20 Oct 2020  

KBH: Overskyet, 8 °C

Coronaerfaring giver input til klimaløsninger

DEL ARBEJDERENS MENING

Twitter icon
Facebook icon
Google icon
Tirsdag, 28. april, 2020, 12:07:05

Coronaerfaring giver input til klimaløsninger

Dagens grimme nyhed om, at SAS fyrer 1700 ansatte – oven på alle de andre fyringer der er effektueret, og de endnu flere som venter – nærer manges håb om snarest muligt at komme ud af coronakrisen og tilbage til et normalt samfundsliv.

Og når vi er dér, tilbage ved normalen, så tænker mange, at vi med fuld kraft skal genoptage arbejdet med at løse den klimakrise, der truer.

Det er en hård tid, vi lever i, men også frugtbar hvis vi tør bruge tidens input og gå fremad og ikke tilbage til tiden før corona, som kapital og magthavere går efter.

Men en sådan tænkning er uhensigtsmæssig og urealistisk. Vi kan og skal søge input til løsning af klimaproblemerne i alt det, vi oplever og erfarer her og nu under coronakrisen. Og der ligger mange erfaringer lige til højrebenet ...

Politisk set er det dog mere rigtigt at sige, at de ligger til 'venstrebenet', for erfaringerne rejser og styrker kritikken af kapitalismen, imperialismen, forbrugerismen, afbrændingen af fossile brændstoffer, flytrafik, nyliberal globalisering, militarisme, udryddelse af biodiversitet, som venstrekræfter og kommunister kæmper imod hver dag.

Det har også den konservative politiker Rasmus Jarlov medgivet, som man kunne høre i sidste uges udgave af Clement Kjersgaards debatprogram i radioens P1. Jarlov kalder til ideologisk kamp mod disse konklusioner, der giver idéerne om grundlæggende samfundsforandring og socialisme vind i sejlene.

Vi hørte tidligt under coronapandemien om, at luftforureningen over det nedlukkede Wuhan i Kina var markant mindre. Siden er denne nyhed gentaget fra Indien og Europa, og luftmålinger over danske storbyer bekræfter den. Vi må skrue ned for den forurenende industri og den omsiggribende vej- og lufttransport.

Så vi skal ikke sætte et mål om at få lige så mange fly i luften igen i 2021. De ansatte i sektoren skal naturligvis sikres et nyt arbejde og økonomisk sikkerhed i den omstilling, men det er ikke ønskeligt, at alt skal blive som før med lufttrafik. Og der gives ikke noget bedre øjeblik til at ophæve afgiftfritagelsen for flybenzin.

Der kommer ikke et bedre øjeblik end nu til at indføre skat på CO2-udledninger og hæve betalingen for flybilletter og luftfragt til kostpris med dækning for klimabelastningen. Den luftfart, som genopstår efter corona, skal være bæredygtig, og processen dertil hjælper corona os med at indlede.

Det er blot et eksempel. Lignende nyttige erfaringer kan vi høste med hensyn til offentlig produktion af vacciner, medicin og værnemidler, sikring af fødevareforsyninger, en stor og velfinansieret offentlig sektor – ikke mindst sundhedssektoren. Og vi får et øjenåbnende kig ind i nogle naturfænomener, der varsler stadig hyppigere pandemier, i takt med at industrilandbruget og den moderne kapitalistiske verden begrænser biodiversiteten.

>> LÆS OGSÅ: Fire forskere advarer: Pandemier som covid-19 er kommet for at blive

Det er en hård tid, vi lever i. Men den er også frugtbar, hvis vi tør bruge tidens input og gå fremad og ikke bare søge tilbage til tiden før corona, som kapital og magthavere går efter.

Nyeste artikler

Indland
19. okt. 2020 - 13:35
Med Frank Jensens afgang vokser kravet om grundlæggende kulturændringerDer skal gøres op med en sexistisk og magtfuldkommen kultur på Københavns Rådhus, mener blandt andre DSU, Enhedslisten og Kommunistisk Parti.
19. oktMed Frank Jensens afgang vokser krave...
Udland
19. okt. 2020 - 12:29
Bevægelsen for Socialisme genvinder magten i BoliviaSøndagens parlaments- og præsidentvalg endte med en stor sejr til Bevægelsen for Socialisme (MAS), knapt et år efter et højreorienteret kup imod MAS og Bolivias præsident Evo Morales.
19. oktBevægelsen for Socialisme genvinder m...
Idekamp
19. okt. 2020 - 11:46
Sammenkædning er en kæde om benetDen Danske Model med de nuværende sammenkædningsregler er en tyk kæde om benet på os arbejdere, understreger David Vedersø.
19. oktSammenkædning er en kæde om benet
Indland
19. okt. 2020 - 11:34
Spaniensfrivillige mindet ved stemningsfyldt højtidelighed Fremmødet ved årets mindehøjtidelighed for de danskere, som faldt i kampen mod fascismen under Franco-styret i Spanien, var stort. I år var der særlig fokus på de danske søfolk, der mistede livet.
19. oktSpaniensfrivillige mindet ved stemnin...
Indland
19. okt. 2020 - 07:52
EU-handelsaftale møder kritik: Underminerer demokrati og klimaDemokratiet og de nationale, folkevalgte parlamenter bliver kørt ud på et sidespor, hvis handels- og investeringsaftalen mellem EU og Mercosur-landene får sine egne organer, der skal fortolke og løbende ændre i reglerne for eksempelvis sprøjtegifte, advarer Greenpeace.
19. oktEU-handelsaftale møder kritik: Underm...
Udland
19. okt. 2020 - 07:07
Cambridge Universitet dropper investeringer i fossile brændstofferCambridge Universitet forpligter sig til at fjerne alle investeringer fra fossile brændstoffer i kampen mod klimaforandringer. Universitetets økonomiansvarlige peger på moralske, politiske og sociale argumenter for tiltaget, der kan inspirere andre til at følge trop.
19. oktCambridge Universitet dropper investe...
Udland
19. okt. 2020 - 06:50
Joe Biden lover at hæve selskabsskatten en smuleDemokraternes præsidentkandidat Joe Biden vil hæve selskabsskatten fra 21 til 28 procent. For fire år siden var den 35 procent. Biden er alt for erhvervsvenlig, lyder det fra kritikere, men han rejser alligevel en række af fagbevægelsens "påtrængende krav".
19. oktJoe Biden lover at hæve selskabsskatt...

< okt 2020 >

21
21. okt. 2020 - 17:00 til 19:00
22
22. okt. 2020 - 13:30 til 15:00
22
22. okt. 2020 - 15:00 til 16:00
23
23. okt. 2020 - 11:30 til 14:00

Nyeste: Idekamp