29 May 2020  

KBH: Spredte skyer, 17 °C

Farligt spil mod Iran

SENESTE LEDERE

tor. 28. maj - 2020
ons. 27. maj - 2020
fre. 15. maj - 2020
tor. 14. maj - 2020
ons. 13. maj - 2020

DEL ARBEJDERENS MENING

Twitter icon
Facebook icon
Google icon
Onsdag, 19. juni, 2019, 13:51:31

Farligt spil mod Iran

USA optrapper for fuld skrue i Mellemøsten mod Iran, med henvisning til at Iran ifølge USA to gange har angrebet tankskibe – første gang med angrebet på fire tankskibe ud for Forenede Arabiske Emirater i maj og anden gang i torsdags, da et norsk og et japansk tankskib blev angrebet i Omanbugten. 

Der er brug for en voksen i klassen, der kan lægge pres på USA – og det bliver næppe EU, der kommer til at spille den rolle. 

USA har ikke fremlagt nogen beviser for, at Iran står bag angrebet, og kun USA's nærmeste allierede i regionen, som Saudi-Arabien med flere, støtter anklagerne. Selv afviser styret i Iran alle anklager og spørger retorisk, hvorfor skulle vi angribe en japansk olietanker, mens Japans premierminister Shinzo Abe netop mødtes med styret.

På mødet var Abe budbringer for Trump, som "tilbød" Iran forhandlinger og at løfte sanktionerne mod Iran, så længe forhandlingerne står på.

Nu optrapper Trump-administrationen USA's militære tilstedeværelse tæt på Iran og har nu omkring 50.000 soldater i området, hangarskibet USS Abraham Lincoln, patriotmissiler samt en gruppe B-52 bombefly.

Den seneste optrapning er et resultat af USA's kursskifte overfor Iran, da Trump indtog Det Hvide Hus. Han har opsagt atomaftalen med Iran, indført skrappe sanktioner, som blev yderligere strammet i maj.

Sanktionerne rammer Irans olieeksport og dermed landets økonomi hårdt. Sanktionerne retter sig ikke kun mod amerikanske selskaber, men alle selskaber, der formaster sig til at gøre forretninger med Iran.

Iran afviser kategorisk at stå bag angrebene og opfordrer til en international undersøgelse af, hvad der skete i Omanbugten, og hvem der står bag.

Samtidig afviser Iran "tilbuddet" fra Trump. I en erklæring efter mødet med Abe siger Irans religiøse leder Khamenei, at "problemerne ikke vil blive løst ved forhandlinger med USA, og at ingen fri nation vil nogensinde acceptere forhandlinger under pres".

Iran lader sig altså ikke kyse og bider tilmed fra sig. Irans præsident Hassan Rouhani advarer om, at "hvis Iran ikke kan eksportere olie gennem Den Persiske Golf, vil ingen i Mellemøsten være i stand til det". Dermed sigter Rouhani blandt andet til Hormuzstrædet, som Iran kontrollerer.

Strædet forbinder Den Persiske Golf med Omanbugten, hvilket er den eneste eksportrute ad søvejen for Irak, Kuwait, Forenede Arabiske Emirater, Bahrain og Qatar. Lukkes der for olie ad den vej, omfatter det omkring 30 procent af verdens olieforsyning.

Trump spiller et farligt spil. En krig mellem Iran og USA kan få katastrofale og verdensomspændende konsekvenser, det samme kan de økonomiske konsekvenser, hvis 30 procent af verdens olieforsyning bliver stoppet. 

Der er brug for en voksen i klassen, der siger klart fra til USA's spillen hasard med verdensfreden, kræver en reel  undersøgelse af angrebene og straffer de ansvarlige og afviser igen at gå i krig med USA på et falsk grundlag. Det bliver næppe EU, der kommer til at spille den rolle. 

Nyeste artikler

Indland
29. maj. 2020 - 13:17
Den nazistiske bombemager fra HundestedTopnazist kortlagde LGBT-miljø, mens han byggede bombe og skydevåben. De danske nazister fra NMR har vist sig parate til at overtage den svenske moderorganisations drabelige metoder.
29. majDen nazistiske bombemager fra Hundest...
Idekamp
29. maj. 2020 - 13:04
Bag om uroen i Minneapolis: "Oprør er berettigede"Den sorte George Floyd fra Minneapolis blev mandag dræbt af en hvid politibetjent – kvalt af et knæ mod struben. Oprøret, der breder sig, er et udtryk for en opsparet frustration overfor fattigdom, racisme, bolignød – overfor selve kapitalismen, skriver Monica Moorehead fra det kommunistiske parti Workers World Party i USA den 28. maj.
29. majBag om uroen i Minneapolis: "Opr...
Kultur
29. maj. 2020 - 12:45
Martin Andersen Nexø får en plads opkaldt efter sigFra anden pinsedag kan man se et skilt på Christianshavn med Martin Andersen Nexøs Plads. Initiativet til pladsen er kommet fra forfatterens familie og Martin Andersen Nexø Fonden.
29. majMartin Andersen Nexø får en plads opk...
Idekamp
29. maj. 2020 - 11:21
En ringe tak til coronahelteneSammenbrud i forhandlingerne skyldes regeringens manglende lydhørhed for de faktiske vilkår i sundhedsvæsenet, påpeger Else Kayser, regionsmedlem for Enhedslisten i Region Midtjylland.
29. majEn ringe tak til coronaheltene
Fagligt
29. maj. 2020 - 08:57
5,4 milliarder kroner til virksomheder med lærlinge Regeringen, fagbevægelsen og arbejdsgiverne er blevet enige om at belønne virksomheder med lærlinge og dem, der indgår nye uddannelsesaftaler. Til efteråret mødes parterne for at sikre en langsigtet løsning på uddannelsen af faglærte og manglen på praktikpladser.
29. maj5,4 milliarder kroner til virksomhede...
Fagligt
29. maj. 2020 - 05:21
Arbejdstilsynet har givet fem tandklinikker strakspåbudSiden tandlægerne fik lov til igen at tage imod kunder, har HK Privat oplevet store problemer med brud på myndighedernes regler for hygiejne og sikkerhed. 26 klinikker er anmeldt til AT, der ikke har besøgt alle, men udsted fem påbud.
29. majArbejdstilsynet har givet fem tandkli...
Indland
28. maj. 2020 - 16:23
Kommuner og fagforeninger kræver budgetlov suspenderet Aalborg, Albertslund og Horsens Kommune mener, at budgetloven skal suspenderes i 2021. Det sammen mener en række fagforeninger, der gik på gaden torsdag.
28. majKommuner og fagforeninger kræver budg...

< maj 2020 >

29
29. maj. 2020 - 15:00 til 17:30

< jun 2020 >

04
04. jun. 2020 - 17:00 til 18:00
05
05. jun. 2020 - 08:00 til 18:00