19 Aug 2019  

KBH: Let skyet, 18 °C

Grækenland skal plyndres ikke reddes

DEL ARBEJDERENS MENING

Twitter icon
Facebook icon
Google icon
Torsdag, 02. marts, 2017, 11:03:21

Grækenland skal plyndres ikke reddes

Grækenland skal ikke reddes ud af de økonomiske vanskeligheder. Det var aldrig målet med lånepakkerne fra IMF, Den Europæiske Centralbank og EU. Målet var, at de banker, som havde penge i klemme i Grækenland, skulle sikres, og så skal landet gøres klar til det store udsalg af nationens værdier. Endelig skal befolkningens arbejdsløshed, fattigdom og nød bruges som skræmmebillede over for andre befolkninger, som kunne finde på at trodse EU's nyliberale politik.

Gæld, som befolkningen ikke er ansvarlig for, bliver brugt til at sætte et helt land på 'tvangsauktion'

Tallene taler deres tydelige sprog. Siden 2010 har IMF, ECB og EU bevilget lån på 226,7 milliarder euro til Grækenland. Af de udbetalte rater er 95 procent gået til Grækenlands afbetalinger på gæld til banker og private kreditorer. Kun fem procent er gået til at dække samfundsudgifter. Og samtidigt er den græske statskasse blev plyndret. Næste store plyndring er til juli, hvor Grækenland skal punge ud med 10,5 milliarder euro.

Grækenland er inde i en ond spiral, hvor produktion og værdiskabelse er i stå, og hvor gælden vokser med en milliard euro om måneden.

Syriza/ANEL-regeringen blev valgt på at afvise IMF, ECB og EU's krav om sociale nedskæringer samt privatiseringer og udsalg af statens værdier. Men regeringen har bøjet nakken.

Jernbaner, havne, jord, ejendomme og eftertragtede turistområder sælges til udenlandske opkøbere.Sidste år blev der oprettet et kontor, som skal forestå salg og privatisering af den græske stats værdier. I første omgang kom der 23 statslige ejendomme og virksomheder på en liste. Målet er at skaffe 50 milliarder euro, som skal være med til at dække græsk gæld.

Vi har set det før i andre lande, at en gæld, som befolkningen i øvrigt slet ikke er ansvarlig for, bliver brugt til at sætte et helt land på 'tvangsauktion', hvorefter finanskapitalens gribbe slår ned. De slog ned i Mexico i 1994, i en række asiatiske lande i 1997, og i 2001 var turen kommet til Argentina.

Det er sådan monopolisering og koncentrationen af kapital foregår. Det er sådan imperialisme og rådnende kapitalisme ser ud.

Det er tid til forandring.

 

 

 

 

Nyeste artikler

Fagligt
19. aug. 2019 - 12:54
60 ansatte risikerer en fyreseddel60 ansatte risikerer at miste deres job i Københavns Kommune, der vil spare 36,5 millioner på Teknik- og Miljøforvaltningen.
19. aug60 ansatte risikerer en fyreseddel
Indland
19. aug. 2019 - 10:52
Klager over uansvarlige firmaer afvises på stribeDanske ngo'er rejser gang på gang eksempler i pressen på danske virksomheder, der krænker arbejdstager- og miljørettigheder rundt om i verden. Men det er stort set umuligt at få klagenævn til at behandle sagerne.
19. augKlager over uansvarlige firmaer afvis...
Udland
19. aug. 2019 - 10:46
Macron sætter ulighed på dagsordenen På lørdag starter de syv rigeste lande i den vestlige verden deres årlige G7-topmøde, denne gang i feriebyen Biarritz, Frankrig. Macron har sat "uligheden i verden" på dagsordenen. Men det er den nyliberale politik, som G7-landene står for, der skaber ulighed, lyder det fra marxistisk økonom.
19. augMacron sætter ulighed på dagsordenen
Fagligt
19. aug. 2019 - 09:49
Hver fjerde 3F'er oplever sløseri med sikkerhedenHver fjerde 3F'er har problemer med sikkerheden på jobbet, og er der travlt, bliver det endnu værre, viser en ny undersøgelse.
19. augHver fjerde 3F'er oplever sløser...
Idekamp
19. aug. 2019 - 09:03
Grønland er ikke til salgJeg kender grønlænderne godt nok til at vide, at svaret er enkelt: Grønland er ikke til salg. Trump bør i stedet tilbyde at betale leje for Thulebasen, der indtil nu har stået gratis til rådighed for USA, skriver MF Christian Juhl (Ø).
19. augGrønland er ikke til salg
Udland
17. aug. 2019 - 08:02
Protester mod G7-topmøde i Frankrig12.000 er tilmeldt et modtopmøde mod G7 i Frankrig lørdag og søndag i næste uge. Den nyliberale politik, som G7-landene fører, skaber ulighed, lyder det fra 100 organisationer.
17. augProtester mod G7-topmøde i Frankrig
Fagligt
17. aug. 2019 - 06:46
Murersvende fejrer 100 års faglig kampI dag fejrer Murersvendene i København 100 året for deres fagforenings gendannelse med et brag af en fest. Murerne har altid været at finde i forreste række i klassekampen, lyder det fra de stolte håndværkere.
17. augMurersvende fejrer 100 års faglig kam...