22 Oct 2019  

KBH: Overskyet, 12 °C

Golan tilhører Syrien

SENESTE LEDERE

man. 21. okt - 2019
tor. 17. okt - 2019
tir. 15. okt - 2019
man. 14. okt - 2019
tor. 10. okt - 2019
tir. 08. okt - 2019

DEL ARBEJDERENS MENING

Twitter icon
Facebook icon
Google icon
Fredag, 29. marts, 2019, 08:38:00

Golan tilhører Syrien

USA's præsident Trump fører en systematisk, farlig og ulovlig politik til støtte for Israel: Først flytter han USA's ambassade fra Tel Aviv til Jerusalem, så skrotter han atomaftalen med Iran, som Israel hader, så fjerner han økonomisk støtte til Palæstinas selvstyre og til FN's organisationer for palæstinensiske flygtninge. Og nu anerkender han Israels ulovlige annektering af de syriske Golan-højder.

FN, EU og talrige regeringer har udtalt sig imod USA's anerkendelse af Golan-området som del af Israel. Der henvises til en række resolutioner, blandt andet Sikkerhedsrådets resolution 497, som i 1981 enstemmigt erklærede Israels lov om annektering af Golan for ugyldig.

USA's allierede i Europa spiller et hyklerisk og opportunistisk dobbeltspil.

Men er der mon nogen, som sætter handling bag deres kritik af Trumps ulovlige anerkendelse af Golan som israelsk? Vi skal ikke vente noget af USA's allierede i Europa, som spiller et hyklerisk og opportunistisk spil. Det er kun få år siden, disse lande på tværs af international lov anerkendte Kosovo som en selvstændig stat og før da Kroatien og andre dele af det nu atomiserede Jugoslavien.

USA's anerkendelse af Golan som del af Israel varsler ilde for palæstinensernes ønske om en egen stat inden for internationalt anerkendte grænser, og det varsler ilde for Vestsaharas udsigt til at slippe ud af sin status som koloni, besat af Marokko. 

Mens ingen taler om Vestsahara, drager nogle paralleller til Krim. Men Golan er ikke det samme som Krim. På Krim var der i 2014 en folkeafstemning. 83 procent af vælgerne stemte, og 96 procent af dem stemte for, at Krim (igen) skulle blive en del af Rusland.

Der har ikke været nogen folkeafstemning om Golans fremtid som en del af Israel. Og at holde en folkeafstemning i dag, hvor langt størsteparten af Golans oprindelige befolkning er drevet i eksil, giver ingen legitimitet.

At spørge de israelske bosættere i Golan vil være det samme som at spørge de marokkanske bosættere i Vestsahara eller spørge de britiske bosættere på Las Malvinas (Falklandsøerne), om de vil være del af Storbritannien eller (tilbage til) Argentina.

Golan tilhører Syrien.

Nyeste artikler

Udland
21. okt. 2019 - 14:10
Protesterne fortsætter i ChileSelv om Chiles konservative præsident lørdag trak et forslag om at hæve biletprisen i metroen, fortsætter protesterne mod præsidentens nyliberale økonomiske politik.
21. oktProtesterne fortsætter i Chile
Idekamp
21. okt. 2019 - 12:57
Om dansk militær støtteOp til Forsvarsudvalgets behandling af forslag til dansk militært bidrag til Operation Barkhane og til FN's mission i Mali skrev formand for Fredsministerium Hasse Schneidermann den 8. oktober dette til forsvarsordførerne.
21. oktOm dansk militær støtte
Idekamp
21. okt. 2019 - 12:26
Vil lave et velfærdsbudget i RandersBeboerlisten, Enhedslisten og Velfærdslisten ser frem til budgetforhandlingerne og forventer, at et flertal i Randers Byråd vil sætte velfærd først, og er om nødvendigt klar til at sætte indkomstskatten op.
21. oktVil lave et velfærdsbudget i Randers
Idekamp
21. okt. 2019 - 12:05
Når Information kloger sig på CatalonienHvordan skal ordensmagten agere for at beskytte borgerne mod ildspåsættelser og sig selv mod syreangreb? Reaktion på en leder i Information af spanienskorrespondent Sara Høyrup.
21. oktNår Information kloger sig på Catalon...
Idekamp
21. okt. 2019 - 11:14
Værdig psykiatriEt ydmygt ønske om en værdig psykiatri i Danmark. På tirsdag den 22. oktober følger vi op på vores happening den 1. juni 2019, hvor vi ønskede, at politikerne skulle give os en #VærdigPsykiatriForAlle. Indlæg fra Mikkel Rasmussen fra arrangørerne.
21. oktVærdig psykiatri
Indland
21. okt. 2019 - 07:19
Fagbevægelsen vil have socialt sikkerhedsnet tilbageDet skal være slut med økonomisk pisk til udsatte kontanthjælpsmodtagere, mener Fagbevægelsens Hovedorganisation, der er klar med otte principper for et nyt kontanthjælpssystem.
21. oktFagbevægelsen vil have socialt sikker...
Udland
19. okt. 2019 - 09:08
Lula kræver at Højesteret dømmer ham uskyldigMens tusinder i Brasilien og internationalt kæmper for løsladelse af Lula da Silva, slår ekspræsidenten fast, at han ikke bare vil løslades, men kræver en dom, der fastslår hans uskyld i anklagerne mod ham for korruption.
19. oktLula kræver at Højesteret dømmer ham...

Nyeste: Idekamp