23 Jan 2020  

KBH: Overskyet, dis, 5 °C

Gymnasieloft er et fejlskud

SENESTE LEDERE

tor. 23. jan - 2020
ons. 22. jan - 2020
tir. 21. jan - 2020
tor. 16. jan - 2020
ons. 15. jan - 2020

DEL ARBEJDERENS MENING

Twitter icon
Facebook icon
Google icon
Tirsdag, 26. november, 2019, 11:40:15

Gymnasieloft er et fejlskud

Dansk Metal, HK og FOA vil have regeringen til at sætte et loft over antallet af unge, som kan få en studentereksamen. Baggrunden er en analyse, som viser, at færre studenter vil betyde et større arbejdsudbud – og altså en opfyldelse af et af de krav, som regeringen har stillet for at ville sikre en tidligere pensionsalder til de mest nedslidte. Derudover vil det ifølge logikken give flere faglærte og færre arbejdsløse akademikere.

Selvom et loft over antallet af studenterhuer som betaling for en tidligere pensionsalder kunne lyde som et rigtigt krav, så er det i praksis et splittende forslag, som langtfra kun vil ramme bedrestillede unge.

Arbejderbevægelsen bør kæmpe for mere uddannelse og ikke mindre.

72 procent af alle unge får i dag en studentereksamen. Det betyder, at det i høj grad er arbejderklassens børn, som – i modsætning til tidligere – går på gymnasiet efter endt grundskole.

En ikke uvæsentlig årsag til denne udvikling er den utryghed, som de sidste mange års politiske reformer har trukket ned over især de ufaglærte og faglærte, som nu presser deres børn til at få mere uddannelse, end de selv har. Et ønske som burde mødes med forståelse og støtte hos de faglige organisationer, som skal varetage arbejdernes interesser.

Men det lyder jo kækt og handlekraftigt at sige, at færre studenter vil betyde flere faglærte, og at studenterhuen aligevel bare er udtryk for uddannelsessnobberi. Men sådan er virkeligheden bare ikke nødvendigvis.

Selvom en studentereksamen ofte bruges synonymt med en ventende længere videregående uddannelse, så er livet sjældent så lige og veltilrettelagt. Af de 20.320 unge, der blev færdige med en erhvervsuddannelse i 2015, havde hver femte først taget en studentereksamen.

Flere eller færre faglærte har altså ikke noget med antallet af studenter at gøre. Vil vi som samfund have flere unge gennem en erhvervsuddannelse, kræver det først og fremmest investeringer, sikring af lærepladser og ordentlige rammevilkår for erhvervsskolerne.

Og faktisk viser tal fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd, at en faglært med en studenterhue i bagagen får stærkere fodfæste på arbejdsmarkedet og mere i lønposen end en faglært uden en gymnasial uddannelse.

Det er altså ikke for ingenting, at arbejderfamilierne er ivrige efter at få deres unger til at få så meget uddannelse med sig som muligt. De tre fagforbund derimod går arbejdsgivernes ærinde, når de køber ind på idéen med, at en fair tilbagetrækningsalder kræver øget arbejdsudbud, og svigter deres medlemmer med et uddannelsesloft, som i høj grad vil ramme arbejderklassens børn.

Arbejderbevægelsen bør kæmpe for mere uddannelse og ikke mindre. Danmark er et rigt samfund, og der er penge nok til både uddannelse og værdig alderdom til alle. Pengene skal blot fiskes op af de rigtige lommer.

Nyeste artikler

Indland
23. jan. 2020 - 14:34
Ingen nye danske soldater til Irak – foreløbigtDet nye hold danske soldater, der skulle have afløst de danske soldater, der blev evakueret fra Irak til Kuwait tidligere på måneden, skal ikke afsted foreløbigt, har regeringen besluttet. Beslutningen er en konsekvens af krisen mellem USA og Iran.
23. janIngen nye danske soldater til Irak –...
Indland
23. jan. 2020 - 14:32
Ministre tavse om fortsat militær tilstedeværelse i IrakArbejderen har i to uger forgæves forsøgt at få statsministeren, forsvarsministeren og udenrigsministeren til at svare på, hvordan regeringen forholder sig til situationen i Irak, krisen mellem USA og Iran og Danmarks fortsatte militære tilstedeværelse i Irak.
23. janMinistre tavse om fortsat militær til...
Fagligt
23. jan. 2020 - 12:02
Nyt center skal hjælpe migrantarbejdereFagbevægelsen har sammen med flere NGO'er taget initiativ til at oprette et center i København, der skal hjælpe migranter, som bliver behandlet dårligt på det danske arbejdsmarked.
23. janNyt center skal hjælpe migrantarbejde...
Idekamp
23. jan. 2020 - 11:50
De svageste er ikke noget værd i AarhusJesper Park van der Schaft kan ikke stå model til 140 millioner kroners besparelse på socialområdet.
23. janDe svageste er ikke noget værd i Aarh...
Idekamp
23. jan. 2020 - 11:22
Grønvasket investering på Amager Fælled?PensionDanmark trækker i trådene på det ny byggeprojekt på Amager Fælled, skriver Anders Morten Christoffersen, formand for Verdens Skove.
23. janGrønvasket investering på Amager Fæll...
Udland
23. jan. 2020 - 11:06
Lille flertal i Belgiens parlament siger ja til USA's atombomberTorsdag vedtog et snævert flertal i Belgiens parlament, at USA fortsat kan opbevare atombomber på en base i den nordøstlige del af landet.
23. janLille flertal i Belgiens parlament si...
Fagligt
23. jan. 2020 - 10:27
Højere mindsteløn bliver et centralt krav i byggebranchenSocial dumping er den vigtigste årsag til, at kravet om højere mindsteløn er blevet et af de vigtige krav ved dette års overenskomstforhandlinger.
23. janHøjere mindsteløn bliver et centralt...