23 Feb 2020  

KBH: Overskyet, regn, 4 °C

Hvem truer og chikanerer arbejderne?

SENESTE LEDERE

fre. 14. feb - 2020
ons. 12. feb - 2020
tor. 06. feb - 2020
ons. 05. feb - 2020

DEL ARBEJDERENS MENING

Twitter icon
Facebook icon
Google icon
Mandag, 04. november, 2019, 12:31:14

Hvem truer og chikanerer arbejderne?

Ovenpå den såkaldte Kastrup-sag vil et flertal i Folketinget undersøge, i hvilket omfang der foregår chikane og trusler mod folk, som ikke ønsker at stå i overenskomstbærende fagforeninger.

"Vi oplever hver dag, at der er mennesker på det danske arbejdsmarked, der bliver mobbet og truet. Vi synes, at der skal fakta på bordet for at få afklaret, hvilket omfang det har", siger Hans Andersen, beskæftigelsesordfører i Venstre, til Berlingske.

Så sent som i lørdags blev en polsk arbejder fra en stor fynsk planteskole fyret, fordi hun havde fortalt om kritisable løn- og arbejdsforhold til 3F.

Her tænker han dog ikke på de mange arbejdere – hovedsageligt fra Østeuropa – der ved hjælp af trusler og chikane nægtes retten til at organisere sig. Mennesker, der nægtes retten til sikkert arbejdsmiljø og til en overenskomst – alt sammen noget, der er grundigt beskrevet i menneskerettighederne.

Så sent som i lørdags blev en polsk arbejder fra en stor fynsk planteskole ellers fyret. Hun havde fortalt om kritisable løn- og arbejdsforhold til 3F. Fyringen betød, at kvinden også skulle forlade det hus, hvor hun boede til leje hos ejeren af planteskolen, og mandag kørte hun tilbage til Polen i bil.

Vi venter stadig på ramaskriget i medierne og kravet om en undersøgelse fra et flertal i Folketinget. Men det kommer ikke. For den slags episoder er hverdag i de brancher, der rammes af social dumping. Inden for landbrug, rengøring og byggeri er der utallige eksempler på østeuropæiske arbejdere, der er blevet fyret, truet, mobbet og chikaneret, hvis de har krævet deres ret eller er gået til fagforeningen.

Arbejdere, der må kontakte fagforeninger for at få hjælp efter mørkets frembrud på diskrete steder. For hvis de bliver opdaget, bliver de også fyret af deres østeuropæiske, danske eller italienske arbejdsgiver.

Det danske arbejdsmarked er ikke klasse-neutralt. Det frie markeds EU-skabte love giver ikke lighed og retfærdighed. Kun, når ansatte står sig sammen og organiserer sig, kan man sikre sine rettigheder.

At en lang række skandaler og krænkelser af arbejderes rettigheder også har ramt offentlige byggerier og projekter har heller ikke fået Folketinget til at reagere.

Overfor 3F's Fagbladet kommenterer 3F og NNF på folketingsflertallets undersøgelse. De to forbund kræver stilfærdigt, at en eventuel undersøgelse også skal omfatte arbejdsgivernes metoder. Det er ikke for meget forlangt!

Nyeste artikler

Indland
21. feb. 2020 - 15:17
Folketinget retter i udtalelse – men mangler fortsat dokumentationSelvom Folketinget har rettet i en fælles udtalelse om antisemitisme, kan partierne bag fortsat ikke dokumentere deres påstand om, at der skulle være en stigende antisemitisme i islamistiske kredse. Det viser en rundringning til partiernes ordførere, som Arbejderen har foretaget.
21. febFolketinget retter i udtalelse – men...
Idekamp
21. feb. 2020 - 14:25
Er Ørsteds grønne garantier troværdige?En af verdens mest anerkendte klimaforskere kritiserer Ørsteds brug af biomasse. Selskabets svar har fået bestyrelsesmedlem i Verdens Skove Andreas Petersen til tasterne.
21. febEr Ørsteds grønne garantier troværdig...
Idekamp
21. feb. 2020 - 12:51
Ideernes brydning i RomerrigetLars Ulrik Thomsen skriver denne kronik i anledning af udgivelsen af hans bog: Spartacus – i slavernes fodspor. (Udkommer 1. marts på Forlaget Populi).
21. febIdeernes brydning i Romerriget
Indland
21. feb. 2020 - 11:51
Regeringen sparer fortsat på ulandsbistand og prioriterer erhvervslivet Den socialdemokratiske regering bruger få bistandskroner og projekter, som er drevet af danske virksomheder, og multinationale koncerner prioriteres fortsat højt
21. febRegeringen sparer fortsat på ulandsbi...
Indland
21. feb. 2020 - 10:28
Pensionister fortsætter kampen for mimrekortetEfter torsdagens store demonstration foran Christiansborg mod afskaffelse af mimrekortet er initiativtagerne parat til flere aktiviteter.
21. febPensionister fortsætter kampen for mi...
Kultur
21. feb. 2020 - 09:50
Berlinalen er i gang for 70. gangI jubilæumsåret har Berlin Film Festival fået ny ledelse, og programmet er blevet udvidet med en helt ny konkurrence, der vil vise særligt innovative film. Det mest spændende jubilæum i år er dog ikke hovedfestivalens, men den uafhængige festival, Forum, der fylder 50 i år.
21. febBerlinalen er i gang for 70. gang
Fagligt
21. feb. 2020 - 07:28
Stigende pres på regeringen for at ændre budgetlovOnsdag var der høring om budgetloven i Folketinget. Talere fra fagbevægelsen og kommunerne advarede om, at budgetloven er en trussel mod det danske velfærdssystem.
21. febStigende pres på regeringen for at æn...

Nyeste: Kultur