18 Sep 2020  

KBH: Ingen skyer af betydning, 10 °C

Ellebæk er en skamplet på Danmark

SENESTE LEDERE

DEL ARBEJDERENS MENING

Twitter icon
Facebook icon
Google icon
Fredag, 10. januar, 2020, 15:02:17

Ellebæk er en skamplet på Danmark

Tirsdag i denne uge udsendte Europarådets Komité for Forebyggelse af Tortur sin rapport om situationen i Danmark. Det skete med en sønderlemmende kritik af forholdene i Udlændingecenter Ellebæk, hvor afviste asylansøgere sidder indespærret.

Regeringen må lytte til Torturkomitéens kritik og overholde de helt basale menneskerettigheder.

Torturkomitéen evaluerer hvert femte år situationen i de enkelte medlemslande. Der sker blandt andet på baggrund af besøg i landene og input fra en lang række organisationer.

Delegationen fra Torturkomitéen har besøgt flere fængsler og også været i Ellebæk, og de lægger ikke fingrene imellem, når de skal beskrive situationen. 

I rapporten kan man læse, at de fysiske rammer er under al kritik. De fleste værelser var overmalet med graffiti, og nogle værelser var kun møbleret med faldefærdige senge og resterne af ødelagte garderobeskabe. De fælles badeværelser var beskidte og lugtede.

De anbragte udlændinge lever under fængselslignende forhold. De må ikke have mobiltelefoner. Der er kun adgang til frisk luft via gårdture, og kvinder kommer kun ud 30 minutter om dagen. Og der er eksempler på, at selvmordstruede personer bliver efterladt nøgne i observationsceller. 

– Komitéen besøger mange lande, og man kan jo forestille sig, hvilke lande der normalt byder på kritisable forhold, men jeg må sige, at når det kommer til udlændingecentre, så er Danmark – meget overraskende – et af de lande i Europa, der byder på de værste, siger Hans Wolff, som stod i spidsen for delgationen.

Og Hans Wolff slår fast, at det er uacceptabelt, at migranter lever under forhold, som er meget værre end forholdene i de fængsler, komitéen har besøgt, og at det ikke er i overensstemmelse med menneskerettighederne.

>> LÆS OGSÅ: Sønderlemmende kritik af Danmark

Kritikken er på alle måder velanbragt, og det er en skamplet, at vi har den slags lejre i Danmark. De afviste asylansøgere frihedsberøves, fordi regeringen frygter, at de kan finde på at gå under jorden, men de er ikke kriminelle og bør ikke behandles som sådan. At mange af dem oven i købet er dybt ulykkelige eller traumatiserede, gør kun situationen værre.

Både den tidligere og nuværende regering forsvarer sig med, at Ellebæk ikke skal være et rart sted at være, men skal fungere som pression for at få de afviste asylansøgere til at rejse hjem.

I betragtning af, at det aldrig kan være rart at være indespærret, klinger argumentet hult. Væk er alle idéer om en værdig og humanistisk behandling af alle mennesker. Det er så skamfuldt.

Regeringen må lytte til Torturkomitéens kritik og overholde de helt basale menneskerettigheder.

Nyeste artikler

Kultur
18. sep. 2020 - 11:38
Kvindemuseet overvejer at skifte navn – og det vækker store følelserEt af verdens få kvindemuseer ligger i Aarhus. Nu har museets ledelse besluttet at iværksætte en "undersøgelse" af, om museet fortsat skal hedde "Kvindemuseet". Det har skabt stor debat.
18. sepKvindemuseet overvejer at skifte navn...
Idekamp
18. sep. 2020 - 10:27
Salg af HorsevængetHvordan kan man dog lægge en sag frem for byrådet, som ikke er ordentligt belyst? spørger Tue Tortzen.
18. sepSalg af Horsevænget
Historie
18. sep. 2020 - 07:00
En tidlig diskussion om borgfred og klassekampFra 1887 til 1893 foregik en diskussion i den tidlige danske arbejderbevægelse om vejen frem. Hvor meget skulle der satses på reformer, og hvad var målet? En ny afhandling samler en række historiske kilder om emnet.
18. sepEn tidlig diskussion om borgfred og k...
Fagligt
18. sep. 2020 - 06:24
Byggefag vil forhindre udenlandske firmaer i at rende fra løn- og erstatningskravByggefagenes Samvirke opfordrer politikerne til at give Arbejdstilsynet flere muligheder for at undersøge, om mistænkelige udenlandske firmaer har reel aktivitet i hjemlandet. Det vil hjælpe både fagforeningerne, danske firmaer og staten.
18. sepByggefag vil forhindre udenlandske fi...
Fagligt
17. sep. 2020 - 14:00
Direktiv om EU-mindsteløn på vej til oktoberEU-kommissionens formand, Ursula von der Leyen, har nu bebudet, at Kommissionen i næste måned vil fremlægge et forslag til en lovbestemt mindsteløn for hele EU. Det vil true den danske model, påpeger både fagbevægelse og arbejdsgivere.
17. sepDirektiv om EU-mindsteløn på vej til...
Indland
17. sep. 2020 - 13:27
Regeringens klimaaftale med Aalborg Portland møder skarp kritikRådet for Grøn Omstilling og interesseorganisationen for landets små og mellemstore virksomheder kritiserer samarbejdsaftalen med Aalborg Portland for at give virksomheden særbehandling og spænde ben for nødvendige klimatiltag.
17. sepRegeringens klimaaftale med Aalborg P...
Indland
17. sep. 2020 - 13:23
Mange kommuner overvejer at spare på rengøringFOA retter en skarp kritik af landets kommuner for at spare på rengøringen, på trods af at det er et af de vigtigste våben i kampen mod corona.
17. sepMange kommuner overvejer at spare på...

< sep 2020 >

18
18. sep. 2020 - 18:00 til 22:00
19
19. sep. 2020 (Hele dagen)
22
22. sep. 2020 - 08:00 til 10:00