23 Jan 2020  

KBH: Overskyet, 5 °C

EU-mindsteløn bør være en øjenåbner

SENESTE LEDERE

tor. 23. jan - 2020
ons. 22. jan - 2020
tir. 21. jan - 2020
tor. 16. jan - 2020
ons. 15. jan - 2020

DEL ARBEJDERENS MENING

Twitter icon
Facebook icon
Google icon
Onsdag, 27. november, 2019, 15:00:00

EU-mindsteløn bør være en øjenåbner

Når Ursula von der Leyen på søndag sætter sig i EU-kommissionens formandsstol, kan vi se frem til, at vi senest om 100 dage vil blive præsenteret for et forslag om en EU-mindsteløn.

Hele sagen om mindstelønnen er et meget godt eksempel på EU-tilhængernes dilemmaer, som vi vil se stadig flere af i de kommende år. 

Det har hun varslet i sin dagsorden for Europa, og forslaget skaber forståelig bekymring i den danske fagbevægelse. 22 af EU's nuværende medlemslande har allerede i dag en lovbestemt mindsteløn, men det har vi som bekendt ikke i Danmark, hvor lønnen aftales ved overenskomstforhandlinger.

En af de bekymrede er Dansk Metals formand, Claus Jensen, som i en artikel i Berlingske beskylder den kommende kommissionformand for at føre "ubegavet" politik.

Metal-formanden mener slet ikke, at EU-traktaten giver ret til at indføre en lovbestemt mindsteløn i Danmark. Han er dog ikke mere sikker i sin sag, end at han forudser, at den godt kan blive indført alligevel. Og sker det, vil den danske fagbevægelse blive "kastreret":

"Vi vil tabe retten til at konflikte over for udenlandske firmaer, der har folk til at arbejde i Danmark", siger Claus Jensen så rigtigt.

>> LÆS OGSÅ: Forslag om EU-mindsteløn skaber uro

Han har også et skarpt øje for, hvilken rolle EU-domstolen spiller, når den skal fortolke EU's direktiver:

"Den måde, domstolen har dømt på, har altid givet den frie bevægelighed forrang. Derfor er jeg ret sikker på, at vi vil tabe", lyder det fra Claus Jensen.

Her på redaktionen kan vi ikke være mere enig. Ligesom vi også er helt på linje med Metal-formanden, når han harcelerer over Ursula von der Leyens pludselige omsorg for en rimelig mindsteløn:

"Hvorfor fanden gjorde hun ikke noget ved, at ti millioner i Tyskland arbejder til otte euro i timen? Hun er så bekymret for working poor, men hvorfor har hun ikke gjort noget ved det i sit eget land, som er et af de steder, hvor problemet er allerstørst," spørger Claus Jensen.

Metal-bossen er ikke ligefrem kendt for at være hverken EU-modstander eller -kritiker. Tværtimod har vi gang på gang set Dansk Metal være mere end helhjertede EU-tilhængere. Men hele sagen er et meget godt eksempel på tilhængernes dilemmaer, som vi vil se stadig flere af i de kommende år.

Der er nemlig ingen tegn i sol og måne på, at EU-toppen vil slippe speederen på vej mod EU-superstaten. Tværtimod. Vi vil blive præsenteret for forslag efter forslag, hvor der skæres af vores nationale suverænitet. Og kan det ikke ske med EU-traktaten i hånden, vil det ske med hjælp fra EU-domstolen.

Det sidste har Claus Jensen så rigtigt fattet. Hatten af for det. Men hvad han ikke vil fatte er, at Ursula von der Leyen ikke fører en "ubegavet" politik. Hun har blot øjnene stift rettet mod sit mål, og i det perspektiv er hendes politik både planlagt og begavet.

Måske kan hele sagen om EU-mindstelønnen blive en øjenåbner for den danske fagbevægelse. Det er hårdt tiltrængt, at fagbevægelsen får et mere realistisk og kritisk blik på EU.

Nyeste artikler

Indland
23. jan. 2020 - 14:34
Ingen nye danske soldater til Irak – foreløbigtDet nye hold danske soldater, der skulle have afløst de danske soldater, der blev evakueret fra Irak til Kuwait tidligere på måneden, skal ikke afsted foreløbigt, har regeringen besluttet. Beslutningen er en konsekvens af krisen mellem USA og Iran.
23. janIngen nye danske soldater til Irak –...
Indland
23. jan. 2020 - 14:32
Ministre tavse om fortsat militær tilstedeværelse i IrakArbejderen har i to uger forgæves forsøgt at få statsministeren, forsvarsministeren og udenrigsministeren til at svare på, hvordan regeringen forholder sig til situationen i Irak, krisen mellem USA og Iran og Danmarks fortsatte militære tilstedeværelse i Irak.
23. janMinistre tavse om fortsat militær til...
Fagligt
23. jan. 2020 - 12:02
Nyt center skal hjælpe migrantarbejdereFagbevægelsen har sammen med flere NGO'er taget initiativ til at oprette et center i København, der skal hjælpe migranter, som bliver behandlet dårligt på det danske arbejdsmarked.
23. janNyt center skal hjælpe migrantarbejde...
Idekamp
23. jan. 2020 - 11:50
De svageste er ikke noget værd i AarhusJesper Park van der Schaft kan ikke stå model til 140 millioner kroners besparelse på socialområdet.
23. janDe svageste er ikke noget værd i Aarh...
Idekamp
23. jan. 2020 - 11:22
Grønvasket investering på Amager Fælled?PensionDanmark trækker i trådene på det ny byggeprojekt på Amager Fælled, skriver Anders Morten Christoffersen, formand for Verdens Skove.
23. janGrønvasket investering på Amager Fæll...
Udland
23. jan. 2020 - 11:06
Lille flertal i Belgiens parlament siger ja til USA's atombomberTorsdag vedtog et snævert flertal i Belgiens parlament, at USA fortsat kan opbevare atombomber på en base i den nordøstlige del af landet.
23. janLille flertal i Belgiens parlament si...
Fagligt
23. jan. 2020 - 10:27
Højere mindsteløn bliver et centralt krav i byggebranchenSocial dumping er den vigtigste årsag til, at kravet om højere mindsteløn er blevet et af de vigtige krav ved dette års overenskomstforhandlinger.
23. janHøjere mindsteløn bliver et centralt...