07 Jun 2020  

KBH: Ingen skyer af betydning, 16 °C

Din psykiater hedder 3F, FOA eller BUPL

DEL ARBEJDERENS MENING

Twitter icon
Facebook icon
Google icon
Tirsdag, 25. juni, 2019, 15:50:08

Din psykiater hedder 3F, FOA eller BUPL

Uligheden er som bekendt voksende. Eksplosivt voksende er den rigtige betegnelse. Og det er ikke kun umoralsk. Det er sygt og sygdomsfremkaldende, når 26 milliardærer ejer lige så meget som den fattigste halvdel af Jordens befolkning.

Når 26 rige tjener lige så meget som 3,8 milliarder fattige mennesker, er det skadeligt for menneskers mentale sundhed. Det er ikke en påstand, det er et dokumenteret faktum, at ulighed og sociale nedskæringer forværrer en voksende global mental helbredskrise.

Solidariske forhold, øget organisering og højere løn samt gode og værdige arbejdsforhold er helt afgørende for menneskers mentale sundhed.

Det er FN's rapportør for mental sundhed, der rejser denne kritik i en ny rapport til FN, og rapportøren påpeger, at den verdensomspændende mentale sundhedskrise "kun kan løses med regeringsindgreb, som reducerer borgernes økonomiske usikkerhed og øger bevillingerne til offentlig service".

Psykiateren Dr. Dainius Purasa fra Litauen er rapportør på sundhedsområdet, og han har netop afleveret sin rapport til FN's Menneskerettighedsråd i Genève. Rapporten slutter med en lang række råd.

I et interview i forbindelse med afleveringen af rapporten påpeger doktor Purasa, at forholdsregler, der reducerer den økonomiske ulighed, fattigdom og diskrimination vil være den bedste 'vaccine' mod psykisk sygdom og langt bedre end fortsat øget brug af medicin.

FN-rapportøren for mental sundhed argumenterer for, at adgangen til trygge, lige, sunde og ikke-voldelige samfundsvilkår bør anerkendes som en menneskeret. Samfundet skal sikre alle en bolig, arbejde, sund mad, uddannelse og ikke mindst sociale fællesskaber.

Det kan stoppe væksten i antallet af psykisk syge på verdensplan. Og det er den bedste grundlæggende behandling af de, som kæmper med en psykisk diagnose, som doktor Purasa på den anden side slet ikke afviser også har brug for en specifik terapeutisk og/eller medicinsk behandling.

Rapportørens redegørelse og appel til alle de regeringsrepræsentanter fra hele verden, som frem til 12. juli er samlet i Genève for at diskutere spørgsmål om menneskerettigheder, kan forhåbentlig være med til at rykke lidt i den rigtige retning.

Men det vil være letsindigt at overlade så vigtig en sag til regeringer, der har påtaget sig at lede kapitalistiske samfund, hvor hensynet til markedet og profitten altid får det sidste ord.

Derfor er punkt 72 i rapporten nærmest en appel til fagbevægelsen om at sikre: "Bedre forhold, både på det formelle og uformelle arbejdsmarked".

For "solidariske forhold, øget organisering og højere løn samt gode og værdige arbejdsforhold er helt afgørende for menneskers mentale sundhed".

Nyeste artikler

Fagligt
05. jun. 2020 - 14:47
Nordjyske murersvende holder grundlovsfest med gode kollegerGrundlovsdag blev fejret i den lille landsby Tolstrup, hvor Murersvendenes Brancheklub Nordjylland havde inviteret til fest med kolleger og andre interesserede.
05. junNordjyske murersvende holder grundlov...
Udland
05. jun. 2020 - 08:23
Tidligere FN-ledere opfordrer til protester mod israelske planerEn prominent gruppe af tidligere præsidenter og FN-generalsekretærer udtaler, at det bør udløse et ramaskrig og anspore til global protest, hvis Israel annekterer store dele af Vestbredden.
05. junTidligere FN-ledere opfordrer til pro...
Indland
05. jun. 2020 - 07:18
Grønne ngo'er kræver dansk exit fra EU-investeringsaftaleDanmark skal trække sig ud af EU's Energicharter, lyder opfordringen fra en lang række grønne organisationer. Aftalen spænder ben for grøn omstilling og åbner op for, at store energifirmaer kan lægge sag an mod stater, der truer deres profit.
05. junGrønne ngo'er kræver dansk exit...
Fagligt
05. jun. 2020 - 05:49
EU skal ikke blande sig i danske lønningerEU-kommissionen har fremlagt andet høringsdokument om en europæisk mindsteløn. Både fagbevægelse og arbejdsgivere i Danmark er bekymrede og enige om, at EU skal blande sig udenom lønningerne på arbejdsmarkedet.
05. junEU skal ikke blande sig i danske lønn...
Idekamp
04. jun. 2020 - 15:23
Kommunistisk Parti støtter protester i USAKommunistisk Parti skelner mellem undertrykkernes vold og de undertryktes forsvar. Derfor siger vi: Stop volden mod jeres befolkning, og lad den ånde frit. Retfærdighed for George Floyd. Black lives matter.
04. junKommunistisk Parti støtter protester...
Idekamp
04. jun. 2020 - 14:43
Hjemløshed – endnu et kæmpe svindelnummer, iscenesat af vores politikere“Disse initiativrige og hjertensgode mennesker, som har påtaget sig at hjælpe samfundets bærme, som ikke engang kan finde ud af at tjene nok til at betale 15-17.000 for en toværelses, skal selvfølgelig have noget ud af deres ulejlighed.” En sarkastisk kommentar af Carl Henrik Rørbeck.
04. junHjemløshed – endnu et kæmpe svindelnu...
Idekamp
04. jun. 2020 - 14:23
Vi fordømmer drabet på den 20-årige Baris ÇakanKurderne er udsat for mishandling og folkedrab i et område, de har været bosat i i tusinder af år, udtaler FEY-KURD (Sammenslutningen af Kurdiske Foreninger i Danmark).
04. junVi fordømmer drabet på den 20-årige B...

< jun 2020 >

07
07. jun. 2020 - 14:00
09
09. jun. 2020 - 19:30 til 21:00
11
11. jun. 2020 - 10:00 til 14. jun. 2020 - 23:00

< jul 2020 >

12
12. jul. 2020 (Hele dagen) til 18. jul. 2020 (Hele dagen)

< aug 2020 >

15
15. aug. 2020 - 17:00