23 Feb 2020  

KBH: Overskyet, regn, 4 °C

Hvad skal danske soldater i Mali

SENESTE LEDERE

fre. 14. feb - 2020
ons. 12. feb - 2020
tor. 06. feb - 2020
ons. 05. feb - 2020

DEL ARBEJDERENS MENING

Twitter icon
Facebook icon
Google icon
Tirsdag, 22. oktober, 2019, 14:52:20

Hvad skal danske soldater i Mali

På torsdag beslutter et næsten enigt Folketing at sende både soldater, helikoptere og et Herkules-transportfly til Mali som bidrag til både FN-operationen MINUSMA og en fransk ledet militær aktion.

Beslutningen om at sende militær til området pakkes ind i en blanding af humanitær indsats og antiterrorisme og fraser om at stoppe flygtningestrømmen fra regionen. Der er argumenter for enhver smag for at begrunde en dansk militær indsats i Mali og Sahel-regionen, som Mali er en del af.

Enhedslisten støtter FN-operationen, men stemmer imod bidraget til at støtte den fransk ledte styrke. Virkeligheden er, som forsvarsministeren udtrykker det, at de to styrker komplementerer hinanden.

Mali er et af Afrikas største lande, præget af ekstrem fattigdom, politisk ustabilitet og terror. Men her er også store naturrigdomme, ikke mindst guld, og de store imperialistiske magter Frankrig og Tyskland har bidraget til at plyndre og undertrykke befolkningen i regionen.

Og så er der en direkte sammenhæng med krisen i Mali og USA's krig mod Libyen, hvor også danske jagerfly deltog – efter beslutning af et enigt Folketing. Da man væltede og dræbte præsident Gadaffi, brød helvede løs.

De 923 bomber, de danske jagerfly kastede over Libyen, bragte ikke hverken demokrati eller menneskerettigheder til Libyen, som man påstod. Derimod brød landets sundhedsvæsen, uddannelsessystem og selve statsmagten sammen.

Sporene fra Libyen, Irak, Afghanistan og Syrien skræmmer.

Libyen blev overtaget af terrorister, og befolkningen har levet i et regulært helvede lige siden. Da Gadaffi blev myrdet, flygtede hans afrikanske lejesoldater og medbragte deres våben. Det har bidraget til at destabilisere situationen i en række lande, herunder også Mali.

Hverken Frankrigs, Tysklands eller for den sags skyld Danmarks militære tilstedeværelse i landet har stabiliseret noget som helst. En stor europæisk militær tilstedeværelse forrykker blot magtbalancen mellem de stridende parter.

Men den ekstreme fattigdom og manglen på menneskerettigheder er fortsat en daglig realitet for befolkningen, som i stigende omfang demonstrerer mod både præsidenten og de udenlandske soldaters årelange tilstedeværelse i landet.

Flere danske partier begrunder deres støtte til at sende soldater til området med, at man vil stoppe flygtningestrømmen. De glemmer, at vestmagternes krige og udplyndring i Mellemøsten og Afrika er den væsentligste årsag til, at der i dag er flere flygtninge end på noget tidligere tidspunkt efter Anden Verdenskrig.

Det er ikke tilfældigt, at det stadigt mere krigeriske Folketing prioriterer et militært samarbejde i Sahel-regionen. EU opfatter det som sin baggård. Og opbygningen af en fransk ledet militærstyrke i Mali ligger helt i forlængelse af udbygningen af EU's militære kapacitet, hvor Folketingets flertal behændigt omgår det danske militære forbehold.

Sporene fra Libyen, Irak, Afghanistan og Syrien skræmmer. Behold de danske soldater i Danmark!

Nyeste artikler

Indland
21. feb. 2020 - 15:17
Folketinget retter i udtalelse – men mangler fortsat dokumentationSelvom Folketinget har rettet i en fælles udtalelse om antisemitisme, kan partierne bag fortsat ikke dokumentere deres påstand om, at der skulle være en stigende antisemitisme i islamistiske kredse. Det viser en rundringning til partiernes ordførere, som Arbejderen har foretaget.
21. febFolketinget retter i udtalelse – men...
Idekamp
21. feb. 2020 - 14:25
Er Ørsteds grønne garantier troværdige?En af verdens mest anerkendte klimaforskere kritiserer Ørsteds brug af biomasse. Selskabets svar har fået bestyrelsesmedlem i Verdens Skove Andreas Petersen til tasterne.
21. febEr Ørsteds grønne garantier troværdig...
Idekamp
21. feb. 2020 - 12:51
Ideernes brydning i RomerrigetLars Ulrik Thomsen skriver denne kronik i anledning af udgivelsen af hans bog: Spartacus – i slavernes fodspor. (Udkommer 1. marts på Forlaget Populi).
21. febIdeernes brydning i Romerriget
Indland
21. feb. 2020 - 11:51
Regeringen sparer fortsat på ulandsbistand og prioriterer erhvervslivet Den socialdemokratiske regering bruger få bistandskroner og projekter, som er drevet af danske virksomheder, og multinationale koncerner prioriteres fortsat højt
21. febRegeringen sparer fortsat på ulandsbi...
Indland
21. feb. 2020 - 10:28
Pensionister fortsætter kampen for mimrekortetEfter torsdagens store demonstration foran Christiansborg mod afskaffelse af mimrekortet er initiativtagerne parat til flere aktiviteter.
21. febPensionister fortsætter kampen for mi...
Kultur
21. feb. 2020 - 09:50
Berlinalen er i gang for 70. gangI jubilæumsåret har Berlin Film Festival fået ny ledelse, og programmet er blevet udvidet med en helt ny konkurrence, der vil vise særligt innovative film. Det mest spændende jubilæum i år er dog ikke hovedfestivalens, men den uafhængige festival, Forum, der fylder 50 i år.
21. febBerlinalen er i gang for 70. gang
Fagligt
21. feb. 2020 - 07:28
Stigende pres på regeringen for at ændre budgetlovOnsdag var der høring om budgetloven i Folketinget. Talere fra fagbevægelsen og kommunerne advarede om, at budgetloven er en trussel mod det danske velfærdssystem.
21. febStigende pres på regeringen for at æn...

Nyeste: Kultur