20 Oct 2020  

KBH: Overskyet, 8 °C

Coronaracisme i USA koster liv

DEL ARBEJDERENS MENING

Twitter icon
Facebook icon
Google icon
Tirsdag, 14. april, 2020, 13:31:17

Coronaracisme i USA koster liv

I storbyen Chicago i USA udgør afroamerikanerne 30 procent af befolkningen, men ifølge byens sundhedsmyndigheder tæller de sorte indbyggere 70 procent af de, som er døde af corona. 

Det er den britiske nyhedsstation BBC, der bringer historien om, at racismen i USA giver sig dette grimme udtryk. Chicago er hovedbyen i delstaten Illinois, og billedet er det sammen i hele delstaten, hvor 41 procent af coronadødsfald er blandt sorte, der blot udgør 14 procent af delstatens indbyggere.

På USA's arbejdsmarked er det de sorte, der oftest har de lavtlønnede og usikre jobs – uden overenskomst og derfor uden sygeforsikring. 

Og tendensen er den samme i mange af USA's delstater. Delstaten Michigan har præcist de samme tal som Illinios med 14 procent afroamerikanere og 41 procent sorte blandt coronadødsfald.

Begge delstaer er 'nordstater' i USA. I sydstaterne er racismen traditionelt mere udbredt, og tal fra sydstaten Louisiana antyder, at denne historiske realitet også koster sorte i sydstaterne flere døde under coronakrisen. Der foreligger ikke fuldstændige tal, men hele 40 procent af alle coronadøde i Louisiana kommer fra New Orleans, som i meget høj grad befolkes af sorte.

Nogle forsøger at forklare skævheden med, at den sorte befolkning oftere lider af sukkersyge og andre sygdomme, som kan forklare overdødeligheden – måske suppleret med sorte amerikaneres ringere overholdelse af de påbud og anbefalinger, der skal begrænse smittespredningen.

Men det er selvklart, at racismen, der har dramatiske følger i alle dele af USA, også får det under en coronapandemi.

Racismen ses i skolevæsenet og kan måles på befolkningsgruppernes uddannelsesniveau, den kan måles på sorte familiers indkomst og på, at sorte er voldsomt overrepræsenteret i fængsler og blandt arbejdsløse. Det er de sorte, der oftest har de lavtlønnede og usikre jobs – uden overenskomst og derfor uden sygeforsikring.

Men giver denne alvorlige situation anledning til refleksion og modforholdsregler fra Det Hvide Hus og Trump-administrationen? Det er der ingen meldinger om.

Derimod har USA's konsulat i den kinesiske provins Guandong været ude med anklager om racisme i Guandongs behandling af provinsens sorte indvandrere. Angreb er som bekendt det bedste forsvar!

Konsulatet påstår ifølge nyhedsstationen Telesur, at myndighederne har påbudt barer og restauranter at nægte at servere for sorte gæster ud fra en formodning om, at de udgør en større smittefare.

En talsmand for de kinesiske myndigheder afviser anklagerne og opfordrer USA til at feje for egen dør og løse egne problemer med corona frem for at så splittelse mellem Kina og sorte befolkningsgrupper – uanset om de lever i Afrika eller i Kina. Talsmanden påpeger, at alle udlændinge i Kina har fået præcis samme behandling som landets indfødte befolkning.

Og uden at fordybe sig i en ørkesløs polemik henviser Kinas regering i stedet til den hjælp, som landet har ydet i bekæmpelsen af coronapandemien i Afrika.

Hidtil har Kina sendt store mængder test- og sikkerhedsudstyr til 18 afrikanske lande, og Kinas nok så berømte Jack Ma er nu sammen med Kinas regering i gang med at levere store forsendelser til alle 54 lande i Afrika. Heriblandt 500 respiratorer.

Nyeste artikler

Indland
19. okt. 2020 - 13:35
Med Frank Jensens afgang vokser kravet om grundlæggende kulturændringerDer skal gøres op med en sexistisk og magtfuldkommen kultur på Københavns Rådhus, mener blandt andre DSU, Enhedslisten og Kommunistisk Parti.
19. oktMed Frank Jensens afgang vokser krave...
Udland
19. okt. 2020 - 12:29
Bevægelsen for Socialisme genvinder magten i BoliviaSøndagens parlaments- og præsidentvalg endte med en stor sejr til Bevægelsen for Socialisme (MAS), knapt et år efter et højreorienteret kup imod MAS og Bolivias præsident Evo Morales.
19. oktBevægelsen for Socialisme genvinder m...
Idekamp
19. okt. 2020 - 11:46
Sammenkædning er en kæde om benetDen Danske Model med de nuværende sammenkædningsregler er en tyk kæde om benet på os arbejdere, understreger David Vedersø.
19. oktSammenkædning er en kæde om benet
Indland
19. okt. 2020 - 11:34
Spaniensfrivillige mindet ved stemningsfyldt højtidelighed Fremmødet ved årets mindehøjtidelighed for de danskere, som faldt i kampen mod fascismen under Franco-styret i Spanien, var stort. I år var der særlig fokus på de danske søfolk, der mistede livet.
19. oktSpaniensfrivillige mindet ved stemnin...
Indland
19. okt. 2020 - 07:52
EU-handelsaftale møder kritik: Underminerer demokrati og klimaDemokratiet og de nationale, folkevalgte parlamenter bliver kørt ud på et sidespor, hvis handels- og investeringsaftalen mellem EU og Mercosur-landene får sine egne organer, der skal fortolke og løbende ændre i reglerne for eksempelvis sprøjtegifte, advarer Greenpeace.
19. oktEU-handelsaftale møder kritik: Underm...
Udland
19. okt. 2020 - 07:07
Cambridge Universitet dropper investeringer i fossile brændstofferCambridge Universitet forpligter sig til at fjerne alle investeringer fra fossile brændstoffer i kampen mod klimaforandringer. Universitetets økonomiansvarlige peger på moralske, politiske og sociale argumenter for tiltaget, der kan inspirere andre til at følge trop.
19. oktCambridge Universitet dropper investe...
Udland
19. okt. 2020 - 06:50
Joe Biden lover at hæve selskabsskatten en smuleDemokraternes præsidentkandidat Joe Biden vil hæve selskabsskatten fra 21 til 28 procent. For fire år siden var den 35 procent. Biden er alt for erhvervsvenlig, lyder det fra kritikere, men han rejser alligevel en række af fagbevægelsens "påtrængende krav".
19. oktJoe Biden lover at hæve selskabsskatt...

< okt 2020 >

21
21. okt. 2020 - 17:00 til 19:00
22
22. okt. 2020 - 13:30 til 15:00
22
22. okt. 2020 - 15:00 til 16:00
23
23. okt. 2020 - 11:30 til 14:00

Nyeste: Idekamp