16 Sep 2019  

KBH: Ingen skyer af betydning, 15 °C

Din psykiater hedder 3F, FOA eller BUPL

SENESTE LEDERE

man. 16. sep - 2019
man. 09. sep - 2019
fre. 06. sep - 2019
tor. 05. sep - 2019

DEL ARBEJDERENS MENING

Twitter icon
Facebook icon
Google icon
Tirsdag, 25. juni, 2019, 15:50:08

Din psykiater hedder 3F, FOA eller BUPL

Uligheden er som bekendt voksende. Eksplosivt voksende er den rigtige betegnelse. Og det er ikke kun umoralsk. Det er sygt og sygdomsfremkaldende, når 26 milliardærer ejer lige så meget som den fattigste halvdel af Jordens befolkning.

Når 26 rige tjener lige så meget som 3,8 milliarder fattige mennesker, er det skadeligt for menneskers mentale sundhed. Det er ikke en påstand, det er et dokumenteret faktum, at ulighed og sociale nedskæringer forværrer en voksende global mental helbredskrise.

Solidariske forhold, øget organisering og højere løn samt gode og værdige arbejdsforhold er helt afgørende for menneskers mentale sundhed.

Det er FN's rapportør for mental sundhed, der rejser denne kritik i en ny rapport til FN, og rapportøren påpeger, at den verdensomspændende mentale sundhedskrise "kun kan løses med regeringsindgreb, som reducerer borgernes økonomiske usikkerhed og øger bevillingerne til offentlig service".

Psykiateren Dr. Dainius Purasa fra Litauen er rapportør på sundhedsområdet, og han har netop afleveret sin rapport til FN's Menneskerettighedsråd i Genève. Rapporten slutter med en lang række råd.

I et interview i forbindelse med afleveringen af rapporten påpeger doktor Purasa, at forholdsregler, der reducerer den økonomiske ulighed, fattigdom og diskrimination vil være den bedste 'vaccine' mod psykisk sygdom og langt bedre end fortsat øget brug af medicin.

FN-rapportøren for mental sundhed argumenterer for, at adgangen til trygge, lige, sunde og ikke-voldelige samfundsvilkår bør anerkendes som en menneskeret. Samfundet skal sikre alle en bolig, arbejde, sund mad, uddannelse og ikke mindst sociale fællesskaber.

Det kan stoppe væksten i antallet af psykisk syge på verdensplan. Og det er den bedste grundlæggende behandling af de, som kæmper med en psykisk diagnose, som doktor Purasa på den anden side slet ikke afviser også har brug for en specifik terapeutisk og/eller medicinsk behandling.

Rapportørens redegørelse og appel til alle de regeringsrepræsentanter fra hele verden, som frem til 12. juli er samlet i Genève for at diskutere spørgsmål om menneskerettigheder, kan forhåbentlig være med til at rykke lidt i den rigtige retning.

Men det vil være letsindigt at overlade så vigtig en sag til regeringer, der har påtaget sig at lede kapitalistiske samfund, hvor hensynet til markedet og profitten altid får det sidste ord.

Derfor er punkt 72 i rapporten nærmest en appel til fagbevægelsen om at sikre: "Bedre forhold, både på det formelle og uformelle arbejdsmarked".

For "solidariske forhold, øget organisering og højere løn samt gode og værdige arbejdsforhold er helt afgørende for menneskers mentale sundhed".

Nyeste artikler

Idekamp
16. sep. 2019 - 10:47
Vi vil ikke arbejde sammen med uorganiseredeUdtalelse fra Stilladsarbejdernes Brancheklub af 1920: Vi vil ikke arbejde sammen med uorganiserede. Vi har retten til at organisere os og føre kollektive forhandlinger.
16. sepVi vil ikke arbejde sammen med uorgan...
Fagligt
16. sep. 2019 - 10:38
Arbejdspladser bakker bagagefolk op i kamp for organiseringEn vikar i Københavns Lufthavn har sat fut i debatten om retten til at organisere sig. Støtten til bagagefolkene, der kræver, at vikaren melder sig ind i 3F, strømmer ind.
16. sepArbejdspladser bakker bagagefolk op i...
Indland
16. sep. 2019 - 10:26
Ikke plads til Jesper og Tanja i almen lejlighedUngt par med fast arbejde, ren straffeattest og et ønske om at være aktiv i lokalområdet må ikke flytte i almen bolig i Odense. De tjener for lidt, vurderer boligselskabet. Nu har de droppet tanken om at bo alment og bor i stedet privat til leje.
16. sepIkke plads til Jesper og Tanja i alme...
Udland
16. sep. 2019 - 09:53
Israels kommunister: Netanyahu må væk!I morgen er der parlamentsvalg i Israel, og landets kommunister er i front i kampen for at tilføje den ultrahøjreorienterede premierminister et nederlag. Vi har talt med Aida Touma-Suleiman fra Israels Kommunistiske Parti.
16. sepIsraels kommunister: Netanyahu må væk...
Udland
16. sep. 2019 - 09:34
48.000 bilarbejdere i historisk strejke i USAIngen fyringer, højere løn og en sundhedsordning der er til at betale. Det er kravene til bilproducenten General Motors i USA fra 48.000 bilarbejdere, der søndag indledte deres strejke for en ny overenskomst.
16. sep48.000 bilarbejdere i historisk strej...
Idekamp
13. sep. 2019 - 14:49
Frit fagforeningsvalg? Ikke hos os!I stilladsbranchen holder vi fast i vores fælles beslutning om, at alle er medlemmer af den samme fagforening. Det kommer hverken lovgivning, Liberal Alliance – eller for den sags skyld 3F – til at lave om på, skriver Jacob Jespersen, formand for Aarhus Stilladsarbejderklub.
13. sepFrit fagforeningsvalg? Ikke hos os!
Navne
13. sep. 2019 - 11:51
Ulla Søbjerg Nielsen er dødDen socialistiske venstrefløj har mistet en usædvanlig god kammerat.
13. sepUlla Søbjerg Nielsen er død