18 Nov 2019  

KBH: Overskyet, dis, 9 °C

Hvem truer og chikanerer arbejderne?

SENESTE LEDERE

man. 18. nov - 2019
tor. 14. nov - 2019
ons. 13. nov - 2019
tir. 12. nov - 2019
man. 11. nov - 2019
fre. 08. nov - 2019

DEL ARBEJDERENS MENING

Twitter icon
Facebook icon
Google icon
Mandag, 04. november, 2019, 12:31:14

Hvem truer og chikanerer arbejderne?

Ovenpå den såkaldte Kastrup-sag vil et flertal i Folketinget undersøge, i hvilket omfang der foregår chikane og trusler mod folk, som ikke ønsker at stå i overenskomstbærende fagforeninger.

"Vi oplever hver dag, at der er mennesker på det danske arbejdsmarked, der bliver mobbet og truet. Vi synes, at der skal fakta på bordet for at få afklaret, hvilket omfang det har", siger Hans Andersen, beskæftigelsesordfører i Venstre, til Berlingske.

Så sent som i lørdags blev en polsk arbejder fra en stor fynsk planteskole fyret, fordi hun havde fortalt om kritisable løn- og arbejdsforhold til 3F.

Her tænker han dog ikke på de mange arbejdere – hovedsageligt fra Østeuropa – der ved hjælp af trusler og chikane nægtes retten til at organisere sig. Mennesker, der nægtes retten til sikkert arbejdsmiljø og til en overenskomst – alt sammen noget, der er grundigt beskrevet i menneskerettighederne.

Så sent som i lørdags blev en polsk arbejder fra en stor fynsk planteskole ellers fyret. Hun havde fortalt om kritisable løn- og arbejdsforhold til 3F. Fyringen betød, at kvinden også skulle forlade det hus, hvor hun boede til leje hos ejeren af planteskolen, og mandag kørte hun tilbage til Polen i bil.

Vi venter stadig på ramaskriget i medierne og kravet om en undersøgelse fra et flertal i Folketinget. Men det kommer ikke. For den slags episoder er hverdag i de brancher, der rammes af social dumping. Inden for landbrug, rengøring og byggeri er der utallige eksempler på østeuropæiske arbejdere, der er blevet fyret, truet, mobbet og chikaneret, hvis de har krævet deres ret eller er gået til fagforeningen.

Arbejdere, der må kontakte fagforeninger for at få hjælp efter mørkets frembrud på diskrete steder. For hvis de bliver opdaget, bliver de også fyret af deres østeuropæiske, danske eller italienske arbejdsgiver.

Det danske arbejdsmarked er ikke klasse-neutralt. Det frie markeds EU-skabte love giver ikke lighed og retfærdighed. Kun, når ansatte står sig sammen og organiserer sig, kan man sikre sine rettigheder.

At en lang række skandaler og krænkelser af arbejderes rettigheder også har ramt offentlige byggerier og projekter har heller ikke fået Folketinget til at reagere.

Overfor 3F's Fagbladet kommenterer 3F og NNF på folketingsflertallets undersøgelse. De to forbund kræver stilfærdigt, at en eventuel undersøgelse også skal omfatte arbejdsgivernes metoder. Det er ikke for meget forlangt!

Nyeste artikler

Udland
18. nov. 2019 - 14:44
Israel udviser menneskerettighedslederIsraels højesteret holder fast i, at lederen af den USA-baserede menneskerettighedsorganisation Human Rights Watch, Omar Shakir, skal udvises af landet for sin påståede støtte til boykot af Israel.
18. novIsrael udviser menneskerettighedslede...
Idekamp
18. nov. 2019 - 13:59
HK: Vanvittigt at kommuner skal administrere seniorpension midlertidigtAt lade kommunerne vikariere, indtil den private aktør ATP er klar til at lege myndighed, er dårligt politisk håndværk, lyder det fra HK Kommunal.
18. novHK: Vanvittigt at kommuner skal admin...
Indland
18. nov. 2019 - 12:06
Fredsforsker Jan Øberg fik fredsprisEn ny verden er på vej op i øst – og i vest går den gamle verden ned. Hvordan forbereder Danmark sig bedst på det, spurgte freds- og konfliktforsker Jan Øberg, da han søndag modtog en fredsdue fra Kunstnere for Fred.
18. novFredsforsker Jan Øberg fik fredspris
Idekamp
18. nov. 2019 - 11:54
Daginstitutioner: Handling nu!Jeg ved godt, hvad det fagligt dygtige personale i mit barns institution mangler – de mangler flere fagligt dygtige kollegaer. Mange andre sager kan hastebehandles i Folketinget – men det kan vores fremtid ikke? Er vores børn ligegyldige?
 Er det vigtigere, at tidligere politikere kan få eftervederlag i op til to år efter, de ikke længere sidder i Folketinget? Eller en lukrativ pensionsordning ...? Der skal handling til – ikke først i 2025, skriver Majken Hall Høst.
18. novDaginstitutioner: Handling nu!
Arbejde & Kapital
16. nov. 2019 - 07:00
Septemberforliget gennem 120 årSeptemberforliget er grundstenen i den danske model. Det fik som klassekompromis en afgørende betydning for den faglige og politiske udvikling i Danmark. For borgerskabet var formålet at fastholde sin ejendomsret, at inddæmme arbejderklassens aktive kamp og sikre sig ro på arbejdsmarked.
16. novSeptemberforliget gennem 120 år
Kultur
16. nov. 2019 - 07:00
Forfatter vil huske afrikanerne på deres glemte historieAyi Kwei Armah er en af Afrikas mest læste forfattere. Han bruger sit forfatterskab til at skabe en øget bevidsthed om Afrikas historie og sætte fokus på, hvad der skal til for reelt at befri Afrika fra kolonialismens åg.
16. novForfatter vil huske afrikanerne på de...
Indland
16. nov. 2019 - 06:46
Studerende i kamp for det faglige niveau De studerende på Humanistisk Fakultet i København har besat dekanens kontor på tredje uge. De er utilfredse med ledelsens målplan, som efter deres mening betyder ringere undervisning og tab af specialviden.
16. novStuderende i kamp for det faglige niv...