24 Jan 2020  

KBH: Overskyet, 6 °C

Folkeretten eller kaos

SENESTE LEDERE

tor. 23. jan - 2020
ons. 22. jan - 2020
tir. 21. jan - 2020
tor. 16. jan - 2020
ons. 15. jan - 2020

DEL ARBEJDERENS MENING

Twitter icon
Facebook icon
Google icon
Onsdag, 08. januar, 2020, 14:45:14

Folkeretten eller kaos

Mette Frederiksen og regeringen har lagt sig i slipstrømmen på præsident Trump, når det gælder Danmarks udenrigs- og sikkerhedspolitik. Regeringen har lovet at opbygge et nært militært partnerskab med Trumps USA. De seneste ugers udvikling i Mellemøsten understreger, at konsekvenserne af Danmarks halehæng kan blive katastrofale.

USA's krige mod Irak og den årelange militære tilstedeværelse i landet har været drevet af USA's ønske om at kontrollere den irakiske olie, men har naturligvis også et større geopolitisk sigte for at fremme USA's interesser i hele regionen. Det er også disse interesser, der ligger bag Trumps henrettelse af den iranske militærleder Soleimani.

De danske soldaters sikkerhed i Irak ikke kan sikres. Også derfor må de trækkes hjem – NU!

I den sammenhæng er det værd at huske på, at Socialdemokratiet i Folketinget stemte imod, da den daværende statsminister Anders Fogh Rasmussen valgte at følge USA i krig. I dag fortsætter man derimod Fogh Rasmussens krigskurs.

Konflikten mellem den irakiske regering og USA er blevet skærpet igennem lang tid. USA's ønske om at kontrollere Iraks olie og dets manglende bidrag til opbygningen af Iraks ødelagte infrastruktur førte til, at Irak i slutningen af 2019 i stedet indgik en aftale med Kina. Det skærpede yderligere forholdet mellem de to lande.

At USA brugte en af sine baser i Irak til mordet på den iranske militærleder var dråben, der fik bægeret til at flyde over, og det irakiske parlament besluttede, at alle udenlandske tropper skulle forlade landet, herunder de 140 danske soldater, som i øjeblikket er udstationeret på en amerikansk base i landet.

Den danske regering afviser at kritisere USA's mord på Soleimani. Den tier, når præsident Trump truer med at bombe Irans store kulturskatte. Den fordømmer ikke, når USA nægter at give visum til den iranske udenrigsminister, så han kan deltage i møder i FN, for nu at nævne nogle af de mest åbenlyse brud på folkeretten og FN-pagten fra de seneste uger.

De danske mediers dækning af udviklingen i Mellemøsten og Danmarks rolle har også i denne konflikt været utrolig ensidig og alt for ukritisk. Regeringen er blevet behandlet med fløjlshandsker. Det er et mønster, vi kender fra tidligere krige. Kritik af USA er som altid en sjældenhed i den borgerlige presse.

Efter det irakiske parlaments beslutning om at udvise alle udenlandske styrker burde regeringen øjeblikkeligt begynde tilbagetrækningen af de danske styrker, sådan som blandt andre Tyskland har gjort det. I stedet fortsætter man forberedelserne til at sende et nyt hold soldater til Irak.

Missilangrebet mod den amerikanske base, hvor de danske tropper befinder sig, understreger, at de danske soldaters sikkerhed i Irak ikke kan sikres. Også derfor må de trækkes hjem – NU!

Den amerikanske regering har – i et tæt parløb med Israel og Saudi-Arabien – utallige gange hældt benzin på bålet i konflikten med Iran. USA og Israel foretrækker økonomisk afpresning og krig i stedet for dialog baseret på folkeretten.

Den amerikanske kurs truer igen med at starte en ny krig i Mellemøsten. Regeringens beslutning om at sende et dansk krigsskib og soldater til Hormuzstrædet vil trække Danmark ind i et militært opgør mellem USA og Iran.

Presset på regeringen må øges for at trække de danske soldater i Irak hjem og bryde med USA's krigskurs i hele regionen!

Nyeste artikler

Indland
23. jan. 2020 - 14:34
Ingen nye danske soldater til Irak – foreløbigtDet nye hold danske soldater, der skulle have afløst de danske soldater, der blev evakueret fra Irak til Kuwait tidligere på måneden, skal ikke afsted foreløbigt, har regeringen besluttet. Beslutningen er en konsekvens af krisen mellem USA og Iran.
23. janIngen nye danske soldater til Irak –...
Indland
23. jan. 2020 - 14:32
Ministre tavse om fortsat militær tilstedeværelse i IrakArbejderen har i to uger forgæves forsøgt at få statsministeren, forsvarsministeren og udenrigsministeren til at svare på, hvordan regeringen forholder sig til situationen i Irak, krisen mellem USA og Iran og Danmarks fortsatte militære tilstedeværelse i Irak.
23. janMinistre tavse om fortsat militær til...
Fagligt
23. jan. 2020 - 12:02
Nyt center skal hjælpe migrantarbejdereFagbevægelsen har sammen med flere NGO'er taget initiativ til at oprette et center i København, der skal hjælpe migranter, som bliver behandlet dårligt på det danske arbejdsmarked.
23. janNyt center skal hjælpe migrantarbejde...
Idekamp
23. jan. 2020 - 11:50
De svageste er ikke noget værd i AarhusJesper Park van der Schaft kan ikke stå model til 140 millioner kroners besparelse på socialområdet.
23. janDe svageste er ikke noget værd i Aarh...
Idekamp
23. jan. 2020 - 11:22
Grønvasket investering på Amager Fælled?PensionDanmark trækker i trådene på det ny byggeprojekt på Amager Fælled, skriver Anders Morten Christoffersen, formand for Verdens Skove.
23. janGrønvasket investering på Amager Fæll...
Udland
23. jan. 2020 - 11:06
Lille flertal i Belgiens parlament siger ja til USA's atombomberTorsdag vedtog et snævert flertal i Belgiens parlament, at USA fortsat kan opbevare atombomber på en base i den nordøstlige del af landet.
23. janLille flertal i Belgiens parlament si...
Fagligt
23. jan. 2020 - 10:27
Højere mindsteløn bliver et centralt krav i byggebranchenSocial dumping er den vigtigste årsag til, at kravet om højere mindsteløn er blevet et af de vigtige krav ved dette års overenskomstforhandlinger.
23. janHøjere mindsteløn bliver et centralt...