28 Nov 2020  

KBH: Overskyet, tåge, -3 °C

Folk med det hårdeste arbejde betaler den højeste pris

SENESTE LEDERE

DEL ARBEJDERENS MENING

Twitter icon
Facebook icon
Google icon
Mandag, 26. oktober, 2020, 13:33:59

Folk med det hårdeste arbejde betaler den højeste pris

Hårdt fysisk arbejde giver betydeligt større risiko for demens. Det viser en ny undersøgelse fra Københavns Universitet.

Den nye viden understreger endnu engang, hvem der betaler prisen, når samfundets regning skal gøres op. De seneste årtier er der blevet ført en benhård klassekamp mod dem, der har det hårdeste arbejde.

Vi er nødt til at stoppe dem, der ødelægger folks arbejdsliv, uanset om de sidder i direktørstolen, på Christiansborg eller i Bruxelles.

Højere tempo, nedskæringer på arbejdsmiljøindsats, social dumping, flere usikre jobs og strammere regler for dagpenge og vilkår under sygdom er blot nogle af eksemplerne.

Det betyder, at man ikke kun bliver slidt ned fysisk, men også får større risiko for demens.

Mænd med hårdt fysisk arbejde har for eksempel 55 procents større risiko for at udvikle demens end mænd med stillesiddende arbejde. Og det er, efter at der er taget højde for faktorer som stress, blodtryk, rygning, alkohol og fysisk aktivitet i fritiden.

Hårdt fysisk arbejde øger altså risikoen for en sygdom, der invaliderer alderdommen og kaster en skygge over de pårørendes liv.

Det viser med al ønskelig tydelighed, at den såkaldte Arne-pension ikke dækker de hårdest ramte grupper, dels fordi mange slet ikke kan få den, dels fordi de med den eksplosivt stigende pensionsalder alligevel arbejder meget længere end hidtil.

Og der er altså større risiko for, at pensionstiden smadres af demens. 

Undersøgelsen sætter også en tyk streg under, at det ikke er nok at tale om pension. Arbejdsforholdene skal ændres. Det handler om grundlæggende rettigheder – ikke mindst retten til et arbejdsliv, der ikke gør dig syg.

Byggeri, rengøring, pleje og landbrug er blandt brancherne med hårdt fysisk arbejde. Samtidig er flere af dem hårdt ramt af social dumping. Misbruget af udenlandsk arbejdskraft er med til at gøre arbejdet mere brutalt og rive de rettigheder og den bundgrænse for anstændighed på arbejdspladsen, der engang var, væk under folk.

Grundlæggende handler det om respekt for dem, der skaber mange af samfundets værdier. Den respekt kan vi ikke etablere med pæne ord alene. Vi er nødt til at stoppe dem, der ødelægger folks arbejdsliv, uanset om de sidder i direktørstolen, på Christiansborg eller i Bruxelles.

Nyeste artikler

Fagligt
27. nov. 2020 - 13:22
BUPL sætter fokus på kamp for udsultet fritidsområdeBedre forhold i fritidsinstitutionerne, fortsat kamp for minimumsnormeringer og kravet om højere løn var emner, der stod centralt i beretningsdebatten på BUPL's kongres.
27. novBUPL sætter fokus på kamp for udsulte...
Fagligt
27. nov. 2020 - 10:35
Virksomheder på grønttorv går i dialog med 3F om overenskomstKonflikten mod virksomheder på Copenhagen Markets virker, lyder det fra 3F Høje Taastrup. Foreløbig er 10 virksomheder uden overenskomst i dialog med fagforeningen, der stod for en demonstration i dag med opbakning fra andre brancher.
27. novVirksomheder på grønttorv går i dialo...
Historie
27. nov. 2020 - 07:00
Uden Engels – ingen MarxI vurderingen af Marx og Engels må man gøre sig klart, at de to hverken var siamesiske tvillinger, eller at den ene frit kunne udveksles med den anden. Der var tale om to selvstændige personer, der begge på afgørende vis har bidraget til udviklingen af en kritisk teori.
27. novUden Engels – ingen Marx
Historie
27. nov. 2020 - 07:00
Friedrich Engels og dansk arbejderbevægelseI 1872 overtog Engels hvervet som kontaktperson til Den Internationale Arbejderforening for Danmark. Han havde den fordel at kunne læse og til en vis grad også skrive på dansk.
27. novFriedrich Engels og dansk arbejderbev...
Udland
27. nov. 2020 - 06:05
Sundhedsarbejdere strejker for flere penge til sektorenMandag den 23. november gik tusinder af ansatte i Chiles sundhedsvæsen i strejke på ubestemt tid. De kræver øgede bevillinger fra regeringen i finansloven for 2021 – både i almindelighed og til coronaindsatsen.
27. novSundhedsarbejdere strejker for flere...
Navne
26. nov. 2020 - 13:13
Maradona – fodboldidol og socialistDiego Armando Maradona, antiimperialist, socialist og uden tvivl den største fodboldspiller nogensinde, er død i en alder af 60 år. Han hyldede både Che Guevara, Fidel Castro og Hugo Chavez og støttede palæstinenserne.
26. novMaradona – fodboldidol og socialist
Kommentar
26. nov. 2020 - 09:00
EU skal respektere valget i Venezuela den 6. decemberEn bred international kreds af personligheder og aktivister har rettet en indtrængende appel til EU om at respektere det forestående valg i Venezuela. 1257 har skrevet under på listen, som stadig er åben.
26. novEU skal respektere valget i Venezuela...

< nov 2020 >

29
29. nov. 2020 - 14:00 til 16:00
30
30. nov. 2020 - 19:00 til 21:00
30
30. nov. 2020 - 19:00 til 21:00

< dec 2020 >

01
01. dec. 2020 (Hele dagen) til 22. dec. 2020 (Hele dagen)