05 Aug 2020  

KBH: Spredte skyer, 19 °C

Hvor kommer privatiserings-bølgen fra?

DEL ARBEJDERENS MENING

Twitter icon
Facebook icon
Google icon
Torsdag, 18. juni, 2020, 14:46:29

Hvor kommer privatiserings-bølgen fra?

Onsdag parkerede hovedstadens skraldemænd deres biler på H.C. Andersens Boulevard ved Københavns Rådhus.

I en halv time blokerede byens skraldebiler den ellers tætte trafik. De gjorde det for at forsvare deres vilkår. De risikerer nemlig at stå med regningen på en halv milliard kroner, der skal betales med skraldemændenes løn- og arbejdsforhold.

Affaldshåndteringen bliver nu overtaget af de københavnske kommuner efter at have været privat siden 2011 – og den manøvre koster.

Det viser det absurde i at sende basale ydelser som afhentning og håndtering af skrald i konstante udbud. Ansatte flyttes mellem offentlige og private selskaber med risiko for forringelser, den demokratiske kontrol er under jævnligt pres, og selve overflytningen koster en formue – i dette tilfælde en halv milliard.

Det er EU, der kræver de tilbagevendende udbud af tjenesteydelser, så København ikke selv har mulighed for én gang for alle at beslutte, at skraldemændene skal være kommunale. Så meget for det lokale og nationale demokrati.

Skraldemænd og andre ansatte skal gang på gang trækkes igennem usikkerhed om deres vilkår og arbejdsmiljø.

For nylig måtte klimaminister Dan Jørgensen opgive sin håbløse plan om at liberalisere og privatisere affaldsforbrændingen. Men der er stadig en risiko for liberalisering ad bagvejen i regeringens klimaaftale på affaldsområdet.

Det fastslår Kommunernes Landsforening, der peger på, at nørklede paragraffer og EU-regler efterlader kommunerne med en usikkerhed.

Spørgsmålet er, hvorfor skiftende regeringer – og ikke mindst socialdemokratiske – bliver ved med at ville privatisere grundlæggende dele af vores velfærd. Olie og naturgas, serumproduktion, telefoni og så videre. Er de under pres fra EU’s diktater og “henstillinger” om liberalisering, eller er det den corydonske tænkning om, at privat profit er bedst til at styre landet, der spøger?

Vi skal under alle omstændigheder være på dupperne for at undgå, at politikerne sælger ud, både skraldemændene og alle os andre.

Nyeste artikler

Fagligt
05. aug. 2020 - 13:34
Demo satte spot på omstridt byggeplads i HedehuseneEt murersjak har siden 10. juli stået udenfor deres tidligere arbejdsplads, dels for at få udbetalt de penge, de har til gode, dels for at fortælle om forholdene på pladsen, hvor 2E Bolig er bygherre, og Dansk Totalentreprise er hovedentreprenør. Tirsdag havde BJMF inviteret til demo for at bakke murerne op.
05. augDemo satte spot på omstridt byggeplad...
Udland
05. aug. 2020 - 11:40
Venstrekræfterne i et ulmende HvideruslandPå søndag går hviderusserne til præsidentvalg – og det er mere interessant, end det plejer at være. I denne tredje del af artikelserien om et Hviderusland i opbrud tager vi et kig på landets venstreopposition.
05. augVenstrekræfterne i et ulmende Hvideru...
Idekamp
05. aug. 2020 - 10:27
Klimaforværringens og militarismens onde spiralArne Hansen inviterer klima- og miljøbevægelsen til at samarbejde med fredsbevægelsen.
05. augKlimaforværringens og militarismens o...
Kultur
05. aug. 2020 - 09:50
Sagen om "DE 5" cubanere er blevet til en god filmDet gode ved filmen er, at den kan nå titusinder... måske millioner af tilskuere, der ikke véd noget om USA's terror mod Cuba, med sit budskab. Og så er det god underholdning; en politisk thriller og en agentfilm, som dufter lidt af 007 – måske lige rigeligt.
05. augSagen om "DE 5" cubanere er...
Indland
05. aug. 2020 - 07:14
Dårlige løn- og arbejdsforhold stadig et stort problem for ungarbejdereJobpatruljen har igen i år fundet talrige eksempler på, at unge feriejobberes arbejdsvilkår hverken følger lovgivningen eller overenskomsterne. Alt for mange unge risikerer at få arbejdsskader.
05. augDårlige løn- og arbejdsforhold stadig...
Udland
04. aug. 2020 - 11:51
Beskyldninger om russisk indblanding og terrorisme i hviderussisk valgkampPå søndag går hviderusserne til præsidentvalg – og det er mere interessant, end det plejer at være. Foruden tre kvinders valgkamp mod Hvideruslands præsident gennem 26 år Aleksandr Lukashenko, dukkede der 29. juli pludselig 33 ”russiske terrorister” op.
04. augBeskyldninger om russisk indblanding...
Indland
04. aug. 2020 - 08:41
EU's genopretningspakke skaber debat på den danske venstrefløjEU's 5600 milliarder kroner store genopretningspakke skaber debat på den danske venstrefløj. Er pakken udtryk for mellemfolkelig solidaritet, eller bruger EU krisen til at indføre mere union?
04. augEU's genopretningspakke skaber d...