07 Jun 2020  

KBH: Ingen skyer af betydning, 16 °C

Franske arbejdere viser vejen

DEL ARBEJDERENS MENING

Twitter icon
Facebook icon
Google icon
Mandag, 13. januar, 2020, 14:49:55

Franske arbejdere viser vejen

Strejkende franskmænd har tvunget landets regering til at tage sine forhadte pensionsreformer af bordet indtil videre.

Det sker efter mange ugers strejke og militante aktioner over hele landet. Især jernbanerne og resten af transportsektoren har været ramt af strejker.

De franske arbejderes militante kamp tjener som inspiration til ikke at lade tyveri af vores rettigheder passere i tavshed.

I Danmark er det ikke lykkedes at få en socialdemokratisk regering med tætte bånd til fagtoppen til at stoppe den galoperende stigning i pensionsalder trods kampagner, underskriftsindsamlinger og korridormøder. Det til trods for at regeringspartiet gik til valg på netop at sikre en værdig alderdom for arbejderklassen.

De franske fagforeninger, der tvang Macron i knæ, organiserer kun 8 procent af arbejderne. I Danmark er organiseringsgraden næsten 70 procent. Måden, arbejdsmarkedet er indrettet på i de to lande, er vidt forskellig, men forløbet viser, at strejker og aktioner faktisk kan ændre styrkeforholdet. Vi har ikke tabt på forhånd!

Den danske model forsvares med rette i disse år mod angreb fra blandt andre EU. Men uden aktivitet og kamp på arbejdspladserne kan man højst forsinke og mindske angrebene på vores levevilkår en anelse. De tider, hvor fagbevægelsen kunne overtale fornuftige politikere til fremskridt og landvindinger i velfærdssamfundet, er for længst forbi. 

Betyder det så, at man skal droppe at søge resultater gennem forhandling? Selvfølgelig ikke! Men uden muskler er der ikke meget at forhandle med. Vores magt sidder i det arbejde, vi udfører – og ikke mindst i det arbejde, vi ikke udfører.

Den franske strejkebevægelse er et stort anslag mod EU’s forsøg på at fjerne velfærdsrettigheder og øge mængden af billig og sulten arbejdskraft. Derfor er de franske arbejderes kamp naturligvis blevet skiftevis fortiet og latterliggjort af de danske medier – som for eksempel Tante Berlingskes fremstilling: 52 år og klar til sofaen

Heldigvis ændrer borgerlige udgydelser ikke ved, at de franske arbejderes militante kamp tjener som inspiration til ikke at lade tyveri af vores rettigheder passere i tavshed og apati.

Strejkebevægelsen og De Gule Veste har ikke blot vundet flere konkrete sejre, de har også mobiliseret tusinder af arbejdere til kollektiv handling og til idéen om, at samfundet rent faktisk kan laves om. Tak for det!

Nyeste artikler

Fagligt
05. jun. 2020 - 14:47
Nordjyske murersvende holder grundlovsfest med gode kollegerGrundlovsdag blev fejret i den lille landsby Tolstrup, hvor Murersvendenes Brancheklub Nordjylland havde inviteret til fest med kolleger og andre interesserede.
05. junNordjyske murersvende holder grundlov...
Udland
05. jun. 2020 - 08:23
Tidligere FN-ledere opfordrer til protester mod israelske planerEn prominent gruppe af tidligere præsidenter og FN-generalsekretærer udtaler, at det bør udløse et ramaskrig og anspore til global protest, hvis Israel annekterer store dele af Vestbredden.
05. junTidligere FN-ledere opfordrer til pro...
Indland
05. jun. 2020 - 07:18
Grønne ngo'er kræver dansk exit fra EU-investeringsaftaleDanmark skal trække sig ud af EU's Energicharter, lyder opfordringen fra en lang række grønne organisationer. Aftalen spænder ben for grøn omstilling og åbner op for, at store energifirmaer kan lægge sag an mod stater, der truer deres profit.
05. junGrønne ngo'er kræver dansk exit...
Fagligt
05. jun. 2020 - 05:49
EU skal ikke blande sig i danske lønningerEU-kommissionen har fremlagt andet høringsdokument om en europæisk mindsteløn. Både fagbevægelse og arbejdsgivere i Danmark er bekymrede og enige om, at EU skal blande sig udenom lønningerne på arbejdsmarkedet.
05. junEU skal ikke blande sig i danske lønn...
Idekamp
04. jun. 2020 - 15:23
Kommunistisk Parti støtter protester i USAKommunistisk Parti skelner mellem undertrykkernes vold og de undertryktes forsvar. Derfor siger vi: Stop volden mod jeres befolkning, og lad den ånde frit. Retfærdighed for George Floyd. Black lives matter.
04. junKommunistisk Parti støtter protester...
Idekamp
04. jun. 2020 - 14:43
Hjemløshed – endnu et kæmpe svindelnummer, iscenesat af vores politikere“Disse initiativrige og hjertensgode mennesker, som har påtaget sig at hjælpe samfundets bærme, som ikke engang kan finde ud af at tjene nok til at betale 15-17.000 for en toværelses, skal selvfølgelig have noget ud af deres ulejlighed.” En sarkastisk kommentar af Carl Henrik Rørbeck.
04. junHjemløshed – endnu et kæmpe svindelnu...
Idekamp
04. jun. 2020 - 14:23
Vi fordømmer drabet på den 20-årige Baris ÇakanKurderne er udsat for mishandling og folkedrab i et område, de har været bosat i i tusinder af år, udtaler FEY-KURD (Sammenslutningen af Kurdiske Foreninger i Danmark).
04. junVi fordømmer drabet på den 20-årige B...

< jun 2020 >

07
07. jun. 2020 - 14:00
09
09. jun. 2020 - 19:30 til 21:00
11
11. jun. 2020 - 10:00 til 14. jun. 2020 - 23:00

< jul 2020 >

12
12. jul. 2020 (Hele dagen) til 18. jul. 2020 (Hele dagen)

< aug 2020 >

15
15. aug. 2020 - 17:00