18 Oct 2019  

KBH: Spredte skyer, 14 °C

De rige udleder CO2 – vi andre betaler...

SENESTE LEDERE

tor. 17. okt - 2019
tir. 15. okt - 2019
man. 14. okt - 2019
tor. 10. okt - 2019
tir. 08. okt - 2019
man. 07. okt - 2019

DEL ARBEJDERENS MENING

Twitter icon
Facebook icon
Google icon
Fredag, 11. oktober, 2019, 14:31:15

De rige udleder CO2 – vi andre betaler...

Det er en kendsgerning, at de rigeste mennesker på kloden også er de, som udleder den største mængde CO2. Faktisk viste en rapport fra Oxfam IBIS for fire år siden, at de rigeste 10 procent udleder knap 50 procent af verdens CO2.

Samtidigt er det helt indiskutabelt, at det først og fremmest er verdens fattige, som betaler den største pris for de klimaforandringer, som er en direkte konsekvens af de riges fest på første klasse.

Skal klimakrisen for alvor afværges, er det brændende nødvendigt at fjerne det altoverskyggende profitmotiv.

Det er kapitalismen i en nøddeskal: De riges gilde er altid blevet betalt af verdens arbejdende befolkning. I dag er prisen blot akkumuleret i helt uoverskuelig grad.

Arbejdende i alle lande har gennem hele kapitalismens historie måttet betale med liv og førlighed for at tilfredsstille sulten efter profit. En sult som på grund af det kapitalistiske system er umættelig og nu truer selve menneskehedens overlevelse på længere sigt.

Det er kærkomment og nødvendigt, at klimakrisen bliver debatteret mere i dag end nogensinde før. Endnu mere kærkommen og nødvendig er de mange unge ildsjæles aktivisme, som ikke lader sig betrygge af politikeres og virksomhedsejeres store ord om vilje til handling.

For skal klimakrisen for alvor afværges, er det brændende nødvendigt at fjerne det altoverskyggende profitmotiv fuldstændigt fra det menneskelige samfund. Det kræver et opgør med den private ejendomsret til produktionsmidlerne og en nyordning af samfundet – hvor menneske og natur sættes i centrum.

En sådan forandring kommer ikke fra statsledere eller mægtige kapitalejere på jagt efter evig vækst. En omstyrtelse af selve det kapitalistiske samfunds grundpille sker ikke i stemmeboksen eller i EU-parlamentet.

Kun en folkelig bevægelse med dyb forankring i arbejderklassen kan sikre det endelige opgør med kapitalismen, som i dag mere end nogensinde før er en uomtvistelig nødvendighed for flertallets lykke og overlevelse.

Tiden er derfor ikke til splittelse og kævl, til pegen fingre og udskamning. Tiden har længe været moden for en socialistisk, bæredygtig og solidarisk verden. Nu gælder det om at samle kræfterne og sætte krigsmagerne og profitjagerne fra bestillingen og overtage den jord, som retteligt tilhører alle Jordens folk.

Nyeste artikler

Idekamp
18. okt. 2019 - 13:57
Absurd vedtagelse i EU-parlamentetEU-parlamentet har vedtaget, at Sovjetunionen er lige så ansvarlig for Anden Verdenskrig som Nazityskland. Det er dybt kritisabelt, at man ved at afgive en stemme kan komme med en historisk dom, skriver Kim Nielsen.
18. oktAbsurd vedtagelse i EU-parlamentet
Idekamp
18. okt. 2019 - 13:48
Peter Abrahamsen synger Nis PetersenDet er noget nyt, (om noget gammelt!) når sanger og komponist Peter Abrahamsen opdagede Nis Petersens digte og satte toner på nogle udvalgte. Vi har i Dansk Toppen kunnet høre ”Rødtop.” skriver Peder Pedersen.
18. oktPeter Abrahamsen synger Nis Petersen
Idekamp
18. okt. 2019 - 11:59
Andelshavere skal ikke tabe pengeI polemikken om mulig afskaffelse af boligregulerings-lovens §5, stk. 2 forsøger de danske udlejere forening at skræmme ved at skubbe andelsboligforeningerne foran sig, påpeger Lejernes Landsorganisation.
18. oktAndelshavere skal ikke tabe penge
Idekamp
18. okt. 2019 - 11:39
Gylle er en giftig cocktail365 dage om året er mange beboere plaget af støv, støj og stank fra de mange svin. Diarré, hovedpine og kvalme er dagens orden. Hvorfor findes der ingen grundige undersøgelser af disse giftige forhold i svineindustrien? spørger Holger Øster Mortensen.
18. oktGylle er en giftig cocktail
Udland
18. okt. 2019 - 10:54
Labour-oprør: Vi stemmer for brexit-aftaleFlere og flere Labour-medlemmer af Underhuset stemmer ja til Boris Johnsons brexitaftale i morgen. Ikke mere snak og kaos, vi vil ud af EU nu, lyder det.
18. oktLabour-oprør: Vi stemmer for brexit-a...
Indland
18. okt. 2019 - 09:33
EU-modstandere vil styrke bredden i FolkebevægelsenHvis Folkebevægelsen mod EU skal stå i spidsen for en dansk udmeldelse af EU, så skal bevægelsen arbejde for at blive en ægte tværpolitisk bevægelse, hvor der er plads til alle, mener fire nuværende medlemmer.
18. oktEU-modstandere vil styrke bredden i F...
Indland
18. okt. 2019 - 09:26
Café Klare fik årets hjemløseprisTraditionen tro blev der afholdt hjemløsedag den 17. oktober på Københavns Rådhusplads.
18. oktCafé Klare fik årets hjemløsepris