10 Dec 2019  

KBH: Ingen skyer af betydning, 4 °C

EU-mindsteløn bør være en øjenåbner

SENESTE LEDERE

tor. 05. dec - 2019
tir. 03. dec - 2019
man. 02. dec - 2019
tir. 26. nov - 2019
man. 25. nov - 2019

DEL ARBEJDERENS MENING

Twitter icon
Facebook icon
Google icon
Onsdag, 27. november, 2019, 15:00:00

EU-mindsteløn bør være en øjenåbner

Når Ursula von der Leyen på søndag sætter sig i EU-kommissionens formandsstol, kan vi se frem til, at vi senest om 100 dage vil blive præsenteret for et forslag om en EU-mindsteløn.

Hele sagen om mindstelønnen er et meget godt eksempel på EU-tilhængernes dilemmaer, som vi vil se stadig flere af i de kommende år. 

Det har hun varslet i sin dagsorden for Europa, og forslaget skaber forståelig bekymring i den danske fagbevægelse. 22 af EU's nuværende medlemslande har allerede i dag en lovbestemt mindsteløn, men det har vi som bekendt ikke i Danmark, hvor lønnen aftales ved overenskomstforhandlinger.

En af de bekymrede er Dansk Metals formand, Claus Jensen, som i en artikel i Berlingske beskylder den kommende kommissionformand for at føre "ubegavet" politik.

Metal-formanden mener slet ikke, at EU-traktaten giver ret til at indføre en lovbestemt mindsteløn i Danmark. Han er dog ikke mere sikker i sin sag, end at han forudser, at den godt kan blive indført alligevel. Og sker det, vil den danske fagbevægelse blive "kastreret":

"Vi vil tabe retten til at konflikte over for udenlandske firmaer, der har folk til at arbejde i Danmark", siger Claus Jensen så rigtigt.

>> LÆS OGSÅ: Forslag om EU-mindsteløn skaber uro

Han har også et skarpt øje for, hvilken rolle EU-domstolen spiller, når den skal fortolke EU's direktiver:

"Den måde, domstolen har dømt på, har altid givet den frie bevægelighed forrang. Derfor er jeg ret sikker på, at vi vil tabe", lyder det fra Claus Jensen.

Her på redaktionen kan vi ikke være mere enig. Ligesom vi også er helt på linje med Metal-formanden, når han harcelerer over Ursula von der Leyens pludselige omsorg for en rimelig mindsteløn:

"Hvorfor fanden gjorde hun ikke noget ved, at ti millioner i Tyskland arbejder til otte euro i timen? Hun er så bekymret for working poor, men hvorfor har hun ikke gjort noget ved det i sit eget land, som er et af de steder, hvor problemet er allerstørst," spørger Claus Jensen.

Metal-bossen er ikke ligefrem kendt for at være hverken EU-modstander eller -kritiker. Tværtimod har vi gang på gang set Dansk Metal være mere end helhjertede EU-tilhængere. Men hele sagen er et meget godt eksempel på tilhængernes dilemmaer, som vi vil se stadig flere af i de kommende år.

Der er nemlig ingen tegn i sol og måne på, at EU-toppen vil slippe speederen på vej mod EU-superstaten. Tværtimod. Vi vil blive præsenteret for forslag efter forslag, hvor der skæres af vores nationale suverænitet. Og kan det ikke ske med EU-traktaten i hånden, vil det ske med hjælp fra EU-domstolen.

Det sidste har Claus Jensen så rigtigt fattet. Hatten af for det. Men hvad han ikke vil fatte er, at Ursula von der Leyen ikke fører en "ubegavet" politik. Hun har blot øjnene stift rettet mod sit mål, og i det perspektiv er hendes politik både planlagt og begavet.

Måske kan hele sagen om EU-mindstelønnen blive en øjenåbner for den danske fagbevægelse. Det er hårdt tiltrængt, at fagbevægelsen får et mere realistisk og kritisk blik på EU.

Nyeste artikler

Udland
10. dec. 2019 - 11:53
Dominicas regerende parti vandt valget sikkertMed 17 ud af 21 pladser i Dominicas parlament blev valget en klar tillidserklæring til den siddende regering. Valgsystemet, som USA og OAS har udtalt sig kritisk om, fungerede, men bliver nu sat til folkelig høring.
10. decDominicas regerende parti vandt valge...
Udland
10. dec. 2019 - 11:49
Franske fagforeninger opfordrer til generalstrejke i dagDen franske præsident vil reformere landets pensionssystem. Reformen vil tvinge især offentligt ansatte til at arbejde længere og få en lavere pension, advarer fagforeninger, der i sidste uge lammede landet med strejker og demonstrationer.
10. decFranske fagforeninger opfordrer til g...
Idekamp
10. dec. 2019 - 09:56
Nøjsomhed – stadig tvangsfjernelse trods andre, mere menneskelige værktøjer?Beboergruppen i Nøjsomhed i Helsingør er stærkt modstander af kommunens og boligselskabets beslutning om tvangsfjernelse af 96 tilfældige familier (300 mennesker).
10. decNøjsomhed – stadig tvangsfjernelse tr...
Indland
10. dec. 2019 - 09:22
Protest mod nyt byggeri på Amager FælledDet fremlagte projekt for byggeri på Amager Fælled vil betyde et voldsomt indgreb i naturen, mener Amager Fælleds Venner og Danmarks Naturfredningsforening.
10. decProtest mod nyt byggeri på Amager Fæl...
Fagligt
10. dec. 2019 - 08:06
Talstærk opbakning til fagbevægelsens OK-forhandlere600-700 faglige aktivister var på plads, da byggefagforeningerne mødte op til fælles pressemøde med Dansk Byggeri som opstart på OK20. Den faglige markering var gennemsyret af sammenhold og forventninger om mærkbare resultater ved forhandlingerne.
10. decTalstærk opbakning til fagbevægelsens...
Udland
09. dec. 2019 - 15:39
NATO udbygger sit militære samarbejdeNATO-topmødet i London gemte de dybe uenigheder langt ind under gulvtæppet. I stedet blev der udtrykt glæde ved 150 milliarder ekstra dollars til forsvarsbudgetterne i medlemslandene og råbt hurra for musketereden.
09. decNATO udbygger sit militære samarbejde
Idekamp
09. dec. 2019 - 15:04
Vi må have styr på den kollektive busdrift i HornsherredJeg ved godt, at byrådet mest er optaget af betalingsbroen og Vingeprojektet, som vi alle skal betale til, men vi skal jo også have vores liv til at hænge sammen herovre, skriver Jan Vogel i Venslev.
09. decVi må have styr på den kollektive bus...

< dec 2019 >

10
10. dec. 2019 - 17:00 til 18:30
11
11. dec. 2019 - 16:00 til 18:00
12
12. dec. 2019 - 19:00 til 21:00
13
13. dec. 2019 - 09:00 til 16:00