18 Oct 2019  

KBH: Spredte skyer, 15 °C

Fagforenings-dræberne

SENESTE LEDERE

tor. 17. okt - 2019
tir. 15. okt - 2019
man. 14. okt - 2019
tor. 10. okt - 2019
tir. 08. okt - 2019
man. 07. okt - 2019

DEL ARBEJDERENS MENING

Twitter icon
Facebook icon
Google icon
Mandag, 07. oktober, 2019, 13:18:32

Fagforenings-dræberne

Fagforeninger har kæmpet i modvind i mange år, både herhjemme og i udlandet.

Fagforeningsfjendsk lovgivning og diktater fra EU har været med til at svække den faglige organisering i mange lande. I Tyskland er færre end hver femte medlem af en fagforening. I Frankrig er det under syv procent.

Mørkelagte konsulenter hjælper selskaber som Amazon, Hertz og Volkswagen med at svække fagforeninger.

Men under facaden er kampen mod fagforeninger en dybt professionel milliardindustri. En lang række firmaer er specialiseret i at rådgive multinationale selskaber i, hvordan de slår ned på fagforeninger.

Det er naturligvis en amerikanske opfindelse – i Guds eget land reklamerer man åbent for, hvordan firmaer kan forblive “union-free” – men som Fagbladet 3F kunne fortælle i sidste uge, er industrien voksende i Europa.

Mørkelagte konsulenter hjælper selskaber som Amazon, Hertz og Volkswagen med at svække fagforeninger.

Metoderne varierer fra fyringer over trusler til mobning og chikane, overvågning, oprettelse af gule fagforeninger og infiltrering.

I en meget sigende instruktionsvideo fortæller Amazon, hvordan arbejdsledere kan opdage forsøg på faglig organisering. For eksempel ved at opfange ord som “arbejdsmiljø” eller “tillidsmand”. Eller hvis en gruppe arbejdere pludselig stopper med at tale, når chefen kommer …

Branchen bruger dog ikke kun primitive amerikanske metoder, men også moderne HR-politik, der skal gøre de ansatte mere individuelle og mindre kollektive.

Konsekvensen af de svækkede fagforeninger er fatal: 20 procent af tyskerne er truet af fattigdom. 14 procent af briterne går i food banks for at klare sig, og fattigdom breder sig i arbejdende familier. 

I Danmark foregår de fleste angreb på fagforeninger uden hjælp fra konsulenter, og mange finder sted i afdelingen for social dumping.

Men de fagforeningsfjendske firmaer investerer gerne i professionel assistance, og ingen ved reelt, hvordan union busting-branchen ser ud i Danmark.

Der er grund til at være på vagt.

Nyeste artikler

Idekamp
18. okt. 2019 - 13:57
Absurd vedtagelse i EU-parlamentetEU-parlamentet har vedtaget, at Sovjetunionen er lige så ansvarlig for Anden Verdenskrig som Nazityskland. Det er dybt kritisabelt, at man ved at afgive en stemme kan komme med en historisk dom, skriver Kim Nielsen.
18. oktAbsurd vedtagelse i EU-parlamentet
Idekamp
18. okt. 2019 - 13:48
Peter Abrahamsen synger Nis PetersenDet er noget nyt, (om noget gammelt!) når sanger og komponist Peter Abrahamsen opdagede Nis Petersens digte og satte toner på nogle udvalgte. Vi har i Dansk Toppen kunnet høre ”Rødtop.” skriver Peder Pedersen.
18. oktPeter Abrahamsen synger Nis Petersen
Idekamp
18. okt. 2019 - 11:59
Andelshavere skal ikke tabe pengeI polemikken om mulig afskaffelse af boligregulerings-lovens §5, stk. 2 forsøger de danske udlejere forening at skræmme ved at skubbe andelsboligforeningerne foran sig, påpeger Lejernes Landsorganisation.
18. oktAndelshavere skal ikke tabe penge
Idekamp
18. okt. 2019 - 11:39
Gylle er en giftig cocktail365 dage om året er mange beboere plaget af støv, støj og stank fra de mange svin. Diarré, hovedpine og kvalme er dagens orden. Hvorfor findes der ingen grundige undersøgelser af disse giftige forhold i svineindustrien? spørger Holger Øster Mortensen.
18. oktGylle er en giftig cocktail
Udland
18. okt. 2019 - 10:54
Labour-oprør: Vi stemmer for brexit-aftaleFlere og flere Labour-medlemmer af Underhuset stemmer ja til Boris Johnsons brexitaftale i morgen. Ikke mere snak og kaos, vi vil ud af EU nu, lyder det.
18. oktLabour-oprør: Vi stemmer for brexit-a...
Indland
18. okt. 2019 - 09:33
EU-modstandere vil styrke bredden i FolkebevægelsenHvis Folkebevægelsen mod EU skal stå i spidsen for en dansk udmeldelse af EU, så skal bevægelsen arbejde for at blive en ægte tværpolitisk bevægelse, hvor der er plads til alle, mener fire nuværende medlemmer.
18. oktEU-modstandere vil styrke bredden i F...
Indland
18. okt. 2019 - 09:26
Café Klare fik årets hjemløseprisTraditionen tro blev der afholdt hjemløsedag den 17. oktober på Københavns Rådhusplads.
18. oktCafé Klare fik årets hjemløsepris