05 Apr 2020  

KBH: Let skyet

Folkerepublikken Kina 70 år

SENESTE LEDERE

DEL ARBEJDERENS MENING

Twitter icon
Facebook icon
Google icon
Tirsdag, 01. oktober, 2019, 09:59:14

Folkerepublikken Kina 70 år

Den største trussel, menneskeheden står overfor, er USA's imperialisme og krigspolitik. Alt, hvad der kan være med til at begrænse denne trussel, er velkomment.

Således er der grund til at glæde sig over, at Folkerepublikken Kina på sin 70-års dag står stærkt på den globale scene som modvægt til USA's herredømme, økonomisk og militært. Som udtryk for den igangværende proces bort fra en bipolær verdensorden under USA's taktstok og med EU som medløber frem mod en multipolær verden med flere magtcentre, der balancerer hinanden og tilbyder alternativer.

I 2010 levede 17 procent af kineserne i fattigdom, i dag er det tre procent. I det årti er antallet af fattige omvendt vokset i USA og lande i Europa.

Den vestlige presse hetzer mod Kinas engagement i Afrika, som udfordrer USA's og EU's planer for plyndring af kontinentet. Vi skal ikke nære illusioner. Kinas økonomiske offensiv i Afrika handler om at varetage Kinas interesser. Men det er et faktum, at Kina tilbyder landene i Afrika investerings- og handelsaftaler uden til gengæld at kræve nyliberale nedskæringer, som USA og EU gør.

Landene i Latinamerika, der oplever USA's aggressive nykolonialistiske fremstød, har i dag mulighed for at invitere Kina ind. Det seneste topmøde mellem Kina og landene i Latinamerika endte med en kinesisk investeringsaftale på 250 milliarder dollars.

I disse dage forhandler Kinas udenrigsminister Wang Yi i forbindelse med møderne i FN's Generalforsamling i New York med ledere fra Latinamerika om at udstrække Kinas 'Silkevejs-projekt' til regionen. Det er dårligt nyt for USA's mål om nykolonisering af regionen, men godt nyt for latinamerikanerne.

USA har som bekendt trukket sig fra atomaftalen med Iran. Det er et politisk træk, som har bragt faren for en storkrig tæt på. EU tager afstand fra USA's politik over for Iran, men bøjer sig for USA's økonomiske og handelsmæssige spilleregler. Kina derimod indgår en handels- og investeringsaftale med Iran, som imødegår USA's forsøg på at tage økonomisk kvælertag på Iran.

Men måske er det mest relevant på denne 70-års dag at ønske den kinesiske befolkning til lykke – med et kig på nogle få tal for fremgangen:

I 1949 var middellevetiden i Kina mellem 35 og 40 år. I dag er den 76. I 1949 døde 31,7 procent (hvert tredje) barn i Kina inden det fyldte fem år. I dag er andelen én procent. Spædbørnsdødeligheden er nede på otte promille.

Børn kommer i skole, sult og fattigdom er ved at blive udryddet. Tallene for de seneste 10 år er imponerende. I 2010 levede 17 procent af kineserne i fattigdom, i dag er det tre procent.

I det årti er antallet af fattige omvendt vokset i USA og lande i Europa.

Nyeste artikler

Udland
04. apr. 2020 - 12:47
USA truer Venezuela militært og sætter en pris på Maduros hovedMens Venezuela har fuld opmærksomhed på coronaepidemien, tvinges landet til at mobilisere til forsvar mod nye militære trusler fra USA, der er klar til at betale 15 millioner for præsidentens hoved.
04. aprUSA truer Venezuela militært og sætte...
Indland
03. apr. 2020 - 12:24
Protester har sikret mimrekortets fremtidUnge og ældre kan se frem til bedre og billigere offentlig transport. Ny aftale sætter 361 millioner kroner af til at forbedre den kollektive trafik. Det betyder blandt andet, at mimrekortet bevares og et billigere ungdomskort.
03. aprProtester har sikret mimrekortets fre...
Idekamp
03. apr. 2020 - 11:42
Sundhedsstrategier er underlagt ideologier“Alle os, der ikke har forstand på sundhedsstrategier, lærer dog en del under denne pandemi. Som alle andre sider af vores samfund er sundhedsstrategien også underlagt en ideologi. Og man kan se, at der blandt epedimologer også er to linjer: mennesket i centrum eller pengene i centrum,” skriver Joan Pedersen fra Kommunistisk Parti.
03. aprSundhedsstrategier er underlagt ideol...
Udland
03. apr. 2020 - 08:17
USA's blokade stopper corona-masker og testudstyr til CubaDet holder ikke, når USA påstår, at forsyninger til sundhedsvæsenet undtages fra blokader og sanktioner, konstaterer Enhedslistens udenrigspolitiske ordfører, Eva Flyvholm.
03. aprUSA's blokade stopper corona-mas...
Fagligt
02. apr. 2020 - 15:39
Unge arbejdsløse har ingen hjælpepakker fåetEn gruppe unge ansat på blandt andet 0-timers-kontrakter rammes ekstra hårdt af coronakrisen. I værste fald står de helt uden indtægt, og de er ikke omfattet af de hjælpepakker, politikerne indtil nu har bevilget.
02. aprUnge arbejdsløse har ingen hjælpepakk...
Indland
02. apr. 2020 - 15:01
Straffe for "corona-forbrydelser" fordoblesTyveri, grov forstyrrelse af den offentlige orden og brud på maskeringsforbuddet skal straffes dobbelt så hårdt, hvis lovovertrædelsen har baggrund i coronaepidemien. Det besluttede et flertal af Folketinget torsdag. Samtidig benyttede et flertal coronakrisen til at åbne for flere udvisninger af udlændinge.
02. aprStraffe for "corona-forbrydelser...
Idekamp
02. apr. 2020 - 13:10
Sæt 225-timers-reglen på pause“Straf ikke de ledige kontanthjælpsmodtagere med urimelige krav. Afskaf 225-timers-reglen – sæt den som minimum på pause, mens coronakrisen raser,” opfordrer 3F København.
02. aprSæt 225-timers-reglen på pause