09 Jul 2020  

KBH: Spredte skyer, 17 °C

Er handlefriheden deponeret i USA?

DEL ARBEJDERENS MENING

Twitter icon
Facebook icon
Google icon
Tirsdag, 10. september, 2019, 15:04:27

Er handlefriheden deponeret i USA?

Danmark har afvist at give tilladelse til en storstilet klimaekspedition rundt om hele Grønland. Ekspeditionen ville omfatte 45 klimaforskere fra mange lande. Forskerne ville gennemføre 15 konkrete projekter for at undersøge de dramatiske klimaforandringer i Grønland. Swiss Polar Institute er initiativtager til ekspeditionen.

Ifølge Politiken har det grønlandske hjemmestyre for lang tid siden givet grønt lys for projekterne på landjorden, men ekspeditionen kan ikke komme afsted. Danmark har nemlig ikke givet tilladelse til, at ekspeditionens skibe – et russisk forskningsskib og en russisk atomdrevet ubåd – kan sejle hele vejen rundt om Grønland.

En unavngiven kilde i Udenrigsministeriet udtrykker overfor Politiken, at man jo kan spionere under dække af videnskabelige formål!

Der er meget, der tyder på, at den manglende tilladelse til ekspeditionen er endnu et udtryk for den omsiggribende russofobi.

Russofobi angriber evnen til selvstændig tænkning og sund fornuft.

Statsminister Mette Frederiksen fik ros af mange for sin håndtering af den krise, der opstod, da hun afviste Trumps tilbud om at købe Grønland og efterfølgende ringede direkte til den amerikanske præsident. Der er ikke offentliggjort noget om, hvad de to talte om, men Trump meldte efterfølgende ud med ros til den danske statsminister.

De seneste dages begivenheder kan måske sandsynliggøre, hvad de to talte om.

Først kommer forsvarsministeren med uhørt krigeriske udtalelser om, at Danmarks militær er til for at blive brugt. En kurs som bakkes op af udenrigsminister Jeppe Kofod, der i en kronik i Politiken meddelte, at regeringen vil føre en udenrigspolitik som bornholmsk granit.

På et pressemøde med statsministeren i spidsen lovede regeringen fredag en markant styrkelse af Danmarks såkaldte aktivistiske udenrigspolitik, som allerede har kostet mange danske soldater livet og milliarder af kroner. De lovede resultater af krigene er hidtil udeblevet.

Alligevel vil regeringen udsende endnu flere danske soldater og personel. De skal deltage i USA's krige og inddæmningen af ikke mindst Rusland. Det betyder blandt andet, at danske læger sendes til en amerikansk militærbase i Syrien, som er oprettet i åbenlys strid med international ret.

Nu forhindrer knæfaldet for USA også en klimaekspedition i Grønland. Hvad bliver det næste?

Regeringens udenrigspolitik er ikke drevet af, hvad der tjener Danmarks og fredens interesser. Man er – som så mange andre landes regeringer – blevet smittet med russofobi, der som det første angriber evnen til selvstændig tænkning og den sunde fornuft.

Nyeste artikler

Idekamp
09. jul. 2020 - 16:20
Nej til israelsk annektering af palæstinensisk jord på VestbreddenDe palæstinensiske foreninger i Danmark har sendt dette brev til Udenrigsministeriet og Folketingets Udenrigsudvalg.
09. julNej til israelsk annektering af palæs...
Fagligt
09. jul. 2020 - 14:51
EU's vejpakke endelig vedtagetEU's vejpakke sikrer på en række områder bedre forhold for lastbilchauffører, som ofte lever en kummerlig tilværelse på de europæiske veje. Formand for 3F Transport Jan Villadsen kalder vejpakken et kæmpeskridt i retning af ordnede forhold for chaufførerne.
09. julEU's vejpakke endelig vedtaget
Fagligt
09. jul. 2020 - 11:18
Jobcentre brød forbud mod aktiveringUnder regeringens kamp for at begrænse spredningen af covid-19 fortsatte en række kommunale jobcentre i strid med loven med at sende ledige i aktivering på virksomhederne. – Jeg forventer, at beskæftigelsesministeren straks griber ind, siger formand for HK Hovedstaden Christian Grønnemark.
09. julJobcentre brød forbud mod aktivering
Udland
09. jul. 2020 - 08:12
Britisk dom afviser at udlevere Venezuelas guld til Maduros regering En britisk domstol har nægtet at udbetale Venezuelas guldreserver, så landets regering kan købe mad, medicin og medicinsk udstyr til at bekæmpe covid-19. De 31 tons guld tilhører den selvudråbte præsident Juan Guaidó, siger dommeren Nigel Teare.
09. julBritisk dom afviser at udlevere Venez...
Fagligt
09. jul. 2020 - 08:02
Mangler der kokke i Danmark?Kokkefaget er kommet med på positivlisten, som giver faglærte fra ikke-EU-lande adgang til det danske arbejdsmarked. Men der er slet ikke mangel på kokke, mener 3F-gruppeformand Tina Møller Madsen, som kritiserer en ubrugelig opgørelsesmetode.
09. julMangler der kokke i Danmark?
Film
09. jul. 2020 - 07:00
Lykken er en planteDer er stikpiller til moderne forældreroller, genmanipulation og meget andet i filmen "Little Joe". Desværre spænder den ben for sig selv.
09. julLykken er en plante
Arbejde & Kapital
08. jul. 2020 - 11:20
Menneskehandel og svindel florerer i europæisk vejtransportMultinationale selskaber og store transportfirmaer udnytter covid-19 til øget udbytning af chaufførerne, viser ny rapport, som afdækker chokerende misbrug af mennesker.
08. julMenneskehandel og svindel florerer i...

< jul 2020 >

09
09. jul. 2020 - 17:00 til 18:00
16
16. jul. 2020 - 17:00 til 18:00
23
23. jul. 2020 - 17:00 til 18:00
30
30. jul. 2020 - 17:00 til 18:00