30 Oct 2020  

KBH: Overskyet, let støvregn, dis, 10 °C

En speget affære

SENESTE LEDERE

tor. 29. okt - 2020
tor. 22. okt - 2020
ons. 21. okt - 2020
fre. 16. okt - 2020

DEL ARBEJDERENS MENING

Twitter icon
Facebook icon
Google icon
Onsdag, 05. februar, 2020, 15:16:36

En speget affære

Da den iranske terrorgruppe ASMLA den 22. september 2018 angreb Irans Revolutionsgardes parade i byen Ahvaz, blev 25 dræbt og 70 såret. Angrebet førte til en række dramatiske begivenheder i Danmark, blandt andet fordi ASMLA har opbygget en organisation i Ringsted med et pressekontor, som hyldede terrorangrebet.

Organisationens terrorhyldest førte til, at PET beskyttede ASMLA's talsmand og to andre medlemmer, fordi man frygtede for deres sikkerhed. Da PET modtog et tip fra den israelske efterretningstjeneste Mossad om, at Iran muligvis ville sende en dødspatrulje for at likvidere de tre, udviklede begivenhederne sig hurtigt.

Sagen startede med Mossads tip til PET om iranske mordpatruljer i Danmark.

Da en stjålen Volvo kørte forbi ASMLA-talsmandens bolig, udløste det en af de mest omfattende politiaktioner nogensinde: Politiet valgte at lukke Danmark ned. Efterfølgende måtte myndighederne erkende, at volvoen ikke havde noget med sagen at gøre, men var stjålet af en gruppe småkriminelle, der ikke ville anholdes af politiet.

Både den daværende statsminister Lars Løkke og udenrigsministeren erklærede dengang, at Iran spionerede og planlagde likvideringer af personer i Danmark, og de trak den danske ambassadør i Iran hjem.

En måned senere blev en norsk statsborger med iransk baggrund anholdt, sigtet for have sat "iransk efterretningstjeneste i stand til at virke i Danmark". Hans sag ventes først at komme for en domstol til maj eller juni.

Sagen er omfattende med mange internationale tråde. PET og FE har haft et tæt samarbejde med en bred vifte af efterretningstjenester i Norge, Sverige, Holland, Belgien og Israel, men listen er sikkert meget længere.

Den daværende regering rejste sagen i EU med krav om at skærpe sanktionerne mod Iran, hvad der blev modtaget med tilfredshed fra både USA og Storbritannien.

I denne uge skete der så igen en dramatisk udvikling i sagen. De tre medlemmer af ASMLA, som PET har haft under deres beskyttende vinger, blev anholdt og sigtet for at være spioner for Saudi-Arabien, der samarbejder med terrorgrupper i mange lande.

Yderligere en iraner, angiveligt en del af den iranske efterretningstjeneste, blev fængslet in absentia, sigtet for forsøg på manddrab og spionage. Så er ingen i tvivl om, at Iran fortsat er på anklagebænken.

Den danske regering har protesteret overfor Saudi-Arabien, men truer ikke landet med sanktioner. Danmark har heller ikke modtaget støtteerklæringer fra USA og Storbritannien. 

Sagen startede med Mossads tip til PET om iranske mordpatruljer i Danmark. Tippet medførte, at Danmark blev lukket ned i jagten på en mistænkelig Volvo. Myndighederne serverede efterfølgende sin version af sagen i medierne. Men at vi ikke kender det virkelige indhold i sagen, viser anholdelserne i denne uge med al tydelighed.

Mens vi venter på, at myndighederne lægger sine beviser frem, kan man med fordel bruge tiden på at læse udenrigsminister Jeppe Kofods udtalelser på ministeriets hjemmeside. Han skriver blandt andet, at "spionage på dansk jord er fuldstændigt uacceptabelt".

Spørgsmålet er, om det så betyder, at Danmark vil trække sine spioner i udlandet hjem?

Nyeste artikler

Udland
30. okt. 2020 - 11:44
Først i år 2104 vil mænd og kvinder tjene det samme i hele EUHvis ikke EU's medlemslande optrapper indsatsen, vil lønforskellen mellem mænd og kvinder først blive tilintetgjort i år 2104, viser ny forskning. Lønforskellen stammer fra "en kedelig fortid med et hæsligt kvindesyn", siger sektorformand i fagforbundet FOA.
30. oktFørst i år 2104 vil mænd og kvinder t...
Udland
30. okt. 2020 - 06:47
70 organisationer i 20 lande kræver stop for USA's blokade mod CubaEn europæisk kampagne mod USA's blokade er skudt i gang under den fælles overskift #UnblockCuba. I Danmark deltager allerede Dansk-Cubansk Forening, Arbejderen og Kommunistisk Parti. Flere danske organisationer ventes at slutte sig til i den kommende tid.
30. okt70 organisationer i 20 lande kræver s...
Indland
29. okt. 2020 - 17:17
Tillidsfolk, aktive og ansatte i fagbevægelsen kræver opgør med sexistisk kulturNæsten 300 aktive og ansatte i fagbevægelsen sætter nu fokus på problemer med seksuelle krænkelser i fagbevægelsen selv og kræver konkret handling.
29. oktTillidsfolk, aktive og ansatte i fagb...
Indland
29. okt. 2020 - 14:23
Flertal i København vil smide op mod 35 ældre ud af deres lejlighedOp mod 35 ældre på Hothers Plads står til at blive tvangsudsmidt af deres lejligheder. Deres små lejligheder skal omdannes til store og dyre familieboliger og gøre plads til et ældrekollektiv fra Mjølnerparken, der bliver smidt ud, fordi deres boligområde er blevet stemplet som en "hård ghetto".
29. oktFlertal i København vil smide op mod...
Idekamp
29. okt. 2020 - 11:42
Epidemilov – nu har jeg fået nok!I et åbent brev til landets læger skriver speciallæge Lars Vibe-Hansen: “Jeg håber, at flere og flere af mine lægekolleger vil få øjnene op for, at den officielle “coronafortælling” er fyldt med løgn og misinformation.”
29. oktEpidemilov – nu har jeg fået nok!
Udland
29. okt. 2020 - 06:45
Verdens rigeste skaber klimakrisenDen rigeste ene procent forurener dobbelt så meget som den fattigste halvdel af Jordens befolkning, viser ny rapport. Rapporten anfægter, at det er "overbefolkning" og almindelige borgeres forbrugsvaner, som driver klimakrisen.
29. oktVerdens rigeste skaber klimakrisen
Udland
29. okt. 2020 - 06:45
Bag om Indiens anholdelser af aktivisterIndiens højreradikale regering anholder aktivister, der kæmper for stammefolks rettigheder. Indiens kommunistiske stammefolk er i konflikt med regeringens jagt på naturlige ressourcer, der har ført til drab og undertrykkelse af stammefolk og andre bønder.
29. oktBag om Indiens anholdelser af aktivis...

< okt 2020 >

30
30. okt. 2020 - 15:00 til 17:30

< nov 2020 >

04
04. nov. 2020 - 19:00 til 20:00
04
04. nov. 2020 - 19:00 til 22:00
05
05. nov. 2020 - 14:00 til 15:00