18 Sep 2020  

KBH: Ingen skyer af betydning, 13 °C

Grækenland skal plyndres ikke reddes

SENESTE LEDERE

DEL ARBEJDERENS MENING

Twitter icon
Facebook icon
Google icon
Torsdag, 02. marts, 2017, 11:03:21

Grækenland skal plyndres ikke reddes

Grækenland skal ikke reddes ud af de økonomiske vanskeligheder. Det var aldrig målet med lånepakkerne fra IMF, Den Europæiske Centralbank og EU. Målet var, at de banker, som havde penge i klemme i Grækenland, skulle sikres, og så skal landet gøres klar til det store udsalg af nationens værdier. Endelig skal befolkningens arbejdsløshed, fattigdom og nød bruges som skræmmebillede over for andre befolkninger, som kunne finde på at trodse EU's nyliberale politik.

Gæld, som befolkningen ikke er ansvarlig for, bliver brugt til at sætte et helt land på 'tvangsauktion'

Tallene taler deres tydelige sprog. Siden 2010 har IMF, ECB og EU bevilget lån på 226,7 milliarder euro til Grækenland. Af de udbetalte rater er 95 procent gået til Grækenlands afbetalinger på gæld til banker og private kreditorer. Kun fem procent er gået til at dække samfundsudgifter. Og samtidigt er den græske statskasse blev plyndret. Næste store plyndring er til juli, hvor Grækenland skal punge ud med 10,5 milliarder euro.

Grækenland er inde i en ond spiral, hvor produktion og værdiskabelse er i stå, og hvor gælden vokser med en milliard euro om måneden.

Syriza/ANEL-regeringen blev valgt på at afvise IMF, ECB og EU's krav om sociale nedskæringer samt privatiseringer og udsalg af statens værdier. Men regeringen har bøjet nakken.

Jernbaner, havne, jord, ejendomme og eftertragtede turistområder sælges til udenlandske opkøbere.Sidste år blev der oprettet et kontor, som skal forestå salg og privatisering af den græske stats værdier. I første omgang kom der 23 statslige ejendomme og virksomheder på en liste. Målet er at skaffe 50 milliarder euro, som skal være med til at dække græsk gæld.

Vi har set det før i andre lande, at en gæld, som befolkningen i øvrigt slet ikke er ansvarlig for, bliver brugt til at sætte et helt land på 'tvangsauktion', hvorefter finanskapitalens gribbe slår ned. De slog ned i Mexico i 1994, i en række asiatiske lande i 1997, og i 2001 var turen kommet til Argentina.

Det er sådan monopolisering og koncentrationen af kapital foregår. Det er sådan imperialisme og rådnende kapitalisme ser ud.

Det er tid til forandring.

 

 

 

 

Nyeste artikler

Kultur
18. sep. 2020 - 11:38
Kvindemuseet overvejer at skifte navn – og det vækker store følelserEt af verdens få kvindemuseer ligger i Aarhus. Nu har museets ledelse besluttet at iværksætte en "undersøgelse" af, om museet fortsat skal hedde "Kvindemuseet". Det har skabt stor debat.
18. sepKvindemuseet overvejer at skifte navn...
Idekamp
18. sep. 2020 - 10:27
Salg af HorsevængetHvordan kan man dog lægge en sag frem for byrådet, som ikke er ordentligt belyst? spørger Tue Tortzen.
18. sepSalg af Horsevænget
Historie
18. sep. 2020 - 07:00
En tidlig diskussion om borgfred og klassekampFra 1887 til 1893 foregik en diskussion i den tidlige danske arbejderbevægelse om vejen frem. Hvor meget skulle der satses på reformer, og hvad var målet? En ny afhandling samler en række historiske kilder om emnet.
18. sepEn tidlig diskussion om borgfred og k...
Fagligt
18. sep. 2020 - 06:24
Byggefag vil forhindre udenlandske firmaer i at rende fra løn- og erstatningskravByggefagenes Samvirke opfordrer politikerne til at give Arbejdstilsynet flere muligheder for at undersøge, om mistænkelige udenlandske firmaer har reel aktivitet i hjemlandet. Det vil hjælpe både fagforeningerne, danske firmaer og staten.
18. sepByggefag vil forhindre udenlandske fi...
Fagligt
17. sep. 2020 - 14:00
Direktiv om EU-mindsteløn på vej til oktoberEU-kommissionens formand, Ursula von der Leyen, har nu bebudet, at Kommissionen i næste måned vil fremlægge et forslag til en lovbestemt mindsteløn for hele EU. Det vil true den danske model, påpeger både fagbevægelse og arbejdsgivere.
17. sepDirektiv om EU-mindsteløn på vej til...
Indland
17. sep. 2020 - 13:27
Regeringens klimaaftale med Aalborg Portland møder skarp kritikRådet for Grøn Omstilling og interesseorganisationen for landets små og mellemstore virksomheder kritiserer samarbejdsaftalen med Aalborg Portland for at give virksomheden særbehandling og spænde ben for nødvendige klimatiltag.
17. sepRegeringens klimaaftale med Aalborg P...
Indland
17. sep. 2020 - 13:23
Mange kommuner overvejer at spare på rengøringFOA retter en skarp kritik af landets kommuner for at spare på rengøringen, på trods af at det er et af de vigtigste våben i kampen mod corona.
17. sepMange kommuner overvejer at spare på...

< sep 2020 >

18
18. sep. 2020 - 18:00 til 22:00
19
19. sep. 2020 (Hele dagen)
22
22. sep. 2020 - 08:00 til 10:00