23 Jan 2021  

KBH: Spredte skyer, dis, 1 °C

EU står i vejen for dialog

SENESTE LEDERE

DEL ARBEJDERENS MENING

Twitter icon
Facebook icon
Google icon
Torsdag, 23. maj, 2019, 12:42:28

EU står i vejen for dialog

I fem år har Venezuelas befolkning lidt under USA's intensive angreb på landets økonomi og sociale forhold. Freden i landet har i lange perioder været afløst af vold og terror iværksat af højrekræfter, som får støtte fra udlandet – især USA.

Befolkningen er træt til benet af at kæmpe en daglig kamp for at få livet til at hænge sammen under de vanskelige og til tider farlige vilkår. Alene mad på bordet og medicin til syge er blevet et stort problem, især på grund af USA's sanktioner.

>> LÆS OGSÅ: Venezuela mister 38 milliarder dollars på sanktioner

Meningsmålinger viser, at 80 procent af venezuelanerne støtter dialog mellem regeringen, som ledes af præsident Maduro, og oppositionen, hvis ekstreme dele ledes af den selvudnævnte præsident Juan Guaidó.

Norge nyder udstrakt international respekt og kan handle, netop fordi landet ikke er fedtet ind i EU med dets globale magtambitioner og mål.

Den aktuelle situation er meget fastlåst, fordi USA og cirka 50 lande i verden har anerkendt den selvudnævnte præsident Guaidó. Mens resten af verdens 193 stater fortsat anerkender den folkevalgte præsident Nicolás Maduro.

EU og et stort flertal af EU-landene er blandt de, der har anerkendt den selvudnævnte præsident. Det gælder blandt andet Danmark, hvor udenrigsminister Anders Samuelsen få dage efter Guaidós forsøg på at kuppe sig til præsidentposten anerkendte ham som Venezuelas legitime præsident.

Også EU's udenrigschef Federica Mogherini erklærede en uges tid efter kupforsøget sin "fulde støtte" til Guaidó.

Det var derfor naturligvis en umulig opgave for Mogherini at optræde som mægler, da EU i februar forsøgte at stille sig i spidsen for en kontaktgruppe, der skulle fremme en forhandlet løsning på konflikten:

– Det er svært at se EU som mægler, når nogle af dets medlemslande er partiske, sagde Venezuelas udenrigsminister Jorge Arreaza dengang.

Der kom da heller ikke noget ud af kontaktgruppens arbejde, og siden er der ikke kommet produktive udspil fra EU's side.

I sidste uge forlød det så, at der er gang i indledende samtaler, som kunne føre til dialog og måske til en aftale mellem Venezuelas regering og oppositionen. Parterne mødtes i Oslo, hvor folk fra Norges udenrigsministerium havde inviteret og optrådte som mæglere.

Vi ved ikke, om det norske initiativ bærer frugt, for vi ved, at oppositionen i Venezuela hidtil har forhandlet på skrømt og hver gang i sidste ende har forladt forhandlingerne, fordi deres herrer i Washington ikke ønsker en fredelig løsning. Her er man interesseret i ufred og ustabilitet med det mål at omstyrte landets regering.

Men det er meget positivt, at Norge igen tager et initiativ som mægler i en vanskelig konflikt. De har gjort det før: Palæstina og Filippinerne for at nævne to‚ og Colombia, hvor processen faktisk endte med en underskrevet fredsaftale. Så der er god grund til at byde det norske initiativ velkommen og støtte det.

Det er bemærkelsesværdigt, at det netop er Norge – et land som står frit, uden for EU's fælles udenrigs- og sikkerhedspolitik – der kan tage det ene initiativ som mægler efter det andet. Norge nyder udstrakt international respekt og kan handle, netop fordi landet ikke er fedtet ind i EU med dets globale magtambitioner.

Nyeste artikler


22. jan. 2021 - 07:54
Bøder og skærpet tilsyn skal sikre arbejdsmiljøet på StorstrømsbroenS-ministre har tillid til, at bøder og skærpet tilsyn får entreprenører til at rette op på de farlige arbejdsforhold på det statslige milliardprojekt. Bøderne er alt for lave, mener Enhedslisten.
22. janBøder og skærpet tilsyn skal sikre ar...
Indland
22. jan. 2021 - 06:47
Dansk militær vil slå en klo i grønlandske ungeMed store annoncer i uddannelsesaviser, workshops på uddannelsesmesser og session i de fire gymnasiebyer i Grønland har dansk militær iværksat en offensiv, der skal hverve grønlandske unge til at tage til Danmark og uddanne sig til soldat.
22. janDansk militær vil slå en klo i grønla...
Indland
21. jan. 2021 - 14:44
Nødråb fra gaden: Coronasmitten breder sig med voldsom hast blandt hjemløseOrganisationer og institutioner, der hjælper hjemløse, slår alarm og efterlyser hurtig handling fra regeringens side.
21. janNødråb fra gaden: Coronasmitten brede...

21. jan. 2021 - 13:40
Nødråb fra hjemløse: Covid-situationen er desperatÅbent brev fra en række organisationer til statsminister Mette Frederiksen, social- og indenrigsminister Astrid Kragh, sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke.
21. janNødråb fra hjemløse: Covid-situatione...
Indland
21. jan. 2021 - 12:37
Partier modtog først høringssvar få timer før debat om epidemilovFolketinget førstebehandlede tirsdag aften udkastet til en ny epidemilov, der fastlægger rammerne for, hvordan Danmark skal bekæmpe fremtidige epidemier. Debatten foregik stort set uden eksempler og input fra de mange høringssvar fra eksperter og organisationer.
21. janPartier modtog først høringssvar få t...
Udland
21. jan. 2021 - 06:51
Norsk Nei til EU har trukket staten i retten for brud på grundlovenNei til EU i Norge kræver, den norske stat retsforfølges for at bryde grundloven, da Stortinget vedtog at sige ja til EU's energipakke 3. Nu skal højesteret tage stilling til, om Nei til EU overhovedet kan føre en sag mod staten.
21. janNorsk Nei til EU har trukket staten i...
Udland
21. jan. 2021 - 06:33
Et vanskeligt år i Cuba – men med fortsat tillid til socialismenUSA's blokade og coronapandemi rammer Cubas økonomi hårdt. Kampen mod disse problemer ser imidlertid ud til at styrke samfundsmodellen.
21. janEt vanskeligt år i Cuba – men med for...

Nyeste: Idekamp

20. jan. 2021 - 13:40
18. jan. 2021 - 15:06
18. jan. 2021 - 14:53
18. jan. 2021 - 11:47
18. jan. 2021 - 11:39