27 Feb 2020  

KBH: Overskyet, 2 °C

En speget affære

SENESTE LEDERE

tir. 25. feb - 2020
fre. 14. feb - 2020
ons. 12. feb - 2020
tor. 06. feb - 2020

DEL ARBEJDERENS MENING

Twitter icon
Facebook icon
Google icon
Onsdag, 05. februar, 2020, 15:16:36

En speget affære

Da den iranske terrorgruppe ASMLA den 22. september 2018 angreb Irans Revolutionsgardes parade i byen Ahvaz, blev 25 dræbt og 70 såret. Angrebet førte til en række dramatiske begivenheder i Danmark, blandt andet fordi ASMLA har opbygget en organisation i Ringsted med et pressekontor, som hyldede terrorangrebet.

Organisationens terrorhyldest førte til, at PET beskyttede ASMLA's talsmand og to andre medlemmer, fordi man frygtede for deres sikkerhed. Da PET modtog et tip fra den israelske efterretningstjeneste Mossad om, at Iran muligvis ville sende en dødspatrulje for at likvidere de tre, udviklede begivenhederne sig hurtigt.

Sagen startede med Mossads tip til PET om iranske mordpatruljer i Danmark.

Da en stjålen Volvo kørte forbi ASMLA-talsmandens bolig, udløste det en af de mest omfattende politiaktioner nogensinde: Politiet valgte at lukke Danmark ned. Efterfølgende måtte myndighederne erkende, at volvoen ikke havde noget med sagen at gøre, men var stjålet af en gruppe småkriminelle, der ikke ville anholdes af politiet.

Både den daværende statsminister Lars Løkke og udenrigsministeren erklærede dengang, at Iran spionerede og planlagde likvideringer af personer i Danmark, og de trak den danske ambassadør i Iran hjem.

En måned senere blev en norsk statsborger med iransk baggrund anholdt, sigtet for have sat "iransk efterretningstjeneste i stand til at virke i Danmark". Hans sag ventes først at komme for en domstol til maj eller juni.

Sagen er omfattende med mange internationale tråde. PET og FE har haft et tæt samarbejde med en bred vifte af efterretningstjenester i Norge, Sverige, Holland, Belgien og Israel, men listen er sikkert meget længere.

Den daværende regering rejste sagen i EU med krav om at skærpe sanktionerne mod Iran, hvad der blev modtaget med tilfredshed fra både USA og Storbritannien.

I denne uge skete der så igen en dramatisk udvikling i sagen. De tre medlemmer af ASMLA, som PET har haft under deres beskyttende vinger, blev anholdt og sigtet for at være spioner for Saudi-Arabien, der samarbejder med terrorgrupper i mange lande.

Yderligere en iraner, angiveligt en del af den iranske efterretningstjeneste, blev fængslet in absentia, sigtet for forsøg på manddrab og spionage. Så er ingen i tvivl om, at Iran fortsat er på anklagebænken.

Den danske regering har protesteret overfor Saudi-Arabien, men truer ikke landet med sanktioner. Danmark har heller ikke modtaget støtteerklæringer fra USA og Storbritannien. 

Sagen startede med Mossads tip til PET om iranske mordpatruljer i Danmark. Tippet medførte, at Danmark blev lukket ned i jagten på en mistænkelig Volvo. Myndighederne serverede efterfølgende sin version af sagen i medierne. Men at vi ikke kender det virkelige indhold i sagen, viser anholdelserne i denne uge med al tydelighed.

Mens vi venter på, at myndighederne lægger sine beviser frem, kan man med fordel bruge tiden på at læse udenrigsminister Jeppe Kofods udtalelser på ministeriets hjemmeside. Han skriver blandt andet, at "spionage på dansk jord er fuldstændigt uacceptabelt".

Spørgsmålet er, om det så betyder, at Danmark vil trække sine spioner i udlandet hjem?

Nyeste artikler

Indland
27. feb. 2020 - 16:02
Minister afviser fortsat afskaffelse af gensidig forsørgerpligtNye tal viser, at det vil koste 460 millioner kroner at fjerne den modregning, der sker af førtidspension og folkepension, hvis samleveren har en indtægt over en vis størrelse. Altså langt mindre end de 12,3 milliarder, der blev nævnt gang på gang under førstebehandlingen af borgerforslag.
27. febMinister afviser fortsat afskaffelse...
Udland
27. feb. 2020 - 15:00
Julian Assange risikerer 175 års fængsel i USAUSA kræver WikiLeaks-stifteren Julian Assange udleveret til USA, hvor han risikerer 175 års fængsel for brud på landets spionagelovgivning. Retssagen om udlevering blev indledt i mandags og slutter foreløbig fredag ved retten i London.
27. febJulian Assange risikerer 175 års fæng...
Indland
27. feb. 2020 - 14:06
Ingen plan for udsmidte beboere i SlagelseSlagelse almene Boligselskab har ingen plan for, hvad der skal ske med 17 opsagte beboere, der per 1. juni skal være ude af deres lejlighed. Beboernes fremtid er højst usikker: De risikerer både at skulle flytte til en helt anden kommune samt at skulle betale mere i husleje.
27. febIngen plan for udsmidte beboere i Sla...
Kultur
27. feb. 2020 - 13:20
Brechtfestivalen samlede kunstnere og publikum til skub, knubs og håbEn velbesøgt Brechtfestival i Svendborg kunne markere digteren Bertolt Brecht som en, der stadig kan rykke i folk og inspirere til kritik og kamp i en tid, hvor det rumler med krigstrusler og syndebukke.
27. febBrechtfestivalen samlede kunstnere og...
Fagligt
26. feb. 2020 - 18:14
Lærlinge kæmper for lønstigninger og pension fra dag étDansk El-Forbund Ungdom gennemfører OK20 aktionsdag, hvor de sætter spot på lærlingenes krav ved de afsluttende forhandlinger om ny overenskomst: Markante lønstigninger og pension fra dag ét.
26. febLærlinge kæmper for lønstigninger og...
Indland
26. feb. 2020 - 15:27
Udlejningschef i Slagelse: Vi kan ikke tvinge beboere udDe opsagte beboere i Schackenborgvænge i Ringparken i Slagelse kan ikke blive tvunget til at flytte. De kan blive boende og afvente rettens ord for, om deres opsigelse er lovlig. Det indrømmer boligselskabet. Den nye investor er også klar over problemstillingen og lover at respektere rettens afgørelse.
26. febUdlejningschef i Slagelse: Vi kan ikk...
Udland
26. feb. 2020 - 14:15
Den sidste kamp om Syrien nærmer sigSyriens regeringshær er ved at omringe de islamistiske jihadisters sidste bastioner i Syrien i provinsen Idlib. Men NATO-landet Tyrkiet sender tropper til området for at støtte nogle af de islamistiske jihadister, der holder civilbefolkningen som gidsler ved ikke at lade dem komme ud af kampzonerne.
26. febDen sidste kamp om Syrien nærmer sig