18 Nov 2019  

KBH: Overskyet, dis, 9 °C

Hvad skal danske soldater i Mali

SENESTE LEDERE

man. 18. nov - 2019
tor. 14. nov - 2019
ons. 13. nov - 2019
tir. 12. nov - 2019
man. 11. nov - 2019
fre. 08. nov - 2019

DEL ARBEJDERENS MENING

Twitter icon
Facebook icon
Google icon
Tirsdag, 22. oktober, 2019, 14:52:20

Hvad skal danske soldater i Mali

På torsdag beslutter et næsten enigt Folketing at sende både soldater, helikoptere og et Herkules-transportfly til Mali som bidrag til både FN-operationen MINUSMA og en fransk ledet militær aktion.

Beslutningen om at sende militær til området pakkes ind i en blanding af humanitær indsats og antiterrorisme og fraser om at stoppe flygtningestrømmen fra regionen. Der er argumenter for enhver smag for at begrunde en dansk militær indsats i Mali og Sahel-regionen, som Mali er en del af.

Enhedslisten støtter FN-operationen, men stemmer imod bidraget til at støtte den fransk ledte styrke. Virkeligheden er, som forsvarsministeren udtrykker det, at de to styrker komplementerer hinanden.

Mali er et af Afrikas største lande, præget af ekstrem fattigdom, politisk ustabilitet og terror. Men her er også store naturrigdomme, ikke mindst guld, og de store imperialistiske magter Frankrig og Tyskland har bidraget til at plyndre og undertrykke befolkningen i regionen.

Og så er der en direkte sammenhæng med krisen i Mali og USA's krig mod Libyen, hvor også danske jagerfly deltog – efter beslutning af et enigt Folketing. Da man væltede og dræbte præsident Gadaffi, brød helvede løs.

De 923 bomber, de danske jagerfly kastede over Libyen, bragte ikke hverken demokrati eller menneskerettigheder til Libyen, som man påstod. Derimod brød landets sundhedsvæsen, uddannelsessystem og selve statsmagten sammen.

Sporene fra Libyen, Irak, Afghanistan og Syrien skræmmer.

Libyen blev overtaget af terrorister, og befolkningen har levet i et regulært helvede lige siden. Da Gadaffi blev myrdet, flygtede hans afrikanske lejesoldater og medbragte deres våben. Det har bidraget til at destabilisere situationen i en række lande, herunder også Mali.

Hverken Frankrigs, Tysklands eller for den sags skyld Danmarks militære tilstedeværelse i landet har stabiliseret noget som helst. En stor europæisk militær tilstedeværelse forrykker blot magtbalancen mellem de stridende parter.

Men den ekstreme fattigdom og manglen på menneskerettigheder er fortsat en daglig realitet for befolkningen, som i stigende omfang demonstrerer mod både præsidenten og de udenlandske soldaters årelange tilstedeværelse i landet.

Flere danske partier begrunder deres støtte til at sende soldater til området med, at man vil stoppe flygtningestrømmen. De glemmer, at vestmagternes krige og udplyndring i Mellemøsten og Afrika er den væsentligste årsag til, at der i dag er flere flygtninge end på noget tidligere tidspunkt efter Anden Verdenskrig.

Det er ikke tilfældigt, at det stadigt mere krigeriske Folketing prioriterer et militært samarbejde i Sahel-regionen. EU opfatter det som sin baggård. Og opbygningen af en fransk ledet militærstyrke i Mali ligger helt i forlængelse af udbygningen af EU's militære kapacitet, hvor Folketingets flertal behændigt omgår det danske militære forbehold.

Sporene fra Libyen, Irak, Afghanistan og Syrien skræmmer. Behold de danske soldater i Danmark!

Nyeste artikler

Udland
18. nov. 2019 - 14:44
Israel udviser menneskerettighedslederIsraels højesteret holder fast i, at lederen af den USA-baserede menneskerettighedsorganisation Human Rights Watch, Omar Shakir, skal udvises af landet for sin påståede støtte til boykot af Israel.
18. novIsrael udviser menneskerettighedslede...
Idekamp
18. nov. 2019 - 13:59
HK: Vanvittigt at kommuner skal administrere seniorpension midlertidigtAt lade kommunerne vikariere, indtil den private aktør ATP er klar til at lege myndighed, er dårligt politisk håndværk, lyder det fra HK Kommunal.
18. novHK: Vanvittigt at kommuner skal admin...
Indland
18. nov. 2019 - 12:06
Fredsforsker Jan Øberg fik fredsprisEn ny verden er på vej op i øst – og i vest går den gamle verden ned. Hvordan forbereder Danmark sig bedst på det, spurgte freds- og konfliktforsker Jan Øberg, da han søndag modtog en fredsdue fra Kunstnere for Fred.
18. novFredsforsker Jan Øberg fik fredspris
Idekamp
18. nov. 2019 - 11:54
Daginstitutioner: Handling nu!Jeg ved godt, hvad det fagligt dygtige personale i mit barns institution mangler – de mangler flere fagligt dygtige kollegaer. Mange andre sager kan hastebehandles i Folketinget – men det kan vores fremtid ikke? Er vores børn ligegyldige?
 Er det vigtigere, at tidligere politikere kan få eftervederlag i op til to år efter, de ikke længere sidder i Folketinget? Eller en lukrativ pensionsordning ...? Der skal handling til – ikke først i 2025, skriver Majken Hall Høst.
18. novDaginstitutioner: Handling nu!
Arbejde & Kapital
16. nov. 2019 - 07:00
Septemberforliget gennem 120 årSeptemberforliget er grundstenen i den danske model. Det fik som klassekompromis en afgørende betydning for den faglige og politiske udvikling i Danmark. For borgerskabet var formålet at fastholde sin ejendomsret, at inddæmme arbejderklassens aktive kamp og sikre sig ro på arbejdsmarked.
16. novSeptemberforliget gennem 120 år
Kultur
16. nov. 2019 - 07:00
Forfatter vil huske afrikanerne på deres glemte historieAyi Kwei Armah er en af Afrikas mest læste forfattere. Han bruger sit forfatterskab til at skabe en øget bevidsthed om Afrikas historie og sætte fokus på, hvad der skal til for reelt at befri Afrika fra kolonialismens åg.
16. novForfatter vil huske afrikanerne på de...
Indland
16. nov. 2019 - 06:46
Studerende i kamp for det faglige niveau De studerende på Humanistisk Fakultet i København har besat dekanens kontor på tredje uge. De er utilfredse med ledelsens målplan, som efter deres mening betyder ringere undervisning og tab af specialviden.
16. novStuderende i kamp for det faglige niv...