22 Sep 2019  

KBH: Ingen skyer af betydning, 17 °C

Farligt spil mod Iran

SENESTE LEDERE

DEL ARBEJDERENS MENING

Twitter icon
Facebook icon
Google icon
Onsdag, 19. juni, 2019, 13:51:31

Farligt spil mod Iran

USA optrapper for fuld skrue i Mellemøsten mod Iran, med henvisning til at Iran ifølge USA to gange har angrebet tankskibe – første gang med angrebet på fire tankskibe ud for Forenede Arabiske Emirater i maj og anden gang i torsdags, da et norsk og et japansk tankskib blev angrebet i Omanbugten. 

Der er brug for en voksen i klassen, der kan lægge pres på USA – og det bliver næppe EU, der kommer til at spille den rolle. 

USA har ikke fremlagt nogen beviser for, at Iran står bag angrebet, og kun USA's nærmeste allierede i regionen, som Saudi-Arabien med flere, støtter anklagerne. Selv afviser styret i Iran alle anklager og spørger retorisk, hvorfor skulle vi angribe en japansk olietanker, mens Japans premierminister Shinzo Abe netop mødtes med styret.

På mødet var Abe budbringer for Trump, som "tilbød" Iran forhandlinger og at løfte sanktionerne mod Iran, så længe forhandlingerne står på.

Nu optrapper Trump-administrationen USA's militære tilstedeværelse tæt på Iran og har nu omkring 50.000 soldater i området, hangarskibet USS Abraham Lincoln, patriotmissiler samt en gruppe B-52 bombefly.

Den seneste optrapning er et resultat af USA's kursskifte overfor Iran, da Trump indtog Det Hvide Hus. Han har opsagt atomaftalen med Iran, indført skrappe sanktioner, som blev yderligere strammet i maj.

Sanktionerne rammer Irans olieeksport og dermed landets økonomi hårdt. Sanktionerne retter sig ikke kun mod amerikanske selskaber, men alle selskaber, der formaster sig til at gøre forretninger med Iran.

Iran afviser kategorisk at stå bag angrebene og opfordrer til en international undersøgelse af, hvad der skete i Omanbugten, og hvem der står bag.

Samtidig afviser Iran "tilbuddet" fra Trump. I en erklæring efter mødet med Abe siger Irans religiøse leder Khamenei, at "problemerne ikke vil blive løst ved forhandlinger med USA, og at ingen fri nation vil nogensinde acceptere forhandlinger under pres".

Iran lader sig altså ikke kyse og bider tilmed fra sig. Irans præsident Hassan Rouhani advarer om, at "hvis Iran ikke kan eksportere olie gennem Den Persiske Golf, vil ingen i Mellemøsten være i stand til det". Dermed sigter Rouhani blandt andet til Hormuzstrædet, som Iran kontrollerer.

Strædet forbinder Den Persiske Golf med Omanbugten, hvilket er den eneste eksportrute ad søvejen for Irak, Kuwait, Forenede Arabiske Emirater, Bahrain og Qatar. Lukkes der for olie ad den vej, omfatter det omkring 30 procent af verdens olieforsyning.

Trump spiller et farligt spil. En krig mellem Iran og USA kan få katastrofale og verdensomspændende konsekvenser, det samme kan de økonomiske konsekvenser, hvis 30 procent af verdens olieforsyning bliver stoppet. 

Der er brug for en voksen i klassen, der siger klart fra til USA's spillen hasard med verdensfreden, kræver en reel  undersøgelse af angrebene og straffer de ansvarlige og afviser igen at gå i krig med USA på et falsk grundlag. Det bliver næppe EU, der kommer til at spille den rolle. 

Nyeste artikler

Fagligt
21. sep. 2019 - 19:14
Live interview: 3F-kongressen set med unge øjneDe 729 delegerede tog i dag hul på 3F's kongres i Aalborg. Blandt dem var formand for 3F Ungdom Morten Ryom og formand for de unge i Bygge-, Jord-, og Miljøarbejdernes fagforening Elias Olsen Haack. Arbejderen har sat dem stævne til en snak om kongressens første dag, set med unge øjne.
21. sepLive interview: 3F-kongressen set med...
Fagligt
21. sep. 2019 - 15:02
3F kongres er i gang729 delegerede på plads i Aalborg Kongres og Kultur Center til åbningen af 3F's femte ordinære kongres.
21. sep3F kongres er i gang
Indland
20. sep. 2019 - 14:37
Tusindvis af børn og unge klimastrejker i tyve byer4000 børn og unge fyldte godt op på Rådhuspladsen i København. Siden de var der sidst, er der kommet ny regering – men budskabet er det samme: De unge kræver klimahandling nu.
20. sepTusindvis af børn og unge klimastrejk...
Idekamp
20. sep. 2019 - 14:14
Fælles ansvar at få flere grønlændere ud på arbejdsmarkedetMF Aaja Chemnitz Larsen og Morten D. Skovlund, Vejle Byråd, appellerer til, at kommuner søger den kommende pulje til pilotprojekter for at få grønlændere i arbejde.
20. sepFælles ansvar at få flere grønlændere...
Fagligt
20. sep. 2019 - 13:59
Protester begrænser fyringerDe ansatte, der står for renholdning af veje og pasning af grønne områder i København, har i månedsvis protesteret mod stor spareplan. Der er stadig lagt op til nedskæringer, men langt færre end først planlagt står nu til fyring.
20. sepProtester begrænser fyringer
Indland
20. sep. 2019 - 13:56
Socialpolitikken får sin egen tænketankEn gruppe socialpolitiske ildsjæle tager nu initiativ til at danne en tænketank, der skal have fokus på social bæredygtighed.
20. sepSocialpolitikken får sin egen tænketa...
Udland
20. sep. 2019 - 10:46
EU-regler beskytter Airbnb og andre digitale platformeLobbyister fra Airbnb, Deliveroo, Uber og TaskRabbits flokkes om EU-kommissærer og forsøger med held at påvirke EU-direktiver, kritiserer tænketank. Det undergraver rettigheder for almindelige lønmodtagere.
20. sepEU-regler beskytter Airbnb og andre d...

< sep 2019 >

22
22. sep. 2019 - 12:00 til 15:00
22
22. sep. 2019 - 15:30
23
23. sep. 2019 - 07:30 til 08:30
24
24. sep. 2019 - 16:30 til 18:30
24
24. sep. 2019 - 16:30 til 17:30