24 Jan 2020  

KBH: Overskyet, 6 °C

Franske arbejdere viser vejen

SENESTE LEDERE

tor. 23. jan - 2020
ons. 22. jan - 2020
tir. 21. jan - 2020
tor. 16. jan - 2020
ons. 15. jan - 2020

DEL ARBEJDERENS MENING

Twitter icon
Facebook icon
Google icon
Mandag, 13. januar, 2020, 14:49:55

Franske arbejdere viser vejen

Strejkende franskmænd har tvunget landets regering til at tage sine forhadte pensionsreformer af bordet indtil videre.

Det sker efter mange ugers strejke og militante aktioner over hele landet. Især jernbanerne og resten af transportsektoren har været ramt af strejker.

De franske arbejderes militante kamp tjener som inspiration til ikke at lade tyveri af vores rettigheder passere i tavshed.

I Danmark er det ikke lykkedes at få en socialdemokratisk regering med tætte bånd til fagtoppen til at stoppe den galoperende stigning i pensionsalder trods kampagner, underskriftsindsamlinger og korridormøder. Det til trods for at regeringspartiet gik til valg på netop at sikre en værdig alderdom for arbejderklassen.

De franske fagforeninger, der tvang Macron i knæ, organiserer kun 8 procent af arbejderne. I Danmark er organiseringsgraden næsten 70 procent. Måden, arbejdsmarkedet er indrettet på i de to lande, er vidt forskellig, men forløbet viser, at strejker og aktioner faktisk kan ændre styrkeforholdet. Vi har ikke tabt på forhånd!

Den danske model forsvares med rette i disse år mod angreb fra blandt andre EU. Men uden aktivitet og kamp på arbejdspladserne kan man højst forsinke og mindske angrebene på vores levevilkår en anelse. De tider, hvor fagbevægelsen kunne overtale fornuftige politikere til fremskridt og landvindinger i velfærdssamfundet, er for længst forbi. 

Betyder det så, at man skal droppe at søge resultater gennem forhandling? Selvfølgelig ikke! Men uden muskler er der ikke meget at forhandle med. Vores magt sidder i det arbejde, vi udfører – og ikke mindst i det arbejde, vi ikke udfører.

Den franske strejkebevægelse er et stort anslag mod EU’s forsøg på at fjerne velfærdsrettigheder og øge mængden af billig og sulten arbejdskraft. Derfor er de franske arbejderes kamp naturligvis blevet skiftevis fortiet og latterliggjort af de danske medier – som for eksempel Tante Berlingskes fremstilling: 52 år og klar til sofaen

Heldigvis ændrer borgerlige udgydelser ikke ved, at de franske arbejderes militante kamp tjener som inspiration til ikke at lade tyveri af vores rettigheder passere i tavshed og apati.

Strejkebevægelsen og De Gule Veste har ikke blot vundet flere konkrete sejre, de har også mobiliseret tusinder af arbejdere til kollektiv handling og til idéen om, at samfundet rent faktisk kan laves om. Tak for det!

Nyeste artikler

Indland
23. jan. 2020 - 14:34
Ingen nye danske soldater til Irak – foreløbigtDet nye hold danske soldater, der skulle have afløst de danske soldater, der blev evakueret fra Irak til Kuwait tidligere på måneden, skal ikke afsted foreløbigt, har regeringen besluttet. Beslutningen er en konsekvens af krisen mellem USA og Iran.
23. janIngen nye danske soldater til Irak –...
Indland
23. jan. 2020 - 14:32
Ministre tavse om fortsat militær tilstedeværelse i IrakArbejderen har i to uger forgæves forsøgt at få statsministeren, forsvarsministeren og udenrigsministeren til at svare på, hvordan regeringen forholder sig til situationen i Irak, krisen mellem USA og Iran og Danmarks fortsatte militære tilstedeværelse i Irak.
23. janMinistre tavse om fortsat militær til...
Fagligt
23. jan. 2020 - 12:02
Nyt center skal hjælpe migrantarbejdereFagbevægelsen har sammen med flere NGO'er taget initiativ til at oprette et center i København, der skal hjælpe migranter, som bliver behandlet dårligt på det danske arbejdsmarked.
23. janNyt center skal hjælpe migrantarbejde...
Idekamp
23. jan. 2020 - 11:50
De svageste er ikke noget værd i AarhusJesper Park van der Schaft kan ikke stå model til 140 millioner kroners besparelse på socialområdet.
23. janDe svageste er ikke noget værd i Aarh...
Idekamp
23. jan. 2020 - 11:22
Grønvasket investering på Amager Fælled?PensionDanmark trækker i trådene på det ny byggeprojekt på Amager Fælled, skriver Anders Morten Christoffersen, formand for Verdens Skove.
23. janGrønvasket investering på Amager Fæll...
Udland
23. jan. 2020 - 11:06
Lille flertal i Belgiens parlament siger ja til USA's atombomberTorsdag vedtog et snævert flertal i Belgiens parlament, at USA fortsat kan opbevare atombomber på en base i den nordøstlige del af landet.
23. janLille flertal i Belgiens parlament si...
Fagligt
23. jan. 2020 - 10:27
Højere mindsteløn bliver et centralt krav i byggebranchenSocial dumping er den vigtigste årsag til, at kravet om højere mindsteløn er blevet et af de vigtige krav ved dette års overenskomstforhandlinger.
23. janHøjere mindsteløn bliver et centralt...