27 Feb 2020  

KBH: Spredte skyer, 2 °C

Hvor er forargelsen?

SENESTE LEDERE

tir. 25. feb - 2020
fre. 14. feb - 2020
ons. 12. feb - 2020
tor. 06. feb - 2020

DEL ARBEJDERENS MENING

Twitter icon
Facebook icon
Google icon
Fredag, 14. februar, 2020, 16:00:00

Hvor er forargelsen?

Det er egentlig en ret vild spionhistorie – men det er egentlig også ret vildt, så lidt opmærksomhed, den har fået.

Det drejer sig om det schweiziske firma Crypto AG, angiveligt verdens førende sikkerhedsfirma, som i årtier har leveret krypteret kommunikationsudstyr til ambassader og regeringer over hele verden.

Men hvis det ikke er ulovligt, hvad er det så? Lovligt? Svaret blæser stadig i vinden.

Nu viser det sig, at Crypto AG siden 1950’erne har været ejet af den amerikanske efterretningstjeneste CIA og den vesttyske efterretningstjeneste, BND. I 1993 købte CIA dog den tyske efterretningstjeneste ud af samarbejdet og fortsatte alene frem til 2010'erne. 

Det kom frem i denne uge, da den amerikanske avis Washington Post og det tyske medie ZDF kunne offentliggøre hemmelige CIA-dokumenter.

Samtidig kunne DR afsløre, at det danske Forsvar og Forsvarsministerium siden 1990’erne har brugt millioner af kroner på at indkøbe krypteringsudstyr hos Crypto AG. Udstyr, som har givet USA uhindret adgang til at følge al dansk kommunikation.

Enhedslistens forsvarsordfører, Eva Flyvholm, kalder sagen vanvittig. Hun er nærmest også den eneste politiker, som har udtalt sig om sagen. Der har nemlig indtil nu været bemærkelsesværdig radiotavshed.

Flere forsvarsordførere har dog krævet en undersøgelse, hvilket har fået forsvarsminister Trine Bramsen til at love en orientering til ordførerne. Men overfor DR er hun tavs.

Derfor kan man jo godt få en mistanke om, at det har den danske regering kendt til i årevis. Ifølge Washington Post har mindst fire lande (Israel, Schweiz, Sverige, Storbritannien) kendt til sagen.

Og helt ukendt har det ikke været, at Crypto AG havde tætte forbindelser til USA. Ekstra Bladet kunne i 2001 fortælle, at en række eksperter var bekymret over, at Udenrigsministeriet havde indkøbt udstyr hos Crypto AG for seks millioner kroner, så 91 danske ambassader og repræsentationer kunne kommunikere sikkert.

"Der er ingen sikkerhed for, at NSA eller den tyske spiontjeneste, BND, ikke kan opsnappe danske samtaler undervejs", lød det dengang fra Jürg Spörndli, som havde en fortid hos Crypto AG.

Siden er vi da også blevet meget klogere på, hvordan den amerikanske efterretningstjeneste overvåger både sine venner og fjender. Det kan vi takke den amerikanske whistleblower Edward Snowden for, efter at han i 2013 lækkede de dokumenter, han havde snuppet fra spiontjenesten NSA, mens han arbejdede for en af tjenestens underleverandører.

Dokumenterne viste blandt meget andet, at Danmark var en nær samarbejdspartner for USA. Og at den amerikanske efterretningstjeneste spionerede mod klimatopmødet COP15 i København.

Heller ikke det kunne dog forarge den danske regering.

"Jeg har ikke set det pågældende papir, men som det har været fremme tidligere, har vores efterretningstjenester ikke grundlag for at antage, at NSA – eller for den sags skyld andre amerikanske efterretningstjenester – retter ulovlige efterretningsaktiviteter mod Danmark", sagde daværende forsvarsminister Nicolai Wammen til Information i januar 2014.

Men hvis det ikke er ulovligt, hvad er det så? Lovligt? Svaret blæser stadig i vinden.

Nyeste artikler

Indland
27. feb. 2020 - 16:02
Minister afviser fortsat afskaffelse af gensidig forsørgerpligtNye tal viser, at det vil koste 460 millioner kroner at fjerne den modregning, der sker af førtidspension og folkepension, hvis samleveren har en indtægt over en vis størrelse. Altså langt mindre end de 12,3 milliarder, der blev nævnt gang på gang under førstebehandlingen af borgerforslag.
27. febMinister afviser fortsat afskaffelse...
Udland
27. feb. 2020 - 15:00
Julian Assange risikerer 175 års fængsel i USAUSA kræver WikiLeaks-stifteren Julian Assange udleveret til USA, hvor han risikerer 175 års fængsel for brud på landets spionagelovgivning. Retssagen om udlevering blev indledt i mandags og slutter foreløbig fredag ved retten i London.
27. febJulian Assange risikerer 175 års fæng...
Indland
27. feb. 2020 - 14:06
Ingen plan for udsmidte beboere i SlagelseSlagelse almene Boligselskab har ingen plan for, hvad der skal ske med 17 opsagte beboere, der per 1. juni skal være ude af deres lejlighed. Beboernes fremtid er højst usikker: De risikerer både at skulle flytte til en helt anden kommune samt at skulle betale mere i husleje.
27. febIngen plan for udsmidte beboere i Sla...
Kultur
27. feb. 2020 - 13:20
Brechtfestivalen samlede kunstnere og publikum til skub, knubs og håbEn velbesøgt Brechtfestival i Svendborg kunne markere digteren Bertolt Brecht som en, der stadig kan rykke i folk og inspirere til kritik og kamp i en tid, hvor det rumler med krigstrusler og syndebukke.
27. febBrechtfestivalen samlede kunstnere og...
Fagligt
26. feb. 2020 - 18:14
Lærlinge kæmper for lønstigninger og pension fra dag étDansk El-Forbund Ungdom gennemfører OK20 aktionsdag, hvor de sætter spot på lærlingenes krav ved de afsluttende forhandlinger om ny overenskomst: Markante lønstigninger og pension fra dag ét.
26. febLærlinge kæmper for lønstigninger og...
Indland
26. feb. 2020 - 15:27
Udlejningschef i Slagelse: Vi kan ikke tvinge beboere udDe opsagte beboere i Schackenborgvænge i Ringparken i Slagelse kan ikke blive tvunget til at flytte. De kan blive boende og afvente rettens ord for, om deres opsigelse er lovlig. Det indrømmer boligselskabet. Den nye investor er også klar over problemstillingen og lover at respektere rettens afgørelse.
26. febUdlejningschef i Slagelse: Vi kan ikk...
Udland
26. feb. 2020 - 14:15
Den sidste kamp om Syrien nærmer sigSyriens regeringshær er ved at omringe de islamistiske jihadisters sidste bastioner i Syrien i provinsen Idlib. Men NATO-landet Tyrkiet sender tropper til området for at støtte nogle af de islamistiske jihadister, der holder civilbefolkningen som gidsler ved ikke at lade dem komme ud af kampzonerne.
26. febDen sidste kamp om Syrien nærmer sig