04 Jun 2020  

KBH: Overskyet, let regn, 13 °C

Fri os fra bogafbrændinger

DEL ARBEJDERENS MENING

Twitter icon
Facebook icon
Google icon
Fredag, 26. april, 2019, 12:00:20

Fri os fra bogafbrændinger

Partiet Stram Kurs med hadprædikanten og den racismedømte Rasmus Paludan i spidsen har nu indsamlet mere end 12.000 vælgererklæringer for at blive opstillingsberettiget til det kommende folketingsvalg.

Det eneste, afskaffelse af blasfemiparagraffen indtil nu har sikret, er bogafbrændinger og en talerstol til hadprædikanten Paludan.

Det er mere end en fordobling siden først i april. De sidste ugers omfattende mediedækning af Paludans bevidste provokationer, som flere steder har ført til uroligheder, har givet pote. 

Paludans fremturen, som indtil videre har kostet staten 24 millioner kroner til politibeskyttelse, har ført til en omfattende diskussion af ytringsfrihedens grænser.

I det lys er det værd at erindre om, at hvis ikke den såkaldte blasfemiparagraf var blevet afskaffet i 2017, havde Paludan i hvert fald ikke haft mulighed for at turnere med én af sine provokationer, nemlig afbrænding af Koranen.

Forslaget om at afskaffe blasfemiparagraffen blev fremsat af Enhedslisten og fik opbakning fra et stort flertal i Folketinget. Kun Socialdemokratiet stemte imod.

Enhedslisten argumenterede blandt andet med, at blasfemiparagraffen var en unødvendig indskrænkning i ytringsfriheden: "Alle religioner kan være grundlag for en diskussion og kritik, uden at dette i sig selv er kriminaliseret".

I 2015 kom Straffelovrådet ellers med en udtalelse om de juridiske konsekvenser af at afskaffe denne paragraf. Her blev det slået fast, at "blasfemiforbuddet ikke er til hinder for skarp kritik af religioner og religiøse dogmer".

Men, skrev Straffelovrådet, vælger Folketinget at afskaffe forbuddet, vil det betyde, "at der vil kunne forekomme offentlige afbrændinger af hellige bøger som Bibelen eller Koranen, som myndighederne ikke vil kunne gribe ind overfor".

I dag er det tankevækkende læsning. Det eneste, afskaffelse af blasfemiparagraffen indtil nu har sikret, er netop bogafbrændinger og en talerstol til hadprædikanten Paludan, hvor han fører sig frem med opbakning fra den yderste højrefløj.

Og hvis ikke statsministeren snart trykker på valgknappen, kan vi ligefrem risikere at få Paludans parti på stemmesedlen.

Nyeste artikler

Idekamp
04. jun. 2020 - 15:23
Kommunistisk Parti støtter protester i USAKommunistisk Parti skelner mellem undertrykkernes vold og de undertryktes forsvar. Derfor siger vi: Stop volden mod jeres befolkning, og lad den ånde frit. Retfærdighed for George Floyd. Black lives matter.
04. junKommunistisk Parti støtter protester...
Idekamp
04. jun. 2020 - 14:43
Hjemløshed – endnu et kæmpe svindelnummer, iscenesat af vores politikere“Disse initiativrige og hjertensgode mennesker, som har påtaget sig at hjælpe samfundets bærme, som ikke engang kan finde ud af at tjene nok til at betale 15-17.000 for en toværelses, skal selvfølgelig have noget ud af deres ulejlighed.” En sarkastisk kommentar af Carl Henrik Rørbeck.
04. junHjemløshed – endnu et kæmpe svindelnu...
Idekamp
04. jun. 2020 - 14:23
Vi fordømmer drabet på den 20-årige Baris ÇakanKurderne er udsat for mishandling og folkedrab i et område, de har været bosat i i tusinder af år, udtaler FEY-KURD (Sammenslutningen af Kurdiske Foreninger i Danmark).
04. junVi fordømmer drabet på den 20-årige B...
Udland
04. jun. 2020 - 10:08
Bolivia skal til valg den 6. septemberNu bliver der udskrevet valg i Bolivia til afholdelse den 6. september. Men landets tidligere præsident Evo Morales advarer om, at kupregeringen vil fastholde magten. Militæret styrker sit greb om landet.
04. junBolivia skal til valg den 6. septembe...
Udland
04. jun. 2020 - 08:57
Vidnesbyrd fra Minneapolis: Uligheden giver brændstof til protesterne– Her er som i en krigszone, siger Jess Sundin fra Freedom Road Socialist Organization, som bor nogle boligkarreer fra det sted, hvor George Floyd blev dræbt.
04. junVidnesbyrd fra Minneapolis: Uligheden...
Udland
04. jun. 2020 - 07:51
Det skal være nemmere at fyre i SverigeDen svenske regering modtog mandag en udredning, der foreslår, at fagforeningerne ikke længere skal kunne annullere fyringer, indtil Arbejdsretten har afgjort sagen. Desuden skal arbejdsgivere kunne fyre flere.
04. junDet skal være nemmere at fyre i Sveri...
Indland
04. jun. 2020 - 06:03
Klimarådet i klar udmelding til regeringen: Drop oliejagten i NordsøenDer skal ikke hives mere olie og gas op af Nordsøen. I stedet skal Danmark være foregangsland og sende et stærkt klimapolitisk signal. Sådan lyder den klare besked fra Klimarådet til regeringen.
04. junKlimarådet i klar udmelding til reger...

< jun 2020 >

04
04. jun. 2020 - 17:00 til 18:00
05
05. jun. 2020 - 08:00 til 18:00
05
05. jun. 2020 - 12:00
07
07. jun. 2020 - 14:00