12 Jul 2020  

KBH: Spredte skyer, 14 °C

Er vi klar når krisen kommer?

DEL ARBEJDERENS MENING

Twitter icon
Facebook icon
Google icon
Fredag, 22. november, 2019, 14:41:44

Er vi klar når krisen kommer?

Meget tyder på, at en ny krise er under opsejling. Eller rettere at den krise, som startede i 2008, og som imperialismen midlertidigt har kunnet mane væk, nu ser ud til snart at brage videre med fornyet kraft.

Trods negative renter er investeringer i produktion faldet til det laveste niveau siden krisen i 2008, og kapitalismens hovedlande oplever faldende vækst og faldende industriproduktion. Samtidigt udsteder flere lande statsobligationer med negativt udbytte.

Om den næste krise bliver startskuddet til en social omvæltning eller monopolernes plan B afgøres af, hvem der kan mobilisere den arbejdende befolkning.

Alt tyder på, at lapperierne, som systemsnedkerne har udført på kapitalismen, vil betyde en bredere og dybere krise end den, vi så udfolde sig i årene efter 2008.

I en artikel på Finans.dk kunne man forleden læse, hvordan dårlige lån (såkaldte NPL) fra det sydlige Europa sælges til investorer i nord – blandt andet pensionsselskaber i Danmark. En risikabel udvikling ifølge Morten Kongshaug, tidligere investeringsstrateg hos Industriens Pension og nu partner i Copenhagen Allocation Partners.

– Gælden er blevet flyttet, sådan at den går ned andre steder end i bankerne. Hvis de her produkter (NPL, red.) begynder at underperforme, så vil pensionskasserne agere som en samlet gruppe og begynde at sælge ud. Så ruller snebolden, og så styrter det, siger han til Finans.

Det er altså ikke kun de store banker, der vil falde omkuld denne gang. Langt flere små og store investorer vil blive ramt hårdt – og som altid vil almindelige arbejdere stå tilbage med den største regning.

Krisen kommer. Det er der ingen tvivl om. Om der går uger eller år er ikke til at sige, for som den verdenskendte økonom Ha-Joon Chang forleden sagde til Politiken, så er kapitalismen i stand til at "køre på en tom tank i et stykke tid".

Det store spørgsmål, der står tilbage, er, om den revolutionære del af arbejderbevægelsen er klar, når krisen kommer?

For det er gammelkendt viden, at kriser ryster systemet. Lige så velkendt er det, at sådanne rystelser lige så vel kan føre til reaktion og fascisme, som de kan føre fremad til noget nyt og bedre.

At systemets vogtere frygter for sociale opstande tales der åbent om, derfor vil det være naivt at tro, at der ikke arbejdes for en plan B, hvis systemet står overfor et kollaps. En sådan plan B så vi tilbage i 30'erne, hvor storkapitalen satsede på fascismen som bolværk mod den sociale revolution.

Om den næste krise bliver startskuddet til en social omvæltning eller monopolernes plan B afgøres af, hvem der kan mobilisere den arbejdende befolkning. En revolutionær platform, der kan samle bredt i arbejderklassen, er altså en nødvendighed.

Herfra skal der derfor lyde en opfordring til at lægge individualistiske præferencer til side og holde øjnene stift rettet mod de kampe, som kan samle bredt, og som styrker arbejderklassen og giver den tro på egne kræfter. Det bliver der brug for, når krisen kommer.

Nyeste artikler

Udland
11. jul. 2020 - 15:00
Imperialismen i den antropocæne tidsalderMan kan ikke forholde sig realistisk til vor planets problemer uden at forholde sig til det imperialistiske verdenssystem, den globaliserede kapitalisme. Det rejser i dag spørgsmålet om imperialismen i den antropocæne tidsalder.
11. julImperialismen i den antropocæne tidsa...
Idekamp
11. jul. 2020 - 15:00
Kapitalen har en plan – en klimaplanMed DI's plan rulles det store grønne røgtæppe ud: Et grønt og mere bæredygtigt Danmark, hvor grøn eksport giver stigende velstand til alle, og hvor BNP vokser med hele 20 procent frem til 2030, skriver Anders Bjerre Mikkelsen.
11. julKapitalen har en plan – en klimaplan
Idekamp
11. jul. 2020 - 15:00
Antikapitalistisk politik i en covid-19-tidMed covid-19 er grundlaget dannet for et altomfattende sammenbrud lige i hjertet af den form for forbrugerisme, som er dominerende i de fleste rige lande.
11. julAntikapitalistisk politik i en covid-...
Historie
11. jul. 2020 - 15:00
Lenin var med til at ændre historienI år er det 150 år siden, Lenin blev født i den russiske by Simbirsk. Han indså som ganske ung, at omvæltninger i samfundet kun kan ske gennem arbejdernes og bøndernes revolutionære kamp. Dette blev bestemmende for hele hans liv.
11. julLenin var med til at ændre historien
Arbejderen
11. jul. 2020 - 15:00
Nyt nummer: Os og planetenDe eskalerende klimaforandringer og covid-19-pandemien er på hver deres måde eksempler på ubalancen i forholdet mellem menneske og natur. Det er temaet for det nye nummer af Magasinet Arbejderen.
11. julNyt nummer: Os og planeten
Indland
10. jul. 2020 - 11:47
Kampen mod Baltic Pipe-gasledning optrappes Aktivister blokerer byggeplads, vrede landmænd gør klar til retssag, og Danmarks Naturfredningsforening og DTU skriver advarsler om iltsvind. Baltic Pipe-rørledningen er under angreb fra mange fronter.
10. julKampen mod Baltic Pipe-gasledning opt...
Idekamp
10. jul. 2020 - 09:44
Danskerne ønsker lavere pensionsalderHvorfor forhøje pensionsalderen når eksperter og alle undersøgelser taler for det modsatte, spørger Allan Busk, formand for 3F Aalborg.
10. julDanskerne ønsker lavere pensionsalder

< jul 2020 >

16
16. jul. 2020 - 17:00 til 18:00
23
23. jul. 2020 - 17:00 til 18:00
30
30. jul. 2020 - 17:00 til 18:00

< aug 2020 >

06
06. aug. 2020 - 17:00 til 18:00