23 Aug 2019  

KBH: Overskyet, 15 °C

Godt gået, Aarhus!

SENESTE LEDERE

DEL ARBEJDERENS MENING

Twitter icon
Facebook icon
Google icon
Mandag, 03. juni, 2019, 11:45:04

Godt gået, Aarhus!

Mandag morgen var der længere bilkøer end normalt på havnen i Aarhus.

Det skyldtes en klimaprotest for at få Danmark til at skære i forbruget af fossile brændstoffer. 11 demonstranter, der spærrede vejen, blev anholdt, ”fordi de ikke respekterede de anvisninger, de havde fået fra politiet.”

Aktionen, der blev gennemført af folk med tilknytning til bevægelsen Extinction Rebellion, er endnu et udtryk for et stigende pres fra befolkningen – især unge – der ikke vil overlade klodens fremtid til politikere og virksomheder.

Ingen af de politiske fremskridt, som menneskeheden har taget, er sket uden mange forskellige former for kamp.

Det er godt gået, Aarhus! Demonstranterne er den nye tids klimahelte. 

De anholdte blev sat i futtog på vejen. Men de har fat i den lange ende. Det er nødvendigt at tage sagen i egen hånd, hvis rovdriften på Jordens ressourcer og klimaforandringerne skal bremses.

174 danske forskere opfordrede for 10 dage siden til civil ulydighed for at bekæmpe klimakrisen i et åbent brev. Der er nemlig brug for et "ikkevoldeligt oprør", mener forskerne. De er ikke ballademagere, men erkender, at kloden er bragt i en ekstrem situation af et uholdbart økonomisk system.

”Vi betragter den voksende klimakrise som en eksistentiel trussel mod mennesker i Danmark og resten af verden, og vi kan ikke se stiltiende til, når danske politikere undlader øjeblikkelig og nødvendig handling for at forhindre den tiltagende krise,” lyder det i brevet.

Aktivisterne i Aarhus er blandt dem, der har taget ansvaret på sig.

Ingen af de politiske fremskridt, som menneskeheden har taget, er sket uden mange forskellige former for kamp. Fagbevægelsen vandt intet uden aktioner og civil ulydighed, det samme gælder borgerretsbevægelsen.

Klodens fremtid er alt for vigtig til at overlade til politikere og partier, der er tæt forbundne med private selskabers profitjagt. Klimaet kan heller ikke overlades til et EU, der grundlæggende er styret af kapitalens interesser. Der er brug for folkelig mobilisering og aktioner, der kan presse en forandring igennem.

Nyeste artikler

Indland
22. aug. 2019 - 13:50
Vrede pårørende: København overtræder handicapkonventionDen barske virkelighed på handicapområdet blev afdækket, da der tirsdag aften var borgermøde i København. Socialborgmester Mia Nyegaard blev lagt under massivt pres for at sikre forbedringer.
22. augVrede pårørende: København overtræder...
Idekamp
22. aug. 2019 - 12:44
IncitamentDet er ikke lykkedes at påvise en synlig beskæftigelseseffekt af at forringe menneskers sociale sikkerhedsnet, påpeger Kim Nielsen.
22. augIncitament
Idekamp
22. aug. 2019 - 12:30
Tak, Trump! Vi siger også nej – til digJeg håber, Stop Trump-folkeoptoget 2. september gennemføres alligevel, skriver Ole Bach.
22. augTak, Trump! Vi siger også nej – til d...
Idekamp
22. aug. 2019 - 11:52
Nordpolen som atomvåbenfri zoneArne Hansen opfordrer de nordiske lande til at gøre en ekstra indsats for at gøre Nordpolen til atomvåbenfri zone – også som en økonomisk fordelagtig, væsentlig forebyggende foranstaltning imod klimaforværringen.
22. augNordpolen som atomvåbenfri zone
Indland
21. aug. 2019 - 12:57
Mona Striib: "Vi har brug for en økonomiaftale uden fifleri"Kommunerne har brug for 1,3 milliarder kroner, sygehusområdet to milliarder, påpeger FOA, der håber, S-regeringen vil undlade at give med den ene hånd og tage med den anden.
21. augMona Striib: "Vi har brug for en...
Udland
21. aug. 2019 - 11:20
Ny regering vil stække strejkerettenGrækenlands nye regering kræver, at fagforeningernes medlemmer skal stemme elektronisk, om de støtter en strejke. Fagbevægelsen skal nemlig dokumentere, at mindst 50 procent af medlemmerne har stemt ja, før en strejke kan sættes i værk.
21. augNy regering vil stække strejkeretten
Indland
21. aug. 2019 - 10:54
Enhedslisten vil skaffe flere penge til finanslovPå sit sommergruppemøde onsdag fremlagde Enhedslisten forslag til, hvordan der kan skaffes otte milliarder mere i indtægt til statskassen. Pengene skal bruges til den kommende finanslov og være med til at øge ligheden.
21. augEnhedslisten vil skaffe flere penge t...

< aug 2019 >

23
23. aug. 2019 - 15:00 til 21:00
24
24. aug. 2019 (Hele dagen) til 30. aug. 2019 (Hele dagen)
24
24. aug. 2019 - 11:00
25
25. aug. 2019 - 13:00 til 16:00