06 Apr 2020  

KBH: Ingen skyer af betydning, 9 °C

Davos: Fuld fart frem mod afgrunden

SENESTE LEDERE

DEL ARBEJDERENS MENING

Twitter icon
Facebook icon
Google icon
Mandag, 20. januar, 2020, 15:21:13

Davos: Fuld fart frem mod afgrunden

Det er en flok bekymrede rigmænd og ledere, der mødes til overklassefestival i Davos i år.

En ny økonomisk krise lurer om hjørnet – oveni den klimakrise, der bliver mere og mere virkelig måned for måned.

I sin årlige rapport taler World Economic Forum, WEF, om, at der er et “økonomisk tipping point” – præcis som når det gælder klimaet. Uligheden og utilfredsheden er blevet for stor, og der venter en “modreaktion mod kapitalisme, globalisering, teknologi og eliter.” Det behøver man ikke være i Davos for at kunne se.

>> LÆS OGSÅ: Nyt manifest skal redde kapitalisme

Derfor skal eliten i Davos diskutere et manifest for såkaldt bæredygtig kapitalisme. Reelt handler det om at sminke udbytningen, bruge de voksende kriser til at lave større profit med en etisk facade og tøjle de oprør, der bryder ud med stadig mindre mellemrum kloden over. Det er med andre ord fuld fart frem mod afgrunden og systemets “tipping point”.

Der er naturligvis ikke ét ord om fagforeninger eller faglige rettigheder i manifestet.

Som altid har organisationen Oxfam IBIS også udgivet en rapport i anledning af Davos-mødet. Den kan fortælle, at verdens lidt over 2.000 dollarmilliardærer nu ejer mere end 4,6 milliarder mennesker tilsammen.

>> LÆS OGSÅ: Ny rapport: Ulighed rammer især kvinder

Som Oxfam IBIS konstaterer, kan milliardærerne “trygt læne sig tilbage og iagttage deres formuer vokse eksponentielt over tid, uafhængigt af om de selv bidrager med noget til samfundet. Samtidig kæmper alt for mange – især kvinder – i bunden af samfundspyramiden med at holde hjulene i gang for meget lav eller slet ingen betaling.”

De enorme formuer er naturligvis ikke baseret på eget arbejde, men på andres – på udbytning og spekulation. De seneste år har vi talt om den rigeste ene procent – men reelt skal vi måske tale om 0,1 procent. De rigeste 0,1 procent i USA har nu lige så meget rigdom som de nederste 90 procent. Det er første gang siden 1920’erne, viser tal fra den britiske økonom Michael Roberts.

Uligheden falder altså ikke, selv om Davos-mødet har sat det på dagsordenen siden 2017. Den stiger og stiger, for sådan er systemet indrettet.

Næsten halvdelen af klodens indbyggere lever for under 5,5 dollars om dagen. Selvom færre lever i ekstrem fattigdom i dag, er den hastighed, vi udrydder fattigdom med, halveret siden 2013.

Det bliver ikke eliten i Davos, der kommer til at løse problemerne. Det kræver et opgør, både med kapitalismen og parnasset i Davos – kun det store, arbejdende flertal kan sikre de nødvendige forandringer!

Nyeste artikler

Indland
06. apr. 2020 - 15:25
Et stærkt offentligt sundhedsvæsen er afgørende under coronakrisenPå rekordtid har de danske sygehuse omstillet sig til at kunne takle coronaepidemien. At vi har et offentligt sundhedsvæsen med lige adgang for alle er en kæmpe fordel i den aktuelle krise, mener ansatte fra top til bund i sundhedsvæsenet.
06. aprEt stærkt offentligt sundhedsvæsen er...
Teori
06. apr. 2020 - 13:31
Epidemier er ikke blot en del af vores kultur – de skabes af vores kulturVirus muterer konstant. Men det er mennesker og deres handlinger, der afgør, om de bliver livstruende. Derfor er pandemier som covid-19 tæt forbundne med den måde, som mennesker lever og organiserer deres økonomiske liv. Og derfor kan de heller ikke vurderes løsrevet fra den kapitalistiske produktionsmåde, der er fremherskende over det meste af kloden.
06. aprEpidemier er ikke blot en del af vore...
Idekamp
06. apr. 2020 - 12:40
Solidaritet, EU og helbredelseDet er usmageligt at bruge blandt andet coronavirus til at fremme en bestemt positiv holdning til EU – og give det udseende af, at det har noget med solidaritet at gøre, skriver Kim Nielsen.
06. aprSolidaritet, EU og helbredelse
Navne
06. apr. 2020 - 09:41
Jens Peter Madsen 70 årHistoriefortæller og foredragsholder, Jens Peter Madsen, Davinde, Odense har rundet 70 år den 5. april.
06. aprJens Peter Madsen 70 år
Fagligt
06. apr. 2020 - 07:37
Udenlandske metroarbejdere sættes i karantæne efter fagligt presLokale fagforeninger har gennemtrumfet, at udenlandske håndværkere kommer i 14 dages karantæne, inden de genoptager arbejdet på metrobyggeriet i Københavns Sydhavn. Antallet af arbejdere, der pendler ind og ud af Danmark for at arbejde, er ukendt.
06. aprUdenlandske metroarbejdere sættes i k...
Udland
05. apr. 2020 - 16:47
USA truer Venezuela militært midt under coronaepidemienMens Venezuela har fuld opmærksomhed på coronaepidemien, tvinges landet til at mobilisere til forsvar mod nye militære trusler fra USA, der er klar til at betale 15 millioner for præsidentens hoved.
05. aprUSA truer Venezuela militært midt und...
Indland
03. apr. 2020 - 12:24
Protester har sikret mimrekortets fremtidUnge og ældre kan se frem til bedre og billigere offentlig transport. Ny aftale sætter 361 millioner kroner af til at forbedre den kollektive trafik. Det betyder blandt andet, at mimrekortet bevares og et billigere ungdomskort.
03. aprProtester har sikret mimrekortets fre...

< apr 2020 >

06
06. apr. 2020 (Hele dagen) til 13. apr. 2020 (Hele dagen)
09
09. apr. 2020 (Hele dagen) til 11. apr. 2020 (Hele dagen)