18 Oct 2019  

KBH: Spredte skyer, 14 °C

Folkerepublikken Kina 70 år

SENESTE LEDERE

tor. 17. okt - 2019
tir. 15. okt - 2019
man. 14. okt - 2019
tor. 10. okt - 2019
tir. 08. okt - 2019
man. 07. okt - 2019

DEL ARBEJDERENS MENING

Twitter icon
Facebook icon
Google icon
Tirsdag, 01. oktober, 2019, 09:59:14

Folkerepublikken Kina 70 år

Den største trussel, menneskeheden står overfor, er USA's imperialisme og krigspolitik. Alt, hvad der kan være med til at begrænse denne trussel, er velkomment.

Således er der grund til at glæde sig over, at Folkerepublikken Kina på sin 70-års dag står stærkt på den globale scene som modvægt til USA's herredømme, økonomisk og militært. Som udtryk for den igangværende proces bort fra en bipolær verdensorden under USA's taktstok og med EU som medløber frem mod en multipolær verden med flere magtcentre, der balancerer hinanden og tilbyder alternativer.

I 2010 levede 17 procent af kineserne i fattigdom, i dag er det tre procent. I det årti er antallet af fattige omvendt vokset i USA og lande i Europa.

Den vestlige presse hetzer mod Kinas engagement i Afrika, som udfordrer USA's og EU's planer for plyndring af kontinentet. Vi skal ikke nære illusioner. Kinas økonomiske offensiv i Afrika handler om at varetage Kinas interesser. Men det er et faktum, at Kina tilbyder landene i Afrika investerings- og handelsaftaler uden til gengæld at kræve nyliberale nedskæringer, som USA og EU gør.

Landene i Latinamerika, der oplever USA's aggressive nykolonialistiske fremstød, har i dag mulighed for at invitere Kina ind. Det seneste topmøde mellem Kina og landene i Latinamerika endte med en kinesisk investeringsaftale på 250 milliarder dollars.

I disse dage forhandler Kinas udenrigsminister Wang Yi i forbindelse med møderne i FN's Generalforsamling i New York med ledere fra Latinamerika om at udstrække Kinas 'Silkevejs-projekt' til regionen. Det er dårligt nyt for USA's mål om nykolonisering af regionen, men godt nyt for latinamerikanerne.

USA har som bekendt trukket sig fra atomaftalen med Iran. Det er et politisk træk, som har bragt faren for en storkrig tæt på. EU tager afstand fra USA's politik over for Iran, men bøjer sig for USA's økonomiske og handelsmæssige spilleregler. Kina derimod indgår en handels- og investeringsaftale med Iran, som imødegår USA's forsøg på at tage økonomisk kvælertag på Iran.

Men måske er det mest relevant på denne 70-års dag at ønske den kinesiske befolkning til lykke – med et kig på nogle få tal for fremgangen:

I 1949 var middellevetiden i Kina mellem 35 og 40 år. I dag er den 76. I 1949 døde 31,7 procent (hvert tredje) barn i Kina inden det fyldte fem år. I dag er andelen én procent. Spædbørnsdødeligheden er nede på otte promille.

Børn kommer i skole, sult og fattigdom er ved at blive udryddet. Tallene for de seneste 10 år er imponerende. I 2010 levede 17 procent af kineserne i fattigdom, i dag er det tre procent.

I det årti er antallet af fattige omvendt vokset i USA og lande i Europa.

Nyeste artikler

Idekamp
18. okt. 2019 - 13:57
Absurd vedtagelse i EU-parlamentetEU-parlamentet har vedtaget, at Sovjetunionen er lige så ansvarlig for Anden Verdenskrig som Nazityskland. Det er dybt kritisabelt, at man ved at afgive en stemme kan komme med en historisk dom, skriver Kim Nielsen.
18. oktAbsurd vedtagelse i EU-parlamentet
Idekamp
18. okt. 2019 - 13:48
Peter Abrahamsen synger Nis PetersenDet er noget nyt, (om noget gammelt!) når sanger og komponist Peter Abrahamsen opdagede Nis Petersens digte og satte toner på nogle udvalgte. Vi har i Dansk Toppen kunnet høre ”Rødtop.” skriver Peder Pedersen.
18. oktPeter Abrahamsen synger Nis Petersen
Idekamp
18. okt. 2019 - 11:59
Andelshavere skal ikke tabe pengeI polemikken om mulig afskaffelse af boligregulerings-lovens §5, stk. 2 forsøger de danske udlejere forening at skræmme ved at skubbe andelsboligforeningerne foran sig, påpeger Lejernes Landsorganisation.
18. oktAndelshavere skal ikke tabe penge
Idekamp
18. okt. 2019 - 11:39
Gylle er en giftig cocktail365 dage om året er mange beboere plaget af støv, støj og stank fra de mange svin. Diarré, hovedpine og kvalme er dagens orden. Hvorfor findes der ingen grundige undersøgelser af disse giftige forhold i svineindustrien? spørger Holger Øster Mortensen.
18. oktGylle er en giftig cocktail
Udland
18. okt. 2019 - 10:54
Labour-oprør: Vi stemmer for brexit-aftaleFlere og flere Labour-medlemmer af Underhuset stemmer ja til Boris Johnsons brexitaftale i morgen. Ikke mere snak og kaos, vi vil ud af EU nu, lyder det.
18. oktLabour-oprør: Vi stemmer for brexit-a...
Indland
18. okt. 2019 - 09:33
EU-modstandere vil styrke bredden i FolkebevægelsenHvis Folkebevægelsen mod EU skal stå i spidsen for en dansk udmeldelse af EU, så skal bevægelsen arbejde for at blive en ægte tværpolitisk bevægelse, hvor der er plads til alle, mener fire nuværende medlemmer.
18. oktEU-modstandere vil styrke bredden i F...
Indland
18. okt. 2019 - 09:26
Café Klare fik årets hjemløseprisTraditionen tro blev der afholdt hjemløsedag den 17. oktober på Københavns Rådhusplads.
18. oktCafé Klare fik årets hjemløsepris