17 Jun 2019  

KBH: Ingen skyer af betydning, 18 °C

Godt gået, Aarhus!

SENESTE LEDERE

ons. 12. jun - 2019
tir. 11. jun - 2019
fre. 07. jun - 2019
tor. 06. jun - 2019
tir. 04. jun - 2019

DEL ARBEJDERENS MENING

Twitter icon
Facebook icon
Google icon
Mandag, 03. juni, 2019, 11:45:04

Godt gået, Aarhus!

Mandag morgen var der længere bilkøer end normalt på havnen i Aarhus.

Det skyldtes en klimaprotest for at få Danmark til at skære i forbruget af fossile brændstoffer. 11 demonstranter, der spærrede vejen, blev anholdt, ”fordi de ikke respekterede de anvisninger, de havde fået fra politiet.”

Aktionen, der blev gennemført af folk med tilknytning til bevægelsen Extinction Rebellion, er endnu et udtryk for et stigende pres fra befolkningen – især unge – der ikke vil overlade klodens fremtid til politikere og virksomheder.

Ingen af de politiske fremskridt, som menneskeheden har taget, er sket uden mange forskellige former for kamp.

Det er godt gået, Aarhus! Demonstranterne er den nye tids klimahelte. 

De anholdte blev sat i futtog på vejen. Men de har fat i den lange ende. Det er nødvendigt at tage sagen i egen hånd, hvis rovdriften på Jordens ressourcer og klimaforandringerne skal bremses.

174 danske forskere opfordrede for 10 dage siden til civil ulydighed for at bekæmpe klimakrisen i et åbent brev. Der er nemlig brug for et "ikkevoldeligt oprør", mener forskerne. De er ikke ballademagere, men erkender, at kloden er bragt i en ekstrem situation af et uholdbart økonomisk system.

”Vi betragter den voksende klimakrise som en eksistentiel trussel mod mennesker i Danmark og resten af verden, og vi kan ikke se stiltiende til, når danske politikere undlader øjeblikkelig og nødvendig handling for at forhindre den tiltagende krise,” lyder det i brevet.

Aktivisterne i Aarhus er blandt dem, der har taget ansvaret på sig.

Ingen af de politiske fremskridt, som menneskeheden har taget, er sket uden mange forskellige former for kamp. Fagbevægelsen vandt intet uden aktioner og civil ulydighed, det samme gælder borgerretsbevægelsen.

Klodens fremtid er alt for vigtig til at overlade til politikere og partier, der er tæt forbundne med private selskabers profitjagt. Klimaet kan heller ikke overlades til et EU, der grundlæggende er styret af kapitalens interesser. Der er brug for folkelig mobilisering og aktioner, der kan presse en forandring igennem.

Nyeste artikler

Idekamp
17. jun. 2019 - 09:07
Den nye regering må og skal afskaffe diskriminationMange dansk-somaliere føler daglig utryghed over den tidligere regerings målrettede forsøg på at smide så mange som muligt med somalisk herkomst ud af landet. Stop med denne hetz og forfølgelse af en minoritetsgruppe, appellerer AarhuSomali.
17. junDen nye regering må og skal afskaffe...
Udland
14. jun. 2019 - 17:15
Udsigt til dårlig 2019-høstUSA og Australien vil få en dårlig høst i 2019. Det vil medføre færre tilgængelige fødevarer globalt og højre priser. Det rammer verdens fattige, som allerede i stigende grad er ramt af sult.
14. junUdsigt til dårlig 2019-høst
Kultur
14. jun. 2019 - 13:15
Fra borgeres velgørenhed til arbejdernes kamp for selvbestemmelseDen første brugs i København er idag bevaret som Brumleby Museum. Oprindelig hed den Østerbro Husholdningsforening, og dens historie væver sig sammen med kvarteret og arbejderbevægelsens historie i Danmark.
14. junFra borgeres velgørenhed til arbejder...
Kultur
14. jun. 2019 - 11:59
Fred, oprør, klima og falske nyheder på festivalprogram Den tredje udgave af Den Lille Røde Festival udbygger programmet i år. Når musikerne holder pause, kan festivalgæsterne tage del i politiske debatter om fred, klima, oprør og falske nyheder.
14. junFred, oprør, klima og falske nyheder...
Kultur
14. jun. 2019 - 11:10
Den Lille Røde Festival vil forene politiske bevægelser gennem musik og kunstDer er så meget grøde i det politiske liv og protesterne, at folkene bag nordjysk festival vil give bevægelserne mulighed for at mødes, komme til orde og finde fælles fodslag.
14. junDen Lille Røde Festival vil forene po...
Udland
14. jun. 2019 - 10:08
To nye angreb på tankskibe i GolfenNorsk olietanker sunket i Omanbugten. Et andet er beskadiget, og Iran får allerede skylden for episoderne. Søger USA et påskud til at straffe Iran, spørger amerikansk journalist.
14. junTo nye angreb på tankskibe i Golfen
Udland
14. jun. 2019 - 09:39
Palæstina opfordrer til boykot af Trumps fredskonferencePalæstinensere opfordrer Egypten og Jordan til at boykotte den USA-ledede Bahrain-konference for fred i Mellemøsten.
14. junPalæstina opfordrer til boykot af Tru...