18 Jun 2019  

KBH: Ingen skyer af betydning, 16 °C

EU på listesko op til EU-valget

SENESTE LEDERE

man. 17. jun - 2019
ons. 12. jun - 2019
tir. 11. jun - 2019
fre. 07. jun - 2019
tor. 06. jun - 2019

DEL ARBEJDERENS MENING

Twitter icon
Facebook icon
Google icon
Onsdag, 08. maj, 2019, 11:21:53

EU på listesko op til EU-valget

EU-kommissionen gav i går tre af Unionens største økonomier i eurozonen et rap over fingrene med krav om, at landene skærer ned på deres offentlige forbrug.

Det skete i forbindelse med, at EU-kommissionen fremlagde sin prognose for den økonomiske udvikling i EU som helhed såvel som for hvert medlemsland.

EU står i en kattepine, for det gavner ikke just folkelig støtte til EU at stille krav om store nedskæringer tæt på EU-valget.

De tre lande er Italien, EU's tredjestørste økonomi, Frankrig, den andenstørste økonomi, samt Spanien, der er EU's fjerdestørste økonomi.

Alle tre landes offentlige udgifter ligger langt over euroens grundlovs – finans- og stabilitetspagtens – krav om, at gælden ikke må overstige 60 procent af landets bruttonationalprodukt (BNP). Gælden ligger tæt på eller over 100 procent af BNP i alle tre lande. Størst er Italiens gæld, der i 2018 udgjorde 132 procent af landets BNP.

EU-kommissionen står imidlertid lidt i en kattepine, for det gavner ikke just befolkningernes opbakning til EU at stille krav om store nedskæringer to uger før valget til EU-parlamentet.

I Frankrig har den upopulære præsident Macron hænderne fulde med at stoppe De Gule Vestes protester mod regeringens nedskæringer og skattelettelser til de rige samt krav om sociale forbedringer. Italiens højredrejede, EU-kritiske regering var i efteråret oppe at toppes med EU-kommissionen i efteråret over regeringens finanslov for 2019, som EU fandt alt for generøs.

Især i Italien, der var blandt de stiftende lande, svinder opbakningen til EU. Kun 36 procent har tillid til EU, 55 procent har mistillid til EU, mens ni procent ikke har taget stilling. Det viser den seneste måling, som EU offentliggjorde i går. De tilsvarende tal for Spanien og Frankrig ligger meget tæt på.

Så EU's økonomikommissær, Pierre Moscovici, afviste på pressekonferencen i går at afsløre, om de tre landes brud på euroens grundlov vil udløse sanktioner mod landene. Men i juni vender EU-kommissionen stærkt tilbage med såkaldte anbefalinger til landenes økonomiske politik og eventuelle sanktioner mod de formastelige.

Spørgsmålet er dog, om EU-kommissionen tør udskrive bøder til Italien, Spanien og Frankrig. Et er at true med bøder til mindre økonomier som Grækenland – noget andet er de tre lande, der økonomisk set er i en helt anden liga.

Alle tre lande har i årevis brudt euroens økonomiske grundlov, og hidtil har EU undladt at udstede bøder eller andre sanktioner.

Ovenstående er endnu et skoleeksempel på, at eurolandenes økonomiske politik fastlægges i Bruxelles. Heller ikke Danmark går fri af EU-kommissionens lange arm. Danmark er imidlertid ikke i søgelyset, for de skiftende danske regeringer har opfyldt EU's krav, selv om Danmark ikke er med i euroen.

Nyeste artikler

Idekamp
17. jun. 2019 - 15:53
ArbejdsudbudDer er ikke samfundsvidenskabelig evidens for, at udbudsreformerne har haft en synlig beskæftigelsesmæssig effekt. Derfor er det enten mod bedre viden eller manipulation, når de borgerlige bliver ved med at påstå, at forringelser af livsvilkår for mange borgere er årsagen til den økonomiske højkonjunktur, påpeger Kim Nielsen.
17. junArbejdsudbud
Kultur
17. jun. 2019 - 15:19
Ytringsfrihed – kors eller befrielse?Kunstneren Jens Galschiøt satte på årets Folkemøde fokus på ytringsfrihed som retten til at klage over arbejdsforhold. "Hvis du ikke kan ytre dig, må du bære smerten selv", siger han.
17. junYtringsfrihed – kors eller befrielse?
Indland
17. jun. 2019 - 14:50
Elever vil bekæmpe flugt til privatskolerDanske Skoleelever brugte Folkemødet på Bornholm til sammen med landets seks største kommuner at rejse debatten om, hvordan vi får flere forældre til at vælge folkeskolen.
17. junElever vil bekæmpe flugt til privatsk...
Indland
17. jun. 2019 - 14:21
Iraker-advokat til ny regering: Drop tortur-ankesagDe irakiske torturofre fra den danskledede operation Green Desert har lidt nok og levet i uvished i årevis. Nu er det tid til, at irakerne får fred og retfærdighed, mener deres juridiske rådgiver, som opfordrer en ny regering til at droppe statens ankesag.
17. junIraker-advokat til ny regering: Drop...
Historie
17. jun. 2019 - 13:31
Danmark har fået de første snublestenSnublesten skal minde os om nazismens ofre. Ideen kommer fra den tyske kunstner Gunter Demnig, som lagde den første sten i Köln i 1992. Og han var også til stede i København i dag for at nedlægge 12 nye sten.
17. junDanmark har fået de første snublesten
Indland
17. jun. 2019 - 12:01
Oprør i Mjølnerparkens boligselskabEt flertal i boligselskabet Bo-Vitas bestyrelse – der administrerer Mjølnerparken – vil bringe Bo-Vita tilbage til lejerne og lytte til lejerne i stedet for at træffe beslutninger henover hovedet på dem.
17. junOprør i Mjølnerparkens boligselskab
Udland
17. jun. 2019 - 10:09
Kaptajn risikerer 20 års fængsel for redningsaktionerDen tyske kaptajn Pia Klemp er sigtet af de italienske myndigheder for at have samlet flygtninge i havsnød op fra Middelhavet.
17. junKaptajn risikerer 20 års fængsel for...

Nyeste: Idekamp