06 Aug 2020  

KBH: Ingen skyer af betydning, 17 °C

Corona og nyliberalisme er en farlig cocktail

DEL ARBEJDERENS MENING

Twitter icon
Facebook icon
Google icon
Tirsdag, 16. juni, 2020, 12:00:49

Corona og nyliberalisme er en farlig cocktail

Den internationale sundhedsorganisation WHO bringer hver dag opdaterede tal og verdenskort, som viser, hvordan coronapandemien udvikler sig. De hårdest ramte lande er dybrøde, mens de lande, som har haft færrest nye smittede, er lysegule.

Kortet sender et brutalt budskab. Eller rettere sagt flere brutale og tankevækkende budskaber. Et budskab er, at nyliberale frontløberlande som USA og Brasilien er dybrøde, mens antinyliberale lande som Cuba og Venezuela er lysegule.

Fattige lande står med et svagt sundhedsvæsen ... blandt andet på grund årtiers politisk og økonomisk pres fra långivere i de rige lande!

Mennesker i lande, som overlader deres sundhedsvæsener til markedskræfterne, er i stor fare. Dødstallene fra USA (115.000) og Brasilien (22.000) taler deres tydelige sprog. I Cuba er 84 døde, mens dødstallet i Venezuela er 24. Dette er en stærk forenklet præsentation af udvalgte tal, men med en uomgængelig konklusion: Corona og nyliberalisme er en farlig cocktail.

Tallene fra WHO advarer om, at den hurtigste vækst i coronapandemien sker i Sydøstasien, Mellemøsten og Afrika. Indien har her med 9520 dødsfald de fleste døde i sin region. For nogle dage siden beskrev en blog i Arbejderen, hvordan den indiske delstat Kerala skiller sig positivt ud. Kerala har en lokalregering ledet af det kommunistiske parti CPI(M), og delstaten har ikke som resten af Indien overgivet sig helt til markedskræfterne og nyliberalisme.

I Europa 'topper' Storbritannien listen med 42.000 coronadøde. Her og i flere andre lande er den dødelige katastrofe stadig ikke under kontrol. Men i Danmark og store dele af Europa breder der sig nu en oplevelse af, at det værste er overstået. Det er det ikke! Ikke på globalt plan, hvor flere verdensdele står med en betydelig vækst i smittespredningen.

Det er nu helt afgørende, at de rige lande i Europa yder en massiv og solidarisk hjælpeindsats over for fattige lande, der står med et svagt sundhedsvæsen ... blandt andet på grund årtiers politisk og økonomisk pres fra långivere i de rige lande!

Læger Uden Grænser har netop udsendt en indtrængende appel, hvori organisationen advarer om, at "flere steder i verden oplever hospitaler, at der ikke er mundbind, kitler, handsker eller sikkerhedsbriller nok til læger og sygeplejersker, der behandler covid-19-patienter".

Læger Uden Grænser henviser til konkrete eksempler i Kenya, Liberia og Haiti og understreger, at allerede nu har organisationen selv måttet stoppe dele af sit arbejde på grund af mangel på værnemidler.

Danmark og andre rige lande, som er ved at genåbne efter corona, må straks øge hjælpen til de mange fattige lande, der står i begyndelsen af katastrofen.

Nyeste artikler

Fagligt
05. aug. 2020 - 13:34
Demo satte spot på omstridt byggeplads i HedehuseneEt murersjak har siden 10. juli stået udenfor deres tidligere arbejdsplads, dels for at få udbetalt de penge, de har til gode, dels for at fortælle om forholdene på pladsen, hvor 2E Bolig er bygherre, og Dansk Totalentreprise er hovedentreprenør. Tirsdag havde BJMF inviteret til demo for at bakke murerne op.
05. augDemo satte spot på omstridt byggeplad...
Udland
05. aug. 2020 - 11:40
Venstrekræfterne i et ulmende HvideruslandPå søndag går hviderusserne til præsidentvalg – og det er mere interessant, end det plejer at være. I denne tredje del af artikelserien om et Hviderusland i opbrud tager vi et kig på landets venstreopposition.
05. augVenstrekræfterne i et ulmende Hvideru...
Idekamp
05. aug. 2020 - 10:27
Klimaforværringens og militarismens onde spiralArne Hansen inviterer klima- og miljøbevægelsen til at samarbejde med fredsbevægelsen.
05. augKlimaforværringens og militarismens o...
Kultur
05. aug. 2020 - 09:50
Sagen om "DE 5" cubanere er blevet til en god filmDet gode ved filmen er, at den kan nå titusinder... måske millioner af tilskuere, der ikke véd noget om USA's terror mod Cuba, med sit budskab. Og så er det god underholdning; en politisk thriller og en agentfilm, som dufter lidt af 007 – måske lige rigeligt.
05. augSagen om "DE 5" cubanere er...
Indland
05. aug. 2020 - 07:14
Dårlige løn- og arbejdsforhold stadig et stort problem for ungarbejdereJobpatruljen har igen i år fundet talrige eksempler på, at unge feriejobberes arbejdsvilkår hverken følger lovgivningen eller overenskomsterne. Alt for mange unge risikerer at få arbejdsskader.
05. augDårlige løn- og arbejdsforhold stadig...
Udland
04. aug. 2020 - 11:51
Beskyldninger om russisk indblanding og terrorisme i hviderussisk valgkampPå søndag går hviderusserne til præsidentvalg – og det er mere interessant, end det plejer at være. Foruden tre kvinders valgkamp mod Hvideruslands præsident gennem 26 år Aleksandr Lukashenko, dukkede der 29. juli pludselig 33 ”russiske terrorister” op.
04. augBeskyldninger om russisk indblanding...
Indland
04. aug. 2020 - 08:41
EU's genopretningspakke skaber debat på den danske venstrefløjEU's 5600 milliarder kroner store genopretningspakke skaber debat på den danske venstrefløj. Er pakken udtryk for mellemfolkelig solidaritet, eller bruger EU krisen til at indføre mere union?
04. augEU's genopretningspakke skaber d...