18 Jun 2019  

KBH: Spredte skyer, 17 °C

EU er en del af klimaproblemet

SENESTE LEDERE

man. 17. jun - 2019
ons. 12. jun - 2019
tir. 11. jun - 2019
fre. 07. jun - 2019
tor. 06. jun - 2019

DEL ARBEJDERENS MENING

Twitter icon
Facebook icon
Google icon
Onsdag, 22. maj, 2019, 16:00:46

EU er en del af klimaproblemet

"Hvis du har haft den mindste klimabekymring på noget tidspunkt i dit liv, så skal du stemme til EU-valget. Det er der, at de store beslutninger bliver taget". Det siger komiker Frank Hvam i en video, som deles flittigt på Facebook og indtil nu er blevet set mere end en million gange. 

EU’s mange jernbanepakker har været med til at forringe den kollektive togtrafik i alle medlemslande gennem krav om privatisering og udlicitering.

Frank Hvam har ret i, at det er vigtigt at stemme til EU-valget. Og ja, der bliver taget store beslutninger, som har konsekvenser for mange millioner mennesker. Men der bliver i øjeblikket skabt mange illusioner om, at EU-samarbejdet er i gang med at løse klimaproblemet, og at de danske parlamentarikere har stor magt til at påvirke denne proces.

Sådan er det desværre ikke. EU er en del af klimaproblemet – ikke en del af løsningen. Selv om EU på enkeltområder har vedtaget en lovgivning, som er til gavn for miljøet eller klimaet – som eksempelvis forbud mod engangsplast – forslår det som en skrædder i helvede, når EU på andre områder fremmer den mest svinende og sorte industri.

Rina Ronja Kari fra Folkebevægelsen mod EU har fremlagt et meget sigende eksempel: EU's Centralbank lancerede i kølvandet på finanskrisen et program, som har betydet, at banken i 2016 har investeret mere end 67 milliarder euro i obligationer hos forskellige EU-virksomheder. Nu viser en opgørelse, at disse penge i helt overvejende grad er gået til firmaer, der står i vejen for omlægning til grøn energi og bæredygtige klimaløsninger.

Listen over virksomheder, der har haft stor gavn af programmet, omfatter således tre bilproducenter, to olieselskaber, to motorvejsvirksomheder og ti energiforsyningsselskaber. Altså virksomheder, som på den ene eller anden måde er involveret i brancherne omkring fossile brændstoffer.

Et andet eksempel er EU’s mange jernbanepakker, som har været med til at forringe den kollektive togtrafik i alle medlemslande gennem krav om privatisering og udlicitering. I Danmark har vi set resultatet. DSB er i gang med at blive opsplittet og gjort klar til salg – og fungerer dårligere og dårligere. Passagererne flygter over i enten fly – den mest brændstofforbrugende transportform overhovedet – eller busser, som belaster vejnettet og efterhånden kører på kryds og tværs i Danmark.

Det er en udvikling, som vi ikke engang som land selv kan styre længere. Jernbanepakken betyder, at politikerne er bundet til konstant at sende den danske togtrafik i udbud hos private virksomheder. Det kan først ændres, når vi melder os ud af EU.

Det gælder også på en lang række andre områder. I EU-systemet har konkurrencelighed mellem landene til enhver tid forrang for miljøet. Det var for år tilbage årsagen til, at Danmark blev tvunget til at afskaffe forbuddet mod øldåser.

Helt grundlæggende har EU-medlemskabet betydet, at der er sat grænser for, hvor langt danske politikere må gå for at bekæmpe klimaforandringerne og lave miljøforbedringer. 

Også af hensyn til klimaet er det nødvendigt at tage magten tilbage.

Nyeste artikler

Idekamp
17. jun. 2019 - 15:53
ArbejdsudbudDer er ikke samfundsvidenskabelig evidens for, at udbudsreformerne har haft en synlig beskæftigelsesmæssig effekt. Derfor er det enten mod bedre viden eller manipulation, når de borgerlige bliver ved med at påstå, at forringelser af livsvilkår for mange borgere er årsagen til den økonomiske højkonjunktur, påpeger Kim Nielsen.
17. junArbejdsudbud
Kultur
17. jun. 2019 - 15:19
Ytringsfrihed – kors eller befrielse?Kunstneren Jens Galschiøt satte på årets Folkemøde fokus på ytringsfrihed som retten til at klage over arbejdsforhold. "Hvis du ikke kan ytre dig, må du bære smerten selv", siger han.
17. junYtringsfrihed – kors eller befrielse?
Indland
17. jun. 2019 - 14:50
Elever vil bekæmpe flugt til privatskolerDanske Skoleelever brugte Folkemødet på Bornholm til sammen med landets seks største kommuner at rejse debatten om, hvordan vi får flere forældre til at vælge folkeskolen.
17. junElever vil bekæmpe flugt til privatsk...
Indland
17. jun. 2019 - 14:21
Iraker-advokat til ny regering: Drop tortur-ankesagDe irakiske torturofre fra den danskledede operation Green Desert har lidt nok og levet i uvished i årevis. Nu er det tid til, at irakerne får fred og retfærdighed, mener deres juridiske rådgiver, som opfordrer en ny regering til at droppe statens ankesag.
17. junIraker-advokat til ny regering: Drop...
Historie
17. jun. 2019 - 13:31
Danmark har fået de første snublestenSnublesten skal minde os om nazismens ofre. Ideen kommer fra den tyske kunstner Gunter Demnig, som lagde den første sten i Köln i 1992. Og han var også til stede i København i dag for at nedlægge 12 nye sten.
17. junDanmark har fået de første snublesten
Indland
17. jun. 2019 - 12:01
Oprør i Mjølnerparkens boligselskabEt flertal i boligselskabet Bo-Vitas bestyrelse – der administrerer Mjølnerparken – vil bringe Bo-Vita tilbage til lejerne og lytte til lejerne i stedet for at træffe beslutninger henover hovedet på dem.
17. junOprør i Mjølnerparkens boligselskab
Udland
17. jun. 2019 - 10:09
Kaptajn risikerer 20 års fængsel for redningsaktionerDen tyske kaptajn Pia Klemp er sigtet af de italienske myndigheder for at have samlet flygtninge i havsnød op fra Middelhavet.
17. junKaptajn risikerer 20 års fængsel for...

Nyeste: Idekamp