20 Oct 2020  

KBH: Overskyet, 8 °C

Det er den politiske vilje, der mangler

DEL ARBEJDERENS MENING

Twitter icon
Facebook icon
Google icon
Onsdag, 04. marts, 2020, 14:26:24

Det er den politiske vilje, der mangler

Store multinationale koncerner med milliardomsætning her i landet afgør i det store hele selv, om de vil betale skat i Danmark.

Det fremgår med al tydelighed af de åbne skattelister, som SKAT offentliggør hvert år. År efter år vælger multinationale koncerner at give en fuckfinger til den danske befolkning og undlade at bidrage til fællesskabet.

Det er giganter som Q8 og Fujitzu, der tjener masser af penge i Danmark, men vælger at overføre deres overskud til udlandet, for manges vedkommende til lukrative skattely.

>> LÆS OGSÅ: Store firmaer betaler nul kroner i skat for femte år i træk

Her taler vi ikke om de milliarder, der hvert år undgår beskatning gennem en vifte af ulovlige metoder. Vi taler heller ikke om konsekvenser af SKAT's manglende kontrol, som også koster statskassen milliarder. Vi taler om selve skattelovgivningen, som betyder, at milliarder, som burde beskattes i Danmark – hvor pengene er tjent – helt lovligt føres ud af landet.

Store milliard-indtægter til statskassen kunne nemt findes ved at beskatte de allerrigeste og de store koncerner mere.

Skiftende regeringer har vidst det i årevis og intet foretaget sig. Det skyldes grundlæggende, at det store flertal i Folketinget selv har vedtaget den lovgivning, som har muliggjort skattefinterne.

Man har fulgt anbefalinger fra EU, sænket topskatten og virksomhedsbeskatningen, samtidig med at den kollektive velfærd er beskåret, og samtidig med at man fastholder, at der ikke er råd til at lade dagpengenes og folkepensionens købekraft følge den almindelige lønudvikling i samfundet.

Men pengene er der: Store milliardindtægter til statskassen kunne nemt findes ved at beskatte de allerrigeste og de store koncerner mere.

Mulighederne for lovlig skatteunddragelse er blot en af utallige konsekvenser af den deregulering, som har haft ufattelige konsekvenser for almindelige mennesker – fordi selskabsbeskatning, løn og arbejdsforhold, klimabeskyttelse og meget, meget mere, sætter retning mod den laveste fællesnævner.

Ifølge SKAT er det kun 36 procent af alle selskaber i Danmark, der betalte skat i 2018. Det er et helt normalt niveau i Danmark, på trods af at vi i årevis har befundet os i et økonomisk opsving. Og på trods af at direktørlønninger og aktieudbytte slår alle rekorder, samtidigt med at arbejdsgiverne har foden på bremsen, når det gælder arbejderklassens løn.

Pengene til velfærden er der altså helt tydeligt i samfundet. Det er den politiske vilje til at opkræve dem, der mangler. Det er udtryk for rå klassepolitik, hvor de rigeste bliver rigere, og arbejderklassen og den brede befolkning i øvrigt betaler regningen.

Nyeste artikler

Indland
19. okt. 2020 - 13:35
Med Frank Jensens afgang vokser kravet om grundlæggende kulturændringerDer skal gøres op med en sexistisk og magtfuldkommen kultur på Københavns Rådhus, mener blandt andre DSU, Enhedslisten og Kommunistisk Parti.
19. oktMed Frank Jensens afgang vokser krave...
Udland
19. okt. 2020 - 12:29
Bevægelsen for Socialisme genvinder magten i BoliviaSøndagens parlaments- og præsidentvalg endte med en stor sejr til Bevægelsen for Socialisme (MAS), knapt et år efter et højreorienteret kup imod MAS og Bolivias præsident Evo Morales.
19. oktBevægelsen for Socialisme genvinder m...
Idekamp
19. okt. 2020 - 11:46
Sammenkædning er en kæde om benetDen Danske Model med de nuværende sammenkædningsregler er en tyk kæde om benet på os arbejdere, understreger David Vedersø.
19. oktSammenkædning er en kæde om benet
Indland
19. okt. 2020 - 11:34
Spaniensfrivillige mindet ved stemningsfyldt højtidelighed Fremmødet ved årets mindehøjtidelighed for de danskere, som faldt i kampen mod fascismen under Franco-styret i Spanien, var stort. I år var der særlig fokus på de danske søfolk, der mistede livet.
19. oktSpaniensfrivillige mindet ved stemnin...
Indland
19. okt. 2020 - 07:52
EU-handelsaftale møder kritik: Underminerer demokrati og klimaDemokratiet og de nationale, folkevalgte parlamenter bliver kørt ud på et sidespor, hvis handels- og investeringsaftalen mellem EU og Mercosur-landene får sine egne organer, der skal fortolke og løbende ændre i reglerne for eksempelvis sprøjtegifte, advarer Greenpeace.
19. oktEU-handelsaftale møder kritik: Underm...
Udland
19. okt. 2020 - 07:07
Cambridge Universitet dropper investeringer i fossile brændstofferCambridge Universitet forpligter sig til at fjerne alle investeringer fra fossile brændstoffer i kampen mod klimaforandringer. Universitetets økonomiansvarlige peger på moralske, politiske og sociale argumenter for tiltaget, der kan inspirere andre til at følge trop.
19. oktCambridge Universitet dropper investe...
Udland
19. okt. 2020 - 06:50
Joe Biden lover at hæve selskabsskatten en smuleDemokraternes præsidentkandidat Joe Biden vil hæve selskabsskatten fra 21 til 28 procent. For fire år siden var den 35 procent. Biden er alt for erhvervsvenlig, lyder det fra kritikere, men han rejser alligevel en række af fagbevægelsens "påtrængende krav".
19. oktJoe Biden lover at hæve selskabsskatt...

< okt 2020 >

21
21. okt. 2020 - 17:00 til 19:00
22
22. okt. 2020 - 13:30 til 15:00
22
22. okt. 2020 - 15:00 til 16:00
23
23. okt. 2020 - 11:30 til 14:00

Nyeste: Idekamp