20 Sep 2020  

KBH: Overskyet, tåge, 12 °C

Franske arbejdere viser vejen

SENESTE LEDERE

DEL ARBEJDERENS MENING

Twitter icon
Facebook icon
Google icon
Mandag, 13. januar, 2020, 14:49:55

Franske arbejdere viser vejen

Strejkende franskmænd har tvunget landets regering til at tage sine forhadte pensionsreformer af bordet indtil videre.

Det sker efter mange ugers strejke og militante aktioner over hele landet. Især jernbanerne og resten af transportsektoren har været ramt af strejker.

De franske arbejderes militante kamp tjener som inspiration til ikke at lade tyveri af vores rettigheder passere i tavshed.

I Danmark er det ikke lykkedes at få en socialdemokratisk regering med tætte bånd til fagtoppen til at stoppe den galoperende stigning i pensionsalder trods kampagner, underskriftsindsamlinger og korridormøder. Det til trods for at regeringspartiet gik til valg på netop at sikre en værdig alderdom for arbejderklassen.

De franske fagforeninger, der tvang Macron i knæ, organiserer kun 8 procent af arbejderne. I Danmark er organiseringsgraden næsten 70 procent. Måden, arbejdsmarkedet er indrettet på i de to lande, er vidt forskellig, men forløbet viser, at strejker og aktioner faktisk kan ændre styrkeforholdet. Vi har ikke tabt på forhånd!

Den danske model forsvares med rette i disse år mod angreb fra blandt andre EU. Men uden aktivitet og kamp på arbejdspladserne kan man højst forsinke og mindske angrebene på vores levevilkår en anelse. De tider, hvor fagbevægelsen kunne overtale fornuftige politikere til fremskridt og landvindinger i velfærdssamfundet, er for længst forbi. 

Betyder det så, at man skal droppe at søge resultater gennem forhandling? Selvfølgelig ikke! Men uden muskler er der ikke meget at forhandle med. Vores magt sidder i det arbejde, vi udfører – og ikke mindst i det arbejde, vi ikke udfører.

Den franske strejkebevægelse er et stort anslag mod EU’s forsøg på at fjerne velfærdsrettigheder og øge mængden af billig og sulten arbejdskraft. Derfor er de franske arbejderes kamp naturligvis blevet skiftevis fortiet og latterliggjort af de danske medier – som for eksempel Tante Berlingskes fremstilling: 52 år og klar til sofaen

Heldigvis ændrer borgerlige udgydelser ikke ved, at de franske arbejderes militante kamp tjener som inspiration til ikke at lade tyveri af vores rettigheder passere i tavshed og apati.

Strejkebevægelsen og De Gule Veste har ikke blot vundet flere konkrete sejre, de har også mobiliseret tusinder af arbejdere til kollektiv handling og til idéen om, at samfundet rent faktisk kan laves om. Tak for det!

Nyeste artikler

Kultur
18. sep. 2020 - 11:38
Kvindemuseet overvejer at skifte navn – og det vækker store følelserEt af verdens få kvindemuseer ligger i Aarhus. Nu har museets ledelse besluttet at iværksætte en "undersøgelse" af, om museet fortsat skal hedde "Kvindemuseet". Det har skabt stor debat.
18. sepKvindemuseet overvejer at skifte navn...
Idekamp
18. sep. 2020 - 10:27
Salg af HorsevængetHvordan kan man dog lægge en sag frem for byrådet, som ikke er ordentligt belyst? spørger Tue Tortzen.
18. sepSalg af Horsevænget
Historie
18. sep. 2020 - 07:00
En tidlig diskussion om borgfred og klassekampFra 1887 til 1893 foregik en diskussion i den tidlige danske arbejderbevægelse om vejen frem. Hvor meget skulle der satses på reformer, og hvad var målet? En ny afhandling samler en række historiske kilder om emnet.
18. sepEn tidlig diskussion om borgfred og k...
Fagligt
18. sep. 2020 - 06:24
Byggefag vil forhindre udenlandske firmaer i at rende fra løn- og erstatningskravByggefagenes Samvirke opfordrer politikerne til at give Arbejdstilsynet flere muligheder for at undersøge, om mistænkelige udenlandske firmaer har reel aktivitet i hjemlandet. Det vil hjælpe både fagforeningerne, danske firmaer og staten.
18. sepByggefag vil forhindre udenlandske fi...
Fagligt
17. sep. 2020 - 14:00
Direktiv om EU-mindsteløn på vej til oktoberEU-kommissionens formand, Ursula von der Leyen, har nu bebudet, at Kommissionen i næste måned vil fremlægge et forslag til en lovbestemt mindsteløn for hele EU. Det vil true den danske model, påpeger både fagbevægelse og arbejdsgivere.
17. sepDirektiv om EU-mindsteløn på vej til...
Indland
17. sep. 2020 - 13:27
Regeringens klimaaftale med Aalborg Portland møder skarp kritikRådet for Grøn Omstilling og interesseorganisationen for landets små og mellemstore virksomheder kritiserer samarbejdsaftalen med Aalborg Portland for at give virksomheden særbehandling og spænde ben for nødvendige klimatiltag.
17. sepRegeringens klimaaftale med Aalborg P...
Indland
17. sep. 2020 - 13:23
Mange kommuner overvejer at spare på rengøringFOA retter en skarp kritik af landets kommuner for at spare på rengøringen, på trods af at det er et af de vigtigste våben i kampen mod corona.
17. sepMange kommuner overvejer at spare på...