12 Aug 2020  

KBH: Spredte skyer, 18 °C

Gymnasieloft er et fejlskud

SENESTE LEDERE

DEL ARBEJDERENS MENING

Twitter icon
Facebook icon
Google icon
Tirsdag, 26. november, 2019, 11:40:15

Gymnasieloft er et fejlskud

Dansk Metal, HK og FOA vil have regeringen til at sætte et loft over antallet af unge, som kan få en studentereksamen. Baggrunden er en analyse, som viser, at færre studenter vil betyde et større arbejdsudbud – og altså en opfyldelse af et af de krav, som regeringen har stillet for at ville sikre en tidligere pensionsalder til de mest nedslidte. Derudover vil det ifølge logikken give flere faglærte og færre arbejdsløse akademikere.

Selvom et loft over antallet af studenterhuer som betaling for en tidligere pensionsalder kunne lyde som et rigtigt krav, så er det i praksis et splittende forslag, som langtfra kun vil ramme bedrestillede unge.

Arbejderbevægelsen bør kæmpe for mere uddannelse og ikke mindre.

72 procent af alle unge får i dag en studentereksamen. Det betyder, at det i høj grad er arbejderklassens børn, som – i modsætning til tidligere – går på gymnasiet efter endt grundskole.

En ikke uvæsentlig årsag til denne udvikling er den utryghed, som de sidste mange års politiske reformer har trukket ned over især de ufaglærte og faglærte, som nu presser deres børn til at få mere uddannelse, end de selv har. Et ønske som burde mødes med forståelse og støtte hos de faglige organisationer, som skal varetage arbejdernes interesser.

Men det lyder jo kækt og handlekraftigt at sige, at færre studenter vil betyde flere faglærte, og at studenterhuen aligevel bare er udtryk for uddannelsessnobberi. Men sådan er virkeligheden bare ikke nødvendigvis.

Selvom en studentereksamen ofte bruges synonymt med en ventende længere videregående uddannelse, så er livet sjældent så lige og veltilrettelagt. Af de 20.320 unge, der blev færdige med en erhvervsuddannelse i 2015, havde hver femte først taget en studentereksamen.

Flere eller færre faglærte har altså ikke noget med antallet af studenter at gøre. Vil vi som samfund have flere unge gennem en erhvervsuddannelse, kræver det først og fremmest investeringer, sikring af lærepladser og ordentlige rammevilkår for erhvervsskolerne.

Og faktisk viser tal fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd, at en faglært med en studenterhue i bagagen får stærkere fodfæste på arbejdsmarkedet og mere i lønposen end en faglært uden en gymnasial uddannelse.

Det er altså ikke for ingenting, at arbejderfamilierne er ivrige efter at få deres unger til at få så meget uddannelse med sig som muligt. De tre fagforbund derimod går arbejdsgivernes ærinde, når de køber ind på idéen med, at en fair tilbagetrækningsalder kræver øget arbejdsudbud, og svigter deres medlemmer med et uddannelsesloft, som i høj grad vil ramme arbejderklassens børn.

Arbejderbevægelsen bør kæmpe for mere uddannelse og ikke mindre. Danmark er et rigt samfund, og der er penge nok til både uddannelse og værdig alderdom til alle. Pengene skal blot fiskes op af de rigtige lommer.

Nyeste artikler

Indland
12. aug. 2020 - 07:24
Kvoteflygtninge får kun midlertidig beskyttelse i DanmarkSelvom de er flygtet fra krig, og er blevet nøje udvalgt af FN som særligt sårbare flygtninge, skal de 200 kvoteflygtninge, som regeringen vil modtage, kun regne med at opholdet i Danmark er midlertidigt.
12. augKvoteflygtninge får kun midlertidig b...
Udland
12. aug. 2020 - 07:01
5-års fødselsdagfest i Varadero trods vækst i coronaI denne 14. reportage beretter Henrik Thejl om Cubas aktuelle udfordringer med flere coronasmittede. Trods vanskeligheder med transport er han og familien kommet på ferie i Varadero, hvor lille Linets 5-års fødselsdag fejres med kage og en tur i poolen.
12. aug5-års fødselsdagfest i Varadero trods...
Kultur
11. aug. 2020 - 11:32
Torben Chris: "Ja, gu' er jeg da rød"Den 43-årige standupper fra Give, Torben Chris, har altid stemt rødt. Han mener, at det "langt- hen-ad-vejen" er umuligt at lave højreorienteret comedy.
11. augTorben Chris: "Ja, gu' er j...
Udland
11. aug. 2020 - 08:58
Kurdere anklages for at sælge Syriens olie til USA-selskabRojava i det nordlige Syrien indgår aftale med det amerikanske olieselskab Delta Crescent Energy, der snart kan begynde at pumpe syrisk olie op af undergrunden.
11. augKurdere anklages for at sælge Syriens...
Indland
10. aug. 2020 - 13:55
Sociale organisationer kræver gratis mundbindRådet for Socialt Udsatte, Dansk Socialrådgiverforening og Jobcentrets Ofre kræver gratis mundbind til udsatte grupper og fattige. Flere partier er enige i kravet.
10. augSociale organisationer kræver gratis...
Fagligt
10. aug. 2020 - 13:29
Litauere i Hedehusene får overenskomstEn halv times blokade var det, der skulle til, for at hive en overenskomst hjem til seks litauere, der for tiden pudser facader på byggeri i Hedehusene.
10. augLitauere i Hedehusene får overenskoms...
Navne
10. aug. 2020 - 12:26
Sven Broe er dødKommunisten Sven Broe er ikke mere. Efter lang tids kamp mod sygdommen sagde kroppen nej den 6. august 2020.
10. augSven Broe er død

< aug 2020 >

13
13. aug. 2020 - 17:00 til 18:00
15
15. aug. 2020 - 17:00
20
20. aug. 2020 - 17:00 til 18:00
27
27. aug. 2020 - 17:00 til 18:00

Nyeste: Idekamp