12 Aug 2020  

KBH: Spredte skyer, 17 °C

EU-mindsteløn bør være en øjenåbner

SENESTE LEDERE

DEL ARBEJDERENS MENING

Twitter icon
Facebook icon
Google icon
Onsdag, 27. november, 2019, 15:00:00

EU-mindsteløn bør være en øjenåbner

Når Ursula von der Leyen på søndag sætter sig i EU-kommissionens formandsstol, kan vi se frem til, at vi senest om 100 dage vil blive præsenteret for et forslag om en EU-mindsteløn.

Hele sagen om mindstelønnen er et meget godt eksempel på EU-tilhængernes dilemmaer, som vi vil se stadig flere af i de kommende år. 

Det har hun varslet i sin dagsorden for Europa, og forslaget skaber forståelig bekymring i den danske fagbevægelse. 22 af EU's nuværende medlemslande har allerede i dag en lovbestemt mindsteløn, men det har vi som bekendt ikke i Danmark, hvor lønnen aftales ved overenskomstforhandlinger.

En af de bekymrede er Dansk Metals formand, Claus Jensen, som i en artikel i Berlingske beskylder den kommende kommissionformand for at føre "ubegavet" politik.

Metal-formanden mener slet ikke, at EU-traktaten giver ret til at indføre en lovbestemt mindsteløn i Danmark. Han er dog ikke mere sikker i sin sag, end at han forudser, at den godt kan blive indført alligevel. Og sker det, vil den danske fagbevægelse blive "kastreret":

"Vi vil tabe retten til at konflikte over for udenlandske firmaer, der har folk til at arbejde i Danmark", siger Claus Jensen så rigtigt.

>> LÆS OGSÅ: Forslag om EU-mindsteløn skaber uro

Han har også et skarpt øje for, hvilken rolle EU-domstolen spiller, når den skal fortolke EU's direktiver:

"Den måde, domstolen har dømt på, har altid givet den frie bevægelighed forrang. Derfor er jeg ret sikker på, at vi vil tabe", lyder det fra Claus Jensen.

Her på redaktionen kan vi ikke være mere enig. Ligesom vi også er helt på linje med Metal-formanden, når han harcelerer over Ursula von der Leyens pludselige omsorg for en rimelig mindsteløn:

"Hvorfor fanden gjorde hun ikke noget ved, at ti millioner i Tyskland arbejder til otte euro i timen? Hun er så bekymret for working poor, men hvorfor har hun ikke gjort noget ved det i sit eget land, som er et af de steder, hvor problemet er allerstørst," spørger Claus Jensen.

Metal-bossen er ikke ligefrem kendt for at være hverken EU-modstander eller -kritiker. Tværtimod har vi gang på gang set Dansk Metal være mere end helhjertede EU-tilhængere. Men hele sagen er et meget godt eksempel på tilhængernes dilemmaer, som vi vil se stadig flere af i de kommende år.

Der er nemlig ingen tegn i sol og måne på, at EU-toppen vil slippe speederen på vej mod EU-superstaten. Tværtimod. Vi vil blive præsenteret for forslag efter forslag, hvor der skæres af vores nationale suverænitet. Og kan det ikke ske med EU-traktaten i hånden, vil det ske med hjælp fra EU-domstolen.

Det sidste har Claus Jensen så rigtigt fattet. Hatten af for det. Men hvad han ikke vil fatte er, at Ursula von der Leyen ikke fører en "ubegavet" politik. Hun har blot øjnene stift rettet mod sit mål, og i det perspektiv er hendes politik både planlagt og begavet.

Måske kan hele sagen om EU-mindstelønnen blive en øjenåbner for den danske fagbevægelse. Det er hårdt tiltrængt, at fagbevægelsen får et mere realistisk og kritisk blik på EU.

Nyeste artikler

Indland
12. aug. 2020 - 07:24
Kvoteflygtninge får kun midlertidig beskyttelse i DanmarkSelvom de er flygtet fra krig, og er blevet nøje udvalgt af FN som særligt sårbare flygtninge, skal de 200 kvoteflygtninge, som regeringen vil modtage, kun regne med at opholdet i Danmark er midlertidigt.
12. augKvoteflygtninge får kun midlertidig b...
Udland
12. aug. 2020 - 07:01
5-års fødselsdagfest i Varadero trods vækst i coronaI denne 14. reportage beretter Henrik Thejl om Cubas aktuelle udfordringer med flere coronasmittede. Trods vanskeligheder med transport er han og familien kommet på ferie i Varadero, hvor lille Linets 5-års fødselsdag fejres med kage og en tur i poolen.
12. aug5-års fødselsdagfest i Varadero trods...
Kultur
11. aug. 2020 - 11:32
Torben Chris: "Ja, gu' er jeg da rød"Den 43-årige standupper fra Give, Torben Chris, har altid stemt rødt. Han mener, at det "langt- hen-ad-vejen" er umuligt at lave højreorienteret comedy.
11. augTorben Chris: "Ja, gu' er j...
Udland
11. aug. 2020 - 08:58
Kurdere anklages for at sælge Syriens olie til USA-selskabRojava i det nordlige Syrien indgår aftale med det amerikanske olieselskab Delta Crescent Energy, der snart kan begynde at pumpe syrisk olie op af undergrunden.
11. augKurdere anklages for at sælge Syriens...
Indland
10. aug. 2020 - 13:55
Sociale organisationer kræver gratis mundbindRådet for Socialt Udsatte, Dansk Socialrådgiverforening og Jobcentrets Ofre kræver gratis mundbind til udsatte grupper og fattige. Flere partier er enige i kravet.
10. augSociale organisationer kræver gratis...
Fagligt
10. aug. 2020 - 13:29
Litauere i Hedehusene får overenskomstEn halv times blokade var det, der skulle til, for at hive en overenskomst hjem til seks litauere, der for tiden pudser facader på byggeri i Hedehusene.
10. augLitauere i Hedehusene får overenskoms...
Navne
10. aug. 2020 - 12:26
Sven Broe er dødKommunisten Sven Broe er ikke mere. Efter lang tids kamp mod sygdommen sagde kroppen nej den 6. august 2020.
10. augSven Broe er død

< aug 2020 >

13
13. aug. 2020 - 17:00 til 18:00
15
15. aug. 2020 - 17:00
20
20. aug. 2020 - 17:00 til 18:00
27
27. aug. 2020 - 17:00 til 18:00

Nyeste: Idekamp