20 Sep 2020  

KBH: Spredte skyer, dis, 13 °C

Hvem truer og chikanerer arbejderne?

SENESTE LEDERE

DEL ARBEJDERENS MENING

Twitter icon
Facebook icon
Google icon
Mandag, 04. november, 2019, 12:31:14

Hvem truer og chikanerer arbejderne?

Ovenpå den såkaldte Kastrup-sag vil et flertal i Folketinget undersøge, i hvilket omfang der foregår chikane og trusler mod folk, som ikke ønsker at stå i overenskomstbærende fagforeninger.

"Vi oplever hver dag, at der er mennesker på det danske arbejdsmarked, der bliver mobbet og truet. Vi synes, at der skal fakta på bordet for at få afklaret, hvilket omfang det har", siger Hans Andersen, beskæftigelsesordfører i Venstre, til Berlingske.

Så sent som i lørdags blev en polsk arbejder fra en stor fynsk planteskole fyret, fordi hun havde fortalt om kritisable løn- og arbejdsforhold til 3F.

Her tænker han dog ikke på de mange arbejdere – hovedsageligt fra Østeuropa – der ved hjælp af trusler og chikane nægtes retten til at organisere sig. Mennesker, der nægtes retten til sikkert arbejdsmiljø og til en overenskomst – alt sammen noget, der er grundigt beskrevet i menneskerettighederne.

Så sent som i lørdags blev en polsk arbejder fra en stor fynsk planteskole ellers fyret. Hun havde fortalt om kritisable løn- og arbejdsforhold til 3F. Fyringen betød, at kvinden også skulle forlade det hus, hvor hun boede til leje hos ejeren af planteskolen, og mandag kørte hun tilbage til Polen i bil.

Vi venter stadig på ramaskriget i medierne og kravet om en undersøgelse fra et flertal i Folketinget. Men det kommer ikke. For den slags episoder er hverdag i de brancher, der rammes af social dumping. Inden for landbrug, rengøring og byggeri er der utallige eksempler på østeuropæiske arbejdere, der er blevet fyret, truet, mobbet og chikaneret, hvis de har krævet deres ret eller er gået til fagforeningen.

Arbejdere, der må kontakte fagforeninger for at få hjælp efter mørkets frembrud på diskrete steder. For hvis de bliver opdaget, bliver de også fyret af deres østeuropæiske, danske eller italienske arbejdsgiver.

Det danske arbejdsmarked er ikke klasse-neutralt. Det frie markeds EU-skabte love giver ikke lighed og retfærdighed. Kun, når ansatte står sig sammen og organiserer sig, kan man sikre sine rettigheder.

At en lang række skandaler og krænkelser af arbejderes rettigheder også har ramt offentlige byggerier og projekter har heller ikke fået Folketinget til at reagere.

Overfor 3F's Fagbladet kommenterer 3F og NNF på folketingsflertallets undersøgelse. De to forbund kræver stilfærdigt, at en eventuel undersøgelse også skal omfatte arbejdsgivernes metoder. Det er ikke for meget forlangt!

Nyeste artikler

Kultur
18. sep. 2020 - 11:38
Kvindemuseet overvejer at skifte navn – og det vækker store følelserEt af verdens få kvindemuseer ligger i Aarhus. Nu har museets ledelse besluttet at iværksætte en "undersøgelse" af, om museet fortsat skal hedde "Kvindemuseet". Det har skabt stor debat.
18. sepKvindemuseet overvejer at skifte navn...
Idekamp
18. sep. 2020 - 10:27
Salg af HorsevængetHvordan kan man dog lægge en sag frem for byrådet, som ikke er ordentligt belyst? spørger Tue Tortzen.
18. sepSalg af Horsevænget
Historie
18. sep. 2020 - 07:00
En tidlig diskussion om borgfred og klassekampFra 1887 til 1893 foregik en diskussion i den tidlige danske arbejderbevægelse om vejen frem. Hvor meget skulle der satses på reformer, og hvad var målet? En ny afhandling samler en række historiske kilder om emnet.
18. sepEn tidlig diskussion om borgfred og k...
Fagligt
18. sep. 2020 - 06:24
Byggefag vil forhindre udenlandske firmaer i at rende fra løn- og erstatningskravByggefagenes Samvirke opfordrer politikerne til at give Arbejdstilsynet flere muligheder for at undersøge, om mistænkelige udenlandske firmaer har reel aktivitet i hjemlandet. Det vil hjælpe både fagforeningerne, danske firmaer og staten.
18. sepByggefag vil forhindre udenlandske fi...
Fagligt
17. sep. 2020 - 14:00
Direktiv om EU-mindsteløn på vej til oktoberEU-kommissionens formand, Ursula von der Leyen, har nu bebudet, at Kommissionen i næste måned vil fremlægge et forslag til en lovbestemt mindsteløn for hele EU. Det vil true den danske model, påpeger både fagbevægelse og arbejdsgivere.
17. sepDirektiv om EU-mindsteløn på vej til...
Indland
17. sep. 2020 - 13:27
Regeringens klimaaftale med Aalborg Portland møder skarp kritikRådet for Grøn Omstilling og interesseorganisationen for landets små og mellemstore virksomheder kritiserer samarbejdsaftalen med Aalborg Portland for at give virksomheden særbehandling og spænde ben for nødvendige klimatiltag.
17. sepRegeringens klimaaftale med Aalborg P...
Indland
17. sep. 2020 - 13:23
Mange kommuner overvejer at spare på rengøringFOA retter en skarp kritik af landets kommuner for at spare på rengøringen, på trods af at det er et af de vigtigste våben i kampen mod corona.
17. sepMange kommuner overvejer at spare på...