke holde mund, når jeg oplever noget uretfærdigt"Det lå ikke i kortene, at Katharina Antonsen skulle blive tillidsrepræsentant og formand for en fagforening. Omvendt er hun opdraget til at sige sin mening – også selvom det giver slag over næsen. Hun brænder for de ufaglærtes vilkår og arbejdsmiljø.
20. jan"Jeg kan ikke holde mund, når je...
Udland
20. jan. 2020 - 06:00
Nyt manifest skal redde kapitalismeTusinder af verdens rigeste personer laver et manifest for en "bedre" kapitalisme, der hensynsfuldt skal beskytte såvel miljøet som menneskerettighederne. World Economic Forum (WEF) starter tirsdag i Davos, Schweiz.
20. janNyt manifest skal redde kapitalisme
Navne
18. jan. 2020 - 05:30
Jacob Hogrebe fylder 65De Splittergales far, sigøjnernes ven og de skæve eksistensers kammerat fylder halvrundt.
18. janJacob Hogrebe fylder 65
Idekamp
17. jan. 2020 - 15:38
Du har et valg, MetteHvad kræver det egentligt at være en reel børnenes statsminister? Det er nu, du skal lytte godt efter, Mette! Tale holdt foran Statsministeriet af klimaaktivist Selma Montgomery den 17. januar 2020.
17. janDu har et valg, Mette
Fagligt
17. jan. 2020 - 15:18
Fagbevægelse frygter stadig EU-mindstelønEU-kommissionens første udspil til en EU-mindsteløn er ukonkret og har ikke nogle konkrete bud på, hvordan den danske arbejdsmarkedsmodel kan sikres, mener både fagbevægelse og arbejdsgivere.
17. janFagbevægelse frygter stadig EU-mindst...

Nyeste: Idekamp

17. jan. 2020 - 15:38
17. jan. 2020 - 13:44
15. jan. 2020 - 14:16
14. jan. 2020 - 11:41