18 Nov 2019  

KBH: Overskyet, dis, 9 °C

Gammeldags modernisering

SENESTE LEDERE

man. 18. nov - 2019
tor. 14. nov - 2019
ons. 13. nov - 2019
tir. 12. nov - 2019
man. 11. nov - 2019
fre. 08. nov - 2019

DEL ARBEJDERENS MENING

Twitter icon
Facebook icon
Google icon
Fredag, 06. december, 2013, 09:21:03

Gammeldags modernisering

Regeringen kalder det for en modernisering af lovgivningen, at papirløse par med kontanthjælpsreformen får gensidig forsørgerpligt overfor hinanden. Det samme gælder allerede for gifte par. 

Med regeringens ord, betyder reformen dermed, at "kontanthjælpssystemet vil afspejle de moderne samlivsformer og familiemønstre."

Konkret betyder ændringen, at 12.000 kontanthjælpsmodtagere, der lever sammen med deres kæreste, bliver fattigere fra 1. januar. En del af dem mister helt deres egen selvstændige indtægt og skal forsørges af kæresten. 

Hvordan kan det være en modernisering, at tusindvis af mennesker bliver økonomisk afhængige af andre?

Det er dybt gammeldags, når regeringen nu vil gøre endnu flere økonomisk uafhængige. 

Hele udviklingen i Danmark, hvor kvinderne i stort tal er kommet ud på arbejdsmarkedet, har gjort den enkelte familie afhængig af to indtægter og gjort det til normen, at det enkelte menneske råder over sine egne penge.

Det er dybt gammeldags, når regeringen nu vil gøre endnu flere økonomisk uafhængige. 

I stedet burde man gå den anden vej og afskaffe forsørgerpligten også for gifte par. Det er totalt uacceptabelt, at gifte par, hvor den ene ryger ud af dagpengesystemet, mister sygedagpengene eller kommer på kontanthjælp, kan blive tvunget til at gå fra hus og hjem eller blive skilt på grund af kravene om gensidig forsørgerpligt.

Socialdemokraternes arbejdsmarkedsordfører argumenterer i dagens avis mod et sådant skridt, fordi det vil blive "hulens dyrt". 

Vi kan så bare konstatere, at Socialdemokraterne bekymrer sig mere om at sikre skattelettelser til velhavere og erhvervslivet end om at sikre et rimeligt indtægtsgrundlag for nogle af landets fattigste familier.

Det skærper problemstillingen, at hele 60 procent af de kontanthjælpsmodtagere, der bliver ramt af den gensidige forsørgerpligt, har andre problemer end arbejdsløshed. De er ikke i stand til at arbejde, selvom der skulle være et job.

Det er ikke kun papirløse par, som med et slag bliver langt fattigere på grund af reformen. Det samme sker for kontanthjælpsmodtagere under 30 år, som fremover skal klare sig for kun 5753 kroner om måneden før skat.

Nyeste artikler

Udland
18. nov. 2019 - 14:44
Israel udviser menneskerettighedslederIsraels højesteret holder fast i, at lederen af den USA-baserede menneskerettighedsorganisation Human Rights Watch, Omar Shakir, skal udvises af landet for sin påståede støtte til boykot af Israel.
18. novIsrael udviser menneskerettighedslede...
Idekamp
18. nov. 2019 - 13:59
HK: Vanvittigt at kommuner skal administrere seniorpension midlertidigtAt lade kommunerne vikariere, indtil den private aktør ATP er klar til at lege myndighed, er dårligt politisk håndværk, lyder det fra HK Kommunal.
18. novHK: Vanvittigt at kommuner skal admin...
Indland
18. nov. 2019 - 12:06
Fredsforsker Jan Øberg fik fredsprisEn ny verden er på vej op i øst – og i vest går den gamle verden ned. Hvordan forbereder Danmark sig bedst på det, spurgte freds- og konfliktforsker Jan Øberg, da han søndag modtog en fredsdue fra Kunstnere for Fred.
18. novFredsforsker Jan Øberg fik fredspris
Idekamp
18. nov. 2019 - 11:54
Daginstitutioner: Handling nu!Jeg ved godt, hvad det fagligt dygtige personale i mit barns institution mangler – de mangler flere fagligt dygtige kollegaer. Mange andre sager kan hastebehandles i Folketinget – men det kan vores fremtid ikke? Er vores børn ligegyldige?
 Er det vigtigere, at tidligere politikere kan få eftervederlag i op til to år efter, de ikke længere sidder i Folketinget? Eller en lukrativ pensionsordning ...? Der skal handling til – ikke først i 2025, skriver Majken Hall Høst.
18. novDaginstitutioner: Handling nu!
Arbejde & Kapital
16. nov. 2019 - 07:00
Septemberforliget gennem 120 årSeptemberforliget er grundstenen i den danske model. Det fik som klassekompromis en afgørende betydning for den faglige og politiske udvikling i Danmark. For borgerskabet var formålet at fastholde sin ejendomsret, at inddæmme arbejderklassens aktive kamp og sikre sig ro på arbejdsmarked.
16. novSeptemberforliget gennem 120 år
Kultur
16. nov. 2019 - 07:00
Forfatter vil huske afrikanerne på deres glemte historieAyi Kwei Armah er en af Afrikas mest læste forfattere. Han bruger sit forfatterskab til at skabe en øget bevidsthed om Afrikas historie og sætte fokus på, hvad der skal til for reelt at befri Afrika fra kolonialismens åg.
16. novForfatter vil huske afrikanerne på de...
Indland
16. nov. 2019 - 06:46
Studerende i kamp for det faglige niveau De studerende på Humanistisk Fakultet i København har besat dekanens kontor på tredje uge. De er utilfredse med ledelsens målplan, som efter deres mening betyder ringere undervisning og tab af specialviden.
16. novStuderende i kamp for det faglige niv...