19 Aug 2019  

KBH: Ingen skyer af betydning, 14 °C

Fingrene væk fra Syrien

DEL ARBEJDERENS MENING

Twitter icon
Facebook icon
Google icon
Tirsdag, 13. august, 2019, 15:01:19

Fingrene væk fra Syrien

Den syriske hær har nedkæmpet terrororganisationerne i hovedparten af landet. Flygtninge og internt fordrevne syrere er vendt hjem i titusindvis.

Alligevel er der ikke udsigt til en hurtig og samlet løsning, der kan sikre freden for det hårdt plagede syriske folk. Det skyldes først og fremmest USA.

Trump er rejsende i oprustning og krig. Derfor skal han mødes med massive protester, når han kommer til Danmark.

Der er fortsat områder i Syrien, hvor terroristerne er svært befæstede og holder civilbefolkningen som menneskeligt skjold.

Terroristerne modtager fortsat strømme af våben og forsyninger fra deres udenlandske sponsorer, især USA, Tyrkiet og Saudi-Arabien. Hvis disse leverancer stoppede, ville den syriske hær hurtigt kunne nedkæmpe terroristerne.

USA ønsker et ustabilt Mellemøsten og at skabe albuerum for Israel, som ikke frivilligt vil opgive sin besættelse af de syriske Golanhøjder.

USA's spil i regionen er på ingen måde entydigt. Der er mange – ofte modsatrettede – aktiviteter i gang i et forsøg på at holde alle alliancer åbne.

Kurderne har flere gange spillet en vigtig rolle i USA's planer. I Syrien er kurderne udrustet og trænet af USA, hvad der længe har bragt USA på kant med Tyrkiet.

Tyrkiets våbenkøb i Rusland fik Trump til at nægte salg af nye jagerfly til Tyrkiet. Alligevel valgte Trump – tilsyneladende hen over hovedet på USA's kurdiske allierede – at indgå en aftale med Tyrkiet om oprettelse af en såkaldt sikkerhedszone i Syrien.

Det er i åbenlys modstrid med international ret og har naturligvis fået Syrien til at protestere i FN. Den danske regering tier.

Trump lovede under præsidentvalgkampen at trække USA's tropper hjem fra Syrien. Det er ikke sket. Men Trump forsøger at få sine allierede – herunder Danmark – til at erstatte de amerikanske soldater i Syrien.

Bortset fra Enhedslisten, tyder de foreløbige udmeldinger på, at resten af Folketinget vil svare positivt på den amerikanske henvendelse, der formodentlig vil være på dagsordenen, når Trump kommer til Danmark i næste måned.

Trump er rejsende i oprustning og krig. Derfor skal han mødes med massive protester, når han kommer til Danmark. Danmark skal ikke bidrage til flere amerikanske krige.

Nyeste artikler

Udland
17. aug. 2019 - 08:02
Protester mod G7-topmøde i Frankrig12.000 er tilmeldt et modtopmøde mod G7 i Frankrig lørdag og søndag i næste uge. Den nyliberale politik, som G7-landene fører, skaber ulighed, lyder det fra 100 organisationer.
17. augProtester mod G7-topmøde i Frankrig
Fagligt
17. aug. 2019 - 06:46
Murersvende fejrer 100 års faglig kampI dag fejrer Murersvendene i København 100 året for deres fagforenings gendannelse med et brag af en fest. Murerne har altid været at finde i forreste række i klassekampen, lyder det fra de stolte håndværkere.
17. augMurersvende fejrer 100 års faglig kam...
Udland
16. aug. 2019 - 11:08
Labourformand vil udfordre Boris JohnsonLabours formand Jeremy Corbyn forsøger at samle opbakning til at vælte den konservative premierminister Boris Johnson for at forhindre et brexit uden aftale med EU og afholde en ny brexit-afstemning.
16. augLabourformand vil udfordre Boris John...
Navne
16. aug. 2019 - 10:42
Kristian Gaardsøe fylder 60 årFødselar er vagthund for fagbevægelsens grundværdier: fællesskab, sammenhold og solidaritet.
16. augKristian Gaardsøe fylder 60 år
Udland
16. aug. 2019 - 10:04
USA's militære ledelse vil bruge atomvåbenDen øverste ledelse for USA's militær har udarbejdet en doktrin om principper for brug af atomvåben samt en vejledning i at planlægge, udføre og opsummere atomvåbenoperationer.
16. augUSA's militære ledelse vil bruge...
Udland
16. aug. 2019 - 08:44
Advarselslamperne blinker rødt over verdensøkonomienAktierne faldt på børsen i New York, mens renten på statsobligationer rasler ned. Nye tal fra verdens store økonomier som Tyskland og Brasilien viser faldende vækst.
16. augAdvarselslamperne blinker rødt over v...
Indland
16. aug. 2019 - 08:35
Antallet af højreekstreme terrorangreb stiger – og er selvforstærkendeI 2011 var der ni højreekstreme terrorangreb i Vesten. I 2015 var der 135 angreb. Højreekstremister henviser til hinandens terrorangreb og lader sig inspirere. Derfor spreder de sig som ringe i vandet, viser research med udgangspunkt i databasen Global Terrorism Database.
16. augAntallet af højreekstreme terrorangre...