20 Oct 2020  

KBH: Spredte skyer, 9 °C

Danmark ud af Mali

DEL ARBEJDERENS MENING

Twitter icon
Facebook icon
Google icon
Torsdag, 05. november, 2015, 07:33:58

Danmark ud af Mali

Det er et klassisk imperialistisk drama, der udspiller sig i Malis ørkensand.

Vi får ellers at vide af regeringen, at Danmark snart skal sende ekstra soldater til den vestafrikanske stat på fredsbevarende operation  – de danske soldater skal være med til at bekæmpe ”voldelige ekstremisme og terrorisme”, som statsminister Lars Løkke Rasmussen har udtalt det.

Missionen i Mali – med eller uden FN-mandat – er et led i en imperialistisk offensiv i Afrika. 

Folketinget står overfor at vedtage at sende 30 jægersoldater, 15 stabsofficerer og et Hercules-fragtfly afsted tidligt næste år. Og der er flertal bag regeringens ønske med hjælp fra SF, Sociademokraterne, De Radikale, Alternativet og Liberal Alliance. Problemet er, at opgaven slet ikke er fredsbevarende. Det er og bliver et krigsprojekt.

Sandheden er, at 24 EU-landes soldater primært er i området på baggrund af Malis store rigdom på olie, guld, diamanter og uran. Det er velkendt, at EU har store interesser i Nord- og Vestafrikas energiressourser. Det aflæser man med al ønskelig tydelighed i EU's egne rapporter.

Allerede den tidligere kolonimagt Frankrigs militære invasion i 2013 handlede først og fremmest om retten til uranudvinding og anden minedrift, der var ved at overgå til kinesiske og canadiske interesser.

Missionen i Mali – med eller uden FN-mandat – er et led i en imperialistisk offensiv i Afrika, der handler om at tilrane sig kontrollen med råstoffer og militære støttepunkter.

Stormagterne har fået et FN-mandat i Mali. Men uanset at der er "blå hjelme" i Mali, at danske tropper skal arbejde under det blå flag med en dansk generalmajor i spidsen, hersker der ikke tvivl om, at Danmark indgår som en en nær allieret af den historiske krigsmagt Frankrig og den aggressive angrebsalliance NATO med EU som tandempartner.

Alene dét, at EU har sendt hundreder af træningstropper til Mali i EUTM-missionen – der samarbejder tæt med FN – bør fremkalde bange anelser. Rygraden i EU's Mali-mission hedder Eurocorps og er et militært udrykningskorps, der spiller sin egen rolle i at styrke EU's sikkerheds- og forsvarspolitik. 

Derfor må vi sige nej til dansk krigsdeltagelse.

Nyeste artikler

Udland
20. okt. 2020 - 06:57
Hemmeligheden bag Kerala og VietnamKerala og Vietnam er to fattige lande, som på imponerende vis har formået at kontrollere coronaepidemien. Det vigtigste element er kvaliteten af sundhedssystemet. I begge lande er forebyggelse og primær sundhedspleje helt centrale komponenter.
20. oktHemmeligheden bag Kerala og Vietnam
Indland
20. okt. 2020 - 06:50
Partier går til forhandlinger om fremtiden for dansk olieudvindingPartierne bag Nordsøaftalen er blevet indkaldt til forhandlinger om fremtiden for olien i Nordsøen. Støttepartierne går til forhandlingerne med krav om, at olien skal blive liggende.
20. oktPartier går til forhandlinger om frem...
Indland
20. okt. 2020 - 06:47
Landmænd går imod EU-Mercosur-handelsaftaleHvis EU åbner op for endnu flere landbrugsvarer fra Mercosur-lande som eksempelvis Brasilien, vil det føre til øget industriel, eksportorienteret produktion i det sydamerikanske land. Og det vil gå ud over Amazonas-skoven og dermed klimaet og biodiversiteten, advarer landbrugsorganisationer.
20. oktLandmænd går imod EU-Mercosur-handels...
Indland
19. okt. 2020 - 13:35
Med Frank Jensens afgang vokser kravet om grundlæggende kulturændringerDer skal gøres op med en sexistisk og magtfuldkommen kultur på Københavns Rådhus, mener blandt andre DSU, Enhedslisten og Kommunistisk Parti.
19. oktMed Frank Jensens afgang vokser krave...
Udland
19. okt. 2020 - 12:29
Bevægelsen for Socialisme genvinder magten i BoliviaSøndagens parlaments- og præsidentvalg endte med en stor sejr til Bevægelsen for Socialisme (MAS), knapt et år efter et højreorienteret kup imod MAS og Bolivias præsident Evo Morales.
19. oktBevægelsen for Socialisme genvinder m...
Idekamp
19. okt. 2020 - 11:46
Sammenkædning er en kæde om benetDen Danske Model med de nuværende sammenkædningsregler er en tyk kæde om benet på os arbejdere, understreger David Vedersø.
19. oktSammenkædning er en kæde om benet
Indland
19. okt. 2020 - 11:34
Spaniensfrivillige mindet ved stemningsfyldt højtidelighed Fremmødet ved årets mindehøjtidelighed for de danskere, som faldt i kampen mod fascismen under Franco-styret i Spanien, var stort. I år var der særlig fokus på de danske søfolk, der mistede livet.
19. oktSpaniensfrivillige mindet ved stemnin...

< okt 2020 >

21
21. okt. 2020 - 17:00 til 19:00
22
22. okt. 2020 - 13:30 til 15:00
22
22. okt. 2020 - 15:00 til 16:00
23
23. okt. 2020 - 11:30 til 14:00

Nyeste: Idekamp