22 Oct 2019  

KBH: Overskyet, 11 °C

Deltagere eller tilskuere til demokratiet?

SENESTE LEDERE

man. 21. okt - 2019
tor. 17. okt - 2019
tir. 15. okt - 2019
man. 14. okt - 2019
tor. 10. okt - 2019
tir. 08. okt - 2019

DEL ARBEJDERENS MENING

Twitter icon
Facebook icon
Google icon
Mandag, 02. september, 2019, 15:08:01

Deltagere eller tilskuere til demokratiet?

De seneste uger har det været tillokkende at sætte popcorn over og nyde underholdningen ved nedsmeltningen af topledelsen i Venstre.

Forestillingen nåede sit hidtidige klimaks, da tidligere statsminister Lars Løkke Rasmussen og hans alt andet end tro væbner, Kristian Jensen, blev tvunget til at gå af.

Blandt de mange kritikere var folk, der ønskede mere medlemsdemokrati i Venstre. En af dem var Kurt Mosgaard fra Venstre i Viborg. Han kritiserede, at for eksempel sundhedsreformen ”var noget, der blot var udtænkt i en meget sluttet kreds.”

Den gode Venstre-mand bør ikke være overrasket. “En meget sluttet kreds” er i den grad blev nøgleordet for det borgerlige demokrati anno 2019. Ganske få procent af danskerne er medlemmer af et politisk parti, og selv inden for partierne har de stort set ingen indflydelse. Partierne er blevet topstyrede virksomheder, betalt af skatteydere, erhvervslivets og enkelte styrtende rige spekulanter. 

Partiernes ledelser og folketingsgrupper sidder tungt på alle væsentlige beslutninger. Medlemmerne – der meget rammende kaldes for baglandet – er kun interessante som plakatophængende, løbeseddel- og roseuddelende valgsoldater.

Vælgerne er kun med for at legitimere den magt, de ledende politikere har tilbage, når EU har bestemt sit. Vi er tiltænkt rollen som tilskuere – ikke deltagere – i det borgerlige demokrati. 

Derfor ser vi politikere lave usædvanlige krumspring for at holde sig ved magten. Partiskift og vekslende politiske udmeldinger inden for den konsensus, der ligger som en dyne over dansk politik. Den politiske kamp ses som et marked, hvor der ledes efter ledige positioner til at rane nye vælgere til sig.

Levebrødspolitikeren Løkke har forsøgt at klynge sig til magten på alle tænkelige måder. Hans eftermæle rammes ind af kommunalreformen, den snigende privatisering af sygehusvæsnet, angreb på dagpenge og efterløn og følgagtighed over for DF’s fremmedfjendske politik. En perlerække af eksempler på foragt for demokratiet. 

Demokratisk indflydelse kræver, at vi tager den.

Nyeste artikler

Udland
21. okt. 2019 - 14:10
Protesterne fortsætter i ChileSelv om Chiles konservative præsident lørdag trak et forslag om at hæve biletprisen i metroen, fortsætter protesterne mod præsidentens nyliberale økonomiske politik.
21. oktProtesterne fortsætter i Chile
Idekamp
21. okt. 2019 - 12:57
Om dansk militær støtteOp til Forsvarsudvalgets behandling af forslag til dansk militært bidrag til Operation Barkhane og til FN's mission i Mali skrev formand for Fredsministerium Hasse Schneidermann den 8. oktober dette til forsvarsordførerne.
21. oktOm dansk militær støtte
Idekamp
21. okt. 2019 - 12:26
Vil lave et velfærdsbudget i RandersBeboerlisten, Enhedslisten og Velfærdslisten ser frem til budgetforhandlingerne og forventer, at et flertal i Randers Byråd vil sætte velfærd først, og er om nødvendigt klar til at sætte indkomstskatten op.
21. oktVil lave et velfærdsbudget i Randers
Idekamp
21. okt. 2019 - 12:05
Når Information kloger sig på CatalonienHvordan skal ordensmagten agere for at beskytte borgerne mod ildspåsættelser og sig selv mod syreangreb? Reaktion på en leder i Information af spanienskorrespondent Sara Høyrup.
21. oktNår Information kloger sig på Catalon...
Idekamp
21. okt. 2019 - 11:14
Værdig psykiatriEt ydmygt ønske om en værdig psykiatri i Danmark. På tirsdag den 22. oktober følger vi op på vores happening den 1. juni 2019, hvor vi ønskede, at politikerne skulle give os en #VærdigPsykiatriForAlle. Indlæg fra Mikkel Rasmussen fra arrangørerne.
21. oktVærdig psykiatri
Indland
21. okt. 2019 - 07:19
Fagbevægelsen vil have socialt sikkerhedsnet tilbageDet skal være slut med økonomisk pisk til udsatte kontanthjælpsmodtagere, mener Fagbevægelsens Hovedorganisation, der er klar med otte principper for et nyt kontanthjælpssystem.
21. oktFagbevægelsen vil have socialt sikker...
Udland
19. okt. 2019 - 09:08
Lula kræver at Højesteret dømmer ham uskyldigMens tusinder i Brasilien og internationalt kæmper for løsladelse af Lula da Silva, slår ekspræsidenten fast, at han ikke bare vil løslades, men kræver en dom, der fastslår hans uskyld i anklagerne mod ham for korruption.
19. oktLula kræver at Højesteret dømmer ham...

Nyeste: Idekamp