20 Jun 2019  

KBH: Spredte skyer, 18 °C

Forkert kurs i lille Danmark

SENESTE LEDERE

ons. 19. jun - 2019
tir. 18. jun - 2019
man. 17. jun - 2019
ons. 12. jun - 2019

DEL ARBEJDERENS MENING

Twitter icon
Facebook icon
Google icon
Torsdag, 13. december, 2018, 05:13:11

Forkert kurs i lille Danmark

"Uligheden må ikke løbe løbsk". Således hedder det i det udspil, som Socialdemokratiet lancerede i tirsdags med titlen "Danmark er for lille til store forskelle".

Selv om Danmark er et lille land, vil uligheden fortsætte med at stige, så længe der ikke grundlæggende tages et opgør med den nyliberale politik.

Det første er svært at være uenig i – men virker unægtelig som en noget forsinket konstatering, eftersom uligheden galopperer afsted i et tempo, vi ikke har set i mange år i Danmark. 

Udspillet indeholder 18 forslag, som angiveligt skal "øge retfærdigheden i Danmark". Det skal ske gennem at "regulere lønningerne i toppen hårdere", "målrette arveskatten til de mest velstillede" og "øge skatten på indkomster fra formue".

Det indgår også i forslaget, at "den danske model skal styrkes". Opskriften herpå er at oprette "et permanent arbejdsmarkedsråd" bestående af arbejdsmarkedets parter samt repræsentanter fra det politiske system. Rådet skal blandt andet "modvirke pres på løn- og arbejdsvilkår i nedadgående retning som konsekvens af stigende globalisering og konkurrence".

Der er ingen tvivl om, at udspillet skal være med til at profilere Socialdemokratiet i den kommende valgkamp som et parti, der vil bekæmpe uligheden og forsvare fagbevægelsen. Men selv om nogle af forslagene trækker i en rigtig retning, så rykker udspillet samlet set ikke ret meget. De store områder som skat på lønindkomst, socialpolitik og boligpolitik indgår ikke i de 18 forslag.

En af de store ulighedsskabende faktorer er de såkaldte fattigdomsydelser, som heller ikke omtales. Når Mette Frederiksen skal forklare sig, har hun så meget uld i mund, at hun ikke lover noget som helst. Den nye reduktion af integrationsydelsen vil partiet imødegå med en "ydelseskommission".

Så selv om Danmark er et lille land, vil uligheden fortsætte med at stige, så længe der ikke grundlæggende tages et opgør med den nyliberale politik, som også Socialdemokratiet har været bannerfører for igennem flere årtier. 

Presset på løn- og arbejdsvilkår er i Europa ikke mindst skabt af arbejdskraftens frie bevægelighed i EU. Heller ikke her er der lagt op til en ny S-kurs.

Nyeste artikler

Idekamp
20. jun. 2019 - 15:53
Nu må vi stå sammen og få gjort op med social dumpingMurere, stenhuggere og stukkatører har på deres landsmøde diskuteret de kommende overenskomstforhandlinger, som de har en række krav til, ligeså til den nye regering.
20. junNu må vi stå sammen og få gjort op me...
Udland
20. jun. 2019 - 12:58
Selvstyre ved at gå bankerotEfter at Israel har besluttet at tilbageholde dele af skatte- og toldpengene til det palæstinensiske styre på Vestbredden, nægter palæstinensernes præsident, Mahmoud Abbas, helt at modtage penge fra Israel. Selvstyret er nu på vej mod bankerot.
20. junSelvstyre ved at gå bankerot
Udland
20. jun. 2019 - 12:17
Voldsomme protester i Honduras Der er rapporteret om kaos i den centralamerikanske stat Honduras, hvor hundredetusinder demonstrerer mod den højreorienterede regerings plan om at privatisere uddannelse og sundhed. Selv politiet strejker for mere i løn.
20. junVoldsomme protester i Honduras
Idekamp
20. jun. 2019 - 10:00
Enhedslistens højredrejningI et åbent brev til venner i Enhedslisten skriver Villy Lauridsen, at han nu efter lange overvejelser ikke ønsker at melde sig ind i Enhedslisten, og argumenterer hvorfor.
20. junEnhedslistens højredrejning
Indland
20. jun. 2019 - 09:15
Pensionsselskab på boligrovEfter et milliardunderskud på aktieinvesteringer sidste år er PFA nu på jagt efter sikre investeringer på boligmarkedet.
20. junPensionsselskab på boligrov
Udland
20. jun. 2019 - 09:08
45 millioner strejkede og demonstrerede i BrasilienFredagens generalstrejke mod nedskæringer inden for uddannelse og forringelser af Brasiliens pensionsordninger blev er stor succes med millioner af mennesker på gaden i op til 300 byer.
20. jun45 millioner strejkede og demonstrere...
Fagligt
20. jun. 2019 - 08:49
DSB-ansatte kender ikke den præcise ordlyd af deres lokalaftalerDe præcise formuleringer i lokalaftalerne mellem Dansk Jernbaneforbund og DSB er endnu ikke på plads. DSB smøler, og det frustrerer de berørte personalegrupper, oplyser fagforbundet.
20. junDSB-ansatte kender ikke den præcise o...

Nyeste: Idekamp