09 Mar 2021  

KBH: Ingen skyer af betydning, -4 °C

Coronavirus og det frie marked

SENESTE LEDERE

DEL ARBEJDERENS MENING

Twitter icon
Facebook icon
Google icon
Mandag, 17. august, 2020, 15:02:07

Coronavirus og det frie marked

Over 150 slagteriarbejdere er de seneste uger smittet med coronavirus på Danish Crowns slagteri i Ringsted.

Den måske vigtigste årsag er, at mange polakker har boet tæt sammen i værelser med køjesenge og efter al sandsynlighed følges ad til og fra arbejde og mellem Polen og Danmark. Igen ser vi, at bolig og arbejdsforhold spiller en central rolle, når dele af arbejderklassen udsættes for coronasmitte.

De mange smittede er blot et enkelt resultat af det parallelle arbejdsmarked, som de færreste interesserer sig for.

I modsætning til lignende historier fra Tyskland får slagteriarbejderne her en overenskomstmæssig løn og er medlem af en fagforening, i dette tilfælde NNF.

Alligevel ser man, at polakkerne bor stuvet sammen i gamle elevværelser og køjesenge i 5-10 år ad gangen. De er ikke flyttet rigtig til Danmark, men sender penge hjem til familien i Polen.

Omkring 60 procent af arbejderne på slagteriet i Ringsted er udlændinge. Nogle er bosat i Danmark med familien, men mange lever her kun på lånt tid. Det er resultatet af den fri bevægelighed. 

Når mennesker ser sig nødsaget til at rejse ud og forlade sin familie i årevis, har det en voldsom effekt på arbejdslivet.

Man kan med rette spørge, hvorfor der ikke er ansat arbejdsløse danskere på slagteriet, i stedet for at polakker skal forlade deres nærmeste og leve som nomader.

Men når Danish Crown rekrutterer ansatte i Polen, er det helt i tråd med det indre markeds ånd og bogstav. En anden metode er som bekendt at flytte slagterierne til Tyskland – også med østeuropæere i slagtehallerne.

Samtidig er slagterierne arbejdspladser, hvor du bliver slidt ned, inden du når pensionsalderen, for en løn som ingen falder i svime over. Det tiltrækker naturligvis ikke danske unge. 

Hvis det frie marked fungerede, som fortalerne hævder, skulle slagterierne derfor sætte lønnen op og forbedre arbejdsmiljøet, så folk ikke blev nedslidte. Men det behøves jo ikke, når man kan hente østeuropæiske slagteriarbejdere herop.

Arbejdere, der kun er på visit for at få hyren i lommen, stiller typisk færre krav og arbejder gerne hårdere og længere. Det gælder polakker i Ringsted, rumænere i Padborg og til en vis grad også jyske håndværkere i København. Det er der ikke noget at sige til.

Polakkerne er desværre ikke en del af det faglige arbejde, de er ikke reelt en del af den danske model, og de er indirekte med til at holde lønnen i ave og tempoet oppe – også selv om de arbejder under overenskomstforhold.

Når polakkerne tager til Danmark og vesten, efterlader de et hul derhjemme, som bliver fyldt op af lavtlønnede hviderussere og ukrainere i Polen. Den sociale dumping bølger videre i frihedens navn.

Det burde være en ret at kunne leve af sit arbejde der, hvor man bor, men sådan spiller klaveret som bekendt ikke. Det kan Danish Crown og andre store koncerner profitere af.

De mange smittede er blot et enkelt resultat af det parallelle arbejdsmarked, som de færreste interesserer sig for, men som har en stor negativ effekt på vores rettigheder.

Nyeste artikler

Indland
08. mar. 2021 - 19:27
Aktivister har blokeret byggeplads på Amager Fælled hele mandagenExtinction Rebellion har også i dag blokeret byggeforberedelserne på Amager Fælled. To aktivister er stadig lænket fast til hegnet. De opfordrer alle modstandere af byggeriet til at møde op ved blokaden tirsdag morgen.
08. marAktivister har blokeret byggeplads på...
Idekamp
08. mar. 2021 - 13:59
Om "repræsentativ deltagelse" og "reel indflydelse"Åbent brev til Magistraten for Sundhed og Omsorg og Aarhus Byråd ved Jacob Bundsgaard fra en række faglige organisationer.
08. marOm "repræsentativ deltagelse...
Fagligt
08. mar. 2021 - 12:16
Fagligt aktive foran Arbejdsretten: Det gælder vores ret til at stå i fagforeningI dag behandler Arbejdsretten sagen om fyring af to tillidsrepræsentanter, der arbejdede med byggeriet af Storstrømsbroen. Dagen startede med en faglig demonstration foran Arbejdsretten.
08. marFagligt aktive foran Arbejdsretten: D...
Idekamp
08. mar. 2021 - 11:54
Mette F.’s coronarejse satte fokus på Israels apartheidI forbindelse med Mette Frederiksens besøg i Israel blev der – omsider – givet taletid til palæstinensere og palæstinaaktivister i de forskellige medier, skriver Irene Clausen.
08. marMette F.’s coronarejse satte fokus på...
Fagligt
08. mar. 2021 - 11:28
Danmark har stadig lang vej til ligestillingLigeløn, et kønsopdelt arbejdsmarked, sexisme og chikane er blot nogle af de emner, der fylder den faglige dagsorden på Kvindernes Internationale Kampdag. Der er et stykke vej, inden Danmark er i mål med ligestilling, mener kvinder i fagbevægelsen.
08. marDanmark har stadig lang vej til liges...
Historie
08. mar. 2021 - 07:00
Louise Michel – den røde jomfru fra MontmartreLouise Michel var en oprører, som fra den første dag var aktiv i Pariserkommunen. Efter nederlaget blev hun deporteret, men vendte efter syv år tilbage til Paris, hvor hun fortsatte kampen frem til sin død i 1905. Og altid var hun på de udbyttedes side.
08. marLouise Michel – den røde jomfru fra M...
Indland
08. mar. 2021 - 06:47
Mange ofre men få dømte for menneskehandel i DanmarkSiden 2018 er en enkelt blevet dømt for menneskehandel i Danmark. Det er ikke udtryk for, at der ikke er problemer med menneskehandel i Danmark. Tværtimod. I perioden 2018 til 2020 har Center mod Menneskehandel identificeret 238 ofre for menneskehandel. Hertil kommer et mørketal af endnu flere ofre.
08. marMange ofre men få dømte for menneskeh...