12 Aug 2020  

KBH: Spredte skyer, 17 °C

Den hemmeligholdte sandhed

SENESTE LEDERE

DEL ARBEJDERENS MENING

Twitter icon
Facebook icon
Google icon
Tirsdag, 10. december, 2019, 12:57:43

Den hemmeligholdte sandhed

Den amerikanske avis Washington Post offentliggjorde i går historien om de såkaldte Afghanistan Papers, som avisen kaldte den hemmelige historie om krigen i Afghanistan.

Historien er en politisk skandale, som ifølge avisen er lige så sprængfarlig som de afsløringer, der skete under USA's krig i Vietnam. Den bygger på 400 interviews med nøglepersoner fra krigen, indsamlet i hemmelighed med det formål at drage erfaringer fra USA's indsats i Afghanistan.

De involverede personer troede, de bidrog i fortrolighed, og talte lige ud af posen om de manglende positive resultater og den omsiggribende korruption, som USA skabte i Afghanistan.

Skiftende danske regeringer har i 18 år ukritisk videregivet den officielle amerikanske version om krigen i Afghanistan.

På grund af det kontroversielle indhold i materialet forblev det generelt hemmeligholdt. Først efter flere retssager lykkedes det Washington Post at få fingre i det omfattende materiale.

Siden USA angreb Afghanistan for 18 år siden, har magthaverne fortalt en officiel historie om militære og politiske fremgange, om genopbygning af landet og krigens strategiske betydning for kampen mod terrorisme. Men efter en krig som har kostet mere end 2000 amerikanske soldater livet og astronomiske menneskelige og økonomiske udgifter, har USA og dets allierede ikke kunnet vinde krigen – og kommer aldrig til at gøre det. 

>> LÆS OGSÅ: Amerikanske præsidenter førte alle bag lyset om Afghanistan-krigen

Washington Post fortæller historien om, hvordan præsidenterne Bush, Obama og Trump, ministre, generaler, ambassadører og mange andre i årevis kendte virkeligheden i Afghanistan, som blev holdt skjult for offentligheden gennem løgne, spin og manipulation. 

USA's tidligere forsvarsminister Donald Rumsfeld erkender i de hundredvis af dokumenter, han har lavet om krigen, som Washington Post også har fået indsigt i, at han ikke anede, hvem der var USA's fjende i Afghanistan. USA har fra første færd stået uden en klar strategi for de 750.000 soldater, der har kæmpet i Afghanistan.

Da den danske deltagelse i krigen i Afghanistan var på sit højdepunkt, kostede den de danske skatteydere én milliard kroner om året. 43 danske soldater har foreløbigt mistet livet i krigen. Skiftende danske regeringer har i 18 år ukritisk videregivet USA's officielle version om krigen, som fik katastrofale konsekvenser for dansk udenrigs- og sikkerhedspolitik. Senest var den nye forsvarsminister Tine Bramsen i Afghanistan for at besøge de danske soldater for et par uger siden.

USA's krige bygger på løgn og manipulation, der er blevet veldokumenteret utallige gange. De skiftende danske regeringer og et næsten enigt Folketing har stået last og brast med USA i Afghanistan i 18 år. Nu har Washington Post løftet en flig af sandheden om krigen i Afghanistan. Et realistisk bud er, at det ikke vil give anledning til en mere kritisk holdning i Folketinget til hverken USA eller krigen i Afghanistan.

Fra NATO-topmødet i London pralede statsminister Mette Frederiksen af sit gode forhold til Trump og det tætte militærstrategiske partnerskab, Danmark opbygger med USA. De har intet lært af fortidens katastrofer.

Nyeste artikler

Kultur
11. aug. 2020 - 11:32
Torben Chris: "Ja, gu' er jeg da rød"Den 43-årige standupper fra Give, Torben Chris, har altid stemt rødt. Han mener, at det "langt- hen-ad-vejen" er umuligt at lave højreorienteret comedy.
11. augTorben Chris: "Ja, gu' er j...
Udland
11. aug. 2020 - 08:58
Kurdere anklages for at sælge Syriens olie til USA-selskabRojava i det nordlige Syrien indgår aftale med det amerikanske olieselskab Delta Crescent Energy, der snart kan begynde at pumpe syrisk olie op af undergrunden.
11. augKurdere anklages for at sælge Syriens...
Indland
10. aug. 2020 - 13:55
Sociale organisationer kræver gratis mundbindRådet for Socialt Udsatte, Dansk Socialrådgiverforening og Jobcentrets Ofre kræver gratis mundbind til udsatte grupper og fattige. Flere partier er enige i kravet.
10. augSociale organisationer kræver gratis...
Fagligt
10. aug. 2020 - 13:29
Litauere i Hedehusene får overenskomstEn halv times blokade var det, der skulle til, for at hive en overenskomst hjem til seks litauere, der for tiden pudser facader på byggeri i Hedehusene.
10. augLitauere i Hedehusene får overenskoms...
Navne
10. aug. 2020 - 12:26
Sven Broe er dødKommunisten Sven Broe er ikke mere. Efter lang tids kamp mod sygdommen sagde kroppen nej den 6. august 2020.
10. augSven Broe er død
Udland
10. aug. 2020 - 11:00
NATO-invasionen er årsagen til elendigheden i LibyenI foråret 2011 skulle NATO's bomber ”redde” det libyske folk fra undertrykkelse og truende massakrer. Ni år senere præges Libyen af kaos, splittelse og voldsomme stridigheder mellem indenlandske og udenlandske interesser. ”Vi har ikke haft en fælles og fungerende regering siden marts 2011. Libyerne har betalt en høj pris for invasionen”, siger den tidligere viceudenrigsminister, Khaled Kaim.
10. augNATO-invasionen er årsagen til elendi...
Indland
10. aug. 2020 - 06:18
EU's brintstrategi åbner op for fossilgas som del af fremtidens energiforsyningEU's nye brintstrategi åbner op for, at fossilgas skal være en del af Europas energiforsyning i fremtiden. Miljøorganisationer raser og kræver fossile brændsler udfaset til fordel for vedvarende energi.
10. augEU's brintstrategi åbner op for...

< aug 2020 >

13
13. aug. 2020 - 17:00 til 18:00
15
15. aug. 2020 - 17:00
20
20. aug. 2020 - 17:00 til 18:00
27
27. aug. 2020 - 17:00 til 18:00

Nyeste: Idekamp