02 Jun 2020  

KBH: Ingen skyer af betydning, 17 °C

Faglig aktivitet giver håb

SENESTE LEDERE

DEL ARBEJDERENS MENING

Twitter icon
Facebook icon
Google icon
Tirsdag, 09. april, 2019, 04:32:22

Faglig aktivitet giver håb

DSB’s ledelse er blevet tvunget til forhandlingsbordet efter udsigten til endnu en dag med aflyste tog. Rundt om bordet sidder også Dansk Jernbaneforbund, Dansk Arbejdsgiverforening og Fagbevægelsens Hovedorganisation – spidsen af arbejdsmarkedets parter med andre ord.

Baggrunden er, at DSB ikke kan holde til mere dårlig omtale. Det er blevet synligt for stadig flere, at DSB har ville diktere forringede arbejdsforhold for de ansatte.

Da ledelsen fjernede tillidsfolkene fra deres hverv, så de ansatte stod uden repræsentanter, viste det med al ønskelig tydelighed, hvad der foregik. Selskabet vil fjerne den indflydelse, arbejderne har og de hindringer, der står i vejen for at forringe arbejdsforholdene.

Det er nødvendigt at fortsætte og forstærke støtten til DSB’s ansatte i deres forsvar mod privatisering og nedskæringer.

Undervejs har DSB spillet et beskidt spil, og det har skabt enorme frustrationer blandt de ansatte. Men de har ikke lagt sig ned, tværtimod. De har kæmpet med endnu større vilje og været parate til flere faglige aktioner og arbejdsnedlæggelser.

De har fået støtte fra blandt andre bygningsarbejdere, sygeplejersker, pædagoger og HK’ere. Med andre ord nogle af dem, der gennem de seneste to overenskomstforhandlinger i 2017 og 2018 har opnået et fællesskab og oparbejdet et sammenhold og en fælles forståelse for solidaritet.

Samtidig bakker mange passagerer op om DSB’s ansatte og deres aktioner, trods de gener det giver, at togene holder stille. Passagererne kan udmærket gennemskue, hvem der bærer skylden.

En af årsagerne er, at de DSB-ansatte og Dansk Jernbaneforbund har været synlige og dygtige til at forklare deres handlinger. 

Den faglige aktivisme og sammenholdet på tværs af faggrænser kan være med til at forsvare arbejdsforholdene på de danske jernbaner. Men det kræver, at alle fortsætter og forstærker støtten til DSB’s ansatte i deres forsvar mod privatisering og nedskæringer.

En del af den kamp bliver at lægge pres på den politisk ansvarlige minister Ole Birk Olesen, der ikke lægger skjul på, at han ønsker billigere overenskomster. Samtidig er der brug for at sætte spot på EU’s jernbanepakke, der ligger bag hele miséren.

Nyeste artikler

Arbejderen
02. jun. 2020 - 15:12
Online-læsermøde om Ghettolovgivningens konsekvenserMød tre aktivister fra Almen Modstand, der er aktive i hver sin del af landet: Fatma Tounsi fra København, Solveig Munk fra Aarhus og Walid Zaabalawi fra Odense. De tre vil fortælle om hvordan ghettolovgivningen rammer de almene boliger i deres område, og om kampen mod ghettolov og ghettolister.
02. junOnline-læsermøde om Ghettolovgivninge...
Kultur
02. jun. 2020 - 13:27
Dansk musiker dedikerer sang til fredsbevægelse i USASanger og musiker Bernhard Mikael Hansen har udgivet sin første single, "Prayer For The American". Sangen er dedikeret til fredsbevægelsen Architects and Engineers For 9/11 Truth i USA.
02. junDansk musiker dedikerer sang til fred...
Fagligt
02. jun. 2020 - 13:15
HK og tandlæger enige om ny overenskomst Efter et turbulent forhandlingforløb, hvor tandlægerne i første omgang afviste den overenskomst, deres egne forhandlere havde sagt ja til, skal tandklinikassistenter og arbejdsgivere nu stemme om en ny aftale.
02. junHK og tandlæger enige om ny overensko...
Navne
02. jun. 2020 - 12:07
Vores bror og politiske kammerat fylder 60 årVi ønsker dig tillykke, Raleb Ansari.
02. junVores bror og politiske kammerat fyld...
Indland
02. jun. 2020 - 09:39
Trods kritik: Børn med diagnoser skal møde op i ungdomsdomstolBørn ned til ti år med en psykisk diagnose er tvunget til at møde op i Ungdomskriminalitetsnævnet. Eksperter, kommuner, socialrådgivere og organisationer advarer om, at børnene ikke forstår, hvad der foregår i nævnet.
02. junTrods kritik: Børn med diagnoser skal...
Fagligt
02. jun. 2020 - 05:37
Enhedslisten rejser debat om dagpengenes værdiTrygheden i dagpengesystemet er svækket, fordi dagpengene dækker en stadig mindre del af løntab ved arbejdsløshed. Enhedslisten rejser debatten i Folketinget med henblik på, at politikerne skal stoppe udhulingen af dagpengenes værdi.
02. junEnhedslisten rejser debat om dagpenge...
Indland
29. maj. 2020 - 13:17
Den nazistiske bombemager fra HundestedTopnazist kortlagde LGBT-miljø, mens han byggede bombe og skydevåben. De danske nazister fra NMR har vist sig parate til at overtage den svenske moderorganisations drabelige metoder.
29. majDen nazistiske bombemager fra Hundest...

< jun 2020 >

03
03. jun. 2020 - 17:00 til 19:00
04
04. jun. 2020 - 17:00 til 18:00
05
05. jun. 2020 - 08:00 til 18:00