22 Oct 2019  

KBH: Overskyet, 11 °C

Danmark ud af Mali

SENESTE LEDERE

man. 21. okt - 2019
tor. 17. okt - 2019
tir. 15. okt - 2019
man. 14. okt - 2019
tor. 10. okt - 2019
tir. 08. okt - 2019

DEL ARBEJDERENS MENING

Twitter icon
Facebook icon
Google icon
Torsdag, 05. november, 2015, 07:33:58

Danmark ud af Mali

Det er et klassisk imperialistisk drama, der udspiller sig i Malis ørkensand.

Vi får ellers at vide af regeringen, at Danmark snart skal sende ekstra soldater til den vestafrikanske stat på fredsbevarende operation  – de danske soldater skal være med til at bekæmpe ”voldelige ekstremisme og terrorisme”, som statsminister Lars Løkke Rasmussen har udtalt det.

Missionen i Mali – med eller uden FN-mandat – er et led i en imperialistisk offensiv i Afrika. 

Folketinget står overfor at vedtage at sende 30 jægersoldater, 15 stabsofficerer og et Hercules-fragtfly afsted tidligt næste år. Og der er flertal bag regeringens ønske med hjælp fra SF, Sociademokraterne, De Radikale, Alternativet og Liberal Alliance. Problemet er, at opgaven slet ikke er fredsbevarende. Det er og bliver et krigsprojekt.

Sandheden er, at 24 EU-landes soldater primært er i området på baggrund af Malis store rigdom på olie, guld, diamanter og uran. Det er velkendt, at EU har store interesser i Nord- og Vestafrikas energiressourser. Det aflæser man med al ønskelig tydelighed i EU's egne rapporter.

Allerede den tidligere kolonimagt Frankrigs militære invasion i 2013 handlede først og fremmest om retten til uranudvinding og anden minedrift, der var ved at overgå til kinesiske og canadiske interesser.

Missionen i Mali – med eller uden FN-mandat – er et led i en imperialistisk offensiv i Afrika, der handler om at tilrane sig kontrollen med råstoffer og militære støttepunkter.

Stormagterne har fået et FN-mandat i Mali. Men uanset at der er "blå hjelme" i Mali, at danske tropper skal arbejde under det blå flag med en dansk generalmajor i spidsen, hersker der ikke tvivl om, at Danmark indgår som en en nær allieret af den historiske krigsmagt Frankrig og den aggressive angrebsalliance NATO med EU som tandempartner.

Alene dét, at EU har sendt hundreder af træningstropper til Mali i EUTM-missionen – der samarbejder tæt med FN – bør fremkalde bange anelser. Rygraden i EU's Mali-mission hedder Eurocorps og er et militært udrykningskorps, der spiller sin egen rolle i at styrke EU's sikkerheds- og forsvarspolitik. 

Derfor må vi sige nej til dansk krigsdeltagelse.

Nyeste artikler

Udland
21. okt. 2019 - 14:10
Protesterne fortsætter i ChileSelv om Chiles konservative præsident lørdag trak et forslag om at hæve biletprisen i metroen, fortsætter protesterne mod præsidentens nyliberale økonomiske politik.
21. oktProtesterne fortsætter i Chile
Idekamp
21. okt. 2019 - 12:57
Om dansk militær støtteOp til Forsvarsudvalgets behandling af forslag til dansk militært bidrag til Operation Barkhane og til FN's mission i Mali skrev formand for Fredsministerium Hasse Schneidermann den 8. oktober dette til forsvarsordførerne.
21. oktOm dansk militær støtte
Idekamp
21. okt. 2019 - 12:26
Vil lave et velfærdsbudget i RandersBeboerlisten, Enhedslisten og Velfærdslisten ser frem til budgetforhandlingerne og forventer, at et flertal i Randers Byråd vil sætte velfærd først, og er om nødvendigt klar til at sætte indkomstskatten op.
21. oktVil lave et velfærdsbudget i Randers
Idekamp
21. okt. 2019 - 12:05
Når Information kloger sig på CatalonienHvordan skal ordensmagten agere for at beskytte borgerne mod ildspåsættelser og sig selv mod syreangreb? Reaktion på en leder i Information af spanienskorrespondent Sara Høyrup.
21. oktNår Information kloger sig på Catalon...
Idekamp
21. okt. 2019 - 11:14
Værdig psykiatriEt ydmygt ønske om en værdig psykiatri i Danmark. På tirsdag den 22. oktober følger vi op på vores happening den 1. juni 2019, hvor vi ønskede, at politikerne skulle give os en #VærdigPsykiatriForAlle. Indlæg fra Mikkel Rasmussen fra arrangørerne.
21. oktVærdig psykiatri
Indland
21. okt. 2019 - 07:19
Fagbevægelsen vil have socialt sikkerhedsnet tilbageDet skal være slut med økonomisk pisk til udsatte kontanthjælpsmodtagere, mener Fagbevægelsens Hovedorganisation, der er klar med otte principper for et nyt kontanthjælpssystem.
21. oktFagbevægelsen vil have socialt sikker...
Udland
19. okt. 2019 - 09:08
Lula kræver at Højesteret dømmer ham uskyldigMens tusinder i Brasilien og internationalt kæmper for løsladelse af Lula da Silva, slår ekspræsidenten fast, at han ikke bare vil løslades, men kræver en dom, der fastslår hans uskyld i anklagerne mod ham for korruption.
19. oktLula kræver at Højesteret dømmer ham...

Nyeste: Idekamp